There was an error in this gadget

Monday, February 23, 2009

Jejaka Idaman....

Saat-saat tak leh nak tido cam skang nie, macam-macam yang bermain dalam otak aku nie...Kotak memori aku berputar memainkan memori yang ada ketika zaman aku kecik-kecik dulu hingga ler ke zaman muda remaja...

Aku teringat masa aku sekolah menengah dedulu (1995-1999), aku siap tulis kat dalam diari mengenai jejaka idaman aku...Aku siap senaraikan 10 kriteria yang aku nak, yang ada pada boifren/future hubby aku nanti...Hahahaha.....Antara kriterianyer adalah:-

1-ensem/good looking/macho (sumer pompuan pun nak yg camnie,kan?!?!)
2-tinggi (of coz ler tggi dari aku kan...)
3-body tough (so that aku rasa secure bila jalan seblah)
4-rambut lurus & panjang (aku x suka lelaki rambut kerinting)
5-kaya (so materialistic!)
6-sporting (best!)
7-suka melawak (so that aku x boring)
8-ada kereta ( materialistic...again!)
9-terima aku seadanya.... ('kuno'nyer ayat...hehehe)
10-utamakan aku lebih dari yang lain.... (memang selfish!!!)


Dan aku rasa bukan aku sorang jek remaja yang buat listing camnie dalam diari harian...Tentu korang pun pernah buat dedulu,kan?!?!Hahahahaa.....Bezanya mungkin korang punya listing lagi panjang dari aku punya...Hahahaha......Aku rasa itu adalah lumrah la...Setiap manusia ada 'taste' masing-masing...cuma kekadang tu belum tentu kita dapat apa yang kita hajatkan...kekadang tu kita dapat juga apa yang kita hajat, tapi tak kesemuanya...maybe separuh daripada kriteria yang ada...Tu pun kira ok la tu daripada takder langsung kan....

Bagi sesapa yang still single tu, kalo agak-agak boifren korang tu tak memenuhi kriteria yang korang buat, still ada chances nak carik yang lain....Tapi pilih tu biarlah yang betul-betul...Jangan pilih yang sedap mata memandang jek, hati pun kena sedap merasa gak....

Bila aku dah menginjak ke alam kerja, aku dah tak membuat ketetapan mengenai kriteria boifren/future hubby aku dah...Aku akui aku main belasah jek pilih...Maklum ler...masa muda-muda dulu aku nie ramai boifrens...So peluang untuk membuat pilihan tu terbuka luas....Tapi aku macam dah malas nak buat pilihan dah (even aku diberi kesempatan uantuk berbuat sedemikian).Asalkan sedap mata memandang dan hati tenang ketika bersama, dah cukup!Yang lain-lain tolak tepi....Agak-agak dah pilih yang mana sesuai, teruskan bersama...bahagia tatkala bercinta, soal lenlain buang jejauh...kemudian baru pikir.

Maka segala kriteria yang aku listingkan masa aku muda remaja dulu terkubur macam tu jek ler...Dah takde gunanyer dah...dah takleh digunapakai oleh aku untuk zaman dewasa kini...Sedia maklum, aku pun dah kawin...anak pun dah sorang....Maka segala memori dulu tinggal sebagai memori yang akan sentiasa segar dalam ingatan aku sampai bebila...


p/s: zaman remaja adalah zaman paling best yang pernah dialami!

Puisi Seorang Isteri Yang Tak Mengantuk Nak Tido....

Sama-sama keletihan....
Sama-sama kelesuan....
Sama-sama kepenatan....
Sama-sama kesakitan....
Cuma....
Letih itu datang dari situasi yang tak serupa....
Lesu itu datang dari punca yang tak sama....
Penat itu datang dari tenaga yang berbeza....
Sakit itu datang dari badan yang berbeda....
Tak minta pun belaian....
Tak minta pun perhatian....
Tak minta pun simpati....
Tak minta pun kasihan....
Tak terlintas nak minta apa-apa pun....
Permintaan datang tak diundang....
Tawaran datang tak siapa menghalang....
Tiada arahan tiada kerahan....
Apatah lagi paksaan atau kemestian....
Tunggu...tetap menunggu....
Sambil melelapkan mata merehatkan minda....
Lama masa berlalu...
Hingga tak sedar sudah terlena....
Malam ini tidak berdaya....
Esok lusa masih ada.....
Itupun jika masih teringat....
Di dalam kepala masih tersemat....
Tiada marah tiada dendam....
Hanya sekecil hati sedikit kecewa....
Tawaran datang tanpa tindakan....
Sekecil hati bertanda tanya....
Tidurlah mata....
Tapi tak lena....
Esok hari kerja...
Ahhhh.....pedulik hape....
Tido la di opis saja!!!

p/s: layankan ajer ler......