There was an error in this gadget

Tuesday, April 27, 2010

Sang Langau....

Owhhh....
Sudah terdengar-dengar di telinga ini...
Suara nyaring,sumbang dan bising sekali...
Persis sang langau yang sedang menghurung sampah...
Ada juga suara yang tidak kedengaran secara nyata...
Tapi berbakul-bakul pula hamburnya secara maya...

Sang langau berlegar-legar di kiri dan kanan...
Terbang mencari timbunan sampah untuk dihinggap...
Bisa dikhabarkan berita yang tidak enak kepada seantero dunia...
Biar terpalit lumpur di muka musuhnya....

Sang langau tidak puas berbicara...
Maka berpindah pula pada timbunan yang lainnya...
Biar seantero tempat pembuangan sampah itu tahu...
Bahawa sang langau membenci pada si rama-rama....

Rama-rama terus terbang dengan gahnya...
Peduli apa dia pada yang lainnya...
Asalkan saja dia tahu...
Terbangnya itu berarah tuju...

Biarkan langau dengan cerita busuknya...
Biarkan ia terbang dengan kepak bisingnya...
Walau sehebat mana pun adu dombanya...
Ke timbunan sampah jua lah arah tujunya....




p/s : dedikasi kepada warga opis yang berperwatakkan persis binatang ini...

Monday, April 26, 2010

Mommy Yang Mereng!

Sehari sebelum mommy masuk opis setelah 60 hari cuti berpantang, mommy gi salon untuk hi-lite rambut...
Mommy pilih kaler 'paling karat' lar...
Entah ape tebiat entah!
Tapi nyonya tu buat hi-lite nie tak cantik ar...
Budak-budak opis cakap mommy nampak 'tua'!
Cisssss.....
Ada yang cakap rambut cam bulu kucing la...cam hamster la...(ehem...puan anna!)
Ada yang tanya "air paip kat umah ko karat ke,nofa???"
Hawok betol mereka itu!
Ada yang dengan jujurnyer sound "weh...ko gi hitamkan balik rambut ko nie...hodoh aku tengok!"
Adehhhh....terima kasih atas 'kejujuran' itu, kawanku!


Akibat pelbagai kata-kata nista yang dilemparkan, maka dengan cekal hatinya mommy telah ke salon pada Jumaat lepas...
Mommy ke DERRICK & TEAM SALON kat The Mall...
Mommy cakap ngan hair stylist tu "U kasi kaler sumer hitam rambut I nie!"
Hair stylist tu dengan senang hatinyer melakukan tugas seperti yang diarahkan...
Maka, dengan itu terhasillah mommy berimej baru!


TADAAAAAAAAAAAAAA........

Mommy nampak lagi muda dari usia sebenar!
Heheheeee....
Tunggu lagi 2-3 bulan lagi...
Pastu mommy nak wat hi-lite kaler purple lak!
Ekeekeeeee.....

Poor Him...

Ramai yang bertanya kenapa dengan Aduka...
Kenapa Aduka kena operation?
Operation ape?
Actually Aduka kena 'angin pasang' a.k.a Hernia ~ penyakit orang lelaki...
Penyakit nie akan membuatkan penghidapnyer mengalami sakit kat bahagian 'buah'nyer coz 'buah' membengkak dan besar dari size normal, manakala batangnyer pulak akan termasuk ke dalam...

Mommy rasa dia kena sakit tu since dari dalam perot lagi kot...
Tapi baru notice masa dia dah berusia 1 bulan...
Mommy cakap cenggitu sebab ada orang cakap kalo mommy yang tengah preggy selalu kuar malam,'berembun' kata orang tua..nanti anaknyer kena angin pasang...
Wallahualam...
Mommy memang nampak 'buah' Aduka besar since lahir..
Tapi mommy ingatkan it's normal..
Tak tau ler plak actually Aduka kena angin pasang...
Patut ler Aduka asik melalak jek..especially time tengah malam...
That's why mommy tak tido malam sepanjang berpantang tempoh hari sebab waktu Aduka melalak dari 12.00 tengah malam sampai la 7.00pagi....then baru la dia tido...
Mommy sangat tired masa tu...and maybe that's why la berat mommy susut...
Tambahan pulak mommy demam 2x masa time berpantang tempoh hari...

Berbalik cerita Aduka...
Mommy dah pun bawak gi klinik...
And doc cakap kalo nak cepat baik, kena buat operation...
Doc cakap hernia nie terjadi sebab angin dalam usus perut baby dah termasuk ke dalam kantung 'buah'nyer...
So bila buat operation, doc akan buangkan angin yang berada dalam kantung buah tu dan betulkan balik usus perut baby...
Mommy ada jugak bawak Aduka berubat secara traditional kat Merlimau...
Ada pakcik kat kampung Merlimau tu reti pasal benda-benda nie...
Bila pakcik tu urut Aduka, Aduka melalak...
Pastu dia kentut banyak kali...then terus terberak banyak giler!
Fuhhhh...nampak sangat memang banyak angin dalam perut and buah dia...
Gerun mommy tengok...
Pastu pakcik tu bagi daun kecubung dan minyak bawang untuk disapukan kat buah Aduka setiap kali waktu malam...
Alhamdulillah nampak perubahan size buahnyer...
dDah mengecil sikit dari sebelum nie...
Tapi still lagi besar...tak macam size baby...

Ikutkan daddy nak jek buat operation...
Biar cepat sembuh....
Orang kata kalo sekali dah kena angin pasang, tak mustahil untuk kena lagi bila dah besar nanti...
Tu yang mommy takot tu...
Takot bila dah besar, Aduka kena lagi...
Hukhukhuk......kesian Aduka!

Camne nie ek???
Perlu dibuat operation or just teruskan berubat cara traditional?????

Basah!

Tarikh : 20 April 2010
Waktu : 10.00pm
Lokasi : Jusco AEON Keramat AU2




Andy dah jumpa air pancut...
Dia takmor gerak dari situ...
Dia nak main air pancut tu...
Memula dia agak takot nak ke air pancut tu...
Pastu sikit...sikit ...sikit dia gerak ke tengah air pancut tu..
Pastu terus berani main air tu...
Orang ramai kat situ tengok jek gelagat Andy...
Ramai yang gelak-gelak sebab tengok gelagat Andy berlari-lari kejar air pancut yang kadang keluar kadang tak tu...
Daddy banyak kali panggil Andy balik...
Andy takmor..
Sampaikan daddy terpaksa berbasahan sikit sebab nak angkat Andy kat tengah-tengah air pancut tu...
Pastu Andy bantai melalak sebab marah daddy angkat dia...
Dia tak puas nak main air lagi...
Tapi kejap jek dia melalak...pastu Andy dah ok balik..
Nasib baik memang selalu bawak baju extra setiap kali keluar berjalan...
Tukarkan baju Andy kat situ gak..
Pastu seret dia balik... (sebab Andy memang tanak balik!)
Anak.......anak......macam-macam pe'el!

Monday, April 19, 2010

Hal Mommy...Hal Andy....Hal Aduka....Hal Daddy.....

Hal Mommy
~ got Compaq laptop for besday present from En.Belo...(thanks,dear!)
~ mommy tengah struggle nak turunkan berat neh...
~ current weight is 68kg...
~ need to lost 10 kilos more (to 58kg) to gain the ideal weight...
~ BMI dah cecah 31.9....dah over dari paras normal (30.0)
~ plan to go to slimming treatment center soon...


Hal Andy
~ dah masuk 1 tahun 7 bulan...
~ mulut dah becok tapi satu hapah pon tak paham!
~ ayat yang slalu Andy sebut :-
    - "angan ar..." - refer to 'jangan la'
    - "anak ar..." - refer to 'taknak la'
    - "cepat la..." - refer to 'cepat la' (so clear & fluent,okek!)
    - "jap ar..." - refer to 'kejap la'
    - "eee...pe tu?" - refer to 'ape tu?' sambil pointing to the object/person/etc...
~ believe or not, Andy still takleh sebut 'mommy', 'daddy', 'nenek'...sumer perkataan yang pendek & ringkas!
~ perkataan yang panjang-panjang boleh lak dia sebut!
~ suka buli adiknyer...sayang adik but buli lebih...ehehheee.....


Hal Aduka
~ dah masuk 2 bulan 17 hari...
~ dah pandai senyum & cakap sorang-sorang..kadang-kadang mommy layankan jek..
~ Alhamdulillah makin sihat...but plan to do the operation soon...
~ 80% breastfeeding at this age....


Hal Daddy
~ daddy takde hal...sumer pon ok jek!hahahaaaaa......

Aksi Tido Dalam Kereta!

Tido berdiri..

Tido duduk menyenget....


p/s: macam-macam pe'el la si 'Botak-san' nie...ekekeke....

Aktiviti Hujung Minggu Yang Lepas!

Tarikh : 10hb April 2010
Waktu : 5.00pm
Tempat : Taman Rekreasi Kepong
Misi : Sajer Bawak Anak-anak Berjalan Petang Hari....


'Botak-san' mulut becok...ntah hape dia ckp, sorang pon tak paham...daddy layankan jek la..hahaha...


Suapkan dia dadih, bagi mulut diam kejap!hahhaa....


'Botak-san' jatuh dari basikalnyer ~ trus jadik 'Superman'!


Dok dendiam...daddy nak suap dadih nie!


Si adik dok relaks dalam 'BMW'nyer tanpa banyak kerenah...Good!

Mommy's New Life Schedule!

5.30am - bangun tido, gosok baju keje...
6.00am - mandi-manda...
6.20am - abis mandi ~ buat susu untuk andy ~ tukarkan pampers andy & aduka ~ bersiap-siap,makeup bagai...
7.15am - panaskan enjin keta, prepare barang-barang aduka...
7.30am - anto aduka gi umah babysitter kat Taman Melati ~ andy stay ngan nenek....
7.45am - gerak gi keje...
8.25am - sampai opis...alhamdulillah ~ sempat gak nak 'punch-in'!
9.00am to 5.30pm - keje....keje...keje....(sambil ber'blogging' & ber'FB') hehehee.....
5.30pm - abis keje...trus shoot ke Taman Melati..
6.00pm - amik aduka kat umah babysitter...
6.15pm - sampai umah....


Yer...ini lah time table baru mommy since hari nie!
Yer...hari nie adalah hari pertama mommy anto aduka ke umah babysitter...
Babysitter tu pon bukan orang asing..kawan skolah mommy punyer mak..
Makcik tu pon memang kejenyer dari dulu lagi jaga anak orang (babysitter)
So mommy tak risau sangat nak anto aduka....
Kalo andy dulu, mommy tersangat la risau nak anto kat orang, even jiran seblah rumah jek yang jaga!
Pagi tadi masa mommy nak anto aduka gi kat umah babysitter tu, andy melalak kaw-kaw punya..
Tapi bukannyer melalak sebab tak bagi mommy bawak adiknyer pergi...
Tapi melalak sebab nak berjalan!
Andy ingat mommy nak bawak aduka gi jalan-jalan, tinggalkan dia...
Hahahahaaaaaa.....
Terpaksa ler neneknyer peluk kuat-kuat sebab Andy dah meronta-ronta dah...
Out of control!
Hahahahaa.....
Macam-macam la perangai anak-anak nie...
Erkkkk....terasa macam dah tua lak bila sebut 'anak'anak'...
Yer....saya adalah IBU kepada 2 ORANG anak bujang!
2 orang nie pon dah buatkan siang & malam mommy huru-hara...
Kalo tambah lagi sorang nanti, lagi la huru-hara 24/7 kehidupan mommy...
Nasib baik mommy ada En.Belo yang 'agak' ringan tulang jugak la nak tolong ape-ape yang patut....
Heheheeee....



The 'Botak-san'


The 'Little Tiger'

Sunday, April 11, 2010

Kronologi Kelahiran Aduka....

1hb Februari 2010

~ Dah seminggu perot dok mengeras jek..tapi on/off...
~ Dah 3-4 hari air yang ku sangkakan air kencing dok leaking jek...
~ Blasah 3 ketul lambchop hasil air tangan En.Belo yang marvellous!
~ Gi Downtown Cheras, temankan En.Belo berbekam dan aku berurut kaki...



2hb Februari 2010

7.00am - bangun pagi cam biasa, mandi dan siap-siap nak ke kerja
7.45am - En.Belo antokan pegi keje...perut sakit sekejap-sekejap
8.20am - sampai opis..isi borang cuti persediaan bersalin...perut sakit-sakit lagi...
8.30am - otw gi Klinik Mediviron for last checkup...perut sakit ya amat!!! En.Belo trus pusing stereng keta menghala ke HKL...
9.00am - sampai HKL, trus daftar masuk..tapi sempat gi toilet dulu...nak 'memerut'!
9.20am - doc check bukaan...dah fully open-10cm!trus tolak gi labor room
9.40am - sedaya upaya meneran dengan jayanya sambil diperhatikan oleh En.Belo sebagai pemberi kata-kata semangat...
10.01am - lahir sudah permata hati yang diberi nama Fajar Aduka Putra....


Alhamdulillah.....selesai sudaaaa......

Tuesday, April 6, 2010

Salam Perkenalan........

Tuan-tuan dan Puan-puan sekalian....




Memperkenalkan....




Mamat paling comey sekali buat masa ini....




Inilah dia....

||
||
||
||
||
||
||
||
v


Nama : Fajar Aduka Putra bin Mohd Nazri
Tarikh Lahir : 02.02.2010
Waktu Lahir : 10.01am
Berat : 3.05kg
Tinggi : 47cm
Tempat Lahir : Hospital Bersalin Kuala Lumpur



Sekarang Fajar a.k.a Aduka dah berusia 2 bulan 4 hari....
Beratnyer dah capai 5kg...
Tingginyer lebih kurang 55-60cm...
Muka pon dah bulat!
Badan pon sama membulat!
Macam picha kat bawah nie...
Ekekeke.....


Hello Sahabat.....I'M BACK!!!

Ellooooooo.............
Rindunyer nak berblog....
Lama giler 'cuti' berblog....
Setelah 2 bulan bercuti disebabkan bersalin, ditambahkan pulak dengan ketiadaan coverage dekat Merlimau yang nan pelusuk lagi ulu itu...
Akhirnya hari ini aku 'balas dendam' dengan berblogging pada hari ini...
Hahahhaaa.....(gelak puas)
Tapi arini aku tanak citer panjang....
Esok lusa ler baru aku citer pepanjang yer....
Ape-ape pon...time kasih kepada sahabat-sahabat yang wish besday kat aku....
Hari nie aku dah 28 tahun 2 hari.....
Cam best jek....abis jek pantang, trus besday....then dapat adiah best dari hubby!!!
Yeaaaaayyyyyyyyyyyyyyy.................
Best!Best!Best!