There was an error in this gadget

Thursday, December 31, 2009

Selamat Tahun Baru 2010!!!


Kepada Semua Sahabat Sekalian!


Mommy Andy a.k.a Nofa a.k.a
LaDy RaZoR a.k.a No Fear
mengucapkan....




34 Minggu Sudaaaaa.......

Hari Isnin aritu aku dan En.Belo amik AL....
Maklum ler...badan penat sebab baru pas kenduri....
Kiranyer itu cuti aku yang terakhir la untuk tahun 2009 nie....

Dikesempatan cuti tu, aku gi la Klinik Mediviron untuk wat maternity checkup...
Cam biasa prosedur check itu dan ini....
Blood pressure ok....
Urine ok....
Berat kali nie 74kg...
Aik???
2 minggu lepas 75kg....kali nie 74kg lak?!?!
Turun lagi kah?!?!?
Maybe penat sebab kenduri kot....
Aku request kat Doc Ros nak tau berat baby...
So Doc Ros scan perot nie....
Doc Ros cakap berat baby 2.5kg....
Kecik katanyer....
Uiks...kecik ek?!??!
Tapi apsal aku rasa cam berat jek perot nie....

Aku teringat dulu masa pregnantkan Andy, berat Andy masa 9 bulan dalam perot nie 3.4kg...
Tapi bila dah kuar, berat Andy 3.19kg jek!
Maknanyer yang selebihnya adalah berat uri....
Tapi la nie baby 2.5kg jek, termasuk berat uri la tu...
Kalo tolak berat uri....bape jek berat baby?!?!?
Keciknyer baby mommy nie..............
Patut la semua orang pon cakap perot aku nie kecik kali nie kalo dibandingkan dengan Andy dedulu....
Patut la bukan main ligat baby nie berpusing dalam perot nie...
Banyak ruang kosong untuk bergolek2 agaknyer...
Hehehehee....

Takpela...asalkan nanti baby selamat keluar dari perot mommy nie yer....
Selamat tengok dunia....
Selamat tengok mommy....
Selamat tengok daddy.....
Selamat segalanya.....

Aminnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn.................

Pepperoni Pizza For Lunch.....



Tetiba datang lak perangai mengidam nie kan...
Tengahari tadi tetiba tekak tringin lak nak makan pizza...
Terasa nak makan pizza feveret, Pepperoni Extra Cheese Pizza...
Gagahkan jugak diri nie gi The Mall....
Ditemani oleh akak-akak opis...Kak Mudz ngan Kak Ina....
Aku amik set untuk 1 person....
Kak Mudz ngan Kak Ina amik set untuk 2 person.....
Memang giler tamak ar!
Aku sorang jek abis set tu!
Hahahahaa.....
Puas hati dapat makan pizza feveret!!!
Nyum.....nyummmmm......

NOTTI-FACE GIVEAWAY...

*SILA SCHROLL DOWN UNTUK LATEST ENTRY, YER :-D *


Mari masok contest lagi!!!
Kan mommy dah kata....la nie mommy dah buang tebiat!
Tetiba giler nak masok contest jek kejernyer.....
Nie contest ke-4 mommy join....
Syarat-syarat penyertaan adalah seperti di bawah :-

i- JADI FOLLOWER ADWINDAA ~ DONE!

ii- LINK BLOG ADWINDAA TERUS KE BLOG ANDA ~ DONE!

iii- SILA TEPEK BANNER KAT SIDEBAR YG DI LINK TERUS KE ENTRY INI ~ DONE!

iv- STICKY MODE YE ENTRY ANDA SUME ~ DONE!

v- YANG PALING PENTING, SILA BUAT SATU ENTRY KAT BLOG MEMASING BESERTA GAMBAR WAJAH ANAK ANDA/ANAK SEDARA/ANAK ANGKAT YANG PALING NOTTI SEKALI... ~ DONE!

vi- SILA BERIKAN NAMA ANAK & IBU/BAPA, TARIKH LAHIR DAN UMUR SEKARANG
SERTA CERITAKAN SERBA SEDIKIT MENGENAI GAMBAR... ~ DONE!




Nama : Farish Andhika Putra bin Mohd Nazri
Nama Ibu : Nor Fariza binti Yusop
Tarikh Lahir : 20.09.2008
Umur Sekarang : 1 Tahun 3 Bulan
Cerita Pasal Gambar : Andy sibuk nak amik hp camera nenek time neneknyer tengah try hp baru beli nie!Pastu nenek tertekan butang 'capture'...alih-alih kuar lak gambo cenggini!Hehehehe....


Wednesday, December 30, 2009

Citer Klakar Yang Buat Aku Rasa Best!!! :-D

Nak dengar satu citer klakar yang best tak???
Ekekekee.....
Citer nie terjadik masa lunch time tadi....
Aku kuar lunch ngan bestfriend aku kat opis nie, si Shasha...
Pastu kami ke The Mall...
Aku temankan Shasha gi Parkson, beli barang-barang sket...
Pastu kami terus ke tingkat 4 The Mall, ke Medan Hang Tuah (foodcourt)
Kami dok la kat satu tempat nie...
Aku order mihun tomyam dan kopi 'o' ais...
Shasha lak order kuey teow kungfu ngan air jus kedondong...
Best wooooo.....


Tengah aku syok makan, aku macam ada terperasan something...
Aku macam terperasan ada sepasang mata yang sedang mengekori pergerakkan aku...
Ape jek aku buat, sepasang mata tu akan pandang....
Dan akhirnya aku dapat tangkap dah empunya sepasang mata tu!
Ianya milik seorang lelaki yang lebih kurang berumur lewat 30-an dan awal 40-an...
(Should aku gelarkan 'abang' ke 'pakcik'?!?!?)


Abang/Pakcik tu ngan kawan dia duduk meja bertentangan dengan meja aku...
Kiranya aku memang clear giler la leh nampak dia....
Even kalo dia tengah korek idong sekalipon, aku dengan clearnyer leh nampak!
Abang/Pakcik tu dok pandang-pandang, senyum-senyum kat aku yang tengah makan sambil bercerita ngan Shasha....
Aku wat cam biasa jek la...
Tapi dalam hati dok pelik "apsal orang tua nie dok senyum, pandang  aku jek nie...."
Sampai la aku dah abis makan....borak-borak ngan Shasha lagi sambil abiskan minuman lak...
Abang/Pakcik tu still dok usha aku sambil dia makan ngan kawan dia tu....
Shasha pon perasan gak abang/pakcik tu dok usha aku....
Aku ok jek....biarkan ajer.....


Pastu aku bangun nak bayar makanan....
Tetiba terdengar suara "alah...dia mengandong la!"
Aku tak dengar...Shasha yang dengar!
Shasha teros bagitau aku...
Kitorang teros gelak terbahak-bahak....
Hahahahaaaaa......
Sah-sah la orang tu nak ngorat aku rupanyer!
Hahahahaaaa.......
Ini bukan statement perasan ok....tapi Shasha pon cakap benda yang sama gak!
Bila dah nampak perot aku yang tengah memboyot nie, teros dia tak jadik ngorat!
Hahahahaaaaaaaa.........
Klakar la abang/pakcik nie!
Gelagat dia memang membuatkan aku rasa BEST!!!
Tak sangka....perot dah nak meletop nie pon, ada gak orang nak ngorat!
Hahahahahahahaaaaaaaaaaa.............


Pastu kami terjumpa lagi ngan abang/pakcik tu dan kawannyer kat kedai handphone Ground Floor The Mall....
Still dia dok usha dan senyum-senyum kat aku...
Huk aloh....
Shasha dah gelak-gelak dah.....
Hahahahaaaa.....
Agaknya ini la yang dikatakan "Aura Seri Ibu Mengandong!"
Biar perot memboyot, janji menten jelita...okek!
Hahahahaaaaa.......


Tak kesah la ape-ape pon....
Yang pasti, arini aku rasa BEST!!!
BEST sebab ada gak orang yang tak prasan perot aku yang tengah memboyot nie...ada hati nak ngorat aku konon!
Hahahahahhaaaaaaaa....................
BEST lagi sebab maknanyer aku berjaya me'menten'kan kejelitaan ibu-ibu mengandong walaupun perot dah sarat!
Hahahahaaaaaaaaaaa..................
BEST! BEST! BEST!  :-D
(En.Belo...sila jangan jaki bila membaca entry ini ,yer.... :-D )



p/s : teringat masa pregnantkan Andy dulu....benda sama macam nie berlaku gak...kat tempat yang sama gak!

SERIUS BABY 2009 GIVEAWAY

Contest lagi!!!
Ntah hape tebiat mommy ntah...
Nak join contest lagi after view blog Pn.Masz....
Kalo nak join contest nie leh la gi ke blog Mommy Rifqi!
Mari lihat syarat-syarat penyertaan di bawah:-

1. Be my follower and add my blog kat korangnye list.... ~ DONE!

2. Tepek banner yang dicipta khas untuk contest ni kat sidebar korang… ~ DONE!

3. Buat entry tajuk macam entry yang I buat ni.. ~ DONE!

4. Ini paling wajib ni!!!Sila tepekkan pic sicomel korang dengan wajah yang serius...letak pic yang sangat2 serius je...Pastu letak la nama penuh anak korang ,tarikh lahir n umur diaorang sekarang... ~ DONE!


Nama : Farish Andhika Putra bin Mohd Nazri
Tarikh Lahir : 20.09.2008
Umur Sekarang : 1 tahun 3 bulan
Kes Muka Serius : Time nie tengah kusyuk tengok kartun Wonder Pet kat TV9 tanpa mempamerkan sebarang emosi langsung!


5. Make sure ur entry link back to mine.. ~ DONE!
http://rifqizuhairi.blogspot.com/2009/11/serius-baby-2009-giveaway.html

6. Last skali,tinggalkan korangnye penyertaan kat dalam comment box.. ~ DONE!




Mari Masuk 'Nangis Contest by Mummy Ariq!'

Tengah view blog bestfriend aku, Pn. Masz tetiba ternampak contest nie....
Sajer tetiba datang angin nak try masuk contest...
Nie kali ke-2 masuk contest nie!
Kalo nak masuk contest nie, kena la gi kat blog Mummy Ariq!
Mari teliti apakah syarat2 penyertaan di bawah....


Antara syarat2 contest :~



Copy banner kat atas ni, letak kat sidebar korang berserta link contest.
Tak de link automatik tak layak k...

~ DONE!

Jadi follower kepada ke-3² blog saya di bawah (WAJIB)

~ DONE!


Add kesemua blog di atas, di dalam bloglist anda (WAJIB)

~ DONE!

Buat n3 & upload HANYA SEKEPING gambar anak anda (no edit²) yang tengah menangis baik punyer.... Letak nama dan umur (kalau anak ada ramai yang nangis, pilih 1 yang terbaik di kalangan mereka yer... letak bebanyak nanti, payah lak nak pilih..)~ Cerita lah sikit, kenapa diaorang leh nangis masa tuh...

~ DONE!

Nama : Farish Andhika Putra bin Mohd Nazri

Umur : 1 tahun 3 bulan

Sebab menangis : Andy melalak kaw-kaw punya (sampai nampak anak tekak!) sebab mommy tak bagi Andy remote TV...Andy nak main tekan-tekan remote TV tu...mommy tak bagi sebab mommy tengah tengok citer best masa tu!Ekekekkee.....

Setelah syarat kat atas ni complete, sila laa tinggalkan link korang supaya senang saya nak menjenguk k)

~ DONE!



***Tarikh tutup contest : 04 Jan 2010 @ 12.00 tengahari***

Tuesday, December 29, 2009

Wahhh.....Over Nie!!!


Orang2 tua ada berkata...
"Jangan beli kasut/baju budak mahal2....diorg cepat membesar, rugi jek beli kalo sekejap jek pakai pastu dah tak muat...."
Yer tak yer gak ek....
Betol gak apa yang dikatakan orang2 tua tu...
Mommy tak penah belikan kasut Andy memahal....
Paling mahal pon stakat RM30++ jek....
Kasut Andy masa baby dulu...
Pastu la nie of cos la dah tak muat, kan......
Tapi takpe...adik Andy nanti leh pakai balik!
Ekekekeke.....
Tapi masa kat Jusco Keramat AU2 semalam, dak daddy belikan Andy kasut...
Mommy ok jek memula tu....
Tapi yang mommy agak musykil tu, biler dak daddy belikan Andy kasut tanpa melihat harganyer dahulu...
Daddy dok galit tengok design jek...
Dah dapat yang berkenan, terus jek daddy nak belikan...
Mak aih....
Harganyer takder la sampai beratus-ratus macam kasut daddy tu pon....
Setakat puluh-puluh jek....
Tapi puluh-puluh tu pon, lagi mahal dari wedges mommy beli aritu!
Wahhhh.......amboi!
Tak bley jadik neh!
Nie dah kira over neh!
Harga wedges mommy + handbag mommy = kasut Andy!
Wahhhhhh.....
Tak adil neh.....
Daddy selamba jek bayar.....
Lagi wahhhhhhh........

Aktiviti Hari Isnin Lagi!!!

Tarikh : 28hb Disember 2009
Waktu : 2.00pm - 5.30pm
Tempat : Madam Lim's Kitchen, Jusco Keramat AU2
Misi : Nak Carik Coats Stick



Misi membeli barang lagi!!!
Tapi takpe...barang yang dicari memang amat diperlukan!
Sesudah bershopping, perot terus jadik keroncong...
Maka kami ke Madam Lim's Kitchen...
Daddy teringin nak rasa makan kat sini...
Menu yang diorder adalah:-
i-ikan kerapu sweet sour
ii-daging masak halia
iii-sambal udang goreng petai
iv-nasi kosong
v-kiwi ice blended for mommy
vi-mango juice for daddy
Memang sedap giler...
Nyum....nyum....
Tak rugi bayar mahal sikit....
Janji sedap!
Next time leh datang lagi! :-D
Budak ngengada nie baik jek dok dendiam dalam car trolly nie...



Our menu ~ sebelom kejadian....


Our menu ~ selepas kejadian....


Buruk lantak tak, kami?!?!?!
Ekekekekeeeee.......

Aktiviti Seharian Semalaman!

Tarikh : 27hb Disember 2009
Waktu : 1.00pm - 12.30am
Tempat : Carl's Jr. The Mines Shopping Center & Uptown Danau Kota, Setapak
Misi : Beli Wedges & Handbag Mommy, T-Shirt & Jeans Andy dan T-Shirt & Boxer Daddy!


Aktiviti hari ini bermula setelah mommy abis kemas umah pas kenduri...
Sedang berkemas, tetiba mommy terperasan kasut wedges yang mommy pakai masa kenduri smalam dah tercabut tapaknyer....
Padan ler time pakai smalam cam tak best jek rasa!
So bila daddy bangun tido kol 10.30am, mommy terus ajak daddy gi The Mines Shopping Center...
Kat situ banyak pilihan kedai kasut...
Lagipun dah lama mommy tak gi The Mines....
Kali terakhir mommy gi masa mommy pregnantkan Andy 6 bulan tahun lepas...
Mommy gi pon sebab nak belikan birthday present untuk daddy...
Lama dah tu!
Daddy on jek mommy nak gi mana-mana pon!
Ekekekekee......


Time on the way tu, perot memang tengah lapo giler...
So masa dah sampai kat The mines tu kami decide nak try makan kat Carl's.Jr....
Mommy amik set Western Bacon Cheeseburger....
Daddy lak amik set Portobello Mushroom Burger....
Mommy makan sedap jek....
Nyum...nyum....sampai abis!
Daddy makan lak tak kena ngan tekak...
So tak abis makan pon!


Our choices set of burger....



As usual, this 'Dennis' love to seat on the table...


As usual also, daddy la yang layan Andy makan fries....


Tetiba Andy jadi baik, dok dendiam jek dalam baby chair...
Rupa-rupanya mata dah kuyu, mengantuk....



Tengah syok makan, suddenly kami terperasan 'sesuatu'...
Kereta kami dah kena saman...
Huhuhuuu.......


Pas makan kami tiga beranak gi jenjalan...
Dah gi carik kasut wedges mommy....
Dah beli handbag mommy....
Then jenjalan lagik...
Then masuk ke Toy City...
Perghhhh....Andy sangat suka masuk situ...
Sangat banyak mainan!
Dan Andy buat perangai lagi....
Dia bantai meraung satu kedai coz nak gitar!
Huru-hara si salesgirl tu amik gitar dan masukkan bateri dalam gitar tu...
Then gitar tu akan kuarkan lagu kalo dipetik talinyer...
Andy meraung sekuat-kuatnyer...
Nak jugak gitar tu!Nak jugak!Nak jugakkkkkkk......!!!
Daddy pon jadik huru-hara gak....
Mommy gelakkan jek tengok daddy melayankan anak bujangnyer buat prangai....
Dengan kadar segera daddy gi kaunter, bayar gitar tu...
Pastu Andy suka giler dah dapat gitar...
Dia tak bagi daddy pegang gitar dia...
Andy sorang jek leh pegang gitar tu, bawak ke hulu-ke hilir The Mines tu.....
Hahahahaaa......

Daddy nak pasangkan tali gitar...Andy tak bagi daddy pegang!



Terpaksa la daddy layankan Andy kat tengah kaki lima nie...


Pas dah beli macam-macam then dah penat berjalan, maka kami pon balik...
Sepanjang perjalanan balik, Andy bantai tido...
Dah penat ler tu!
Dah sampai umah...masing-masing dah collaps!
Lepas Isyak, lebih kurang kol 9.30pm kami keluar lagi...
Gi Carrefour Wangsa Maju lak...
Nak beli barang sket...
Pas dah beli barang, kami terus sambung gi jenjalan kat Uptown Danau Kota tu...
Dekat jek ngan umah....
Sajer jek nak jenjalan...
Takder nak beli ape pon....
Tapi mommy belikan untuk daddy boxer....
Ekekekkee.....
Pastu daddy belikan untuk Andy belon Spiderman...
Pastu daddy lilit dan ikatkan tali belon tu kat keliling badan Andy....
So Andy jalan sambil bawak belon kat badan dia...
Ekekekekee.......

Mari berjalan sambil bawak belon Spiderman!


"Hish...payah betol la Andy nak jalan, daddy!"
Andy berkata........



Pastu dah berjalan lebih kurang, kononnyer nak lepak minum kat mapley...
Tapi ala-ala cam tak larat jek!
So decide balik jek la....
Malam tu Andy tido nyenyak giler!
Takder pon dia bangun tengah malam nak susu macam biasa....
Sunggoh penat anak bujang mommy nie yer...
Mommy pon penat gak!
Tu yang tak bangun buatkan susu Andy macam biasa gak!
Ekekekekee.........
p/s : doc kata banyak berjalan, cepat & senang nak bersalin....heheheeee...

Jenjalan Amik Angin Petang.....

Khamis last week mommy balik dari keje...
Sampai jek depan umah, ternampak daddy bawak Andy jenjalan naik beskal baru...
Hehehee....1st time bawak Andy naik beskal jenjalan kat luar umah nie!
Andy nampak sangat seronok jenjalan amik angin petang sambil naik beskal...
Selalunyer daddy ngan mommy bawak Andy jenjalan naik moto jek!
Kali nie Andy dah ada beskal....
So bawak Andy jenjalan naik beskal jek la....



Uiks...tengok dua beranak tu!



Sukanyer anak bujang mommy nie!


Daddy dah penat bawak Andy jenjalan....(wahhh...silang panggung kamu yer!)
Andy suker sangat naik beskal!

Anniversary's Present For Mommy!


Uuuuuu.....
So surprise ar....
Mommy tengah penat-penat kemas umah untuk kenduri...
Daddy balik keje jek, tetiba Daddy bagi present...
TQ, Daddy!!!


Uuuuu.....sayer dapat jam ler...

Uuuuu....terharunyer sayer!




Daddy suker brand SWATCH...
Mommy tak kesah brand ape pon...
Sebab mommy bukannyer pandai sangat bab brand2 nie...
Mommy nie aci redah jek!
Jenama cap ayam pon mommy pakai...
Asalkan bukan besi sudah...
Sebab kulit mommy nie alergi ngan besi...
Nanti naik raches kalo pakai jam ada besi...
Kalo pure silver anti karat ngan gold takper la....
Jam mommy yang dulu tu dah ilang...
Momy careless....
Hilang masa game tournament netball MAKSWIP Mac lalu....
Jam tangan tu daddy bagi masa hantaran kawin dulu...
Brand apentah...mommy tak hengat lah!
Daddy marah bila dapat tau jam mommy hilang...
Tapi mana la mommy nak tau kan!
So sebagai ganti, mommy dapat jam SWATCH!
Daddy jgn risau ek...
Kali nie mommy akan jaga present daddy bagi nie baik2!
Biarkan jek jam tu dok dalam kotak dendiam....
Aci x???
Ekekekeke.........

Thursday, December 24, 2009

32 Weeks...(I Guess)

Perut dah start rasa berat sangat...
Sometimes nak berjalan ke washroom pun rasa sakit...
Kena ampung perut nie jangan bagi rasa sakit...
Jalan pun dah kena slow2 dah....
Sometimes rasa sakit kat pintu serviks...
Duhhhhhh.....
Baby keep on moving actively in this belly...
Maybe baby rasa womb dah makin sempit...
Can't move easily like always.....
Hahahahaa......
InsyaALLAH...by 6 Februari 2010...
This hot bun will come out from this oven!
Lets pray for the best!
Hope everythings will be fine....
Aminnnnnnnnnnn..............

*** Entry Separuh Sedar.... ***


Ya Tuhan....




Mengantuknyer aku!!!




Lambatnyer nak tunggu kol 5.30pm....




Nak balik!!!




Huarghhhhhhhh...........





Kerja sumer dah siap....






Dok surf internet jek....





Huarrgggghhhhhh......






Ngantuknyerrrrr.....!!!!!!

Wednesday, December 23, 2009

Wah....Kreatifnya Kamu!Huhuhuuu......

Huhuhuuu......nampak tak ape yang berlaku?!?!
Sedih....siot!



Mommy baru pas amik pen kat tangan Andy....
Andy tergamam seketika.....


Pastu leh relaks jek...wat muka tak bersalah ek!!!


Yer....anak bujang mommy nie memang kreatif orangnyer!
Bagus!
Ini ler salah satu caranya kanak-kanak ekspresikan perasaan diorang...
So jangan salahkan kanak-kanak kalo diorang conteng dinding umah lak....
Kreatif beb....kreatif!
Creative in their own way la kan....
It's ok....
Kisahnyer......
Mommy tengah leka belek muka kat cermin....
Andy dendiam jek wat keje....
Mana ntah dia dapat pen nie.....
Tau-tau jek dah berconteng dashboard mommy!
Huhuhuuuuu....
Camno nak bagi ilangkan lakaran pen tu ek???
Huhuhuuuu.....
Andy....
Pasni mommy nak kena belikan Andy drawing set plak ke?!?!?!

Andy's First Tri-Cycle!



Kelmarin, masa pas gi Carrefour Wangsa Maju ngan Jaya Jusco Wangsa Maju, singgah ke butik Manjaku di Medan Idaman....
Rupa-rupanya ada jualan mega akhir tahun ler kat situ...
Maka ramai ler mak-mak dan bapak-bapak yang datang membeli untuk anak kecik masing-masing...
Kami pon singgah ler....
Tujuannyer nak beli sikit barang-barang untuk newborn baby nanti....
So beli la baju-baju dan blanket...
Then En.Belo ternampak tri-cycle yang sememangnyer dah lama kami carik untuk Andy...
Test try bubuh Andy dalam tri-cycle tu...
Andy sangat seronok!
Maka tanpa berlengah lagi kami pon panggil pekerja kat situ....
Pekerja tu cakap tinggal tu satu jek tri-cycle yang ada...
Yang lain dah abis!
Huk aloh!
Setelah difikir-fikir, amik jugak la...
Sebab dah tinggal tu satu jek!
Alhamdulillah.....rezeki Andy ler tu...
Then bila sampai jek kat umah, Andy sangat seronok main ngan tri-cyclenyer tu...
Hehehheee.....
Pasni tiap-tiap petang, leh la mommy bawak Andy jenjalan naik tri-cycle tu...
Kalo daddy cuti nanti, kita gi Tasik Titiwangsa then bawak Andy jenjalan keliling tasik naik tri-cycle nie ek!

Anniversary's Present For En.Belo!


En.Belo's favourite brand...


Suit?!?!
Like it?!?!

Kasut yang En.Belo idamkan....


Semalam lepas keje straight gi The Mall...
Tujuannyer nak carikkan kasut untuk En.Belo....
En.Belo dah berkenan ngan kasut Adidas David Beckam nie...
Asik dok sebut jek...
Sajer jek nyebut banyak-banyak kali ek...
Aku bukan boleh dengar orang dok sebut banyak kali nie...mesti nak belikan gak!
Salah satu kelemahan aku, tu ler dia....
Mesti nak cuba tunaikan apa saja orang yang disayangi tu idamkan walau macammana sekalipon!


Try carik kat The Mall......size lak takder!
So aku gi lak ke Jaya Jusco Wangsa Maju....
Gi butik Adidas kat situ....
Alhamdulillah....
Nasib baik ada!
Tanpa berlengah lagi, aku pon terus beli!
Konon nak buat surprise untuk beliau ler....
Pas beli tu merayap ler sekejap ke ruangan pakaian kanak-kanak...
Hajat hati nak belikan baju dan seluar kodroi untuk Andy....
Tapi tetiba macam tak pandai lak nak tengok size untuk Andy...
Aku dah berkenan dengan satu kodroi nie..
Tapi teragak-agak lak size seluar tu ngan size Andy...
Sudahnyer aku tak jadik nak belikan Andy ape-ape....


Terus ler gi parking lot...
Hajat hati nak bayar parking kat autopay machine..
Tapi yang ada duit syiling jek...
Machine tu lak tanak telan duit syiling aku nie...
Sombong betol la machine nie!
Aku dah tak tau nak wat ape dah....
Nak gi tukar duit, kena masuk ke shopping area balik...
Ditakdirkan ALLAH, ada 3 wanita tengah menuju ke kereta depa...
Depa nak balik ler tu kot...
Salah sorang daripadanya gi kat autopay machine tu...
Aku pon sapa depa...


"Kak, tumpang tanya...ada tukar duit kertas RM1 tak???"
"Kenapa?"
"Machine nie tak boleh terima duit syiling saya nie la....puas dah try banyak kali, tanak telan gak!"
"Oooo...takpe..saya ada JCard.....bak sini ticket awak..."


Aku pon hulurkan ticket aku...


"Ok dah...!"
"Time kasih...nah saya ganti RM1 akak...."
"Eh....takyah la....bukan kena bayar ape pon...."
"Eh...takpelah...amik la..."
"Eh...takyah....takpe..."
"Ermmmm....time kasih kak eh...."
"Sama-sama...."


Sesungguhnya akak itu memang berhati mulia...
ALLAH telah meng'cool-down'kan kecuakkan aku akibat keengganan machine tu nak terima syiling aku...
Serious aku jadik blur time tu sebab tak tau nak balik camner...
Tak tau nak kuar dari parking area tu camner sebab machine bodo tu!
Nasib baik la ALLAH permudahkan hal nie dengan men'jodoh'kan aku dengan akak bertiga tu...
Terima kasih yer, akak semua!
Hanya ALLAH jek yang dapat balas budi akak tu....


Tanpa berlengah lagi, aku pon balik ler umah....
Dah kol 7.30pm dah time tu....
Usually En.Belo balik kol 8.00pm lebih (kalo shift pagi)...
Dengan senang hatinyer aku balik ke rumah sebab dapat belikan En.Belo adiah yang diidamkannyer tue!
Tak tau la En.Belo rasa surprise ke tak....
Tapi macam dah tak surprise jek...
Sebab beliau dah ternampak plastik bag ADIDAS nie masa tengah kemas bilik malam tadi...
Huhuhuhuuuu....
Takpela....
As long as aku dah berjaya tunaikan apa yang diidamkan tu, dah kira ok ar tu....
Moga En.Belo berpuas hati la yer.....!




p/s: sori I tak beritahu/mintak izin U nak merayap pas keje....kalo bagitau awal2, tak surprise ler! hehehhee.....sori yer!




***I rasa kasut nie lagi nampak smart ar, dear.....serious smart!***

Tuesday, December 22, 2009

"Happy 2nd Anniversary, Dear!"

Tarikh akad nikah : 22 Disember 2007
Tarikh majlis sanding : 23 Disember 2007



"Selamat Ulang Tahun Ke-2 Perkahwinan Kita, Dear!"


Moga ALLAH memurahkan rezeki kepada kita....
Moga ALLAH memberkati perkahwinan kita....
Moga ALLAH melindungi anak-anak kita....
Moga ALLAH merahmati perjalanan hidup kita....
Moga ALLAH mensejahterakan hidup keluarga kita...
Moga kita bahagia selama-lamanya.....
AMINNNNNNNNNNNNN........

Anniversary's Meal.....

Tarikh : 21hb Disember 2009
Waktu : 9.00pm
Tempat : Pizza Hut Taman Melawati
Misi : Daddy Belanja Mommy Makan Sempena 2nd Anniversary Kami!



As usual, Si 'Dennis' nie mesti nak dok kat atas meja!


Daddy tengah pilih menu...
Andy melalak sebab mommy marah dia.....

Our menu... (ikot tekak memasing!)


Selesai.....


Mommy teringin nak makan pizza...
Mommy teringin nak makan pizza pepperoni extra cheese....
Faveret mommy tu....
So daddy belanja la mommy makan kat pizza hut....
Nyum....nyum....best!
Sambil makan, daddy wish "Happy Anniversary!"
Yer....baiklah!
"Happy Anniversary to U too....."

Aktiviti Hari Isnin!

Tarikh : 21hb Disember 2009
Waktu : 2.00pm
Tempat : Laksa Shack, Carrefour Wangsa Maju
Misi : Beli Barang Andy...


Hari Isnin, aku dan En.Belo amik AL...
Masing-masing penat balik dari Perlis....
So pas puas tido sampai kol 11am, baru ler masing-masing bangun...
Tu pon sebab Andy dah tepuk-tepuk muka mommy...
Soh mommy bangun tido ler tu!
Pastu Andy naik atas badan daddy lak!
Kejutkan daddy bangun lak.....
Maka terpaksa ler kami bangun gak....
Kami decide nak gi bayar pelbagai bil yang sedia ada....
Pastu gi Carrefour, nak beli sket barang-barang Andy....



"Mommy.....encem tak Andy?!?!"
"Encem......"




"Mommy...Andy cool tak jadik budak rappers?!?!"
"Cool......."





"Tak kesah la Andy encem ke...cool ke...
Andy tetap kena dok dalam troli nie!
Jangan buat onar yer!"


Mommy tengah melayankan Andy....



Puas jenjalan then lapar ler plak...
Gi makan kat Laksa Shack...
Order Laksa Singapore for daddy & Laksa Johor for mommy....
Pas balik dari Carrefour tu, singgah Jaya Jusco Wangsa Maju lak...
Nak beli almari baju untuk Andy....
Baju-baju Andy dah banyak...
So dah tak muat dah drawer sedia ada nie...
Beli almari baru nie boleh muatkan skali baju untuk baby baru nanti!
Nanti Andy berkongsi almari baju ngan adik, tau!!!

Mari Makan Steamboat!!!

Tarikh : 20hb Disember 2009
Waktu : 9.30pm
Tempat : Kak Eita Seafood Steamboat Restaurant, Wangsa Maju
Misi : Belanja Daddy & Andy Makan Sempena Andy Genap 1 Tahun 3 Bulan!


As usual...'Dennis' tak betah dok dalam baby chair nie...


Half seafood dah masok dalam periuk dah!


Panas neh, tengah boil...nampak sedap!



As usual gak, daddy yang kena layan kerenah Andy...
Ekekekekeeee.......

Not bad la tempat makan nie....
Kami amik set for 2 person...
RM28.00++ jek!
Tak termasuk air la....
Ada udang, sepetang, sotong, ikan pari...
Cendawan, pucuk tauhu, fishball, crabball....
Tak abis makan tau!
Kenyang giler....
Next time leh datang sini lagi....

Kenangan Ke Perlis.....

Tarikh : 17hb Disember 2009 hingga 20hb Disember 2009
Waktu Perjalanan : 3.00pm - 10.00pm
Destinasi : Kangar, Perlis Indera Kayangan
Misi : Hantar Rombongan Perkahwinan Abang!


Day 1

Tunggu En.Belo bangun tido kol 1.30pm, pas keje shift malam...
Pastu start packing luggage, then bersiap-siap then gerak lebih kurang kol 3.00 petang...
Perjalanan agak lancar walaupun boleh dikatakan hujan lebat sepanjang jalan especially area Tapah ngan Bagan Ajam...
Ada gak area yang tak hujan...tapi most of da places asik rainy jek!
Sampai kat Homestay Taman Behor Pulai lebih kurang kol 10.00pm...
Keletihan yang amat!
Malam tu En.Belo bawak gi makan kat medan selera yang ada kat area Roundabout Bandar Kangar tu...
Walaupun makanan yang aku order (nasi kosong, telur dadar, sup kosong & daging goreng kunyit) tak braper menyelerakan....blasah jek la!
Balik jek dari dinner, aku muntah...
Hamek!
Rugi jek makan...!


Dowh......jauh lagi Kangar neh!!!


Day 2
Pepagi bangun kol 7.45pm, En.Belo ajak beli nasi lemak bungkus kat Stesen Keretapi Kangar...
Kecik jek nasi lemak bungkus tu....
RM0.60 jek harganyer!
Ada yang letak telur, ada yang letak sardin, ada yang letak ikan masin....
Tapi sumer sikit-sikit jek..jangan harap la nak banyak-banyak,kan.....
Harga pon 6 kupang ja, cekkkk...!
Beli 20 bungkus, then bawak balik....

Andy seronok jenjalan di waktu pagi kat Kangar!

Uiksss....mensyukuri & menikmati kehijauan alam nikmat Tuhan ka, cekkkk?!?!


Tengahari pas solat Jumaat, kami bersiap-siap....
Kami gi umah pengantin pompuan untuk acara akad nikah...
Umah pengantin pompuan takde la jauh sangat dari Homestay kami...
Kat area Kampung Sawa...tempat makan terkenal seantero Perlis tu.....tau???
Majlis habis lebih kurang kol 4.30pm....
Pastu Pak Teh & Family bercadang nak gi ke Padang Besar....
Nak shopping sket katanyer....
Maka kami pon ikot ler sama....
Anggun berbaju kurung dan segak berbaju melayu kami berdua bershopping ke Padang Besar tu!
Ekekekekeee......
En.Belo paling rimas lah time tu!
Sanggup dia gi beli t-shirt instant, trus tukar kat situ gak!
Tak sanggup kepanasan berbaju melayu di Padang Besar....
Ekekekkee......
Lantak kome ler, yeop!

Andy sronok kat Padang Besar, daddy wat muka tahan rimas!

Tengah sakan jenjalan bershopping, tetiba lak hujan lebat!
Memandangkan 'mak buyong' takleh nak lari lelaju ke kereta, maka wajiblah aku basah kuyup, kan...
Takpe la basah kuyup pon...janji Andy tak basah kena hujan!
Time malam tu reramai gi makan kat D'Sena Restaurant....
Ingatkan nak makan seafood...
Alih-alih ramai yang order ala-carte lak....
Takpela..aku order mihun tomyam jek la....
Pastu tengah malam, En.Belo ajak gi makan kat salah satu kedai makan kat Roundabout Kangar tu yang ada jual mee udang best!
Aku tak makan sebab dah kenyang....
En.Belo tak puas makan kat D'Sena tadi....
Tapi aku rasa sikit mee udang tu....
Memang sedap!
Day 3
Dalam kol 11.30am, bersiap nak ke majlis perkahwinan lak....
Tapi takde kompang, takde berarak, takde bersanding...
Just datang bertandang, pengantin bergambar, possing sana sini then makan beradap....
Tu jek!
Sempoinyer majlis kahwin diorang nie.....
Lebih kurang kol 2.30pm kitorang gerak balik ke Homestay....
Sedara-mara yang lain sumer nak gi Padang Besar lagi....
Nak shopping lagi katanyer!
Owh....aku sangat penat untuk itu....
Maka aku pilih untuk balik sajer ke Homestay dan tido!
Tapi aku tak tido pon...
Yang tido Andy dan daddynyer sajer...
Bagi diorang rest cukup-cukup dulu.....
Pastu lebih kurang kol 4.00pm, En.Belo bangun tido....
Kejutkan Andy bangun gak....
Pastu kami gi jenjalan seantero Perlis!
Kami gi Gua Kelam, Taman Ular, Ladang Tebu......
Selebihnyer sesajer jenjalan tengok tempat orang......
Time malamnyer, aku lak ajak En.Belo gi makan mee udang kat kedai Roundabout Kangar tu...
Fuhhh...puas hati ar!
Memang sedap, seh!
Semangkuk mee udang berharga RM8.00...
Ada udang 3 ketul jek!
Tapi beso-beso udangnyer.....
Memang puas hati ar!!!
Perggggghhhhhhh........ (luper ar nak amik gambo mee udang tu!)

Mommy & Andy teruja bergambar kat area sawah padi
yang saujana mata memandang!


Andy & Daddy kat Entrance Gua Kelam...


Mommy & Andy kat Ladang Tebu....


Ladang Tebu - Hijau jek mata...saujana, kan?!?!


Day 4 (Last Day)


Pepagi lagi, kol 6.30am mak dah kejutkan bangun tido...
Arini nak balik KL dah....
Lebih kurang kol 8.00am, kami reramai bergerak tinggalkan Homestay...
On da way tu, kami singgah ke Lata Kinjang....
Sajer nak mandi air terjun....
Mommy sangat excited sebab nie first time bawak Andy gi mandi kat waterfall....
Andy takut giler masa memula masuk air...
hehehe.....sejukkkkkk ar, daddy!



Slow2 Andy dah boleh adapt ngan kesejukkan air terjun...


Dah boleh sengih dah...seronok mandi waterfall ler tu...


Andy ngan kengkawan yang temankan Andy mandi sama kat situ....
Ntah anak-anak sapa ntah depa nie!!!


Andy takmor naik..nak mandi lagi!


Seronok tengok gelagat Andy mandi kat waterfall tu....
Pandai dia kayuh kaki kat dalam air...
Nanti kalo ada freetime, mommy nak bawak Andy gi waterfall lagi la....
Picnic kat Sg.Congkak ke....kat Ulu Yam ke...mesti best!
Mommy dah belikan untuk Andy swimming pool plastik tu...
Agak besar gak la sizenyer untuk kanak-kanak.....
Nanti boleh la Andy main kuak-kuak kat dalam pool tu...
Ekekekkeee........