There was an error in this gadget

Friday, August 28, 2009

Bagus-Lah Tu.....!!!

Seorang sahabat kat opis nie berkata sebentar tadi...

"Ramai orang kat Tourism nie bukak blog ko...."

"Ye ke??"

"Ada benda ko dah kantoi ngan Tourism....ko tulis dalam blog.."

"Nope! Aku tak kantoi ape-ape..."

"Yer...ada bendanyer ko kantoi...orang tu sendiri bagitau aku..."

"Aku tak wat salah ape-ape..."

Then aku diam.....

Salahkah aku tulis blog???
Tun Mahathir pun tulis blog haper......

Salahkah aku expresskan segala perasaan dalam blog aku sendiri???
Tun Mahathir pun express kan rasa tidak puas hati beliau pada kerajaan pimpinan Pak Lah gak dulu....

Salahkah aku menyeronokkan diri dengan berblogging???
Tun Mahathir pun do da same thing gak....

Salahkah aku memiliki pembaca misteri yang tidak pernah aku ketahui???
Tun Mahathir lagi banyak peminat misteri....ekekekeeeee....

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Bagus lah tu....
Lagi ramai pembaca misteri aku, lagi glamer lah aku!
Ekekekekeeeee......
Yang pastinya, aku tak pedulikan mereka-mereka ini...
Kerana aku adalah manusia yang jenis "wa tak kacau idop lu, lu jangan kacau idop wa keh!masing-maisng jaga bontot masing-masing sudaaa....."





p/s: tak koser mak, nyahhhh......

Thursday, August 27, 2009

Kehilangan Yang Penuh Misteri....

Sumer orang kecoh.....
Kecoh sana...kecoh sini...
Tapi ada yang berdiam...
Keadaan mencemaskan....
Situasi penuh mendebarkan....
Keadaan penuh tanda tanya....

"Apa kes,bro???? "

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Seorang member baik kat Tourism nie dah meng'hilang'kan diri.....
Kata sumber-sumber terdekat, beliau ambil cuti tanpa gaji selama setahun....
Beliau terus tetiba jek tak datang opis sejak minggu lepas....
Aku sedari perkara itu sebab kebetulan aku memang tengah mencari beliau masa last week...
Sebabnyer adalah beliau merupakan pemgumpul koleksi lagu-lagu lama...
So ada lagu-lagu lama yang aku nak amik daripada beliau...
Tu pasal ler aku mencarik beliau...
Tapi sejak masuk opis kelmarin, aku terus bertanyakan tentang beliau pada sahabatnya..
Malangnya sahabatnya pun tak tahu ke mana perginya beliau....
Cuba hubungi talian mobile, tidak dapat dihubungi...
Peliknyer!!!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Agaknyer ke mana peginyer gerangan beliau tu ek??
Setahu aku, beliau tu dah nak kawin...
Tu pasal ler beliau mem'borong' kebanyakkan barang-barang rumah aku sewaktu aku nak pindah umah tempoh hari...
Beliau beli secara lumsum....sebab aku pun tolak kat beliau secara pukal!
Aku menjadi hairan bin ajaib....
Ke mana peginyer gerangan beliau itu ek?!?!?!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Aku musykil nie....
Nampak gayanyer aku dah tak dapat nak rasa nasi lemak 'best' beliau lagi selepas raya nanti....
Ermmmmm.......
Musykil.....sunggoh musykil!
Misteri.....sunggoh misteri!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Anda tahu ke mana beliau meng'hilang'kan diri?!?!?



p/s: 'beliau' di sini adalah saudara En. Apai (nama timangan) dan merupakan salah sorang kawan baik aku kat Tourism nie....

Transformasi......


Sedang berusaha....

Doakan yang terbaik.....

Moga kekal dan kebal di hati.....

Menerima apa jua dugaan dan cabaran.....

Perlukan kekuatan dan semangat dari dalam diri......

Moga termakbul apa yang dihajati......

Aminnnnnnnnnnnnnn.................


16 Minggu Sudaaaaa.....




Panjang baby : 9 cm
Umur : 16 minggu
Placenta : Upper



Berat ibu : 72kg
Ujian glukose dalam urine : -ve
Tekanan darah dalam badan : 100/70
Ujian darah : tak boleh buat lagi...tunggu berat naik baru leh buat!



Alhamdulillah....baby dalam keadaan sihat...Doc Ros kata uri dah naik ke atas balik dah...dah tak dekat ngan pintu rahim lagi dah...Masa tengah tengok monitor scan tu, tetiba hati aku terdetik "macam lelaki jugak jek...." tapi aku diam jek la....Ntah kenapa aku terasa baby nie jantinanyer lelaki sedangkan jantina tak dapat dikenalpasti lagi time nie....Bila dah abis scan, aku gi kat En.Belo yang tengah dok sedut ubat asma (ntah hape namanyer ntah!) kat bilik sebelah... Then suddenly En.Belo bersuara "I rasa kali nie pun dapat lelaki la, B...." Aku pun ala-ala terkedu seketika... "Aik...u pun cakap camtu? I pun cakap ngan diri I gak tadi pas tengok monitor scan tu...I pun rasa lelaki..." aku berkata.... "So kena la carik nama lelaki pasni..." aku kata lagi... "Chewahhhh...cam konpom jek memang lelaki...kena tunggu 5 bulan nanti baru leh konpom jantina..." aku berkata lagi sekali....En.belo still dok sedut ubat asma tu....ape ke namanyer...nebulizer ek??? ntah ler....bunyiknyer camtu ler lebih kurang....
Tak kesah ler ape jantinanyer pun...janji dia sihat walafiat dan sempurna sifat sehingga kelahirannya nanti...Doakan yang terbaik saja....aminnnnnnnnnnnnnn.................

Wednesday, August 26, 2009

Mak Sudah Balik! Weekend Ambik Andy!

Hari nie mak dah balik Malaysia....
Flight dia tiba di KLIA lebih kurang pukul 1.30pm tadi...
Abang yang pegi amik tadi....
Alhamdulillah.......
Akhirnyer selesai juga mak menunaikan ibadat umrah selama 2 minggu....
Selama 2 minggu jugak ler aku menjaga rumah tu...
(Jaga tu memang jaga...tapi kemasnyer tidak!hahahhaa.....)

Selama berpuasa 5 hari nie, dah 5x pagi aku bangun untuk menyiapkan juadah sahur....
Bangun pukul 4 pagi, masak ape2 yang patut untuk sahur...
Huhuhuuuu....
Seumur hidup aku, nie ler puasa yang pertama kalinyer aku bangun masak bersungguh-sungguh untuk sahur...
Tahun-tahun sebelum nie sumer mak dan arwah ayah yang buatkan...
Aku tau bangun cuci muka then terus ngadap meja makan jek....
Huhuuuuu......


Weekend nie aku nak amik Andy balik ke KL....
En.Belo call kampung semalam...
Maknyer cakap Andy skarang dah tembam dah...
Asik makan ngan minum susu jek kejenyer....
Susu 2 tin beso yang aku tinggalkan pun dah abis!
Uiksss......dasyatnyer!
Baru seminggu lebih tinggal kampung, 2 tin susu abis!
Agaknyer tembam macam maner la rupa si Andy tu yer?!?!

Tuesday, August 25, 2009

Percutian Sebelum Ramadhan!


Seperti tahun-tahun sebelum ini, percutian kali nie terdiri dari muka-muka yang sama gak..
i- En.Ayun + Pn. Sue + dak Merrah
ii- En. Belo + Pn. Nofa + dak Andy
iii- En. Komak + Pn. Eima + dak Batrisyia
iv - En. Ayid + Cik Ayu


Annual vacation kali nie berlokasi di Pulau Redang, Terengganu...
Kami ke Terengganu dengan menaiki 2 buah kereta sahaja....car pool...
Heheheee.....
Percutian yang sepatutnya 3 hari 2 malam telah menjadi 4 hari 3 malam gara-gara tak sempat nak kejar timing bot yang berakhir pada pukul 3.00pm...
Bertolak dari KL pun dah pukul 10.30am....
Perjalanan jek mengambil masa 6-7 jam dari KL-Merang....
Giler haper nak kejar bot kol 3pm!
Jawabnyer kami bermalam nie resthouse berdekatan area Jeti Merang jek dulu...
Amik 2 bilik jek...satu bilik kaum bapa dan satu bilik kaum ibu dan anak-anak...


Keesokkan harinya baru kami bergerak dengan kadar segera naik bot untuk ke Pulau Redang...
Perjalanan menaiki bot memanglah amat pancaroba!
Aku rasa mual giler dengan keadaan laut yang berombak kuat...
Tukang bawak bot tu pulak ingat dia tengah bawak kereta F1 gamaknyer!
Tak reti ler nak bawak bot slow n steady....
Dia bawak laju sampaikan aku rasa nak muntah....
Aku peluk Andy erat-erat....
Andy lak tertido dalam pangkuan aku....


Sampai jek kat pulau, aku dah rasa betul-betul nak muntah...
Dah tahap kronik dah!
Aku tak larat nak dukung Andy....
En.Belo take over dukung Andy dan bawak sumer luggage kami....
Aku dah macam nak pitam dah...
Seumur hidup aku naik bot, tak pernah aku rasa teruk giler babi camnie!
Nie paling teruk lah kiranyer!


Check-in kat Redang Holiday Resort.....
Amik pakej 3 hari 2 malam = breakfast + lunch + dinner (+1 nite BBQ) + 3x snorkling....
Condition bilik memuaskan...
2 katil queen size...aircond ada...kipas pun ada....TV jek takder!
Cesssssss........
Terus tak tau nak buat apa time masa terluang....
Melayankan kerenah Andy dan daddynyer jek la....


Percutian kali nie tak banyak aktiviti sangat.....
Aktiviti kami banyak bergantung pada jadual snorkling yang resort arrangekan...
Selebihnya aktiviti bebas....
Terpulang la...nak mandi laut ke....nak main pakau ke...nak karaoke ke....tapi memancing tidak dibenarkan sama sekali!
Kesian kat para bapak yang kepenatan membawak batang pancing memasing....
Sudahnyer tak dibenarkan memancing oleh pihak marine dalam jarak 30km radius...
Hahahahaaaa..........
Padan muka..........


Memang seronok snorkling....
Kami dibawa ke Marine Park dan kawasan-kawasan spot untuk snorkling....
Dapat tengok keindahan alam bawah laut....
Terus terang aku katakan, ini bukan first time aku snorkling...
Aku pernah snorkling kat Pulau Kapas dan Pulau Pangkor sebelum nie....
Tapi snorkling kat Pulau Redang nie memberikan aku kepuasan yang berlainan...
SUBHANALLAH.....
Itu jek yang boleh aku cakapkan....
Keindahan hidupan alam bawah laut sangat menarik dan penuh warna warni...
Macam-macam hidupan laut aku tengok...
Sempat jugak aku sentuh coral yang sangat besar dan cantik itu....
Aku bergilir-gilir dengan En.Belo gi snorkling.....
Time aku snorkling, En.Belo jagakan Andy....
Time En.Belo snorkling, aku lak jagakan Andy....
Abis jek aktiviti snorkling...balik ke resort then terus sambung mandi laut...
Heheheheee.......
Kat depan resort pun boleh snorkling gak....
Lagi cantik coral-coral kat sini nak dibandingkan kat kawasan spot snorkling yang resort's guide tu bawak....
Huh!


Salah satu coral yang ada....



On last day, aku mengalami fobia naik bot...
Tapi aku gagahkan jugak diri nie naik bot tu...
Takkan ler aku nak tinggal kat Pulau Redang nie plak kan...
Alhamdulillah.....perjalanan bot time balik tak macam masa datang aritu....
Kali nie bot dipandu oleh orang lain....
Orang tu pandu bot dengan penuh berhemah dan membuatkan aku tidak pening dan mual-mual...
Relaks jek aku dok dalam bot tu....
Tau-tau jek dah sampai kat Jeti Merang...
Hehehehee....
Giler riak, siot!
Dari Jeti Merang pukul 12.00 tengahari, bertolak ke KL....
Sampai di KL lebih kurang pukul 9.00pm....
Giler lamer perjalanan, siot!




Daddy ajar Andy mandi air laut...tapi Andy takut!



Bapak-bapak dengan anak masing-masing...yang bujang sorang tu wat dekkk jek!



Andy still takut tengok air laut tu....



En.Ayun, En.Ayid & En.Belo tengah enjoy bersnokling....


Aktiviti 'Mari Menimbus Orang di dalam Pasir'....

Daddy timbuskan Andy dalam pasir separuh badan then buat bentuk keta Volkswagen...hahaha.....

"Kami on the way balik KL....."

p/s: next year punyer annual vacation, kita ke Pulau Tioman pulak...nak?!?!

Sakitnyer Kepala Nie!!!




Ntah kenapa sejak dua menjak nie kepala aku asik sakit jek...
Hampir tiap-tiap hari kepala aku sakit...
Sakit yang bukan pening sesaja ngengada tu...
Tapi sakit yang macam kalo boleh aku nak siat-siat kulit kepala nie bagi lega....
Aku tanyer Doc Ros kenapa aku pening...
Dia tanyer balik aku ada migrain ke tak...
Alahai....orang tanyer dia, dia tanyer orang balik!
Setahu aku, aku memang tak pernah ada migrain....
Tapi tak tau la skang nie sakit pasal ape...
Pasal depress kah??? pasal tension kah??? pasal apa kah???
Kadang-kadang mintak gak En.Belo tolong urutkan kepala nie....
Then bila pas urut, pakai koyok...
Tapi still lagi sakit kepala nie....
Namun disebabkan kesejukkan dan kedinginan minyak angin dan koyok membuatkan aku tido dalam keadaan sedikit lega....
Sampai sekarang, sambil taip entry nie pun kepala aku still sakit....
Bukan sakit di dahi atau ubun-ubun...
Tapi dekat tengah-tengah tengkorak kepala membawak ke tengkuk....
Oh...tuhan, apakah sebenarnyer sakit kepala aku nie ek?!?!

Tahniah, Shasha!

Puan Shasha dan baby boy, tengah dalam mood berpantang....




2 minggu lepas aku ngan En.Belo pegi melawat Shasha - bestfren aku kat Tourism nie...
Dia selamat melahirkan anak lelaki...
Biler tarikhnyer aku tak ingat...
Tapi masa aku pegi melawat tu, baby boy tu baru jek berusia seminggu...
Nama baby boy tu Harris Putra....
Aik...?!?! Lebih kurang nama Andy la...
Ekekekekeeee.......



Ini la Harris Putra - putera sulung Pn.Shasha & En. Zam



To Shasha : 'Selamat Berpantang!' - "best berpantang nie" - kata beliau!




p/s: huhuuuu.....best kah?!?! nak kena hadap lagi skali bulan Februari 2010 nanti....huhuhuuu.....




Selamat Ber'Ramadhan'!

Sahabat sekalian...
Aku rasa belum terlambat lagi untuk aku ucapkan...

"Selamat Ber'Ramadhan"
kepada sumer sahabat sekalian....
Hari nie dah masuk hari ke-4 kita sumer berpuasa...
Alhamdulillah...setakat nie aku still tak ponteng poser walaupun adakalanyer aku macam ala-ala tak larat jek nak puasa...
Sejak dua menjak nie kepala aku asik sakit jek...
Rasa berat jek kepala nie...
Ntah kenapa ntah....aku pun tak tau...
Semalam aku MC....tak sihat...
Aku gi Klinik Mediviron...
Alang-alang tu buat ler skali maternity check-up...
Seperti biasa, Doc Ros yang check...
"Doc...kepala saya nie asik rasa sakit jek...saya tak tau kenapa....kadang-kadang tu muntah..."
"Awak ada migrain ke?"
"Takder..."
"Maybe ini ada kaitan jugak ngan keadaan awak skang nie mengandung...adakalanya pregnant pun boleh buat si ibu pening dan muntah..."
"Owh...ye ke..."
"Jom kita timbang berat dulu then kita scan..."
"Berat awak 72kg....makin turun...kena tunggu berat awak naik dulu, baru boleh buat bloodtest..."
"Ok..."
**** berat makin susut dari 75kg kepada 72kg.....
bersambung......

Thursday, August 20, 2009

"Selamat Ulang-Bulan Ke 11!!!"


Hari nie 20hb....genap Andy berumur 11 bulan!
Andy dah beso ler....
Kejap jek masa berlalu....
20hb bulan depan Andy dah masuk setahun!
Lastday puasa is Andy's Birthday....
Atuk Merlimau dah bagitau nak celebrate besday Andy masa Hari Raya pertama nanti.....
Dia dah siap bagitau awal-awal, leh beli kek besday untuk Andy....leh tiup lilin ngan sepupu-sepupu Andy yang lain....
Heheheheeee...........
Bila dah 11 bulan nie, Andy dah ada 4 batang gigi...
Andy dah start belajar berjalan...
Andy dah boleh berdiri tanpa sokongan sesiapa pun....
So dengan eksyennyer dia berdiri dan try melangkap step-by-step...
Setiap kali Andy try berjalan, mummy akan kira dah braper banyak step dia berjalan, buat sendiri tanpa bantuan mummy or daddy...
Kejayaan paling besar adalah 10 steps!
Hoyeaaaaaaa.........Good Boy!
Anak mummy dah pandai berjalan sket-sket.....!
Tapi sket-sket jek la Andy berjalan...selebihnyer dia merangkak dengan lajunyer!
Hahahahaaaa.........
Skang nie mummy dan daddy kerap bawak Andy berjalan-jalan sambil pimpin tangan dia kiri dan kanan...
Nak train dia berjalan-jalan dan pakai kasut sepenuhnya......
Takder la sket-sket dia nak bukak kasut....


Tapi sekarang Andy takder kat KL.....
Andy ada kat kampung....
Semalam mummy amik EL, anto Andy balik Merlimau sebab takder saper nak jaga dia kat sini....
Since neneknyer gi umrah last week dan akan balik Malaysia 26hb nie nanti, Andy dijaga oleh seorang makcik kat kawasan perumahan tu...
Pepagi dah anto Andy ke rumah makcik tu...tapi Andy melalak tak henti-henti...
Makcik tu pun ala-ala willing tak willing jek nak jaga Andy.....
Since mummy dah lambat pegi keje, got no choice, anto lak Andy ke jiran sebelah rumah...
Mintak tolong dia sangat-sangat untuk jaga Andy....
Tapi bila petangnyer nak amik Andy balik, jiran tu cakap dia tak sanggup nak jaga Andy dah...
Huk aloh.....
Kesian Andy....
Takder saper yang willing nak jaga dia...
Kalo ikutkan hati mummy nie, nak jek bawak Andy gi opis...
Tapi takkan lah hari-hari nak bawak dia gi opis?!?!?
Sudahnyer....nekad anto Andy balik Merlimau jek...
Biar atuk dan nenek dia yang jaga....
Seminggu lebih jek...
Next Ahad mummy dan daddy balik amik Andy balik KL.....
"Tunggu mummy yer, Andy!"



"Selamat Ulang-Bulan Ke-11, Andy!"

Hobi Terbaru Andy......


Nie ler hobi terbaru Andy...
Dia dah pandai bukak almari mummy....
Pastu dia akan mengadap cermin kat almari tu...
Pastu dia akan belek muka dia sendiri kat cermin...
Pastu dia akan cakap sorang-sorang kat cermin tu...
Pastu dia akan gelak sorang-sorang kat cermin tu...
Pastu dia akan nyanyi lagu yang dia sorang jek yang paham....
Sambil joget sorang-sorang kat depan cermin tu....
Hahahahaaaaaa.........

"Andy Dengar Yer Lagu Nie......"

In the jungle....
The mighty jungle...
A lion sleep tonight....


In the jungle....
A quiet jungle...
A lion sleep tonight...
Uweeeeeeeeeeeee..................


p/s: Daddy suker nyanyikan lagu nie kat Andy....Andy akan joget2 kalo dengar lagu nie....

Gigi Saya Sudah Ada 4 Batang!


Aunty!
Uncle!
Tengok ler gigi Andy nie....
Andy dah ada gigi atas lak....
Andy dah ada 4 batang gigi dah!
Andy dah tak makan bubur dan nestum...
Apa barang makan benda-benda lembut dan cair camtu...
Andy skang dah leh makan nasik tau!
Hari-hari mummy bagi Andy makan nasik...
Kadang-kadang ada letak ayam...
Kadang-kadang ada letak ikan...
Kadang-kadang ada letak telur goreng dadar...
Best kan makanan Andy?!?!
Hehehehee....
Andy dah tak suka isap puting dah...
Apa barang isap puting....
Andy dah ada gigi kat atas dan bawah...
Nak isap puting pun dah rasa tak sedap!
Andy nak gigit Aunty ngan Uncle boleh?!?!?!
Ekekekekeee.......

Melalak Jek Budak Kecik Nie.....





Nie sumer aksi-aksi nak menagih simpati ler nie...
Asik melalak jek budak kecik nie....
Tapi mummy dah luper lak pasal ape Andy melalak time nie.....
Syahdu sunggoh....
Rasanyer pasal mummy maleh nak dukung Andy kot....
Asik nak dukung jek...
Lotih la mummy....
Sudahnyer Andy wat prangai lagi....
Melalak kaw-kaw punya!
Biar kan dia!
Hahahahaaaa.......

Pe'el Terbaru Andy....

Andy sepah-sepahkan balik baju yang mummy dah lipat...

Nie pe'el terbaru Andy...
Tak boleh tengok mummy nak lipat baju....
Mesti dia pun nak 'tolong' lipat sama....
Amboiiiiiiiii........rajinnyer anak bujang nie 'tolong' mummy yer.....
Daddy pun tak rajin camnie!
Ekekekekeeeeee...................




Seronok Andy 'tolong' mummy.....

Friday, August 14, 2009

Damaikan Aku....Tenangkan Aku....

Pening.....Kusut....
Mengharungi situasi yang menyesakkan kepala...
Menghadapi manusia yang entah dari mana wujudnya...
Semak.....Sesak.....
Memikirkan perangai manusia yang busuk hati...
Yang sentiasa ada sifat dengki dan iri hati...
Cemburu melihat keselesaan orang lain....
Tidak betah melihat kesenangan orang lain...
Kalut......Karut.....
Apa lagi yang kau mahukan?!?!
Apa lagi yang kau tidak puas hati kan?!?!
Apa lagi yang kurang maka kau mahu tambahkan?!?!
Apa lagi yang salah maka kau mahu betulkan?!?!
Apa lagi?!?!
Apa lagi?!?!?!!?!?

Cukuplah.....Sudahlah.....
Sabar manusia itu ada batasnya....
Batas itu ada had ketinggiannya....
Jangan sampai tangan aku ini naik ke muka....
Jangan sampai kaki aku ini hinggap ke kepala...
Jika itu yang terjadi, buruk akibatnya...

Ya ALLAH....
Damaikan lah aku.....
Tenangkan lah aku.....
Hindarkan lah aku dari manusia yang sebegini...
Jauhkan lah aku dari perbuatan khianatnya...
Kerana aku ingin hidup seperti manusia yang lain...
Yang aman dan bahagia tidak kira di mana sahaja berada....
Aku hanya ingin hidupku gembira...
Tanpa di manipulasi oleh manusia yang dengki, cemburu, iri hati dan busuk hati ini...

Tolonglah aku, Ya ALLAH.....
Damaikan aku....
Tenangkan aku....

Mari Masuk Peraduan 'BEAUTIFUL BABY SEARCH CONTEST!'


syarat2 utk join contest ni:
1. jadi follower Mommy_Zara.
~ dah lama jadik follower Mommy_Zara....hehehe....


2. sila add banner di atas pada sidebar..
~ okek!sudaaaa......


3. buat special entry utk contest ini dan sertakn sekali satu picture baby uols yg comey! dan satu picture baby bersama mommy atau daddy! kedua2 gambar akan diambil markah..
~ baik, boss!


Gambar 1 : Andy tengah ngengada ngan mommy....




Gambar 2 : Andy baru baik demam masa nie...


4. sile nyatakan skali nama baby dan umur baby. tips: gambar baby comey dgn aksi bersahaja tp masih mengekalkan kecomelannya mungkin menjadi pilihan juri

Nama : Farish Andhika Putra Bin Mohd Nazri

Umur : 10 bulan


5 sila nyatakan bila gambar diambil.

Gambar 1 : diambil ketika Andy berusia 9 bulan...Andy baru pas amik mommy balik dari keje...

Gambar 2 : diambil ketika Andy baru baik dari demam...


6. link kn blog Mommy_Zara . sila tinggalkn comment bila dh siapkn entry k...
~ kawan-kawan, sila link ke blog owner contest yang best ini, seperti berikut :http://meamyra.blogspot.com/






Ini Blog Aku, Wahai Peminat Misteri!

Sahabat sekalian....
Tanpa aku sedari, aku ada PEMINAT MISTERI!
Yer....sangat misteri peminat itu...
Hahahahaaa......
Peminat misteri yang bukan sahaja suka view dan baca blog aku, malah telah melakukan lebih dari itu!
Ya.....LEBIH DARI ITU!
Jangan tak percaya, yer sahabat sekalian.....

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Wahai peminat misteriku...
Ketahuilah kamu..ini adalah blog aku!
Diulangi.... BLOG AKU!
Aku boleh dan berhak untuk menulis apa sahaja yang berkaitan dengan diri aku dalam blog persendirian aku ini!
Jika aku dalam keadaan marah, maka aku expresskan marahku di sini...
Jika aku dalam keadaan gembira, maka aku expresskan gembiraku di sini....
Jika aku dalam keadaan sedih, maka aku expresskan sedihku di sini....
Jika aku dalam keadaan apa sekalipun, di sinilah jua tempat aku buat luahan.....
Dan sekiranya kamu tidak tahu, blog itu bersifat 'PERIBADI' a.k.a 'PERSONAL'!
Dan apabila ia bersifat peribadi a.k.a personal, dan kamu telah men'konspirasi'kannya, maka kamu tidak faham apa erti PERIBADI dan PERSONAL...
Maka, aku cadangkan kamu jika ada masa terluang, pergilah mengikuti kursus atau seminar 'Tatacara Menghormati Hak Personal Orang Lain'!
Itu sahaja nasihat dari aku...
Dan lagi satu, kamu juga berhak untuk membuat blog sendiri bagi membuat luahan perasaan, seperti yang aku buat ini!
Kamu boleh melampiaskan rasa marah dan tidak puas hati kamu terhadap aku di dalam blog kamu sendiri!
Ya.....sudah tentu kamu boleh melakukannya..
Malaysia kan sebuah negara yang demokrasi...!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Aku tidak mengenali kamu secara mendalam...
Dan aku tidak sesekali mahu berbuat sedemikian...
Aku percaya kamu juga tidak berkeinginan sedemikian....
Tapi ketahuilah olehmu, itu tidak bermakna kamu boleh sesuka hati menceroboh hak asasi individu lain.....
Tabiat seperti itu dikenali sebagai 'kurang sopan' atau bahasa kasarnya 'biadap'!
Dan tabiat seperti itu sememangnya tidak boleh dan tidak dapat diterima oleh masyarakat yang bertamadun dan moden seperti zaman sekarang....
Hindarilah tabiat seperti itu, wahai peminat misteriku...
Masih belum terlambat untuk kau merubah sikap...
Kerana semua syaitan bakal diikat dan pintu neraka bakal ditutup tidak lama lagi....
Dan tiada lagi syaitan yang terlepas dari rantai ALLAH pada bulan Ramadhan yang bakal menjelma kelak, melainkan manusia itu sendiri adalah syaitan yang sebenar-benarnya!
Berubahlah, wahai peminat misteri....
Kerana aku percaya, kamu mampu mengubahnya!

Monday, August 10, 2009

Feeling Unwell....

This morning I came to office with a good mood...
Nothing strange on me and I feel good...I guess!
But when it come to afternoon, I feel something weird on me...
My eyes, my nose and my face started feel hot...
Feel like something's burning inside my body...
I feel dizzy.....I feel like I'm going to have flue & fever at da same time..
I just read about 'The Infection of Influenza H1N1' in my email this morning...
And I just worried....
Everybody talking bout that desease lately...
And I think it comes to serious matter when people dies everyday....
Since I write this, 26 peoples already dies...
That figure is only in Malaysia...
Thats make me more worried.....
I'm concern bout this desease because of 3 reasons:-
i - I am pregnant!
ii - I have a kid less than 6 years old
iii - my husband has an athma....
Now I feel so unwell...
Since this H1N1 is still called 'desease'..so we can prevent it and I think it's not too late to do it....
But when it comes to 'disaster'..I think it's going to be the worst part!
And I hope and pray that me & my family are safe from this H1N1.....
May ALLAH protect us and everybody in this world from this desease......
Hope everything will going back to normal soon.......
Aminnnnnnnnnnnnnnnnnnn.................. (let's pray for it, friends!)

And I think because of instability hormones in my body system, I suddenly write this entry in English.....
As simple as I can...
Huhuhuhuuuu....... (can u see the connection between entry in English & H1N1??? well..I don't!)


Friends out there...
Please take care of yourself...
Wear your mask everywhere you go...
I think I wanna buy one....



Monday, August 3, 2009

Setahun Tidak Berjumpa.....

Tarikh : 2 Ogos 2009

Waktu : 10.45pm
Tempat : Red Chair Restaurant, Gombak.


Malam tadi lepak kat Red Chair Restaurant kat are umah aku...
En.Ayid dah balik dari UK...
So decide nak jumpa dia ler....ditemani oleh Cik Ayu yang hanya akan ada kalo En.Ayid ada sama....
Hehehehee......
Panjang borak diorang nie...
Maklum ler...setahun tak berjumpa...
Tapi sebenornyer takder la tepat2 setahun pon....
Andy pun baru 10 bulan...
So 10 bulan ler tak berjumpa sebenornyer...!
En.Komak & family baru tiba dari Melaka...diorang balik kampung.
En.Ayun & family tak dapat join pasal diorg masih lagi on the way dari Kulai.....
Melaka pun tak masuk lagi katanyer....
Takpela...next time leh lepak sma-sama lagi...




Pn.Eima & Cik Ayu tengah makan, En,Komak tgh dukung anak,
En.Belo & En.Ayid tgh isap rokok sambil berborak!



Andy segan biler ada awek cun kat sebelah...hehehe....awek nie namanyer Batrisya!

Johnson&Johnson Baby Contest...

Andy wat muka dekkkkk jek.......!

Andy tak sporting ar....

Penat jek Mummy soh sengih kat depan photographer tu....

Dia leh wat dekkk jek!!!

Dekat 10x gak ler photographer tu amik gambo Andy....

Agah dia...geletek dia...semata-mata nak bagi dia sengih sebab nak amik gambo....

Dia leh sengih sikit jek....pastu xmor sengih lagi dah...

Dia leh wat dekkk jek bila Mummy agah dia...

Huhuhuuuuuu......

"Camno nak menang contest nie, Andy?!?!"

Huh....tensen Mummy nak bagi Andy sengih....

Last-last Mummy redha jek la gambo Andy yang tak berapa nak sengih tu dimasukkan dalam contest...

Boring ar Andy nie....

Tanak ar kawan ngan Andy!

Huh!




Petang Yang Tidak Sia-Sia....

Waktu petang pas balik keje aku ngan En.Belo akan membawak Andy jenjalan naik motor...

Andy memang sangat suker naik motor petang-petang...

Masa Khamis last week, seperti biasa aku and En.Belo bawak Andy jenjalan sambil mencari pasar malam berdekatan...

En.Belo memang muker pasar malam....

Di mana ada pasar malam, di situ lah ada beliau!

Ekekekeee....... (jangan mara aaaaa......)

Nak dijadikan story, jumpa ler pasar tani...

Pastu sajer ler jenjalan kat pasar tani tersebut...

Kat pasar tani tu siap ada peraduan lak...

En. DJ tu bagi soalan, pengunjung-pengunjung kena jawab untuk dapatkan hadiah..

Pastu kitorang kebetulan lalu kat depan meja DJ tu....

DJ tu tanyer soalan terbuka kepada semua pengunjung...


"Di manakah dan bila pasar tani diadakan selain di Gombak Setia ini, di sekitar Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur?" camtu la lebih kurang soalannyer...

Dengan segera aku cakap "I tau....kat Danau Kota setiap hari ahad!"

Tapi DJ tu tak dengar aku cakap....

Pastu aku paksa En.Belo bagitau jawapan kat DJ tu...

En.Belo pun memberanikan diri tampil di hadapan DJ tu dan sekaligus melontarkan jawapan dengan nada yang kuat supaya dapat didengari oleh DJ tersebut.

Dan ternyata DJ itu mendengari jawapan En.Belo tersebut...

Pastu assistant DJ tu bagi En.Belo adiah...

Uiks....ada adiah gak!?!?

En.Belo dapat hamper...

Dalam hamper tu ada sebekas kuih mazola, sebungkus kerepek pisang dan sebungkus kerepek ubi...

Ermmmmm........jadik ler tu...

Pastu terasa macam ala-ala klakar ler plak...

Niat nak jenjalan sesaja jek kat pasar tani tu...nak bawak Andy tengok-tengok dunia luar...

Pastu leh jawab soalan, leh dapat hamper ler plak!

Hahahahaaa......

Tak sia-sia bawak Andy jenjalan petang tu....





Nie ler hamper 'kemenangan' hasil daripada En.Belo menjawab soalan...hahahaa....