There was an error in this gadget

Friday, September 18, 2009

Mari Berbuka Puasa!

Entry ini agak lewat disebabkan sifat kemalasan yang berada di tahap maksima sejak 2-3 menjak nie....


Hari : Rabu
Tarikh : 17 Septermber 2009
Waktu : 7.00pm
Lokasi : Western Food Restaurant, Keramat
Misi : Berbuka Puasa Bersama Sahabat....



En.Ayid & Cik Ayu menikmati makanan western mereka...


Aku sengih sensorang...En.Belo leh wat dekkk jek! Macam la dia sorang jek posa!


Memandangkan En.Belo dah abis makan, so dia yang kena 'settlekan' Andy....ekekeke....


Antara santapan yang mengenyangkan tembolok orang-orang berpuasa seperti kami!




Andy Jumpa Kawan Baru.....!

Entry ini agak lewat disebabkan sifat kemalasan yang berada di tahap maksima sejak 2-3 menjak nie...


Hari : Selasa
Tarikh : 16 Septermber 2009
Waktu : 10.30pm
Lokasi : Restoran De' Giling, Pandan Perdana
Misi : Amik dodol kat Ayid & anto laptop kat Komak (kedua-dua misi gagal!)



Andy berjumpa dengan kawan baru, Aysha (2 thn) & Amir (sebaya ngan Andy)



Andy baru lepas buli Amir...pastu wat dek jek tengok iklan kat TV...
Pastu baru Andy nak kawanngan Amir.....main-main kat cermin restoran...


Pastu main tawaf meja lak budak berdua nie....


Andy Di Nagoya.....

Entry ini agak lewat disebabkan sifat kemalasan yang berada di tahap maksima sejak 2-3 menjak nie....


Hari : Selasa
Tarikh : 15 Spetember 2009
Waktu : 9.00pm
Lokasi : Nagoya Carrefour Wangsa Maju
Misi : Mencari kain ela untuk Mummy...



Andy ngan Daddy gi jenjalan dulu...Mummy nak carik kain sat!


Andy dah rambang mata...bukan pilih kain, x sabar nak merayap dalam gedung nie....



Mummy rambang mata tengok kain...Macam-macam jenis dan corak yang cantik-cantik...Tapi mission nak cari satu jek kain...tu pun nak tambah wat 'lining' sebab baju kurung Mummy amatlah jarangnyer...Hehehee....Andy sangatlah aktif merayap sehinggakan Daddy naik semput nak kejar dia...Seronok jek Andy menyelinap masuk kat celah-celah gelung kain..Mentang-mentang ler dia muat nak mencelah...Daddy kena always keep watching Andy jek...Sampaikan Mummy dah abis bayar kat kaunter, tercari-cari lak dua beranak nie kat celah kain mana menghilangnyer....Terpaksa ler Mummy wat misscalled kat Daddy...pastu abru ternampak Daddy kat satu side tu, tengah kejar Andy yang asik berjalan jek...jalan laju-laju lak tu!Macam dah pro jek yer...ekekekeee......

Tuesday, September 15, 2009

Aik??? Turun Lagi?!?!

Ahad last week bawak Andy gi Klinik Mediviron...
Since Andy ada asma, so sepatutnya ubat dia tak boleh putus...
Tapi ubat Andy dah lama putus...
Andy pon asik semput jek...
Since dia dah pandai berjalan nie, dia sangat aktif...
Tu yang kadang-kadang semput jadinyer...


Masa kat klinik tu, aku amik peluang timbang berat skali...
Memang aku slalu timbang berat kat Klinik Mediviron...
Biar skala bacaan berat aku maintain kat penimbang yang sama...
Aku naik atas penimbang...
Jarum tepat menuju ke arah angka 70....
"Aik??? Turun berat aku?? Last week 72kg....."
Aku musykil....
Kalo berat aku turun lagi...camner aku nak amik bloodtest nie???
Doc Ros dah cakap dah aritu, kalo nak wat bloodtest, kena naikkan berat dulu...
Aku rasa aku dah takder muntah-muntah dah...
Makan pon bukan main berselera jek time berbuka ngan bersahur...
Pembuangan hadas besar pon boleh kira ngan jari...bape kali jek aku gi toilet sepanjang Ramadhan nie..
Musykil nie....mana peginyer makanan-makanan yang aku makan selama nie ek???
Nak kata pegi kat baby, kecik jek perut aku nie...selebihnyer lemak tepu jek yang banyak!
Raya nie genap la kandungan nie berusia 5 bulan....
Takkan 5 bulan pon berat badan still susut???
Masa mengandungkan Andy dulu, masuk jek 5 bulan, berat menaik bagai dipam-pam....
La nie makan banyak pon susut jugak ka????
Banyak yang aku musykil nie........
Ermmmm.....


Takpela....
Maybe susut sebab puasa kot....jadual makan pon 2x jek...
Sekali time buka....skali time sahur...
Kalo tak puasa, jadual makan tak menentu....
Asik mengkudap jek mulut nie tak berenti-renti....
Ye tak????
Logik tak pemikiran aku nie????
Aku anggap jek logik.....
Ekekekkeee.......
Tak kesah la turun ke naik ke...
Janji baby sihat sehendaknyer...
Aminnnnnnnnnnnnnnnnnnn..............................

Monday, September 14, 2009

Imaginasi Aku-kah??? atau........

Hari Sabtu malam Ahad....
Mak takder...gi terawikh...
Abang lak berbuka kat luar, macam biasa....
En.Belo lak keje sampai malam...
Aku tinggal berdua jek ngan Andy....
Aku tengah dok relaks dalam bilik dengan Andy sambil tengok TV...
Pastu abang call....
"Weh...bawak Andy kuar..aku nak bawak dia jenjalan naik moto..."
Aku dukung Andy then bawak dia kat abang aku yang tengah tunggu kat luar...
Then abang aku bawak dia jenjalan naik moto...
"Alang-alang Andy takder nie, baik aku solat Isyak dulu...kang Andy dah ada, payah lak!" aku cakap ngan diri aku sendiri...
Aku tutup pintu grill...then sliding door aku bukak sket jek...
Just to ensure yang abang aku balik kang, aku dengar bunyik moto dia...
Aku gi ke bilik air...
Sempat lagi toleh ke sliding door....konfom aku bukak pintu sikit...!
Boleh la kot nak tengok view luar umah lagi....
Pastu aku ke bilik air...amik air smayang...then solat kat ruang tamu...
Aku solat kat ruang tamu sebab senang nanti abang aku dah balik, dia mesti bunyik hon soh amik Andy...
So aku ready jek la...
Aku solat.....
Sampai rakaat terakhir, aku terdengar seperti sliding door tertutup...
Aku bajet maybe abang dah balik...
Or maybe En.Belo dah balik...
Aku solat sampai tahiyatulakhir...
Aku bagi salam....
Aku toleh ke sliding door...
"Aik....pintu sliding tutup?!?!"
Aku heran....
Setahu aku, tadi aku bukak sikit pintu....
En.Belo balik kah???
Takder dengar bunyik motor dia pon....
Abang dah balik kah???
Takder dengar bunyik hon motor dia pon...
Tak sampai seminit kemudian, bunyik hon motor abnag aku...
Aku keluar....amik Andy...
Aku tanyer abang..
"Tadi orang dengar bunyik pintu sliding kena tutup...abang balik ke?"
"Mana ada la...aku baru sampai nie!" abang aku balas...
"Aik....then camner pintu sliding tu leh tutup???Orang bukak sikit pintu tu tadi...." aku lagi heran...
"Ntah...takder lak aku nampak banyang-bayang orang nak masuk umah ke...kot la ada orang nak mencuri ke..." abang aku cakap...
Ermmm....musykil nie....
Tak lama pastu mak pon balik dari terawikh....
Aku citer kat mak apa yang aku alami tadi....
Dengan selamba jek mak aku cakap..." ayah ko ler tu...dia balik, tolong tutupkan pintu!"
Erk....aku terkedu...
Dan-dan tu jugak bulu roma aku naik...
Aku terdiam...
"Abang pon rasa macam yang mak cakap tu la...." abang aku cakap kat mak...
Erkkkkkkk......lagi skali aku terkedu....
Aku dok termenung dan fikir balik....
Konpom aku bukak sikit sliding door tu...
Konpom! sebab aku siap toleh ke pintu lagi sebelom gi toilet...
Tapi camner leh tutup lak ek???
Itu imaginasi aku ker...atau........

Weekend Yang Meng'kesian'kan.....

Hari Jumaat lepas aku dah sesema dah...
Asik sok sek sok sek jek da whole day...
Biler petang nak balik keje, ujan lak...
Nak ke parking lot, terkena ler sket ujan renyai-renyai...
Biler sampai umah, dah rasa tak best dah badan nie....
Menjelang malam aku rasa panas badan....
Asik terbersin jek...
Aku rasa dekat 50 kali gak ler aku dok terbersin jek...
Huhuhuuu....kesian,kan???
Tunggu Mr.Belo balik dari keje then baru pergi Klinik Idham kat Medan Idaman tu...
Macam-macam ubat doc bagi...
Sesungguhnyer ubat batuk memang memengantukkan....
Hari Sabtu adalah hari paling paiseh skali....
Paling lemau ler kiranyer sampaikan 'tuang' puasa aku!
Aku dok terbaring jek...tak mampu nak buat ape2 pon....
Sampaikan aku tak larat nak bangun biler Andy menangis nak susu....
So terpaksa ler Mr.Belo bangun buatkan susu untuk Andy...
Hari Ahad, operasi kemas umah...
Terpaksa aku gagahkan diri...
Kesian tengok mak kemas umah sorang-sorang....
Kemas umah punyer pasal, sampai kebah terus demam aku!!!
Skang nie dah tak demam dah....
Tinggal batuk ngan sesema jek....
Alhamdulillah....
Andy ngan Mr.Belo tak berjangkit pon....
Harap-harap diorang sihat ler hendaknyer...
Jangan berjangkit ngan aku....
Nak raya dah nie, weh!



p/s: barang Andy tinggal lom beli kasut jek lagi!!!

Paling Penyabar-Lah!

Tension betol la....
Raya dah nak dekat nie....
Macam-macam lak hal yang datang bertindih....
Pas satu....satu....
Pas hal kereta, nie hal credit card lak!
Bodo betol la Maybank nie.....
Dari pagi tadi aku call credit card center diorg...
Pas sorang, sorang diorg pas kan telefon nie...
Sudahnyer, aku tak dapat gak nak bercakap ngan person incharge!
Ape punyer BABI la customer service Maybank nie.....
Macam-macam nombor dah diorg soh aku call untuk bercakap ngan person incharge...
Mula-mula suara amoi cina-tak-reti-cakap-melayu-sangat..pastu sambung ke suara mamat-kontrol-suara-bajet-kacak-ar!...pastu sambung ke suara pompuan melayu...pastu sambung ke suara pompuan melayu lagi...
pastu dia cakap soh call direct to Cik Faizah....
Ok....aku sabo bebanyak nie....call ler Cik Faizah tu...
Tak berjawab....engaged.....call lagi....
Pastu suara pompuan melayu jawab....
Aku kata aku nak cakap ngan Cik Faizah pasal credit card aku nie....
Alih-alih dia tanyer aku balik, "kenapa cik call Cik Faizah pulak? Sepatutnyer Pn.Rahimah yang handle kes nie?!?!"
Aku cakap "one of your collegue yang bagi saya nombor nie utk saya call..."
"Eh...salah nie cik...Pn.Rahimah yang incharge sebenarnyer..."
Adehhhh.......what da FUCK-lah!!!
Pompuan tu bagi nombor Pn.Rahimah....
Aku call.....sabo lagi nie,beb!
Aku dail banyak kali walaupun tak berangkat dan adakalanyer engaged....
Dail lagi...sampai aku dah naik hafal nombor makcik nie!
Dari pagi membawak ke tengahari, keje aku mengadap telefon jek...
Aku rasa hari nie aku ler manusia yang paling tinggi tahap kesabarannyer...
Dail punyer dail...tak jugak dapat...
Balik-balik suara mesin yang jawab!
Aku give-up!
Last skali....

BABI PUNYER MAYBANK!!!
ADER JUGAK AKU PEGI BAKAR OPIS KORANG KANG!!!

Tengok Ler Tu!

Andy semakin mengganas!
Tidurnyer semakin buas!
Bukannyer dia hiraukan pon Mummy letak dia tertib-tertib....
Dia blasah tido sampai 'round' satu tilam tu....
Style tido dah macam orang tua...
Tido mau kena ada bantal busuk...
Tu....bantal kaler merah tu la!
Perhatikan bucu-bucu bantal tersebut....
Basah dan lembap sepanjang tahun!
Ekekekeee.......

Friday, September 11, 2009

Kuang Ajaq Betol!!!


"Kring....Kring...."
"Ello..."
"Ello...boleh cakap dengan Cik Nor Fariza?"
"Yer, saya..."
"Cik, payment keta bila boleh bayar?"
"End of month la...usually saya bayar end of month"
"Cik punyer duedate 16hb keh...!"
"Yer...saya tau, tapi kalo awak track record saya dalam sistem, saya slalu bayar end of month.."
"Kalo camtu jadik 2 bulan lah!"
"Erm...ok.."
"Ok-lah!"
"Sapa nama nie ek?"
"Tuttttttttttttttttttt..................."
"Eeeee...kuang ajar nyer!"
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kuang ajaq punya customer service EON Bank!
Try call balik! 03-26113688
Enggage ler plak!
Call lagi banyak kali....
Sama gak hasilnyer.....
Mangkuk betol!
Dengan takder adabnyer....
Suara kasar macam ah long nak kutip hutang lak lagaknyer....
Hish...geramnyer aku!
Camtu ke EON Bank train budak-budak customer service diorang PR???
Budak-budak jenis ape punyer perangai ler yang diorang hired nie???
Marahnyer aku!
Pantang betol aku kalo orang kuang ajaq ngan aku bilamana aku tak kuang ajaq pon ngan orang....!
Punya la aku cakap slow and steady....sebab aku tengah selsema la nie...
Mamat tu lak leh cakap ngan nada kuang ajaq ler plak!
Nasib baik aku tak dapat contact nombor EON tu....
Asik engage jek memanjang....
Kalo aku dapat la, memang aku maki kaw-kaw punya!
Pedulik haper aku posa tak posa!
Hishhhh......marah!

Percutian Sebelum Ramadhan! Part 2

Masih lagi di lokasi yang sama, iaitu Pulau Redang, Terengganu....
Cuma entry ini agak terlewat kesinambungannya kerana baru sahaja mendapat gambar-gambar berikut daripada camera digital kepunyaan En.Komak....


Kaum bapak dalam air, layan anak....kaum mak dok di pergigian pantai perhatikan depa....




Andy dah tak takur air....excitednyer dia!



Lagi acara menimbuskan diri di dalam tanah....


"Gimme Five!" ~ Andy take action.....



Acara men'sumbang'kan suara ~ karaoke!



Kat Marine Park.... ( sila abaikan perut En.Belo yang ketara itu, yer! )



On the way balik ke hotel....



Acara santap beramai-ramai ~ dinner time!


Dah check-out...tgh tunggu bot datang amik!


Jangan Kamu Menghadap Tuhan.....

Jangan kamu menghadap Tuhan hanya ketika UPSR....
Jangan kamu menghadap Tuhan hanya ketika PMR.....
Jangan kamu menghadap Tuhan hanya ketika SPM.....
Jangan kamu menghadap Tuhan hanya ketika STPM.....
Jangan kamu menghadap Tuhan hanya ketika exam Semester......
Jangan kamu menghadap Tuhan hanya ketika temuduga kerja.....



Jangan kamu menghadap Tuhan hanya ketika kecewa bercinta.....
Jangan kamu menghadap Tuhan hanya ketika putus asa.....
Jangan kamu menghadap Tuhan hanya ketika musibah menimpa.....
Jangan kamu menghadap Tuhan hanya ketika ahli keluarga meninggal dunia......
Jangan kamu menghadap Tuhan hanya ketika bulan puasa.....



Jangan kamu menghadap Tuhan hanya ketika jatuh sakit tanpa diduga......
Jangan kamu menghadap Tuhan hanya ketika rasa ajal hampir tiba......
Jangan kamu menghadap Tuhan hanya ketika kain putih menutupi muka...



Kerana pada ketika itu sememangnya kamu akan menghadap-Nya tanpa dipinta....

Shopping Raya!

Tarikh : 10 September 2009
Waktu : 8.30pm - 10.30pm
Tempat : Carrefour Wangsa Maju



Malam tadi kami tiga beranak gi shopping barang-barang dapur...
Beli Milo la...Cili kering la...Sardin la...Toilettries la...Susu Dutch Lady la... macam-macam lagi la!
Sambil-sambil tu, si Daddy selit gak la sandal basahan dia..kononnyer takder sandal nak pakai kat opis...
Maka beliau pun rembat ler satu....
Dalam pada tu, teringat lak nak belikan luggage untuk Andy!
Terfikir nak belikan untuk Andy satu sebab senang nak angkut baju-baju Raya, baju-baju basahan, pampers dan segala macam alatan dia untuk balik kampung beraya nanti...
Takder la nak kena angkut bakul besar yang isi baju-baju dia tu lagi dah...
Kadang-kadang balik kampung, pakaian Andy tumpang kat luggage Mummy jek...
Kadang-kadang tu sumbatkan pakaian dia dalam beg sandang dia tu...
So nampak macam tak proper la...
Tu pasal la Mummy decide nak beli satu small luggage untuk Andy sahaja!
Nak isi baju ke...pampers ke...kasut ke...snow cap ke...ape-ape jek eksesori Andy, sumer leh bubuh dalam luggage tu...
Kan dah senang camtu....!


Andy nak bawak beg gi sekolah ke??? Andy kan bijak....dah leh masuk darjah 1 dah nie...ekekke....
Kelihatan di belakang si Daddy sedang menggodek-godek luggage Andy....




Apsal gigit beg tu??? Geram tak dapat gi sekolah ek???
Malam-malam mana ada sekolah bukak la, Andy....Hehehee.....




Semalam adalah hari gaji bagi orang-orang yang keje gomen...
Semalam gak ler aku dok bershopping kat The Mall...
Tahun nie peruntukkan untuk belanja shopping raya adalah RM1000 sahaja!
Kalo zaman bujang dulu...RM1000 untuk belanja raya diri sendiri jek..
So nampak macam banyak.....dan tentulah boros! hehehee.....
Kali nie peruntukkan banyak tu untuk belanja 3 kepala...
So akan jadi sikit...dan perlu berjimat cermat....
Barang-barang untuk aku yang macam aku listkan dalam entry sebelum nie, aku dah beli sket-sket dah....
Barang-barang untuk Andy jek belom shopping ape-ape lagi melainkan luggage dia jek...
Barang-barang Daddy tak banyak....then senang nak carik...
Tak tau lagi biler leh gi shopping raya...
Kerja si Daddy yang tak menentu time table-nyer tu membuatkan pergerakan untuk bershopping sambil bersenang-senangan adalah agak terbatas!
Tu pasal ler aku carik sendiri barang-barang raya aku...
Nasib baik tempat kerja dekat ngan shopping mall....
Tunggu bila Daddy ada masa terluang, baru ler boleh shopping untuk Andy dan untuk Daddy skali....




p/s : raya dah nak dekat dah nie! tinggal 9 hari jek lagi.....

Wednesday, September 9, 2009

Aktiviti Selepas Berbuka....

Tarikh : 8 September 2009
Waktu : 10.00pm - 12.00pm
Lokasi : Mapley 'Roundabout' kat Bukit Permai, Cheras


Daddy tengah pakaikan Andy kasut sebab Andy dah start nak merayap....



Tau pun penat merayap,kan??? Tau lak gi kat Mummy, haus nak susu kan???



Batrisyia elok dok dendiam jek dalam stroller...sebab nak tido!


Bakal usahawan berjaya...kat mapley pun bisnes leh jalan!




Monday, September 7, 2009

Raya - Mau Shopping Apa???

List To Buy for Andy.....

1- T-Shirt
2- Jeans for kid
3- Kasut
4- Luggage for kid


List To Buy for Mummy.....

1- Kasut
2- Handbag
3- Abaya/Hajaba
4- Maternity Dress
5- Inner Shirt


List To Buy for Daddy.......

1- T-Shirt
2- Capal



p/s : dah...tu jek! berjimat cermat, elakkan pembaziran......heheheee....

Kekusyukkan Menonton TV!

Andy tengah kusyuk menonton 'Barney & Friends'



Tengok tu....serious sunggoh muka dia tengok tv....


Sampai senget badan ikot Barney tu joget....ekekeke....



Budak Nakal Yang Suker Panjat-Panjat!

Selamba jek dia main panjat-panjat kerusi....




Pastu mummy cakap "haip...turun!" Andy leh jelir lidah jek....wat dekkkk jek!



Pastu Andy pandang mummy tapi still panjat-panjat lagi....tak makan saman budak nie!


Andy ingat mummy agah dia agaknyer..mummy marah dia nie..."Haip!"




Thursday, September 3, 2009

Fantaghiro - Layan Beb!

Princess Fantaghiro & King Ramueldo




Dok sesaja jek kat opis nie membuatkan aku kadangkala mati kutu gak.....
Tapi hari nie aku tak boring sangat....
Sepanjang hari nie aku dok melayan cerita movie kat dalam YouTube...
Actually YouTube dah kena block dek IT Division....
Tapi ada sorang partner kejer aku nie bawak laptop sendiri...
So dapat la kitorang melayan YouTube sepanjang hari nie....
Cerita yang menggamit kenangan zaman childhood aku dolu2...
Cerita Fataghiro atau dalam bahasa Inggerisnyer 'A Cave Of Golden Rose'
Cerita nie memang best siot....
Teringat zaman aku form 2-3 dolu2...
Dok layan cerita nie ler memalam...
Kalo tak salah aku siarannyer kat TV2, setiap hari Khamis kol 10.00pm....
Kot la...aku tak ingat sangat la!
Yang membuatkan aku terpana dan terus melekat kat depan tv layan citer nie adalah kerana watak TARABAS!
Tarabas nie bukanlah hero dalam cerita nie...
Tapi dia adalah watak jahat yang cuba membunuh heroin dan hero yang sudah semestinya jelita dan kacak!
Walaupun jahat, tapi dia jugak kacak!
Si jahat yang kacak! (uhuuuuuu.......i like!)
Heheheheeeeee....
Tarabas takder la sekacak si hero, King Ramueldo ....
Tapi yang buat aku cair gegiler masa tengok citer nie dolu2 adalah renungan tajam menikam si Tarabas nie!
Waduhhhhhhh.......memang cair giler tengok renungan matanyer yang menusuk masuk tepat ke hati aku nie weh! (chewahhh....)
Cerita Fantaghiro nie ada sampai Part 5....Fantaghiro 1, Fantaghiro 2, Fantaghiro 3, Fantaghiro 4 & Fantaghiro 5...
Hari nie jek aku dah layan sampai Fantaghiro 2 Episod 12......
Esok aku nak sambung lagi tengok....
Esok kan Jumaat, so rehat panjang...
Hopefully leh khatamkan kesemua sirinyer.... (gilo-lah!)
Pastu leh layan feeling tengok muka kacak Tarabas tu!
Ekekekekeeeeee............




Si jahat yang kacak, Tarabas!



p/s: sila google sendiri jika anda tidak tahu apa-apa tentang cerita ini beserta watak-wataknyer......


10 Sebab Aku Tidak Join Contest....

Bulan puasa nie memang ler takder keje sangat nak kena buat kat opis nie...
So aku banyak menghabiskan masa melayari internet...
Sambil tu leh tambah info dan ilmu pengetahuan dunia... (kononnyer la kan...!)

Kadang-kadang aku view blog-blog artis Malaysia nie....
Sajer tengok gossip-gossip terkini artis...heheheee.......
Kalo terasa nak pikir berat dan serious sket, aku view blog-blog yang boleh aku kategorikan dalam kelompok politicians' blogger & anti-politicians' blogger!
Aku selalu gak view blog-blog yang boleh aku kategorikan dalam kelompok mommy's blogger...
Nama pun mommy's blogger, so pengisian blog itu dah tentu ler pasal anak-anak dan infonyer kan....
Dan aku sedari one thing, ada banyak contest yang dianjurkan oleh kelompok mommy's blogger nie...
Ada baby contest, ada family contest, ada couple contest, ada beautiful contest, ada honeymoon contest, ada matchmaking contest...macam-macam contest lagi la!
Wah...sunggoh rajin mereka ini membuat contest....
Dan hadiah pun hebat-hebat belaka....
(Terfikir gak....kelompok politicians & anti-politicians blogger takder yang nak wat contest ke???)
Dan aku telah join satu contest pasal baby kat blog Pn.Mira kita tu...
Tu jek satu-satunyer contest yang aku rasa layak untuk join...
Dan dah tentu ler aku masukkan Andy sebagai calon dalam contest tu....
Contest2 yang lain aku tak terasa nak join....a.k.a tak berminat pun nak join...
Why??? Kerana......

1 - aku guna PC opis...so takder software nak edit picture supaya jadik cantik untuk masuk contest...

2 - PC kat umah dah rosak...kalo tak, leh edit picture macam-macam then masuk contest...huhuuu...

3 - aku tak banyak amik gambo sendiri pas dah ada anak nie...dok amik gambo anak jek!

4 - aku nie dalam kategori tak cun...so rasa agak segan dan malu nak join contest untuk orang2 cun nie... (hikhikhik...rendah diri kan ayat nie????)

5 - aku ngan hubby tak rajin amik gambo bersama...ntah kenapa ntah! (nape ek, En.Belo????)

6 - aku lagi suker amik gambo orang lain dari gambo aku sendiri..maklum ler, cita-cita nak jadik photographer amatur! (yolah!)

7 - aku rasa macam agak SENDIRI PERASAN la biler possing maut pastu claim jelita lak kan...huhuhuuuuu......

8 - aku nie buta IT sket (banyak sebenonyer!) ....so bukannyer reti sangat nak godek-godek gambo bagi lawa nie...

9 - life aku sempoi jek...takder yang bombastic-fantastic-plastic pun untuk melayakkan diri join contest yang hebat-hebat dan cam best tu!

10 - aku lebih suka taip-taip dan letak gambo jek dalam blog nie...nak wat lebih-lebih tak reti! ekekekeekekeeeee............




p/s : mak sedar diri la, nyah......huhuhuuuu.....

Tuesday, September 1, 2009

Sejadah Kecil Untuk Si Comel.....


Yang besar tu mommy punyer...yang kecik tu Andy punyer...ok?!


"Sejadah comel tu nenek belikan untuk Andy....
Biar nanti Andy boleh belajar solat.....
Andy boleh ikot daddy solat....
Andy boleh ikot mommy solat....
Tapi jangan kaco daddy ngan mommy solat tau!"



Sedia maklum...mak aku baru balik dari umrah....
Macam-macam buah tangan dia belikan untuk seisi rumah...
Buah tangan yang 'common' orang balik umrah atau haji beli macam kurma, kismis, kacang-kacang, air zam-zam...
Tu sumer memang banyak mak beli...
Pastu dah agih-agihkan kat jiran tetangga ngan sedara-mara....
Mak pesan kat aku "ko mengandung, banyakkan makan kurma nabi nie....bagus untuk baby dalam perot..."
Yer.....setiap hari aku dok telan kurma 2-3 bijik pas berbuka or sahur...
Kurma memang mempunyai khasiat yang banyak dan semestinyer baik untuk kesihatan kita....
Oleh itu, marilah kita makan kurma beramai-ramai dalam bulan Ramadhan ini...
Heheheheeee.......

Aksi Jejaka Mandi Bogel!

PANAS! PANAS! PANAS!





INI LAH AKSI JEJAKA MANDI BOGEL!







SUNGGOH LA 18SX NYER!



Wakakakakaaaaaaaaa................







Kawan-kawan....Mari Pakai Topeng Muka!



Kawan-kawan.....
Sekarang nie bahaya nak jenjalan or merayap ke tempat-tempat yang ramai orang...
Oleh itu, kawan-kawan hendaklah memakai topeng muka sebagai langkah berjaga-jaga...
Andy kan tergolong dalam kategori kanak-kanak bawah daripada 6 tahun....
Mummy lak dalam kategori ibu mengandung....
Daddy lak dalam kategori penghidap asma....
Kan sekarang banyak kes pasal H1N1 nie....
So marilah kita sama-sama memakai topeng muka...


Andy nak gi jenjalan kat Giant Muar nie...
Andy nak ikot mommy ngan daddy gi beli barang nie...
Tu pasal la mommy pakaikan Andy topeng nie...


Kawan-kawan....

"Mencegah Adalah Lebih Baik Dari Merawat"

Hebat La Andy!

Last Sunday, aku and En.Belo gerak balik Merlimau...
Rasa teruja giler nak jumpa Andy...
Rindu giler kat dia...
Sampai jek kat kampung, aku terkesima seketika...
"Andy dah pandai jalan la....." En.Belo berkata...
Wah......hebatnyer anak mommy nie!
No more 3-4 steps then jatuh la....
Dah berstep-step dah Andy berjalan....
And no more merangkak-rangkak dah!
Terror la dia!
Sesungguhnya mommy berasa sangat bangga dan teruja!
Heheheheeee........
Then Andy dah pandai salam orang dah....
Tapi kena cakap kat dia.. "aminnn.....meh amin meh!"..
Bila cakap amin baru ler dia salam.....
Bila dah pandai berjalan nie, selamba jek dia menyangkung sambil amik barang mainan dia yang jatuh kat lantai...
Andy dah pandai balancekan kaki ngan badan dia....
Pastu Andy skang dah suka menari sambil pusing setempat...
Ala-ala 'mary-go-round'....
Kadang-kadang dia menari sambil lenggang lenggokkan punggong dia yang ber'pampers' tu....
Hahahaaaaa........
Goooooooood boy!
Then mommy perasan one thing....
Gigi Andy dah tumbuh lagi 2 batang kat gusi atas.....
So now gigi Andy dah ada 6 batang!
Dengan selambanyer dia menggigit puting susu time tengah isap susu botol....
Sampai leper puting susu tu dibuatnyer!



Kaki Andy dah tegap nak berdiri betul-betul dah....









"Tengok nie....saya dah boleh berjalan dengan eksyennyer...ekekeke......"