There was an error in this gadget

Friday, December 30, 2011

Alahai Ustaz.....


Aku mengaku....
Aku tak pernah bukak TV Al-Hijrah sebelum nie.....
Aku tak pernah tau rancangan-rancangan kat tv baru tu....
Ketika kawan-kawan semua dok bercerita pasal ustaz ini, aku wat dekkkk jek!
Sebabnya, aku tak berminat sangat nak dengar ceramah-ceramah nie.....
Sebab aku rasa ceramah nie membosankan....
Apa saja ceramah  aku rasa bosan!
Ceramah pasal politik ke....pasal keugamaan ke....pasal ape sajer la!
Aku tak berminat nak dengar...
Bukannyer aku membenci....TAK!!!
Aku cuma tak berminat nak dengar jek...
Kalo diberi pilihan lain, aku amik pilihan yang lain tu...rather than dengar ceramah pasal ape saje!

Tapi, ditakdirkan ALLAH...suatu malam aku 'TER'tekan channel Al-Hijrah nie....
Kebetulan pulak, time tu tengah 'on air' rancangan '30 Minit Bersama Ustaz Don'...
Aku kata ngan diri aku sendiri...
"Tengok sat la rancangan yang depa dok sebut ni...best sangat ke?Apa yang bestnyer rancangan nie???Sape Ustaz Don nie???"
Untuk carik jawapan, so aku pon layan ler jap....
Dok dengar ustaz nie bercakap dan menerangkan mengenai hukum hakam agama....
Style sempoi, bersahaja dan lawak....
Aku dah mula tertarik...
Tak susah nak faham penerangan dia tentang hal berkaitan agama....
Sedar tak sedar, sampai habis aku layan rancangan keagamaan tu....
Dan keesokannyer aku tunggu lagi rancangan ustaz nie...
Tapi takde!
Aku fikirkan setiap malam dia 'on-air'....
Rupanyer tak!
Dalam masa yang sama...aku cair tengok ustaz nie...
Aku admit, memula aku tengok rancangan nie...
Aku bukannyer dengar sangat ceramah dia pon...
Aku lebih fokus kat wajah kacak dia tu!
Hahahahahaaa......
Gatal lebey neh!!!
Tapi lama kelamaan, dari dok tatap wajah kacak dia tu, aku tros jadik fokus dengan ceramah dia...
Sedikit sebanyak aku dapat menimba ilmu agama yang disalurkan melalui rancangan tv nie...
Errrmmmmmmm.....
Ada jugak gunanyer berwajah kacak dan berceramah yer....
:-)

adussssss.....'melting' gua tengok ustaz neh!

Dengar cerita, start Januari 2012 rancangan '30 Minit Bersama Ustaz Don' akan diadakan setiap hari Isnin hingga Khamis....
Kalo sebelum nie, rancangan nie setiap Isnin dan Rabu jek....
Hari Selasa lak belajar tajwid dengan Ustaz Don...
See???
Aku hafal jadual rancangan Ustaz Don!!!
Secara tak langsung ada gak ilmu yang aku kumpul time tgh dok ralit tengok wajah kacak ustaz bujang nie!
:-)
Haishhhh...takde ape yang nak dikatakan lagi dah...
Aku just boleh cakap "SubhanaALLAH....indahnya ciptaan ALLAH nie...."
Ya,ustaz.....semoga 'jodoh' kita panjang untuk berjumpa di kaca tv!
(Kamu di dalam tv....aku dok luar jek!)
Heheheheheeeee....


Drama Rantaian Terbaik 2011!!!

Tengok Tentang Dhia episod akhir semalam.....
Mengingatkan aku tentang 'Everlasting Love' versi Malaysia...
Itulah yang dikatakan sehidup semati...
Bagi aku, cerita Tentang Dhia nie adalah drama rantaian yang terbaik skali bagi tahun 2011 nie!
Sepanjang 2011 nie, hanya ada 2 jek siri drama rantaian yang berjaya membuatkan aku menangis tersedu-sedu...
Nangis sampai bengkak bijik mata tengok ending cerita....
Over kan??? hahhahaaa....
Jangan nak tipu...korang pon sama cam aku gak!!!
Hahahahaaaa.....

Drama rantaian yang lenlain tu pon bagus...
Aku tak cakap la 2 siri yang jadi pilihan aku nie yang terbaik, yang lenlain tu tak baik...
Tapi hanya 2 siri nie jek yang berjaya meruntun jiwa brutalku ini...
Heheheheee......
Drama rantaian yang aku maksudkan tu adalah drama Chinta dengan drama Tentang Dhia yang baru jek abis smalam....
Bagi aku, dua drama nie tersangat lah sedihnyer...sebab dua-dua drama nie pon sad ending...
Jalan cerita pon lain dari yang lain....
Dan yang penting, dua-dua drama tu lakonan my hero, Adiputra.... :-)

Believe it or not, aku sampai tak dapat nak tido malam tadi sebab mengenangkan ending cerita Tentang Dhia yang tragis tu....
SUPER DUPER OVER kan????
Hahahahhaa......
Apa-apapon, that's what we called 'A VERY EVERLASTING LOVE EVER!'.....
Gonna miss those drama rantaian pasni.... :-(

Dua drama rantaian yang berjaya mencairkan hati brutalku! huhuhuuu.....




p/s: macam ada persamaan lak poster kedua-dua drama nie,kan????


Wednesday, December 28, 2011

Bella Calamidades...


Satu lagi siri TV yang membuatkan aku meroyan kalo terlepas cerita!
Hehehehheee.....
Tapi la nie aku dah daftar Tonton.com...
So kalo terlepas siri pon, aku tengok ler balik kat Tonton...
Best!best!best!
Hehehehee.....

Actually aku memang jarang giler layan telenovela nie...
Bagi aku telenovela nie merepek jek...
Sama merepek macam sinetron jugak!
Melalut dan mengarut sampai siri beratus-ratus....
Ape jek yang korang lakonkan sampai beratus-ratus siri tu!!!
Ape jek isu yang didramakan???
Waaaahhhhhhhh.....
Tu dulu.....
Dulu aku mengomel camtu....
Skarang nie tidak lagi!!!
Aku ler peminat setia Bella Calamidades!!!

Yang penting, jejaka kacak yang mainkan watak Marcelo Machado, si Segundo Cernadas tu....
Kacak giler babi, okehhh!!!!
Disebabkan dia kacak giler babi, maka aku tabahkan hati menonton cerita telenovela yang berderet-deret sirinyer tu...
La nie dok main kat TV3 dah sampai siri yang ke-82, if i'm not mistaken la...
Aku akan cuba gagahkan diri lagi menonton siri ini sampai ke penghujungnya....
Dengar kabarnya, cerita nie akan habis masa bulan Mac 2012 nanti...
Wallahualam...tak tau la aku...
Yang penting dah tentu ler happy ending kan.....
Sia-sia jek hero kacak & heroin cantik kalo tetiba sad ending lak...
Memang potong stim!
Hahahahaaaaaa.....

kacak kan??? kacak giler kan???? kaaaaannnnnnnnnn!!!!!!
:-)


*mood : meroyan seketika*

Tentang Dhia....


Dah nak hampir sampai ke penghujungnya....
Esok, tamatlah cerita paling HOT untuk hujung tahun 2011 nie...
Tentang Dhia.....
(Tajuk asalnyer  Zikir Untuk Dhia)

Semua orang suker tengok cerita nie...
Rating kat TV3 pon tinggi...
Aku puji semua pelakon yang berjaya membawa watak masing2 dalam cerita nie...
Yang watak baik tu, baik ler sangat....
Yang watak jahat tu, jahat la sangat!
Watak sampingan diorang pon memainkan plot yang penting gak!
cth : watak orang2 kampung lepak kedai kopi sambil cerita kisah orang lain...
Melalui diorang ler pelbagai nasihat disalurkan....
Korang prasan tak benda tu???
:-)

Ape-ape pon, watak hero & heroin memang sweet....
Nak-nak ADIPUTRA lak tu kannnn...
Jejaka pujaan hatiku....
Perggggghhhhhhhh...
Memang tak berkelip mata aku nengok!
Hahahahaaaaa.....

kacak kan?? kan???? kaaannnnnnnn!!!!!!!
:-)

Drama yang akan menggantikan Tentang Dhia pasni adalah Gemersik Kalbu...
Hero & heroinnnyer adalah Aqasha dan Ayu Raudhah...
Drama ini berdasarkan Novel tulisan Anis Ayuni yang menggunakan judul yang sama..
Memandangkan takde hero pujaan aku dalam cerita tu...
Maka aku rasa cam tak brape eager nak tengok la.....
Tapi tak tau lagi...mana tau memula jek tanak tengok...
Bila dah pertengahan cerita baru aku rasa nak follow lak kannnn......



Tuesday, December 27, 2011

Arguing Make Us Closer????

Aku & hubby.....
Kami berdua sangat suka argue...
Masing-masing memang suka nak menang.....
Dari isu-isu yang besar seperti masing-masing punya ideologi politik (yang mana beliau lagi terror dalam bab2 politik nie) sehinggalah kepada isu yang kecik seperti pampers anak!
Kadangkala kami keep on arguing sesuatu perkara tu sampaikan leh jadik gaduh...
Hahahahaaa.....
Memang takde keje kan?!?!?!

Hari tu kami argue pasal ending citer Tentang Dhia....
Hubby cakap endingnyer sumer orang mati....tinggal watak-watak jahat jek idop!
Aku tak bersetuju....
Memang citer tu nanti sad ending....tapi bukan ler sumer watak baik-baik tu mati....
Akan ada yang mati tapi tak semua!
Ntah hape-hape ntah kitorang nie kan?!?!?
Hahahahaaa.....

And the lastest one yang kami tengah argue skarang nie adalah tentang senarai unsur logam aktif....
Baru jek kami bertelagah pasal hal nie semalam, dalam kereta,hiway tengah jem...otw balik dari Melaka ke KL....(sempat lagi bertekak tu!)
Aku memberitahu beliau senarai logam-logam aktif (aku still ingat lagi sampai skarang subjek kimia tu!hahahaa) seperti Kalium, Natrium, Calsium, Magnesium etc.....
Ada sesetengah unsur yang aku dah lupa....
Hubby pula menerangkan pada aku Magnesium dan Zink adalah unsur yang sama!
Katanyer "magnesium tu zink la....zink tu magnesium la..."
Hah?!?!?! aku tak bersetuju dengan pernyataan beliau tu.....
Kalo Magnesium dan Zink tu sama...how come they have their own formula?!?!?!
Formula untuk Magnesium is Mg.....and Zink is Zn....kan???
Aku dah start tak puas hati dah....
Usually aku akan matikan pertelagahan kami nie dengan ayat "I akan google nanti untuk dapatkan fakta yang betol!"
Tu jek ayat mati aku....
Sebabnyer...aku selalu cakap/argue berdasarkan fakta yang betol...
And my hubby lak suka cakap/argue ikot sukahati dia jek...

Naik juling bijik mata aku menggoogle kes...
Hahahahhaaaa.......
Bahan bukti yang aku jumpa adalah magnesium bukanlah zink....zink pon bukan magnesium...
Tapi kedua-dua unsur nie boleh dicampurkan dengan Besi (Ferum) untuk dijadikan bahan aloi...
Haaaaaaaa......kan!!!!
Nie yang buat aku rasa cam nak menang untuk kesekian kalinyer nie!!!
Balik kang aku nak bagitau dia pasal nie....
Sebab dia tau aku rajin google benda-benda yang aku musykil or tak puas hati.....
Dan aku tau dia memang malas nak menggoogle...
Dia lagi suka tengok aku bersusahpayah menggoogle untuk carik kebenaran sebab dia kata muka aku cam beria-ia jek nak menang & betol!
Mesti ler nak menang!!! Huh!!!
Pastu nanti dia mengiakan semua fakta yang aku berikan sambil senyum.....

Sebelum nie pulak, kami argue pasal Gabenor Bank Negara, Tan Sri Zaity Aziz....
Fakta aku ialah Zaity nie adalah anak tunggal kepada Professor Diraja Ungku Aziz.....
Hubby lak menafikannya...dia kata mereka tiada pertalian...
Kebetulan jek nama bapa Zaity tu sama ngan nama Ungku Aziz....
Aku cam musykil jek ngan statement tu...
Aku tak puas hati lalu aku google...
Dah konpom jawapannya mereka adalah anak branak!!!
Dengan bangganyer aku bagitau hubby...
Dengan selambanyer dia jawab " ek??"
Tu jek!!! ek ele.....

Macam-macam perkara lagi ler kami berdua suka bertelagah dan argue...
Kadang-kadang memang betol nak carik jawapan....
Kadang-kadang lebih kepada sajer nak carik pasal....
Kadang-kadang lebih kepada sajer nak membuli pasangan (selalunyer aku ler yang kena!)
Dah kerap argue, kekadang tu kalo tak bertekak, rasa cam sunyi jek....rasa cam tak sronok jek...
Ekekekekeeeee.......

Mungkinkah disebabkan prangai kami itu, membuatkan kami semakin rapat????

From Me With Love....

Tiada apa yang dapat diberikan....
Hanya macaron heart shape nie jek yang mampu....
Heheheheeeeee.....
Macaron heart shape nie aku order dari Angel Cupid Kitchen 
(sila klik kalo nk tau lagi banyak product beliau!)
Thanks, Rina sebab sudi melayan request nofa yang banyak songeh nie!!!
Next time jangan serik lagi yer!
Ekekekkee.....

Sebelum gerak ke Melaka, singgah ke Ara Damansara jap pi amik macs nie...
Nama pon surprise..so hubby tak tau ler tujuan aku soh ke Ara Damansara...
Aku cakap nak pi tengok studio Rina kat situ...
Hubby cam pelik...tapi dia diamkan jek...
Aku tau mesti dia hairan apsal tetiba jek aku nak pi tengok studio orang...
Hahahahaaa.....
Aku wat dekk jek!

Gagah ler pi carik Ara Damansara tu...
Ingatkan kat area Damansara Utama....
Rupa-rupanyer dah nak ke area Subang sana tuh!!!
Dah ler lapo...jalan jauh lak tu.. ~hubby mengomel...
Tapi aku diamkan jek....
Surprise punya pasal....
Ekekekkee...

Bila dah jumpa studio, aku tros message Rina, bagitau dah sampai..
Katanyer tekan loceng, nanti assistant dia turun bawak macs....
Rina takde kat studio...
Apabila macs bertukar tangan, aku tros menuju ke kereta balik...
Teros hubby pandang pelik...
"Kata nak tengok studio??" katanyer....
Aku hulur macs kat beliau sambil kata "Happy Anniversary!!!"
Hubby teros terkedu.....
Dalam kereta, dengan jujurnya beliau berkata..
"Ingat nak marah tadi...dah la lapo, jalan jejauh tapi tak pi tengok studio pon...rupa-rupanyer ada surprise...tros tak jadi marah...trima kasehhh... :-)"


Heheheheee.....aku tau dah kamu memang takkan marahkan aku....
Kamu kan tau, isterimu ini suker bagi kejutan!
Aku tahu kamu tak suka homemade choc ~sama macam aku
So aku tak surprisekan kamu dengan itu....
Aku tahu kamu tak suka sangat makan kek...
Jadi aku tidak tempahkan itu...
Aku tahu kamu sangat sukakan macarons  ~sama macam aku jugak
Maka aku tempahkan itu khas untuk kamu!!!


Tiada jam tangan....
Tiada handphone....
Tiada kek....
Tiada kasut...
Tiada perfume....
Tiada baju...
Tiada apa saja aksesori kegemaran kamu untuk kali ini...
Yang ada hanyalah macaron...
Kegemaran kamu...kegemaran aku....
From me with L.O.V.E...



Mari Ke Taman Buaya Melaka!!!

Tarikh : 25hb Disember 2011
Tempat : Taman Buaya Melaka
Aktiviti : Bawak Anak-anak Jenjalan Tengok Boya!!!


Hari Jumaat malam, gerak dari KL....
Mau balik ke Melaka...
Sebabnyer kazen hubby kawin hari Sabtu tu...
Tapi datang weddingnyer kejap jek..tak sampai 2 jam pon...
Selebihnya pi melawat kazen aku plak...
Kebetulan baru kuar hospital...
Baru pas deliver baby boy....
So pi la melawat jap kat umah dia kat Londang...
Dah petang, mau balik ke Merlimau, ikot jalan lama Tanjung Kling-Pantai Klebang....
Lepak jap kat Dataran 1Malaysia....
Hirup angin sepoi2 bahasa kat tepi laut....
Tetiba ujan renyai...
Tros gerak balik ke Merlimau....

Hari Ahad takde aktiviti...
So daddy decide nk bawak kami anak-branak ke Taman Buaya...
Cuaca pon cantik...tak ujan pon...
So....moh ler kita!!!

daddy & Andy....


mommy buat2 berani jek! ekekekee....


cian Andy tak sampai nk tengok boya...tak cukup tinggi lagi...ekeeke...


bagus dua bradik nie..jalan pimpin tangan.. :-)


tengah tunggu aksi boya..tak best pon!


typical crocodile action style!

pintu masuk taman boya..punyer la ramai makhluk!


kereta lembu -lambang kebanggaan negeri melaka....


Balik jek dari Taman Buaya, pi singgah makan kat Perkampungan Kuih....
Lokasinyer kat mana..aku pon tak tau...
Tapi yang pasti, nama restoran tu 'Perkampungan Kuih"!
Ada pelbagai jenis kuih muih kat situ....
Best minum petang kat situ!!!

Malamnyer, si Fajar dah start muntah2, sesema then demam....
Andy lak just sesema jek...
Tido pon dah tak tentu...dok meracau jek...
Tak selesa ler tu...
Cepat2 bagi ubat sesema+batuk+demam.....
Alhamdulillah.....dah kebah keesokkan harinyer....
Skarang nie pon Fajar tak demam dah...just sesema+batuk jek...
Sronok sangat berjalan sampai jatuh sakit...
Alahai.....cian!
Tapi takpe...janji anak-anak mommy enjoy!!!
:-)

Thursday, December 22, 2011

Happy 4th Anniversary To Us!!!

 ~ 22.12.2007 ~
A day that changes everything....
From 'Miss' to 'Mrs.'....
From 'Single' to 'Married'....
From One become Two....
From 'all is mine' to 'all we share'...

What else i should say...
When everything seems so complete...
Year by year...
We have been through everything together...
Slowly...patiently...
From ZERO...to number ONE...
And we are not giving up to make it being number TWO...
And slowly we build up our love & life..
So there will be number THREE, FOUR, FIVE......and MORE!
We turn our life from zero to something more better and good...

I believe...
God has sent me someone who can be a part of me...
Someone who can be a piece of me...
Someone who can guide me...
Someone who can manage & control me....
Someone who can understand me better than anyone!
Someone who had created only for me...
That is YOU!

Dear ALLAH.....
Thanks for this gift....
Thanks for giving me this precious man....
Thanks for giving me a chance to know more about love through this man...
Thanks for giving me a very fantastic husband & kids!
I really love u, Mohd Nazri....
And I really love our Putras too!

May our love grow & flourish everyday...
And let it be that way...
Until death do us part...
Aminnnnnnnnnnn.....



Lots of LOVE;
your wife (nofa)



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

HAPPY 4th ANNIVERSARY, DEAR!!!


Tuesday, December 20, 2011

Insurance....Oh,Insurance.....

Dulu masa aku kerja gomen, sikit pon aku tak risaukan pasal life insurance nie...
Bila ada orang dok promote insurance kat aku, aku senyum dan berlalu pergi....
Kadang-kadang aku berpura-pura...berlakon seakan-akan berminat....tapi lepas tu aku 'tong-sampah'kan jek brochures pasal insurance nie...
Kadang-kadang, bila dari kejauhan dah ternampak bayang-bayang orang jual insurance, cepat-cepat aku pusing ikot arah lain...nak mengelak la kononnyer...
Pada pemikiran aku masa tu, aku tak perlukan insurance...
Nak buat ape???
Aku keje gomen...semuanya ditanggung oleh kampeni, kan!
Kalo sakit, pegi klinik panel atau hospital...
Hulurkan jek buku perubatan panel ataupon surat 'GL'....
Everything settle!!!

Tapi aku lupa....
Yang aku nie hanya lah contract staff!
Konpem2 la aku takkan duduk lama dalam kampeni tu kan???
Sampai masanya nanti, abis jugak kontrak aku....
Sampai masanya nanti, aku tak keje situ lagi dah!
Dan sudah tentu aku bukan pekerja gomen lagi dah!

Seperti masa sekarang nie....
Seperti waktu ini....saat ini....
Aku bukan lagi pekerja gomen yang sentiasa dapat free service dalam perkhidmatan awam....
Aku sekarang adalah pekerja swasta....
Seorang pekerja swasta yang bekerja di dalam kampeni yang kecik, yang mana hanya aku sorang jek staff yang ada buat masa nie!
Dan kampeni kecik biasanya tidak menyediakan panel perubatan untuk staff...
So terpaksa ler tanggung sendiri semua perbelanjaan perubatan...
Kalo dah sakit, sekali amik ubat, mau tak lari RM40-RM50 kan?!?!

Atas kesedaran ini ler (yang aku rasa dah terlambat nak sedar), maka aku terfikirkan pasal insurance nie...
Dan kebetulan pula, kawan hubby yang keje ngan insurance kampeni dok tengah promote saving insurance beliau...
Ok...sangat menarik aku rasa!
Incik hubby pon nampak gayanyer seperti berminat dengan saving insurance nie....
Beliau pon dah belajar serba sedikit pasal saving insurance nie dengan kawan beliau itu.
Katanyer 'insurance nie penting...kita yang yang tak nampak sebelum nie...bila dah takde panel, baru la terasa betapa pentingnya insurance nie,kan??"
Tu la...aku pon berasa seperti yang beliau rasa gak!
Bila dah takde panel klinik, baru la aku terasa cam agak susah kalo anak-anak sakit ke...sendiri sakit ke..family sakit ke...sebab semuanya perlukan cash money!
Dah jadik satu kerja pulak kalo tengah2 malam sakit nak pi klinik, time tu jugak kena pi cucuk duit jap kat bank sebab cash dalam wallet tak cukup!
Kan ke payah tu..kan?!?!

So aku dan incik hubby rasa kami perlu amik satu plan saving insurance...
Dan yang menjadi pilihan kami adalah Etiqa Takaful...
Aku tak study sangat pasal Etiqa Takaful nie...
Tapi incik hubby terror!
Sebab dia siap pi ber'guru' lagi dengan kawan dia tu!
Hehehehheee......
Bila application kami dah proceed nanti, baru la lega hati aku...
Pasni kalo terjadi apa-apa ke (tanak la mintak...in case jek..), at least kami sefamily dah ada insurance yang cover!
Kalo tak jadi pape pon, insurance tu leh jadik saving kami sekeluarga!
Bagus kan???
Oleh itu...mari ler amik ETIQA TAKAFUL!!! (promote neh!)

Monday, December 19, 2011

Mencari Sejarah Keluarga.....

Hari tu aku try mencarik sejarah pasal keturunan 'Ungku/Engku'....
Yang aku tau....great grandmother aku adalah chinese....
So konpem2 la dia bukan keturunan Ungku kan....
But great grandfather aku melayu!
So dia la yang bernama Ungku tu....
So maybe diorang berjumpa masa zaman chinese mai melaka dulu kot.....
Kot la kan...aku wat andaian sendiri jek!
Ok...yang tu family sebelah mak aku...
Close the story la...

La nie aku try mengoogle cerita pasal family sebelah ayah aku lak!
Mengikut cerita arwah ayah aku, atuk aku nie adalah orang Johor...
Aku tak pernah jumpa arwah atuk ( sebab dia meninggal pon aku lom lahir lagi ), so aku tak tau sangat story pasal dia....
Tapi, apa yang aku tau dari arwah ayah, arwah atuk adalah orang yang berpengaruh di Skudai...
Arwah atuk adalah Pengasas Umno Skudai....
Berita kematian beliau pernah keluar dalam suratkhabar Utusan Melayu....
Aku pernah baca keratan akhbar tu sebab arwah ayah aku still simpan lagi keratan tu...
Selepas arwah atuk meninggal, tiada lagi cerita pasal beliau...
Anak-anak beliau takde sorang pon yang join politik nie...
Termasuk la arwah ayah... (btw, arwah ayah adalah anak sulung)


Susah gak nak google pasal UMNO nie...
Balik2 yang keluar, pasal UMNO sekarang...
Tak pon pasal Onn Jaafar....
Dah mati akal dah camne nak google lagi....
Seperti biasa la...aku dah mula bosan...
So jawabnyer next time jek la aku google lagi!
Hehehheeeee......
Tarikh : 18hb Disember 2011
Waktu : 12.00pm - 4.00pm
Tempat : Pusat Sains Negara
Aktiviti : Bawak Anak-Anak Jenjalan Di Hujung Minggu......



Semalam, daddy ajak gi Pusat Sains Negara...
Mommy ON jek!
Leh bawak anak-anak kenal dunia sains kat situ...
Lagipon mommy dah 13 tahun tak pegi situ...
Dedulu pegi masa rombongan sekolah, tahun 1998...
Masa mommy Form 4...(aih..tua lak rasanyer la nie!)
Daddy lagi ler...tak pernah pegi langsung!!!

Ok la...bagi merealisasikan impian daddy...
Moh ler kita pegi!!!
Ekekekeee......
Malas nak cerita panjang lebar....layan gambo2 la yer!
Mommy bubuh beberapa keping jek...
Yang lenlain boleh tengok kat FB mommy!
:-)

mommy & daddy feeling2 cam zaman bercinta dolu2...ekekkeeee....


Andy try bawak train...kejap ke depan, kejap ke belakang...


Andy kata dia cute cam burung tu...hahahhaaa.....


Amik gambo ngan 'Actroid'


Cuba membuat 'tornado'....


Dua beradik sedang buat ujikaji bunyi & udara....


Ralit tengok ikan.....


Mandi kat waterpark Pusat Sains Negara....


With Optimus Prime! Bak kata Andy, ini adalah PETROMAS!!!
Bukan Petromas la, Andy...TRANSFORMERS!!!
Hahahahhaaaa.....


Fajar takot ngan T-Rex! ekekekeke.....

Banyak lagi section2 yang menarik kat dalam Pusat Sains Negara nie...
Mommy tak amik gambo kat semua section...
Penat giler babsssss punyer!!!
Sampai cramper ler pinggang ke kaki malam tadi!
Kol 11pm lebih dah tido dah...

Kalo kawan-kawan tak tau nak gi mana time weekend, pi la Pusat Sains Negara nie...
Jangan kata anak-anak, mak bapak yang lagi jakun nanti!!!
Hahahahhaaaaa......
Murah jek...
Untuk masok ke Pusat Sains, RM3/entry/head....
Untuk masuk ke Actroid section, kena RM6/head....
Untuk masuk ke Dinosour section, kena RM5/head....
Kanak-kanak bawak 6 tahun, F.O.C!!!
Sumernyer bayar kat pondok pengawal kat pintu masuk...
Bukak kol 10am...Kaunter tutup kol 5.00pm...
So kalo nak gi, better gi kol 12.00pm ke...
Pengembaraan mengambil masa selama 4 jam...
(Itu kalo ikut timeline kami la..)
Masok kol 12.00pm..kuar kol 4.00pm...
Moh bawak anak-anak dan seisi keluarga ke Pusat Sains Negara!!!
ENJOY!!!!!

Thursday, December 15, 2011

Apakah?!?!

Kejadian kena 'himpit' nie aku rasa hampir semua orang pernah alaminya...
Penjelasan melalui teori sains pon ada mengenai kejadian terhimpit nie...
Dalam istilah sains, ia dipanggil 'Sleep Paralysis'...aku tau pon sebab aku google... :-)
(Kalo korang nak tau, korang google ler sendiri ek...)

Memang sejak dari kecik...aku kerap kena himpit...
So aku memang tak heran sangat la....
At least sebulan sekali, mesti kena punyer!!!
Tapi masa aku study kat UPM lagi kerap aku kena...
Maklum la...kolej kediaman aku belakang jerat cina jek...
Paling kerap aku kena tindih masa aku dok kat bilik E204....
At least sekali seminggu....AT LEAST tau!!!
Boleh jadik 2-3 kali seminggu aku kena...sampaikn budak2 bilik aku pon jadik hairan ngan aku...
Depa kata "ko nie asik kena himpit jek kan..???"
Aku nak buat camne...dah nak kena...kan??
Pernah kejadian budak bilik sebelah kena rasuk...then datang la sorang bomoh/pawang/dukun (aku tak tau la mana satu dia nie)
Lepas dia berubatkan budak kena rasuk tu, dia cakap bilik E204 tu adalah laluan 'benda' tu....memang selalu 'benda' tu lalu merentas bilik tu...
Hah!!!! Bilik aku tu!!!!! Teros budak2 bilik aku buat tanggapan sendiri....
Kata depa tu pasal la aku asik kena himpit jek.....
Sebab bilik jadik laluan 'benda' tu...
Aku dah seram sejuk tu....tapi aku positifkan balik diri sendiri...
Selagi aku tak kacau depa....depa jangan la kacau aku....

Bila aku dah masuk alam keja, aku dah jarang2 kena himpit...
Even skarang nie pon aku dah jarang kena himpit....
Boleh dikatakan 5-6 bulan sekali jek kena....
Tapi peristiwa malam tadi membuatkan aku tertanya2....

Malam tadi aku kena himpit lagi....
Disebabkan before this aku kerap kena himpit, so aku dah tak heran sangat kalo kena lagi....
Tapi malam tadi agak luar biasa sikit...
Aku tido dalam posisi mengiring....
Usually kalo posisi mengiring, jarang kena himpit....
Kejadian bermula dengan satu tapak tangan yang mempunyai kuku dan jari jemari yang panjang menutup muka aku sepenuhnya...
Seluruh badan aku, tak leh bergerak walau seinci pon!
Seolah-olah the whole body kena grip!!!
Kemudian aku baca surah Al-Fatihah.....slow & steady jek aku baca....
Selalunya kalo aku kena himpit, aku akan baca Ayat Kursi...
Dan itu lah surah yang aku nak baca after aku baca surah Al-Fatihah tu...
Tapi aku tak leh nak baca!!!
Tetiba aku tak reti nak baca Ayat Kursi tu macam mana.....
'Benda' alah tu teros himpit aku lagi....
Beratnyer...masyaALLAH.....hanya ALLAH jek yang tau betapa beratnyer 'benda' tu!
Aku kembali baca surah Al-Fatihah buat kali ke-2...
Baru jek sampai baris ke-2 ayat 'Maliki yau middin' tu..tros 'benda' tu releasekan body aku dan tros hilang melalui kaki aku...
Aku teros tersentak....nafas turun naik....badan rasa lesu giler....
Aku kejutkan Belo...aku cakap ngan dia aku kena himpit...
Belo tenangkan aku sambil mata dia sendiri pejam..tak leh nk bukak mata...ngantuk sangat ler tu!cessssss....
Cakap ngan aku pon mamai2....cessssssssssss lagi!!!
Nafas aku tak henti turun naik...
Aku baca surah Al-Fatihah sekali lagi.....
Teros nafas aku kembali tenang....badan aku dah tak lesu lagi....
Tapi otak aku berfikir...kejadian himpit kali nie sangat luar biasa bagi aku....
Lain dari yang selalu aku kena sebelum2 nie....
Apakah????

Ahhhhhh.....nanti2 jek fikir!
Aku bangun, teros gi mandi....
Siap2 mau pegi keje...
Akibatnyer.....aku rasa sangat mengantuk skarang nie!!!
Tapi......apakah????

Tuesday, December 13, 2011

Kekuasaan ALLAH SWT .....

SUBHANALLAH.......

Masa hari Sabtu hari tu, berlaku gerhana bulan....
After makan malam, aku dan Belo dok lepak-lepak luar umah sambil tengok langit....
Ternampak la gerhana bulan itu......
Then Belo dapat gambo daripada kawan beliau....
Kejadian telur ayam tegak berdiri tanpa perlu dipegang...
Akibat rasa ingin tahu yang kuat, makan kami pon wat ler ujikaji tersebut...
Pi amik telur kat dapur sat...
Then try tegakkan kat atas pagar umah....
SUBHANALLAH.....
Memang benar telur itu tegak tanpa perlu dipegang!!!
Dan telur ayam tu sedikit pon tak jatuh...
Cuba tengok gambo2 kat bawah nie..
Diambil dari pelbagai sudut....






Atas rasa ingin tahu gak, aku tanya Belo...
"Apa akan jadi kalo I sentuh sikit telur nie??? Adakah dia akan menten tegak or jatuh???"
Belo kata cuba ler sentuh....
Then aku sentuh...
Teros telur tu jatuh!!!
Nasib baik aku sempat selamatkan..
Kalo tak, dah berderai telur tu....


Then Belo try tegakkan balik....
Telur tu tanak tegak balik cam sebelum tadi.....
Asyik nak jatuh tergolek jek.....
Then try lagi skali..ntah kali ke berapa ntah...
Telur tu tegak balik!
Aku biarkan Belo ralit ngan telur tu....
Aku lak pi sidai baju yang baru pas basuh....
Tetiba "alamakkkkkkkkkk........" Belo bersuara....
Aku menoleh ke Belo....
Telur dah pecah....
Huh...wat rugi jek...
Telur OMEGA tuh!!!

Friday, December 9, 2011

Kesian Diorang.....

Ok....
Entry ini hanyalah sekadar luahan perasaan....
Luahan perasaan tidak puas hati ngan segerombolan lembu!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Aku nie sebenarnya dah terputus hubungan dengan TM sejak aku tamat kontrak bulan June aritu...
Aku dah takde kena mengena ngan TM dah....
Tapi itu tak bermakna aku terputus hubungan ngan sahabat-sahabat aku kat TM tu...
Kitorang still keep in touch...
Kitorang rapat...ibarat adik bradik...
Di kalangan RO dulu, aku adalah yang paling senior...
So depa kata aku ler Puan Yang Dipertua Presiden RO!
Hahahahhaa........siot jek diorang nie!

Sedia maklum pe'el aku nie, kalo aku tak puas hati, aku tros direct jek sound kat seseekor lembu tu kan!
Nak tambahkan 'cencalok' lagi, aku boikot sebarang majlis yang lembu2 tu buat....
Aku berani buat camtu.....sebab aku ikot kepala hangen aku nie...
Sahabat2 RO sumer dah memang sedia maklum...
So kalo ada apa-apa hal/problem ngan lembu2 tu, diorang selalu soh aku yang pi tanyakan....
Aku dengan beraninya pi tanya....
Dan kadang-kadang aku pulak terover...aku lak yang lagi temper daripada kawan2 yg lain....
Hehehhee...itu tindakan luar kawalan namanyer!

Tapi aku nie memang tak suka dengan ketidakadilan....
Aku cukup pantang dengan majikan yang tak adil nie!
Banyak berlaku ketidakadilan dalam TM skang nie...
Especially kat division lama aku tu....
Banyak yang kaki kipas.....kaki jilat bontot....bermuka2....berkroni2.....ada gak yang jenis wat hal sendiri dalam erti kata lainnya, pentingkan diri sendiri...sebab dia jaga bontot dia sendiri jek!
Langsung takde semangat setiakawan/berpasukan pon!

Nak dijadikan cerita, la nie kawan2 kat TM banyak mengadu diorang skang terasa cam 'sampah'...
Kewujudan diorang seperti tak penting jek...
Senang2 jek boss nak transferkan diorang.....
Senang2 jek boss nak berhentikan diorang....
Senang2 jek boss nak tendang diorang ke division lain....
Sedih la depa nie....
Lagi best bila ada kawan2 yang dengar pengakuan dari boss sendiri....
"Saya sebenarnya memang nak 'cantas' RO pun..."
Ya Tuhannn......apsal la ko dengki sangat dengan RO nie....
Seorang dua jek yang buat tahi ngan ko....
Tapi abis sumer RO ko dendamkan!!!
Natijahnya...seorang demi seorang kena tamatkan kontrak...
Termasuk ler aku yang tak tahu menahu pasal ape dia dengki sangat ngan RO nie!
Baru kelmarin ada kawan yang bukak mulut pasal ape dia berperangai camtu....
Huk aloh....kes dah lama, tapi dia punya dendam.....boleh bawak mati wooo!!!!
Sunggoh la aku tak sangka bos yang nampak cam baik, peramah, bertudung litup, so caring n loving.....
Rupa2nyer tu sumer topeng jek!
Dalam hati dia ada tersemat dendam ke atas seorang dua RO yang buat taik kat dia...
Dan dia 'hukum' semua RO yang ada!
Giler psycho la ANDARTU nie!!!
Kubur dah dok panggil2 pon, dia tak sedar diri lagi tu!

Kesian kawan2 aku yang still tinggal kat TM tu....
Hari2 depa merungut...boss tak adil....boss hati batu....boss dengki...
Macam-macam dah diorang doa....
Doa baik ada....doa jahat pon ada....
Boss tu pon tahu yang RO2 nie memang anti ngan dia..
Tapi dia wat bodo jek..."Power is in my hand, dude!!!"
Ape dia heran!!!
Apa guna jawatan ko beso...gaji ko beso..tapi idop ko kerap dimaki oelh pekerja2 yang rasa teraniaya...
"Mu kena ingat, puan boss......doa orang teraniaya tu cepat dimakbulkan tuhan!"
Buat idop tak berkat jek sebab jadik umpatan & cacian orang lain!
Hang tak rasa apa2 ka dok buat jahat kat oghang lagu tu?!?!
Tak paham la aku ngan orang camnie....
Biaq pi la habaq hang.....
Moga dia dapat balasan yang setimpal dengan apa yang dilakukannya....
Aminnnnnnnnnnnnnnnn.....................

Thursday, December 8, 2011

Berangan Jek Ler.....

Jenjalan ke mana-mana jek...
Kalo ternampak 'Ice Room', teros berangan.....
Jenjalan lagi....
Kalo ternampak 'Tutti Frutty, teros berangan lagi....
Aku berangan jek nak ada kedai camtu....
Kedai khas menjual produk-produk puding/dessert aku nie....

Aku berangan kedai puding/dessert aku tu nanti namanyer 'Pudding's Hut'...atau 'House of Pudding'...
Aku berangan nak ada kedai yang berkonsepkan santai...
Pengunjung yang datang ke kedai aku nanti, leh dok lepak2 sambil pekena dessert aku nie sambil online....
Kalo boleh, sumer dessert keluaran aku nie aku nak bubuh dalam menu list....
Kedai nie utamakan dessert sahaja!
Main course maybe yang simple2 jek...
Cam mee kari ke...laksa ke...2-3 menu jek dah cukup!
Yang lenlain sumer dessert jek!
Sama macam konsep Ice Room la.....
Orang datang situ nak pekena ice cream jek...
Bukannyer nak makan sangat menu utama diorang tu kan!

Huh...berangan jek la yang aku mampu....
Aku sedar, aku tau....bukan kecik2 anak punyer modal yang nak kena invest....
Mau makan RM100,000 aku rasa!
Perggggghhhhhhh.......sampai ke tua ler aku nak mengumpul duit banyak cenggitu....
Tu pon belom tentu dapat kumpul!
Huhuhuuuuu......
Aku berangan nak wat pinjaman TEKUN...
Tapi orang kata susah nk apply TEKUN nie...banyak prosedurnyer kalo nak apply....
Nak try SME Bank, aku tak wat research lagi cara-cara nak apply.....
Actually aku takot nak apply loan2 nie....
Aku takot tak leh nak bayar bulanan nanti.....
Dibuatnya bisnes tak berapa nak jalan, aku nak bayar guna hape?!?!?
Gaji keje skarang nie pon setakat paras nyawa2 ikan jek tiap-tiap bulan...
Maklum ler, keje ngan kampeni kecik...so gaji pon kecik gak ler.....
Agak ketara gak ler perbezaan ngan gaji kerja kat Tourism dulu tu...
Tapi nak wat camne...daripada tak keje langsung kannnn.....
Rembat jek la ape yang ada......
Huhuhuuuu......


Kalo ikotkan hati, mau jek aku wat tindakan giler...
Nekad apply loan kat mana-mana, pastu try bukak kedai!
Tapi aku tau...bukannyer sesenang itu nak bukak kedai....
Kena ada knowledge & planning yang betol untuk meniaga nie....
Setakat meniaga online, sumer orang pon bole buat....
Tapi belom tentu semua orang ada knowledge untuk bukak kedai betol.....kan???

Errrrmmmm....
Hanya mampu berangan jek la....
Tapi aku doakan, agar suatu hari nanti doa aku akan termakbul....
Moga ALLAH melimpahi rezeki pada aku dan keluarga supaya aku boleh merealisasikan impian aku nie...
Amin Ya Robbal 'Alaminnnnnn.........

Tuesday, December 6, 2011

Menggali Sejarah Keturunan....

Actually aku dah tau lama dah..
Sejak aku Form 3 lagi kot...
Tapi aku tak pernah nak amik pusing pon...
Maybe sebab masa zaman sekolah dedulu, takde komputer..takde internet...
So nak carik info ala-ala kaedah 'semuanya di hujung jari' tu memang agak payah sket la....
Tapi bila dah dewasa nie, aku try usaha mencarik gak...
Still menggunakan kaedah yang sama....
Tapi satu hapah pon tak jumpa!!!
Hahahahaaa.........

Actually aku nak mencari sejarah/salahsilah keturunan nenek moyang aku....
Makcik pakcik aku kata  "kita nie keturunan Ungku/Engku....tapi sampai kat kita nie, dah tak pakai dah title tu...sampai kat moyang kita jek pakai..atuk nenek kita dah tak pakai dah..."...
Owhhhh....ye keeeeeee......
So aku pon try ler menggoogle pasal Ungku/Engku nie....
Maklum ler...memula tu aku agak musykil ler jugak....
Melaka mana ada raja...
Orang Melaka kan dah takde sultan dah...
So yang part 'Ungku/Engku' nie, masa keturunan Sultan Melaka yang mana lak yang pakai neh?!?!?

Google punyer google, ntah hape hape ntah yang aku jumpa!!!
Hahahahaa......
Fail ler!!!
Tak leh jadik ahli sejarahwan aku neh!
Kalo ikot dalam incik Wikipedia...Ungku tu berasal dari Johor...
Ishhh....kami oghang melaker ler!!!
Gelaran tu jugak ada digunapakai oleh kerabat Pahang...
Lagi takde kena mengena!!!
Sudahnyer...aku boring!
Malas nak carik lagi dah....

Aku teringat dulu mak aku kata kat kampung aku tu ada sorang nenek tu....
Apa nama dia aku tak tau la....
Nenek tu sangat jelas tentang nasab keturunan Engku/Ungku nie...
Dia simpan semua cerita-cerita pasal nenek moyang aku....
Hanya dia jek yang tau susur galur keturunan Ungku Boyot (???)
Ok....orang dedulu mempunyai nama yang sangat pelik dan kelakar!
(tapi aku tak leh gelak...sebab tu nama moyang aku!)
Now kalo nak carik nenek tu pon, dah takde dah...
Dah meninggal dah....
Mak pernah citer, dedulu kat kampung ada cop mohor diraja...ada kain baju kerabat...
Tapi cop mohor tu dah ilang...kain tu plak aku tak tau ape citer dia...
Entah betul ke tak...aku tak tau la...
Sebab aku tak pernah nampak....

Mak pernah citer gak, arwak atuk saudara aku (aku panggil Tok Long) tanak pakai gelaran Ungku tu...
Katanyer dengan tegas "huh...nak watpe title tu sumer...bukannyer bole bawak masuk kubur pon!"
Amboi....garangnyer Tok Long!
So disebabkan ketegasan beliau itu, maka kesemua anak-anak dia a.k.a pakcik-pakcik aku takde title Ungku/Engku tu....
Cool...kan??? :-)

Mak aku kata...hanya anak-anak lelaki jek yang boleh 'carry' Ungku/Engku tu....
Anak-anak pompuan tak leh!
Owhh...ye ke??? Apasal ek??? Nie dah dikira diskriminasi ke atas gender nie!!!
Tapi...whatever it is, Tok Long memang tanak bubuh nama anak-anak dia dengan ttile tu..
Katanyer 'Berat'!
Owhh...maybe dia ada reasonnyer tersendiri....
It's ok, Tok Long! (Al-Fatihah)

Berbalik kepada peng'google'an aku tadi...
Kesimpulannyer aku tak jumpa satu hapah pon!
Maybe mau kena pi muzium melaka ke....muzium mana-mana ke...
Ntah ler...cam banyak songeh jek!
Aku nie jenis malas....sumer nak 'di hujung jari' jek!
Sudahnyer....nanti-nanti aku tanyer la orang-orang tua kat kampung tu..
Kot ada lagi yang panjang umur, ada lagi belen-belen yang tinggal ke kannn......
Boleh ler citer panjang lebar, korek dalam-dalam.....

Walaupon 'Ungku/Engku' nie samar-samar.....
Tapi ape yang aku tau...atuk aku keturunan Jawa...nenek aku keturunan China!
Itu adalah konpom!!! :-)


p/s :  ermmmmm.....no wonder la ramai apek/nyonya/amoi yang dok cakap cina ngan aku....depa ingat aku nie orang cina! aku melayu ler....!!!

Monday, December 5, 2011

Penyakit Tangan, Kaki & Mulut.....

Balik dari Penang, si Fajar muntah-muntah dan demam....
Sehari kemudian demam dah kebah...
Jumaat aritu elok jek dia menyusu and makan...
Makcik yang jaga tu cakap takde masalah ape-ape...
Hari Sabtu aritu ulser dalam mulut Fajar makin banyak....
Risau tengok keadaan dia...dah 2 hari tanak minum susu...
Malam tadi bawa gi Klinik Idzham...
Bagitau kat doc pasal keadaan si Fajar nie...
Doc pon check...
"Anak awak nie kena penyakit tangan, kaki & mulut" doc bagitau..
Erkkk......aku terkedu seketika...
Macam mencemaskan jek bunyiknyer...
Tapi doc kata tak bahaya...
Penyakit nie biasanyer kena kat kanak-kanak....
Baru jek beberapa hari lepas member2 aku punyer anak kena penyakit nie...
Depa dok update dalam FB Status...
La nie si Fajar lak kena....
Aku mintak pendapat depa....
Depa cakap dalam 5 hari ok ler tu....
Banyakkan bagi makan eskrem utk hilangkan ulser tu...
Air pon kena banyak bagi gak...
Doc pulak just bagi ubat untuk mulut jek....
Doc tu cam rilaks2 jek....
Cam tak bahaya pon penyakit nie...
Aku jek yang cemas lebih!
Maunyer tak...tak tido malam weh!
Selang sejam bangun sebab si Fajar merengek...
Selalunyer sumbatkan jek botol susu sebab dia haus time tido....
Dah dapat botol konpom senyap, tido!
Kali nie, time dia merengek2 tu, kena kejutkan dia...
Dia bangun terpisat2 then bagi dia minum susu guna cawan...
Pastu dia sambung tido balik....
Kesian anak mommy nie....
Aku try google info pasal penyakit nie....
Banyak gak la info yang aku dapat...
Kalo korang nak tau, sila ler google sendiri ek! :-)
Rata-ratanya info menunjukkan penyakit nie tak serius sangat...
Ia akan jadi serius sampai membawa kepada kematian kalo kita tak jaga betol2 pesakit tu...
Ish...bahaya tu!
La nie Andy pon tak leh nak dekat sangat ngan Fajar...
Takot Andy lak berjangkit pasni....
Doc tak bagi bawak Fajar ke tempat yang ramai orang...
So sepanjang 1 minggu nie, Fajar dikuarantin daripada dunia luar...
Dan mommy pon tak leh nak pi wedding/birthday party sesapa pon sepanjang minggu nie!
Mommy kena temankan si Fajar dikuarantin....
Huhuhuhuuuu......

HMFD 
(amik dari incik google)