There was an error in this gadget

Wednesday, November 25, 2009

Latest Picha Of Me!

Ye tak ye gak...
Sepanjang preggy kali nie, aku takder pon amik gambo perkembangan perot nie...
Even sekeping pon takder!!!
Kalo time Andy dolu, boleh dikatakan setiap bulan aku amik gambo pasal perkembangan diri ngan perot yang makin membesar...
Preggy kali nie takde lak...
Ish..ish..ish...double-standard sunggoh la mommy nie!!!
Atas kesedaran itu lah, maka mommy pon amik ler sekeping gambo...
Aku rasa nie ler 1st gambo aku amik sepanjang aku preggy nie...
Picture was taken yesterday....
Nie perot 7 bulan, yer....
Rasa-rasa kalian, beso tak??
La nie aku dah kuat makan....
Nafsu makan dah makin membuak-buak....
Sepanjang 6 bulan pertama kehamilan, selera takder sangat...
Tu yang turun berat badan sampai 6kg tuh!
La nie, selera makan dah bertambah...
Badan pon bagai dipam-pam dah nie!!!
Huhuhuuuu......
Asik makaaaaaannnnnn jek keje aku...
Takpe la...selagi ada selera makan, makan jek la ek...
Kang time pantang nanti dah NEKAD nak struggle crash diet...
REMEMBER?!?!?!
Ekekekekeeeee.....

Potong! Potong! Potong!

Semalam, waktu lunch aku ngan opismate, si Diana gi The Mall...
Diana temankan aku nak gi potong rambut...
Terasa cam dah panjang lak rambut nie...
Agak rimas gak ar....
Apa lagi...kasi POTONG ar!!!
POTONG! POTONG! POTONG! (macam iklan P1 W1max)
Ekekekekeee.......
So tanpa berlengah lagi (nak-nak dah gaji!), aku ajak Diana gi salon...
Salon Derrick & Team, kat tingkat 3 The Mall... (promote seh!)
Takder la stylo sangat aku plan potong rambut nie...
Just bagi pendekkan sampai paras bawah bahu jek...
Then kasi pendekkan rambut tang depan nie...
Bagi tak tutup dahi sangat...
Rimas lah rambut asik jatuh kat dahi jek...!
Wash+Cut+Blow=RM54....
Tu kira murah ke mahal ek???
Kawan aku kata mahal...
Ntah ler...aku main blasah jek!
Janji bawah RM100 dah ler...
Kalo kira skali ngan hair treatment, dah jadik RM148!!!
Giler....hair treatment jek pon!

Tuesday, November 24, 2009

Budak Nakal Nie....!!!

Nama dia Farish Andhika Putra...


Mengikut buku 'Nama-nama Dalam Islam', Farish tu maksudnyer 'ahli penunggang kuda/orang alim'....
Andhika tu lak nama melayu klasik untuk pendekar/pahlawan zaman dolu-dolu.... (mommy kan suka nama-nama klasik nie)
Putra tu pulak merujuk kepada anak lelaki....
So secara keseluruhannyer, gabungan nama Andy adalah 'Anak Lelaki Pendekar Ahli Penunggang Kuda/Orang Alim'......
Leh gitu???
Pandai-pandai ler susun.....
Tapi apa logiknya mommy bangkitkan perkaitan maksud nama Andy dengan entry kali nie????
Yer....ada logik dan kaitannyer!!!
Mentang-mentang la maksud nama Andy tu 'ahli penunggang kuda'...
Maka tiap-tiap malam Andy suka panjat atas badan mommy time mommy tengah baring...
Pastu dia akan lompat-lompat atas badan mommy...
Pijak-pijak perot mommy....
Dia tunggangnyer badan mommy nie macam tengah tunggang kuda!!!
Adehhhh......
Tensen mommy dibuatnyer...
Sebabnyer kat daddy takmor lak dia wat cenggitu!!!
Macam kes malam tadi....
Mommy tengah sedap dok baring relakskan badan....
Macam biasa, Andy akan dok menunggang atas badan mommy nie....
Pastu at the same time, baby dalam perot nie dok tendang-tendang dan bergerak-gerak dengan cergasnyer!
Adehhh.....mommy tak keruan dibuatnyer....
Nie mesti si adik marah kat abang la nie...
Kaco adik tengah tido dalam belly mommy!
Ekekekeke.......
Sampai tengah malam mommy tak leh nak tido....
Baby kat dalam perot nie dok berlegar-legar, bergerak-gerak...cergas semacam jek....
Baby yang kat luar perot lak (konon 'baby' lagi la Andy tu....) dok cergas lompat atas katil sambil jerit-jerit...
Daddy banyak kali cakap kat Andy "Andy bukan baby lagi tau! Andy nak ada adik dah...."
Elehhh...bukannyer Andy paham pon aper daddy cakap....
Dia wat dekkk jek la....
Ekekekeee......
Huihhh....mommy dapat agak nanti kalo 'si adik' dah kuar nanti....
'Si Abang' nanti akan jadik kaki buli 'si adik'....
Ekekekkeee.......

Mengidam Yang Melampau!!!

Ekekekkee...
Takder la melampau mana pon....
Tapi sejak hari raya aritu aku dok carik kuih bangkit...
Sumer umah yg aku gi beraya, sumer takder kuih bangkit...
Aku jadik pelik la kan...
Apahal lak raya kali nie tak jumpa langsung kuih bangkit nie?!??!
Bukan ke kuih bangkit nie kuih traditional faveret ke???
Sumer umah WAJIB ada kuih bangkit nie tau!!!
Raya umah tu, raya umah nie...
Sampai abis raya tak jumpa-jumpa gak kuih nie!
Last skali, minggu lepas opismate aku bagitau dia ada jumpa kedai yang jual kuih secara borong...
Macam-macam kuih ada katanyer....
Kat kedai tu ada jual kuih bangkit gak...
Kedai nie kat Ampang, area umah dia...
So aku pon mintak tolong la dia belikan...
Pagi tadi, tup-tup ada atas meja aku!
Nahhhhh....hamek ko!!!
Sebalang beso kuih bangkit dia belikan!!!
Kembong perot aku hadap sengsorang kuih bangkit nie...
Ngidam sangat kan....hamek!!!
Hahahahaaa........


p/s: nie bukan simpanan untuk stok raya haji keh....stok simpanan tembolok sendiri jek nie!

Thursday, November 19, 2009

Budak Tembam!!!

Andy dah makin tembam....
Mana taknyer....
Asik minum susu jek....
Satu hari ada ler dalam 10 botol susu.. (maybe lebih dari tu!)
Makan nasik sikit jek...
Susu jek lebih...
Pipi pon dah bagai dipam-pam dah!
Nie ikot dak Daddy ler nie...
Spesies muka bulat, pipi tembam!
Ekekekeke.....
Dak Daddy lak suka gigit pipi Andy....
Selagi budak kecik nie tak meraung, selagi tu la Daddy dok gigit!

Huhuhuuuu...Nak Jadik Camni Balik!!!! Part 2

Smalam aku temankan member opis, si Diana nak gi Slimming Treatment Center kat The Mall nie haa....
Aku ceritakan kat dia experience aku dan tunjukkan gambo-gambo zaman kurus aku kat dia...
Aku ceritakan keberkesanan buat treatment nie...
Aku ceritakan pengalaman turun berat sebanyak 8kg...
Dari 66kg menjadi 58kg!
Wallawehhhhhhhhhhh................
Aku dengar ler si beauty consultant, Rachel namanyer memberi advice kat Diana nie...
Secara tak langsung aku dengar ler gak pakej yang ditawarkan...
Sama ler ngan pakej yang aku amik dolu-dolu...
Rachel kata promotion....RM1299 x 12 sesi...
Tak berubah ler pon...sama macam aku punya dolu-dolu...
Ape dari zaman aku buat dulu promotionnyer tak abis-abis lagi ke?!?!??

Tengok betapa semangatnyer si Diana nie nak wat slimming treatment, secara tak langsung aku pon semangat sama gak!
Kali nie aku memang giler nekad ar!
Aku nak pantang kaw-kaw punya...
Pastu aku nak simpan bajet sket untuk slimming treatment nie!
I dun care!!!
Pastu aku nak pakai I.U.D untuk menjarakkan kehamilan...
Tak guna gi susutkan badan kat Slimming Center kalo pastu pregnant balik...kan?!?!
Nekad neh......NEKAD!!!
Aku berazam nak jadik cam dolu-dolu balikkkkkkkkkkkkkk.............
Huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.........................




OHHH...BILAKAH AKU AKAN MENJADI SEPERTI INI KEMBALI?!?!?!

Tuesday, November 17, 2009

Huhuhuuuu...Nak Jadik Camni Balik!!!!

Selongkar punya selongkar, aku terjumpa gambo aku dedulu...
Giler ah!!!
Tetiba aku rasa meroyan lak biler tengok gambo-gambo nie!!!
Nie yang tak sabo nak bersalin cepat nie....
Nak cepat-cepat berpantang....
Kali nie aku berazam nak berpantang kaw-kaw punya!!!
Takmor dah ngelat cam dolu lagi....
Aku nak susut balik...
Baru ler menten jelita and jadik hot momma!
Heheheheheeeeeee..........


Tapi dolu-dolu gi Slimming Treatment Center...
Beribu-ribu abis kat situ jek...
Tu pasal ler leh jadik kurus and slim camnie...
8kg turun berat woooooo.....
Mau taknyer jelita always!
Ekekekkee........
Lagipon time nie bujang...
Duit gaji untuk diri sendiri jek...
La nie kalo nak pi Slimming Treatment pon nak kena permission hubby dolu...
Kalo beliau tak kesah pon, kena pikir pampers ngan susu anak gak...
Lain la kalo beliau yang SPONSOR treatment nie sepenuhnyer!
Ekekekkeeee......



p/s : konon 'bold' perkataan tu leh dpt sponsor ar,kan......


7 Bulan Sudaaaaaa............


Skang baby dalam perut nie dah 7 bulan....
Tapi ramai yang tegur perut aku kecik berbanding 1st pregnancy dulu....
Yer la...aku pon admit benda tu gak....
Masa mengandungkan Andy dulu, terasa perut nie beso jek...
La nie rasa kecik lak....
Walaupun kecik, tetap rasa sakit pinggang ngan tulang belakang nie...

La nie aku dah ada selera makan dah....
Berat badan pon dah naik...
Aritu timbang, dah naik 2kg...
So la nie berat jadik 72.5kg...
Ok ar tu....

InsyaALLAH....either hujung bulan Januari or awal bulan Februari....
Terkeluarlah 'hot bun' nie dari 'oven'nyer....
Heheheheee......

Monday, November 16, 2009

Menu Mati Akal....!

Semalam mak aku takder...
Macam biasa ler...dia gi holiday ke Acheh, Indonesia plak kali nie...
Padahal baru jek balik dari Sabah 2 minggu lepas...
Hish...hish...hish...
Dia gi holiday sampai ari Rabu kang....
Pasni tak tau ler mana lagi lokasi holiday seterusnyer...
Huhuhuuu.....

Disebabkan mak takder, so aku ler yang menjalankan tugas memasak...
En.Belo lapo...
So bila beliau balik keje malam nanti, beliau mau makan katanyer....
Maka aku kebuntuan mau masak ape....
Adehhhhh.....mati akal neh!
Adalah menjadi satu penyeksaan bagi 'weekend-wifey cum mother' bila memikirkan ape nak masak....
Maklum ler...masak time weekend jek!

So selepas menggodek segala macam barang dalam peti ais tu, aku pon terjumpa la satu tin carbonara ngan sepeket fettucini yang still tak berusik...
Maka aku pon me'rajin'kan diri memasak sehabis baik untuk sang suami (chewahhhh...!)

Tapi aku tak dapat nak masak sebab Andy ada....
Budak kecik nie memang pantang kalo ada orang yang ke dapor...
Maka beliau pon mahu mengikut ke dapor skali...
Bukan untuk menolong masak...tapi untuk 'tolong' kemaskan tin-tin biskut, tin milo, segala macam tin la kat gobok dapor tu!
Andy dah pandai bukak-tutup pintu gobok nenek!
So abis tin susu F&N, peket teh Lipton ngan Nescafe 3 in 1 nenek dia 'kerja'kan....
Nasib ler.....

So untuk melancarkan misi, aku telah dengan 'kamikaze'nyer mengurung Andy dalam bilik!
Bukak econd...bukak tv...buat susu dia sebotol siap-siap...bentangkan tilam ngan bantal busuk dia...
Pastu biarkan dia dok dalam bilik sensorang...
Pastu aku pon terus menjalankan misi 'besar' aku iaitu memasak 'Fettucini Carbonara Chicken Ball' yang adoooo....
Ekekekeeeeee.....
Sepatutnya lawan ngan meatball baru sedap..
Tapi yang ada hanyalah chicken ball jek...
Blasah jek la belalang!

Terus terang, aku memang tak reti sangat masak western nie....
En.Belo yang terror bab-bab western food nie...
Tapi aku penah ler tengok beliau masakkan untuk aku masa besday aku aritu...
So aku pon antara ingat-ingat-lupa, wat jugak ler....
Berhempas pulas aku kat dapor tu sensorang....
Sambil tu aku intai gak Andy...
Ok jek dia dok dendiam dalam bilik sambil minum susu ngan tengok tv...
Good boy!
Pas abis masak tu, En.Belo pon balik dari keje....
Pas beliau mandi, dengan muka yang memang tersangatlah laparnyer, beliau ajak makan....
Beliau kata "ermmmm....not bad la rasa dia...."
Ekekekee.....
"Terror gak aku nie rupanyer yer!" ~kata dalam hati jek!
Agak kenyang gak ler kitorang smalam.....
Banyak lagi belen fettucini carbonara tu...
Tapi sumer abang aku dah bedal, kasi peghabih sepinggan penuh!
Ok ar tu....'bisnes' laku!
Ekekekkeeeeee............


Fettucini dalam proses rebusan (bubuh sket virgin olive oil)



Carbonara yang sudah siap dimasak!

Buat Muka Lak Budak Kecik Nie!!!

Hahahahaaaaaaa...........
Klakar lak tengok muka Andy time nie....
Nenek yang captured gambo Andy nie...
Leh lak time nenek nak snap, Andy wat muka....
Hahahaaaaaa.........

Friday, November 13, 2009

Razor = Pisau Cukur.....

Dolu-dolu ini la gelaran aku.....




Dan konsepku adalah..
"Cukur Selagi Boleh Dicukur!!!"
Maka dengan itu wujudlah.....
'Nofarazor' & 'Lady Razor'.....


Tapi tu dolu-dolu......
Sekarang dah tumpul 'mata bilah'-nya....
Yang tinggal hanyalah kenangan dan...


"Epilog Si Pisau Cukur"....

Mencari..............



Mencari....
Dan mencari....
Masih mencari...
Terus mencari....


Ketenangan diri.....
Keimanan diri.....
Keabdian diri dan hati....
Kesucian jiwa dan nurani....


Menghadap Tuhan....
Mencari ketenangan....
Setiap dugaan dan cabaran....
Yang Tuhan tentukan....
Pasti akan ditemui jalan....


Sabar....
Tawakal....
Iman perlu kuat....
Hati perlu cekal....
Bukan semua perkara itu mudah....


Syukur.....
Tuhan itu Maha Adil....
Tuhan itu Maha Kaya....
Tidak diuji hamba-Nya jika tidak mampu....

Ujian satu per satu.....
Maka uruskan jua satu per satu....


Ya Tuhan....
Tabahkan hati ini....
Kuatkan iman ini....
Teguhkan jiwa ini....


Sesungguhnya aku ini manusia yang lemah selemah-lemahnya...
Bimbinglah aku, wahai Tuhan....
Mencari khalifah yang bisa merubah diri ini....
Dengan keberkatan dari-Mu....
Insya-ALLAH...
Moga dapat ketemu......

Jika Anda...............

JIKA ANDA..............



Perlukan teman untuk berbicara tapi TIADA???




Perlukan kawan untuk bercerita tapi TIADA???




Perlukan sahabat untuk berbual tapi TIADA???




Perlukan kekasih untuk bermanja tapi TIADA???




Perlukan 'soul-mate' untuk bermesra tapi TIADA???









.....................Jangan risau....................









BLOGSPOT KAN ADA!!!
(Tempat luahan cerita, idea, pendapat & perasaan
yang paling praktikal sekali!)

Hadap Jek La!


Entah kenapa...

Sejak pagi semalam pinggang dah start sakit-sakit...

Sampai skang pon still rasa sakit-sakit lagi....

Baca kat dalam buku Pa&Ma milik Pn.Anna (mommy Aqil)...

Katanyer kalo pinggang sakit+rasa senggugut=dah nak timing!

Disebabkan ada anemia - kena lebih berhati-hati...

Kebarangkalian untuk bersalin awal adalah tinggi....

Kebarangkalian kelahiran bayi pra matang adalah tinggi....

Pengetahuan dan persediaan awal mental & fizikal itu penting....

Sakit sangat pinggang nie...tapi terpaksa tahan jek....

Memang tak selesa...tapi hadap jek la!

Niat hati nak berkongsi info dan rasa hati pada orang lain....

Tapi orang lain kata mungkin faktor salah tidur...

Tak terkeluar lak dari mulut nie niat sebenar nak berkongsi.....

Katanya diri nie tak boleh terima pandangan orang lain.....

Mulut terus terkunci....terdiam yang agak lama....

Rasanyer tak perlu nak cakap banyak lagi la kot....

Dah cakap camtu...takpe la....

Sendiri tanggung jek la....

Apa ada hal!

Alangkan sakit kaki berdiri lama,bersesak dalam kenderaan awam pon boleh jek hadap...

Ini kan pulak sakit pinggang salah tidur....

Suruh naik bas gi Arau pon boleh lagi la!!!


Thursday, November 12, 2009

"MEMBACA JAMBATAN ILMU!"

Kawan-kawan Sekalian......




Mommy cakap kat Andy....




"MEMBACA JAMBATAN ILMU"






Tak kesah la baca ape sekali pun....
Majalah ilmiah ke....
Majalah sukan ke...
Majalah kesihatan pon boleh...
Majalah sukan pon ok jugak...
Komik pon boleh jugak!
Apa saja asalkan membaca ler..........
Macam Andy tengah baca nie....




V
V
V
V
V
V
V





Majalah bulanan IKEA pon OK gak per!!!

"Ello....Nenek Ada Tak???Atuk Ada Tak???"

"Ello....nenek ada tak??? Atuk ada tak??? Andy nak cakap ngan nenek dan atuk boleh???Ello....nenek ngan atuk sihat???Andy sihat kat sini.....!Nenek, nanti minggu depan Hari Raya Haji Andy balik kampung Melaka ek!Dah lama Andy tak jumpa nenek ngan atuk.....Nanti minggu depan Andy ikut Daddy ngan Mommy balik....nanti kita jumpa ek! Ok lah...nenek ngan atuk jaga diri babaik tau.....Sayang nenek ngan atuk....muahhhh..........tata..."



Thursday, November 5, 2009

Apabila Boss kata............Staff lak kata..............

Sahabat-sahabat sekalian................

Jadikan penulisan di dalam entry kali ini sebagai panduan untuk memajukan diri di dalam sesebuah organisasi...dan bukan bermaksud untuk 'menjilat bontot'...okek!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Boss memanggil Staff masuk ke biliknya....


Apabila Boss kata..... "Jangan datang lambat lagi!"
Staff lak kata..... "Baik, Boss....."

Apabila Boss kata..... "Change your attitude!"
Staff lak kata..... "Baik, Boss....."

Apabila Boss kata.... "Jangan ulangi kesalahan ini lagi!"
Staff lak kata..... "Baik, Boss....."

Apabila Boss kata..... "I won't sign your attendance if you still do the same mistake!"
Staff lak kata.... "Baik, Boss...."

Apabila Boss kata.... "Don't give so many reasons, ok!"
Staff lak kata.... "Baik, Boss....."

Apabila Boss kata.... "U better do something with yourself!"
Staff lak kata.... "Baik, Boss...."

Apabila Boss kata..... "I will always watching you!"
Staff lak kata.... "Baik, Boss....."

Apabila Boss kata.... "Now you can go!"
Staff lak kata..... "Baik, Boss...."


Maka Staff pun bangun dan berlalu pergi dari bilik Boss tanpa berpeluang untuk menjelaskan apa-apa....

Wednesday, November 4, 2009

Beriadah Di Petang Hari......

Tarikh : 3 November 2009
Hari : Selasa
Waktu : 5.00pm-6.00pm
Tempat : Taman Tasik Sri Permaisuri, Cheras
Aktiviti : Sajer Bawak Andy Jenjalan....



Andy tak takot langsung naik jambatan gantung!



Excited giler mamat neh! Ibarat 'terlepas kandang' gamaknyer....


Semalam aku MC....
Tak sehat...
Maklum la....kepala asik sakit jek!
Tunggu giliran jumpa doctor punyer ler lama...
2 jam gak ler menunggu....
Sampai Andy dah buat perangai dah...tak reti dok dendiam!
Pas jumpa doctor, temankan Daddy gi gunting rambut beliau yang dah panjang tu....
Maklum ler...boss dah 'sound' soh pendekkan rambut...
Ekekekekeeee.......
Pastu terasa macam nak amik angin petang lak...
Hari nie cuaca baik..tak ujan...panas jek...
Kalo jemur baju pon cepat kering!
So decide la gi Taman Tasik Sri Permaisuri....
Bawak Andy main playground kat situ...
Daddy termengah-mengah me'layan'kan Andy....
Ajar Andy main gelongsor.....main jongkang-jongkit...main gayut-gayut...
Pastu ternampak ada jambatan gantung kat situ....
Aik??? Ada jambatan gantung ek kat Tasik Permaisuri nie?!?!
Andy tak takot langsung jalan atas jambatan gantung tu....
Terror ler anak mommy neh!
Pastu dah penat...beli air 100plus, aiskrim, buah jambu ngan asam....
Dok relaks jap....
Pastu balik!


No Wonder La.....

ISTILAH darah cair atau kepekatan darah rendah biasanya merujuk kepada keadaan darah bagi wanita hamil yang mengalami anemia atau masalah kekurangan darah.Meskipun anemia bukan penyakit, ia perlu dirawat bagi mengelak risiko masalah kesihatan kepada ibu atau anak dalam kandungan.Antara langkah mudah mengatasinya ialah menjaga pemakanan dan mengambil pil vitamin yang diberi khusus untuk wanita hamil.

Kekurangan darah bukan saja menyebabkan keletihan melampau tetapi lebih membimbangkan ia boleh mengakibatkan keguguran, mudah mendapat jangkitan dan bersalin tidak cukup bulan.Dianggarkan satu daripada lima orang mengalami masalah kurang sel darah merah yang menyebabkan mereka mudah letih, kulit menjadi pucat, sukar menumpukan perhatian, sering sakit kepala, jantung berdegup cepat, tercungap-cungap, pening dan pada kes teruk, seseorang boleh pitam secara tiba-tiba.

Anemia ialah keadaan kekurangan sel darah merah atau hemoglobin iaitu protein yang memberi warna merah kepada sel darah.Ia adalah masalah yang sangat biasa dan boleh berlaku kepada sesiapa saja, terutama wanita, kerana mereka didatangi haid setiap bulan. Jarang lelaki mengalami anemia, kecuali jika mereka menghidap penyakit.

Selain itu, hemoglobin berfungsi sebagai membawa oksigen daripada paru-paru ke semua sel dan organ dalam badan. Kekurangan sel darah merah bermakna kita kekurangan hemoglobin dan akibatnya sel di dalam badan tidak menerima cukup oksigen.Keadaan ini memaksa paru-paru dan jantung bekerja lebih kuat untuk memasukkan lebih banyak oksigen ke dalam darah. Ini menyebabkan individu anemia tercungap-cungap selepas melakukan kerja ringan.Justeru, untuk memiliki sel darah sihat, kita memerlukan buah pinggang, hempedu dan sumsum tulang yang sihat kerana di sinilah sel darah dihasilkan.

Apabila sel darah merah kurang, paras hemoglobin juga rendah. Paras hemoglobin yang normal ialah antara 13.8 to 17.2 gm/dL bagi lelaki dan 12.1 to 15.1 gm/dL bagi wanita.Individu yang paras hemoglobinnya kurang 13 gm/dL (lelaki) dan 12 mg/dL (wanita) dianggap mengalami masalah anemia. Secara umumnya, rata-rata lelaki Malaysia mempunyai paras hemoglobin antara 12 hingga 13 gm/dL dan wanita pula sekitar 11 gm/dL.Angka ini sangat penting kerana setiap penurunan satu peratus paras hemoglobin meningkatkan risiko kematian sebanyak 10 peratus, terutama pada wanita hamil.

Kekurangan zat besi ketika hamil berlaku kerana janin menggunakan sel darah merah ibu untuk pertumbuhan dan pembentukan organnya, terutama pada bulan ketiga terakhir kehamilan. Jika si ibu ada bekalan sel darah merah berlebihan sebelum hamil, janin boleh menggunakannya.Jika tidak, seseorang wanita mengalami anemia kekurangan zat besi ketika hamil. Biasanya individu anemia kehilangan empat hingga 10 miligram zat besi ketika haid dan 500 miligram zat besi apabila hamil.

Bagaimana untuk tahu sama ada kita anemia atau tidak?Gejala anemia agak umum dan mengambil masa panjang untuk dilihat. Gejala paling jelas ialah keletihan walaupun melakukan kerja ringan dan najis berwarna gelap atau kehitaman (menandakan kehadiran darah) serta sangat berbau. Antara gejala lain ialah:

~ Kulit pucat
~ Lemah seluruh badan
~ Selalu pening
~ Jantung berdegup lebih pantas atau tidak normal
~ Sakit kepala
~ Sesak nafas dan tercungap-cungap ketika melakukan kerja
~ Tangan dan kaki berasa kebas
~ Keadaan di atas mungkin jadi lebih teruk jika hamil
~ Lidah menjadi licin
~ Ulser di tepi mulut yang menyebabkan rasa sakit
~ Kuku menjadi kering, terkopek atau berbentuk seperti sudu

a. Komplikasi ketika hamil
~ Keguguran
~ Peningkatan berat badan yang sangat sedikit
~ Bersalin tidak cukup bulan
~ Anak mati dalam kandungan
~ Jangkitan

b. Ketika bersalin
~ Sukar melahirkan anak
~ Risiko tindak balas badan terhadap ubat bius
~ Kegagalan jantung

c. Selepas bersalin
~ Pendarahan
~ Aliran darah tersekat (akibat kehadiran darah beku atau bahan lain seperti gelembung udara, lemak atau air ketuban)
~ Pereputan tisu

d. Risiko pada bayi
~ Kelahiran pra matang (tidak cukup bulan)
~ Tidak cukup berat
~ Bayi gagal atau lambat membesar
~ Bayi perlukan bantuan pernafasan berpanjangan
~ Penilaian Apgar (aktiviti dan bentuk otot, denyut nadi, tindak balas kerengsaan, warna kulit dan pernafasan) yang rendah


Sumber : myMetro/sihat (Metro online)


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Lebih kurang 70% gejala anemia ada pada aku....
Ujian darah juga telah menunjukkan aku kurang hemoglobin dalam darah...
Paras hemoglobin aku adalah 10.5 gm/dL....

No wonder la berat aku menurun sebanyak 6kg sepanjang 6 bulan tempoh hamil dan hanya naik sebanyak 0.5kg jek bulan nie!
No wonder la aku asik sakit kepala jek!
No wonder la aku cepat letih!
No wonder la kaki aku slalu kebas-kebas jek!
No wonder la kawan-kawan opis slalu tegur muka aku pucat!
No wonder la aku kena ulser mulut aritu!

Owh......no wonder la........

Double Scoop Float Rutbir!

Tarikh : 1 November 2009
Hari : Ahad
Masa : 4.00pm - 6.30pm
Tempat : Restoran A&W, Jaya Jusco Keramat AU2
Misi : Daddy Blanja Makan Lagik!!! (sebab mommy yang nak...hahahaa)




Uuuuuu.....sedapnyer float double scoop mommy nie....!



Andy kusyuk makan kentang goreng...



Pas makan, kita jenjalan naik menatang nie....nak?!?!?




Tekak mommy tetiba lak teringin nak makan float double scoop kat A&W tu....
Apa lagi...terus shoot pegi ke 'Place of the Year' la...
Hahahahaaa....
Mentang-mentang ler J.J Keramat nie baru bukak.....
Asik dok pegi sini jek kitorang nie!
Mommy amik set besar...
So mug mommy pon besar...
Tapi mommy habis makan sumer!!!
Hahahaaa.....
Kuatnyer makan!
Tapi takper...janji puas hati!
Daddy baik hati...ikutkan jek tekak mommy nak makan ape....
Thanks daddy!
Muahhhhhhhhhhhhh...................

Gua R.O.C.K Brader!!!


Yo, brader!!!
Amacam???
Gua nampak ROCK tak????
R.O.C.K beb!!!


Mari Ber'Tarbush'!

Tarikh : 26 Oktober 2009
Hari : Isnin
Waktu : 5.00pm - 7.00pm
Tempat : Restoran Tarbush, Ampang Point
Misi : Daddy Nak Belanja Makan Lagik!



Tengah tunggu order datang...satu..satu depa bawakkan...


Menu Mummy : Bryani Lamb Rice....
Menu Daddy : Lamb Stick (kot!)


Daddy makan sambil melayankan 'Pak Plekok' nie makan kentang goreng.....


Comotnyer Andy makan kentang goreng....suka ek????



Memang sedap makan kat Tarbush nie....
Dak Daddy yang teringin nak makan sebenarnyer...
Daddy suka makan dessert kat situ...
'Mahalabiah' namanyer....
Yer.....MAHAL!
Dua orang punya makan pun dah RM50++
Tapi takper...
Puas hati...!!!
Lagipun skali skala jek makan mahal-mahal nie....
Pasni makan murah-murah jek...
Ekekekeeee......


Aktiviti Hujung Minggu Kami Kali Ini Pulak!

Tarikh : 24 Oktober 2009
Hari : Sabtu
Masa : 2.00pm - 6.00pm
Tempat : Jaya Jusco Keramat AU2
Misi : Daddy Nak Belanja Makan!



Andy takot ngan bear beso tu...so dia buat dekkk...jek ngan menatang tu!


'Kenderaan rasmi' Andy setiap kali pegi J.J Keramat nie...senang, mummy & daddy takyah dukung!


Mari makan di Wendy's!Agak mahal sikit dari mekdi...tapi berbaloi sbb lagi sedap!


En.Belo sedang pekena burger cheese yang sangat best!Nyum....nyum....


Bagi Andy makan kat dalam 'kereta rasmi' dia jek...senang!Andy tak banyak songeh!hehehee.....




Daddy sangat baik hati...nak belanjan mummy makan!
Mummy teringin nak try menu kat Wendy's...
Burger cheesenyer sangat sedap...
Lembut jek daging....roti dia pon lembut!
Haish.....
Salad kurenggggg sket!
Maklum la....
Mummy bukan jenis herbivor yang tegar....
So salad tu wat rasa sket-sket jek...

Monday, November 2, 2009

Bizi....!!!

Since minggu lepas membawak ke minggu nie aku agak ke-bizi-an sket...
Maklum la...baru lepas outstation...
So banyak keje perlu disettlekan...
So memang la tak sempat nak update ape-ape kat blog nie...
Nie pon aku curik masa sket sebelum nak waktu balik....
InsyaALLAH kalo tak esok, maybe Jumaat la aku update blog nie yer...
Sebabnyer hari Rabu and Khamis aku kene kerja luar...
Kena wat survey kat KL Convention Center....

Ramai yang bertanya...
"Perut dah camnie pun kena keje luar lagi ke??"
Ada juga yang bertanya.....
"Still kena keje luar lagi???Larat ke???"
Tak kurang juga bertanya.....
"Sampai perut bape bulan baru tak kena kuar survey???"
Heheheheee.....
Jawapan yang aku bagi adalah....
"Orang dah suruh kuar....kuar jek ler....agak-agak tak larat kang, duduk rehat jap...cakap banyak kang kata melawan lak...."

Ok what....?!?!
Aku OK jek....no problems....!!!
Ok lah....
Ada masa aku update lagi....
Daaaaaaaaaaaaaaaa...................