There was an error in this gadget

Monday, January 9, 2012

Yeaaayyyyyyyyyy.....Berjaya!!!!

Hari Jumaat lepas, tetiba tekak terasa nak makan macaron...
Nak beli selalu, kopak la wallet kannnnn...
So, gagahkan diri dok buat masa weekend aritu....
Apa guna pi bayaq RM180 untuk kelas macaron 3 bulan yang lalu kan!!!
Nie ler masanyer nak tunjukkan skill!
Ekekekekeke......




Ini kali ke-3 aku buat macaron...
Masa 1st time dulu, bulan 11 aritu...
Memang jadik...tapi aku tak reti wat filling lagi masa tu..
So aku bubuh peanut butter jek la jadik fillingnyer....

2nd time masa last week...
Tak menjadi langsung!
Rangup giler...dah macam makan cookies jek ghopenyer!!!

Alhamdulillah yang 3rd time nie menjadik!!!
Tapi permukaan agak kasar sket...dan 'skirt' dia agak melampau!
Hahahhaa.....
Kaji punya kaji....aku rasa maybe sebab oven aku panas sangat...
So aku buat yang 2nd round punya...kaler pink pulak!




Lagi skali.....Alhamdulillah!!!
Yang nie menjadi 100%!!!
'Skirt' pon tak melampau kembangnyer!
Hahahahaa.....
Yes! Yes! Yes!
BERJAYA!!!
Kali nie aku dah pandai wat filling...
So aku bubuh filling skali ler...
Best! :-)

Yang 2nd round nie, aku kena sentiasa kawal suhu oven supaya macaron aku kembang cantik jek....
Kalo ikutkan resepi asal, suhu oven adalah 150 darjah, selama 15 minit...
Tu yang jadik rangup cam cookies jadiknyer!
Kali nie, aku rendahkan sikit suhu oven tu...110 darjah, selama 10 minit jek!
Hasilnyer memang marvelous!!!
Once bite, crunchy rasa kat atasnya then chewy lak kat tengah2nyer....
Yippieeeeee.....
Sangat seronok!!!
Keterujaan yang melampau sampaikan tengah2 malam pon dok mengkudap macaron buatan air tangan sendiri neh!
Eekekekkekeee....
Pasni dah boleh wat untuk kaler2 yang lain pulak!!!
:-)