There was an error in this gadget

Saturday, December 22, 2012

Alhamdulillahhhh....9 minggu!!! :-)


Hari Rabu aritu, pas balik keje...
Pas amik anak-anak kat umah babysitter....
Then tros gi Klinik Mediviron....
Walaupun cuba untuk membiasakan diri ngan Klinik Idzham yang lagi dekat dari umah...tapi tetap rasa tak selesa bila kena part Maternity checkup...
Mesti mau pegi Klinik Mediviron yang kat Bandar Sri Permaisuri tu jugak!
Maybe sebab dah biasa dengan Doc Ros yang dah biasa check aku since dari aku mengandungkan si Andy lagi!
Sampai nak masuk ke-3 nie pun, aku rasa selesa ngan Doc Ros....
Walaupun hubby bising cakap jauh dari umah...tapi I don't care!
Asalkan aku rasa selesa.... :-)
Alhamdulillah.....kandungan kali nie boleh didengari heart beat nyer....
Sangat kuat degupan jantung baby u!
Heheheheee.....
Doc Ros kata dah 9 minggu 4 hari....
Syukur...kandungan nie sihat dan tumbesaran adalah selari dengan usia....
Tu yang aku nak dengar tu!
Aku taknak pisang berbuah dua kali...
NO! NO! NO!
Moga kesihatan kandungan dan aku baik sehingga bersalin nanti....
Aminnnnnnnnnnn......

Thursday, November 29, 2012

Baru 5 Minggu Jek.........

Semalam after balik keje then amik anak-anak, tros gi Klinik Idzham....
Nak wat officially pregnancy test ngan doc....
Doc Ros tengok jadual pregnancy...and tanyer 1st day last period...
Tu la masalahnyer....
Aku tak ingat langsung!
So aku main agak-agak jek la.....
18hb Oktober lah tarikhnyer!!!
Hehehehee......
Hasilnyer....doc kata aku preggy 5 minggu!!!
And EDD adalah 27 Julai 2013.....
Alaaa....tarikh tak cantik!!!
:-)
Ok..yang preggy sebelum nie pon 5 minggu gak.....
Haap-haap kali nie aku tak lasak-lasak dan jaga betul-betul kandungan nie.....
Ramai kawan-kawan yang prihatin dan suruh aku jangan lasak sangat, seperti prggy yang sebelum nie....
InsyaALLAH.......
Akan aku jaga betul2 kandungan nie....
So kena kuangkan aktiviti katering yang berat2.....
Moga ALLAH pelihara kandunganku ini.....
Aminnnnnnnnnn............

Wednesday, November 28, 2012

It's +ve!

Since semalam (27nov2012) dari pagi dok tekak mual and loya-loya jek....
Tak tau apasal....
Then baru terasa cam nak check kalendar...
Owh yer.....bulan nie aku tak period lagi!!!
Untuk kepastian, pas balik keje singgah farmasi....
Malam tadi wat ujikaji air kencing....(hehehe)
Bukan main berdesup keluar 2 line merah!!!!!
Mak aih....cepatnyer kuar line!
Aku teringat yang masa aku miscarriage aritu...
Masa disahkan pregnant oleh doc, lambat jek nak kuar line ke-2 tu....
Aku wat test sendiri pon sama gak....
Lambat jek nak kuar line ke-2.....
Kali nie bukan main cepat lagi timbulnya!!!
Alhamdulillah......
Aku pregnant lagi!!!
Tapi masalahnya, aku tak ingat bila 1st day last period aku.....
Herrrmmmmm.....
So aku tak tau dah bape minggu preggy.....
Huhuhuhuuuu......

Kali nie punyer mengandung lain macam sket la....
1st time experienced ~ muntah-muntah...pening-pening....loya-loya....
Pepagi tekak dah rasa mual...rasa nak muntah...
Cam pagi tadi.....
Aku tak makan ape pun...tekak rasa loya..
So hubby beli Twister oren (sebab ada rasa masam-masam) then aku minum....
Beberapa minit pastu aku rasa nak muntah....
Buwekkkkkkkkk...........
Kuar balik twister tu....
Rugi jek minum!

Skang nie dah lunch hour....
Aku tak tau nak makan ape.....
Perut tersangatlah lapar.....
Mana taknyer, asal masuk jek makanan, muntah balik....
Takkan nak biarkan perut kosong...
Mintak officemate belikan nasi ayam....
Moga tak terkeluar balik la pas makan nanti....
Penat ulang alik toilet!
Pfffffftttttttt...........

Monday, October 22, 2012

1 Tahun Sudah Berlalu.....

Hari nie, 22nd October 2012, genap setahun arwah abang pegi...
Rasanya macam baru jek lagi dia pegi tinggalkan kami sekeluarga...
Sampai sekarang, aku still tak rasa yang abang dah meninggal dunia...
Aku still rasa yang dia just pergi somewhere else...and will be back soon....

Kadang-kadang, aku sajer tanya Andy...
"Andy, ayah mane?"
"Ayah takder..." Andy jawab
"Ayah takde gi mana?" aku tanya lagi.....
"Ayah pegi keje la....tak balik-balik lagi..." Andy jawab...
Telus jek jawapan daripada seorang kanak-kanak kecil yang still tak tau ape2 lagi tu...

Aku ajar Andy dan Fajar tido di bilik arwah.....
Aku ajar mereka, katakan itu adalah bilik mereka....
Tapi berkali-kali jugak mereka jawab...
"Nie bilik ayah la....bukan bilik abang!" Andy bersuara...
"Ye la...ayah dah takder, so nie jadi bilik abang ngan adik la....." aku jawab...
"Takkkkk....nie bilik ayah la! Nanti ayah balik la......"
Hiba dengar Andy cakap camtu...

Sebak....
Aku still sebak walaupun dah setahun berlalu....
Mungkin sebab dia jek adik bradik yang aku ada.......
Mungkin sebab pemergian dia tu terlalu drastik...
Mungkin juga sebab aku banyak dosa dengan dia...dan tak sempat nak minta maaf sebelum dia pergi selamanya...

Abang....
Orang rindu......
:-(


Wednesday, October 10, 2012

Stress Cam Sampah!


gimme that Dunhill, wanna blow all sucks thingy away....pffffftttttt...



Entah hape yang dibusykan entah.....
Buat quotation pakej pelancongan....
Buat quotation pakej katering......
Bla...bla...blaaaaaaaaaaaa lah!

Honestly, aku dah bosan keje sini....
Aku stress dengan orang-orang yang stress kat keliling aku nie....
Everybody seems like very stress to do their work..
And it's happen almost everyday!
Yang kaki hangen dengan hangennyer....
Yang kaki kutuk dengan kutukannyer....
Yang kaki moody dengan moodynyer....
Aku rasa cam jadik kera sumbang jek kat sini...
Terbangak-bangak..tak tau nak buat ape....

Aku teros jadik stress gak...
Aku tanak keje lagi sini....
Aku nekad....
If aku tak dapat keje Tourism or maner-maner goverment agency,
Aku akan blah dari sini dan mulakan full-time business!
Dah malas la nak keje makan gaji...
Asik diperhatikan....
Rasa cam aku nie teruk sangat jek!
(paling teruk pun sebab selalu datang lambat! ok......admit that!)

Perlu nekad dalam membuat keputusan....
Tuhan...
Berikan aku kekuatan untuk melakukan perubahan demi kebaikan..
Aminnnnnnnnnnn.........

Tuesday, August 28, 2012

Tiada Rezeki......Apo Nak Dikato.....


*credit to Mr.Google Image*


10.07.2012 , 7.00am
Rasa sakit pinggang...cam sengugut pon yer gak...
Gagahkan diri jugak banguun tido, mandi2 then bersiap ke kerja...
Tapi ada bleeding!
Owh My..........
Bleeding tak banyak...setitik dua jek...tapi kerap!
Sampai opis...masih sama...


10.07.2012 , 9.00am
Mintak kebenaran ngan HR untuk ke klinik...
Hati dah risau....
After scan, doc kata better gi HKL....
Kerana katanyer, mengikut perkiraan size baby sepatutnya dah 3 bulan....
Tapi mengikut size dalam scan screen monitor, baru 6 minggu!
Maknanyer selama 3 bulan nie baby tak membesar!!!
Sedey.... :-(


10.07.2012 , 12.00pm
Teros gi HKL....
Jumpa doc..scan...pemeriksaan....etc....
Doc kata tunggu lagi 2 minggu....
Kalo ada perkembangan, then should be no problem....
Kalo takder, then terpaksa gugurkan kandungan....


10.07.2012 , 11.30pm
Sambil siapkan sumer tempahan kuih raya, bleeding bagai nak giler banyaknyer!
Setiap 15-30 minit dok tukar pad jek!
Habis siap sumer tempahan, duduk berehat seketika....
Tiba-tiba perut rasa sakit yang teramat sangat!
Sakit macam nak beranak!
Teros berlari ke bilik air...
Tahan sakit sampai menangis-nangis sensorang dalam bilik air....
Incik hubby takder...tak balik-balik lagi dari pi jumpa kawan! 
Lama betol!!!
(ok..part tu aku memang sangat marah!)
Sambil meraung sakit, sambil teran....
Then terkeluar seketul besar ketulan daging yang berdarah....
Owh My......
Aku pegang ketulan tu...belek2 sambil tanya kat diri sendiri...
"nie ke bendanyer???"
Puas membelek, campakkan ke lubang toilet...
Tak perlu tanam...
Orang tua kata, kalo ada 'bentuk & rupa' baru tanam......
Ok....
Relax atas katil....
Perut and pinggang dah tak sakit2 cam sebelumnya....
Tido sampai ke pagi.....
Esok baru gi HKL....


11.07.2012 , 10.00am
Pegi HKL, buat check-up....
Doc scan...katanyer semua dah abis keluar....
Tiada sisa yang tinggal di dalam....
Ok...syukur...tak payah nak 'cuci dalam'.....
Doc bagi injection untuk kecutkan rahim....
Adehhh...sengal peha kena inject!!!
Balik rumah....rest!



*Apa nak dikata.....tiada rezeki untuk kali ini....it's ok, tahun depan kita cuba lagi!!! ;-)*

SELAMAT HARI RAYA 2012!!!


Daddy Belo, Mommy Nofa, Andhika & Aduka mengucapkan.....
"SELAMAT HARI RAYA, 
MAAF ZAHIR & BATIN"
buat keluarga dan sanak saudara....semua kenalan...sahabat handai....rakan perniagaan....pelanggan-pelanggan tersayang!!!

Friday, August 3, 2012

Moga Ada Jodoh.....

Ok....aku dah isi borang keje kosong kat Tourism Malaysia (TM)....
Tarikh tutupnyer Isnin next week jek...(6 Ogos 2012)
Aku mintak tolong member baik aku submitkan since dia pon still staff TM...
Frankl, aku memang berharap sangat la kali nie ada jodoh antara aku ngan TM...
Setelah before this takde jodoh sangat...
So biarlah kali nie berjodoh...
Banyak pengalaman yang aku kutip since bekerja dengan travel agency nie....
So aku harapkan dengan pengalaman yang aku ada nie, aku akan diterima bekerja...
Sebab apa aku nak sangat kejer kat TM???
Banyak sebabnyer....
Tapi yang paling utama, aku perlukan 'sesuatu' yang boleh menyokong kedudukan kewangan keluarga aku...
Setiap tahun memang ada kenaikan gaji....ada bonus....boleh claim macam-macam...
Itu yang paling penting!!!
Private kampeni jangan harap la nak camtu....
Melainkan kampeni tempat bekerja tu ada dalam senarai Bursa Saham BSKL, then you can claim whatever you want!
You can ask bonus with any amount that you want!
Second is aku perlukan jaminan dari segi kesihatan aku dan keluarga...
Since aku kejer ngan travel agency nie, all medical expenses ditanggung sendiri oleh aku...
Kampeni tak tanggung pon...
Sedih tau...
Kalo ada emergency case, time2 tu lak fulus tak bape nak ada, so camner nak bayar perubatan???
So disebabkan itu la aku perlukan kampeni yang ada panel perubatan...
Dua sebab utama tu dah cukup kuat bagi aku untuk menyatakan keinginan aku nak keje ngan TM...
Actually not pointing on TM jek la, secara generalnyer adalah keje ngan gomen or semi-gomen...
Banyak dah aku apply keje gomen...tapi takde satu pon yang melekat!
Agaknyer memang aku tak berjodoh ngan gomen ke???
Tapi harap2 aku masih berjodoh ngan TM....
Doakan yang terbaik sajer....
Aminnnnnnnn........

Friday, July 20, 2012

Selamat Berpuasa, Mommies!!!

Esok, 21/7/2012 semua umat Islam akan mula berpuasa....
Oleh itu, aku mengucapkan
Selamat Menyambut Ramadhan
dan
Selamat Berpuasa
kepada semua saudara-mara, sahabat handai, sesiapa jek yang drop by and baca blog aku nie..
(kalo ler adoooo....)

Moga tahun nie aku dapat puasa penuh...
Maklum ler...ibu2 mengandung dah takde istilah 'datang bulan' untuk 9 bulan lamanyer....
Moga rezeki makin bertambah-tambah time bulan puasa nie....
Aminnnnnnnnnn...........

Saturday, July 14, 2012

Macam Sengugut...Tapi.....

Masuk arini, dah 2 hari aku sakit...
Bukan sakit perut...
Bukan sakit kronik yang sampai membawa kepada kematian..
Nauzubillah.....
Mintak dijauhkan!
Tapi nie sakit macam sakit sengugut....
Sakit sangat sampai sengal2 pinggang...
"Sengugutkah aku?!?!?"
Takkan nak period kot.....
Tapi aku preggy....
Bila anak-anak tanyer 'mommy sakit ape?"
Aku cakap sakit perut jek...
To be exact, it's ovary area actually....
Kat situ yang sakitnyer...
Tanya nasihat kawan2 rapat thru FB....
Ada yang kata tu perkara normal masa early stage pregnancy....
Tapi aku tak pernah lak rasa sakit camnie masa 2 anak sebelum nie...
Ada yang kata tu tanda2 keguguran, mengikut pengalaman yang dia pernah alami....
Oh, Tuhan.....
Janganlah perkara buruk seperti itu yang berlaku!
Ada jugak yang kata maybe sebab stress dan kurang rehat....
Oh, yes! 
Maybe yang itu aku boleh terima!
Tak dinafikan, lately aku memang stress dan kurang rehat....
Mungkin disebabkan bisness makin bertambah, jadinya masa rehat jadik kurang...
Siang kerja pejabat, malam uruskan bisnes pulak..
Weekend adakalanya uruskan pelamin dan katering...
Seperti malam tadi, walaupon sakit aku tetap gagahkan diri untuk siapkan tempahan puding sebanyak 100 unit...
Customer nak tengahari nanti...
Harus kuat semangat dan cekal....
Kalo ikutkan sangat sakit yang tidak berkesudahan nie, sampai bila-bila la bisness tak berkembang maju....
Terserah kepada ALLAH sahaja...
Ada rezeki untuk anak ini, ada la.....
Jika dah ketentuan tiada, redha jek la...
Yang penting, for time being jaga jek kesihatan nie supaya nothing worst happen....
Moga dipermudahkan segalanya...
Aminnnnnnnnn.........