There was an error in this gadget

Thursday, June 23, 2011

So Long, Tourism.... Wait For Me, MyIPO!!!

30hb Jun 2011...
Tarikh terakhir aku berkhidmat dengan Tourism...
Tapi aku keje sampai esok jek...
Next week aku amik cuti 4 hari...
Peghabihkan cuti sebelom tamat kontrak...
Kiranyer esok adalah last day aku kat Tourism nie...
Ramai yang tanyer "ko tak sedih ke, nofa???"
Jawapan aku :
 "Nak sedih watpe...hidop perlu diteruskan...menangis sampai penuh tempayan pon bukannyer ko dapat TETAP!!!"
Aku ok jek..maybe sebab aku dah tau tarikh aku tamat riwayat kat sini...
Bukannyer aku kena brenti secara drastik!
Ada ler brader2 yang cakap "pasni dah takde sape aku nak ajak gurau dah...."
Ada gak yang cakap "pasni aku dah takde orang nak ajak bermanja...nak sakat..."
Ada gak yang kata "ko dah takde, dah tak best dah...."
Ada yang kata "rindu la kat ko nanti...."
Ishhhh.....macam la aku nie nak pegi mati....
Kalo korang rindu aku, roger jek,beb!
Pasni aku ada banyak masa terluang....konpom aku datang punyer!!!
Tapi yang pasti, pasni aku pon akan rindu kat korang gak....
Pasni aku pon akan merindui ngan suasana 'family' kat sini....
Serious,beb!!!

Isnin next week aku kena attend interview kat Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO)...
Interview untuk jawatan Penolong Pegawai Pendaftaran & Pentadbiran.....
Aku tak tau la camne aku nak hadap interview nie...
Jiwa aku half-half....
Half rasa macam nak try jek...mana tau ada luck!
Half lagi rasa cam malas...pikir nak dok umah & buat bisnes jek!
Aku pon tak tau la camne....
Tapi aku rasa tak salah mencuba...mana tau rezeki aku kat sana ke...
Moga ALLAH permudahkan segala urusan aku nanti....
Aminnnnnnnnnnnn..................

Monday, June 20, 2011

Let's Roller-Blading, Bebeh!!!


Okay....
Skang aku dah memang buang tebiat!
Tetiba aku terasa nak ber'roller-blading' balik!
Tebiat nak mampos kan????
Hahahahhaaa....
Ada aku kesah?!?!?
Tetiba terasa nak feeling2 zaman remaja balik kan....
Skali skala pe salahnyer..... :-)
Last skali aku main 'menatang' nie masa aku form 4, tahun 1998...
Ermmm....13 tahun yang lalu!
Roller blade aku tu pon aku dah selamat tong-sampah-kan dah...
Aku beli pon masa umur aku 13 tahun, tahun 1995....
Masa tu harga w/o padding and helmet adalah RM180...
Kalo ngan padding & helmet jadik RM250...
La nie aku tak tau berapa harga....
Ada gak survey2 online shop....
Ada yang cecah RM300-RM400...
Mak aih....macam emas ler plak..
Makin lama makin naik harga benda alah nie!
Kalo boleh tanak ler yang mahal2...
Setakat nak wat main kuarkan peluh petang2 hari then setakat nak pakai untuk diri sendiri, bukannyer nak masok competition ape2 pon....
So tak yah ler nak rembat yang mahal2....
Kalo dapat yang bawah RM200 pon jadik ler...
Puas dah survey kat Tesco, Carrefour & Jusco Wangsa Maju...
Takde ler plak...
Untuk kanak-kanak ada ler...
Mau kena teruskan usaha mencarik nie...
Agak2nyer, maner ada jual yang murah2 ek????

Thursday, June 16, 2011

Otromen Gombak!!!

Otromen Taro???
BUKAN!!!

Otromen Ace???
BUKAN LAGI!!!

Otromen Tiga???
BUKAN LAAAAA...!!!

Otromen Nexus???
BUKANNNNNNNN!!!

Abes tu...otromen ape???
OTROMEN GOMBAK!!!




Nie la OTROMEN GOMBAK!!!


Abis main lawan-lawan sendirian, Andy datang kat Mommy...
"Mommy...nak makan nasik! Otromen lapa laaaaa....."

"Huk aloh...."
Mommy hanya mampu geleng kepala...


Tarikh : 12hb Jun 2011
Masa : 12.30pm
Tempat : Ulu Yam
Aktiviti : Berkelah & Memancing.....


Sesi memberi 'anak-anak burung' makan...ekekeke......


Tengok ler memasing kalo dah dapat berendam dalam air....


Umi tengah bagi anak-anak makan....


2 orang bapak tengah memancing....


Menunggu toman (konon la) yang tak naik-naik!!!


"Boring tunggu toman, makan lagi best!!!" ~kata Encik Belo...


Cadangan berkelah adalah datang dari En.Komak & family...
Maka kami sefamily pon mau join sekali....
Encik Ayun sefamily pon join jugak!
Pas mandi manda kat sungai, makan time...
Pastu mandi...pastu makan lagi....
Pastu mandi lagi....
Pastu tetiba cuaca jadik mendung then ujan plak...
Teros bergegas kemas barang2 perkelahan then gerak balik..
Baru beberapa meter, tetiba dah tak ujan...
So 2 orang bapak nie nak pi memancing kat Tasik Ulu Yam tu plak...
Ayun & family plak gerak balik teros....
Maka kami pon sambung ler berkelah kat tasik lak...
Ada ler dalam 2 jam lepak situ...
Tunggu ikan tak sangkot2 pon...
Last2 2 orang bapak tu decide gerak balik ler...
Dah boring ler tu gamaknyer....
Lebih kurang kol 6.30pm sampai umah...
Anak-anak pon dah kepenatan...
Sumer bantai tido!
Selesai sudehhhhhhh.....

Celebrating Daddy's Birthday....

Tarikh : 11 Jun 2011
Masa : 8.30pm
Tempat : Fatty Crab Petaling Jaya
Aktiviti : Blanjer Daddy Makan.....


Ketam masak cili......


Udang goreng...


Settle!!!


Bersepah kan???
Tu sumer si Andy & si Fajar yang buat....
Yang masok mulut, masok mulut....
Yang bersepah, bersepah....
Nak wat camner....
Hero-hero la katakan....
Janji daddy puas hati!!!
Dah lama dia sebot nak makan kat Fatty Crab...
Akhirnyer dapat gak...
Aku pon tak tau camne rupa Fatty Crab tu....
Ramai jek yang dok sebot2..
Last2 baru aku tau...
"Ooooo....camnie ghupanyer 'Fatty Crab' tu...."


Friday, June 10, 2011

Happy Birthday, Daddy!

"HAPPY 31ST BIRTHDAY, DADDY!!!"


Okey....
Aku bukanlah seorang yang romantik giler babi...
Ada ler romantik sikit-sikit jek...
Hehehehee....

SURPRISEEEEEE!!!

Pukul 11.00am pagi tadi daddy msg hp aku...
Katanyer sangat terharu!
Ada kiriman bouquet of red roses & blackforest cake di pejabat dia!
Daddy sangat blushing sebab katanyer arini ramai orang kat opis...
Ok la tu...daddy glamer sekejap!
Heheheheee.....
Tu jek yang mampu aku beri....
Nak bagi adiah memahal, belom kemampuan lagi ler...
Ada lagi satu adiah untuk daddy...
Esok mommy bagi yer, daddy....
Tungguuuuuuuuu...........
:-)


Tuesday, June 7, 2011

Syukur...Alhamdulillah....

Dari sehari ke sehari...
Mencuba untuk melakukan yang terbaik...
Untuk diri sendiri dan keluarga...
Walaupon sudah tahu bakal tersungkur nanti...
Tapi yang pasti ada hikmah disebalik semua ini....
Aku bersyukur....
Masih ada lagi pintu hikmah untukku...
Alhamdulillah.....
Syukur padamu ALLAH.....
Moga KAU permudahkan semuanya....
Aminnnnnnnnn.......

Wednesday, June 1, 2011

Dah Jodoh Tak Panjang.....

Petang-petang camni aku nak beremosi sket...
Waktu keje pon dah lama abis dah...
Sementara tunggu En.Belo abis keje kol 7pm kang, maka aku layan emosi la dulu...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Mengikut perkiraan, ada lagi 29 hari jek lagi jangka hayat perkhidmatan aku kat Tourism nie...
Diam tak diam, dah 6 tahun aku berkhidmat kat agensi badan berkanun nie...
Dari zaman aku bujang...membawak ke menjadi tunangan orang...membawak ke jadik bini orang...dan skarang...
Nah...aku dah jadik ibu kepada 2 orang anak!
Cukup bulan Jun nie, berakhir la era terpaksa bangun pepagi dan bersiap ke opis...
Pasni aku akan alami era bangun kol bape jek aku suka dan lepak umah layan anak-anak dan tunggu laki balik umah...
Errmmm....tak dapat aku bayangkan lagi situasi camtu...
Aku tak biasa menganggur sebenarnya...
Aku berkesempatan menganggur pon dalam sebulan dua jek...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Pas jek grad bulan Oktober 2003, aku pi carik keje...
Daftar dengan JobStreet...siap pi bangunan dia kat mana ntah...
Jalan Changkat something la...aku dah lupa...tak ingat...
Pastu anto resume kat mana-mana kampeni ntah...
Sampai la satu hari tu BFF aku kat UPM dulu, Azie nama dia...ajak aku pi walk-in interview  kat RHB Bank kat Bangi..
Aku pi bertiga...aku, Azie ngan sorang lagi BFF kitorang, Ejan...
Antara kami bertiga, aku sorang jek yang dapat jawatan tu!
'Temporary Clerk'...
Blasah jek la...janji ada keje!
Tapi nun jauh kat Sungai Ramal, Bangi nuuu....
Hari-hari dok ulang alik Gombak-Bangi....
Sronok keje bank nie...tapi cepat bosan sket sebab asik dok kena ngadap PC jek!
Kene hadap macam-macam sistem yang bank pakai....
Aku rasa mata aku pon dah naik juling dah...
Dalam pada tu, aku still gak pi interview mana-mana kampeni yang panggil...
Antaranya Tourism nie la...
Nak dipendekkan cerita, tak lama hayat aku kat RHB...
1 tahun 3 bulan jek!
Pastu Tourism panggil aku lapor diri untuk jawatan 'Pegawai Penyelidik'...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Aku start keje sini pada 31 Mei 2005....
Memang best keje Tourism nie...
Bagitau aku negeri mana dalam Malaysia nie yang aku tak jejak lagi sepanjang keje sini!?!?
Sumer negeri aku dah jejak!
Banyak tempat pelancongan yang popular yang aku dah penah pi...
Sampai dah tak lalu dah nak pi tempat-tempat tu..
Kalo boss soh pi jek, aku rasa boring dah...
Memula pi memang la seronok...tapi kalo dah 3-4 kali dok pi tempat yang sama jek, tak ke ko rasa bosan?!?!?
Tapi semua tu atas urusan kerja la...
Seronok pi mana-mana jek pon time bujang...
Tapi bila dah ada anak nie, kalo boss soh pi mana-mana, mula la rasa susah sket...
Nasib baik En.Belo amat memahami tugasan cam aku nie...
Beliau tahu environment keje aku nie kadang-kadang menyeronokkan, kadang-kadang membosankan...
Beliau pon dah biasa dengan situasi aku yang asik takde kat KL jek..especially masa zaman bujang dulu2...
Boleh kira dengan jari bape hari jek aku ada kat KL....
Selebihnya aku outstation!
Bayangkan...pas kena pi Cameron Highland 4-5 hari, balik KL...
2 hari kemudian kena pi Taman Negara Pahang lak untuk 4-5 hari...
Pastu balik KL 2-3 hari...pastu teros shoot gi Port Dickson lak 4-5 hari gak...
Then balik KL 1-2 hari, shoot gi Pulau Pangkor 4-5 hari lak!
Camtu jek la keje aku...'life' memang tak brapa nak ada ler....
Tapi masa zaman bujang, beliau tak kesah sangat...
Bila dah ada anak dua nie, beliau pon macam berat jek nak benarkan aku outstation jejauh dan lama2...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tapi la nie, beliau dah tak payah nak risau2 dah...
Beliau dah boleh menarik nafas lega dah...
Sebab ada 29 hari jek lagi jodoh aku ngan Tourism nie...
Pasni aku dok umah, ternak lemak ler pulak!
Dalam pada tu, ada gak perancangan untuk membesarkan bisnes yang ada nie...
Pasni boleh fokus 100% kat bisnes pulak....
Tengok la dulu camne...
InsyaALLAH kalo ada rezeki, ada ler tu....
Aku wish 'ALL THE BEST' kat diri aku sendiri la for future undertaking...
Hahahahhaaaaaa.......