There was an error in this gadget

Wednesday, January 27, 2010

Standby.....Cuak Seh!

Malam kelmarin, tetiba rasa sakit-sakit kat bawah perot...
Kat serviks pon ada rasa sakit-sakit gak...
Pinggang dah start rasa cam sengugut dah...
Alamak....dah timing ke nie ek???
Hati dah cuak dah...
Kot tetiba air ketuban pecah lak kan....
Aku baru tringat, tak packing ape-ape lagi...
Cuak giler babi neh!
Dengan kadar segera, aku pack barang-barang...
Barang baby dan barang aku...
Newborn pampers, blanket, baju, stokin...etc
Esok paginyer, dah takder rasa sakit sangat...
Sakit sikit-sikit jek...
Kejap ada...kejap takder....macam coklat!
Tapi takper...
Standby jek beg-beg nie kat umah...
Agak-agak rasa sakit lagi next time, tanpa berlengah lagi....
Angkut jek beg-beg nie masok trus dalam keta then shoot gi HKL!
Cuak seh....
Huhuhuuuu......


Satu beg mommy...satu beg baby....

Tuesday, January 26, 2010

Miss Her Sooooo......Much!!!

2 hari lepas, dapat called dari UK...
Sooooo...surprise!!!
It was my bestfriend!
Ms. Ayu tepon jejauh...
Rindu kat dia sesangat....
Now she's kat UK...
Ikot hubby dia...
Hubby dia keje sana...
I know her coz her hubby is En.Belo's closed friend...
Since that, kami jadik closed...
Kitorg slalu lepak kat mamak sama-sama...
Lepak kat jamming studio sama-sama...
Lepak memancing kat tasik sama-sama...
Every year akan gi vacation sama-sama..
This year punya vacation tak tau lagi camner...
Since diorang ada kat UK...
So tak dapat nak plan vacation lagi...
Tunggu diorang balik, then baru leh plan...
Ayuuuuu.....
Rindu la kat Ayu! :-D



2007 - vacation kat Pulau Pangkor...


2008 - vacation kat Pulau Langkawi...
(me preggy 5 month for 1st baby masa nie)


2009 - vacation kat Pulau Redang....
(me preggy 3 month for 2nd baby masa nie)


This year plan nak vacation kat pulau maner lak???
Perhentian???
Sibu???
Karambunai???
Sipadan???
Balik ler Malaysia cepat..
Leh plan vacation yang best2!
Heheheeee.....

Thanks, Mommy Zara! :-D


Thanks to Mommy Zara for da prezzie....
Tak sangka lak dapat...
Ingatkan Andy tak menang, so tak dapat pape...
Luper lak rupa2nyer ada adiah saguhati untuk Top 10 ek...
Time kaceh....!
:-D

Makan....Makan....Makan...Orang Blanjer!!!

Tarikh : 21hb Januari 2010
Waktu : 1.15pm
Tempat : Restoran Murtabak Singapore, Muar
Acara : Abah Belanja Makan!


Memang tekak nie teringin nak makan murtabak Singapore yang marvellous tu..
Tapi takder la cakap kat sapa-sapa kannn...
Pastu tetiba lak bapak mertua aku offer nak blanjer makan murtabak tu kan....
Ape lagi...ON jek la!
Rezeki jangan ditolak, beb!!!
Aku ngan abah makan murtabak Singapore...
En.Belo ngan omaknyo makan nasi lauk asam pedas...
Sedap asam pedas sini!
Tapi memandangkan tekak aku lebih prefer murtabak Singapore tu...
So aku tak pandang sangat la asam pedas nie....



Andy skang tanak kena suap dah.....
Dia prefer nak makan sendiri...



Bagus anak mommy nie nak makan sendiri..
Tapi sambil buat sepah...
Lagi bagus!!!


Burpppppp....
Alhamdulillah....
Kenyang makan murtabak Singapore yang superb tu!!!
Kalo kalian tak tau camner rupa murtabak Singapore tu...
Sila la rujuk kepada Incik Google, yer!
:-D

Mari Bershopping Merata Tempat!

Tarikh : 20hb Januari 2010
Waktu : 11.00am - 8.00pm
Tempat : Jusco Air Keroh, Mahkota Parade Mall, Dataran Pahlawan Mall & Tesco Melaka
Misi : Shopping Barang-Barang Untuk Newborn Baby & Andy...


Sampai jek kat Jusco Air Keroh, Andy dah tido...
Ek ele...
Tak leh bawak berjalan la dak Andy nie...
Asik nak tido jekkk.....


Baru jek sampai dah kena bubuh dalam troli Jusco nie...

Tengah berjalan-jalan survey baby carrier, skali Andy bangun tido..
Cessssss...
Baru jek nak bersenangan shopping tanpa ada gangguan....
Skali dah bangun lak 'pak plekok' nie...
Andy lagi suka dok dalam troli daripada stroller...
And that's why ler aku dah tak bawak stroller lagi setiap kali kuar...
La nie stroller tu tersimpan camtu jek la...
Since Andy dah pandai jalan masa dia umur 11 bulan dulu...
Memang dia dah takmor dok dalam stroller dah...
Nasib baik ada alternatif lain....
Guna troli!!!
Kan senang....
Ekekekeeee....



Andy nak cawan Barney ek???
Mintak kat daddy ek.....

Tapi Andy tak betah lama-lama dalam troli...
Pastu dia akan merengek, mintak kuar dari troli...
Dia prefer nak berlari-larian ke sana ke sini...
Yang jadik mangsa keadaan adalah dak Daddy!!!
Of cos la daddy yang kena kejar Andy sana-sini, kannnn....
Takkan la mommy yang kena kejar lak, kannnnn....
Ekekekee...
Kat Mahkota Parade Mall, takder troli..
So terpaksa ler lepaskan Andy berlari sana-sini....
Andy tanak kena dukung...
Kesian daddy...penat kejar Andy...



Dah penat aksi kejar mengejar, dok atas bahu daddy lak!

Masuk kat Toys World....
Mak aih....
Andy la makhluk paling sronok skali kat situ!
Sumer mainan kat situ dia nak usik...
Ada staff kat situ tengah wat keje susun-susun toys kat rak...
Dengan selamba jek Andy punggahkan balik!
Wakakakaaaaa.....
Notty boy!!!
Daddy pancing Andy ngan motorbike...
Andy nampak macam suker jek ngan motorbike nie...
Daddy bagi pilihan either skuter or motorbike...
And Andy choose motorbike!!!
Wahhhhh.....
Kecik-kecik lagi anak mommy nie dah rugged!!!
Ekekekekeeeee.......
Leh jadik jejaka kasanova neh!
Hahahahaaaaaa.....



"Daddy.....Andy nak motorbike nie! Belikan laaa!!!"


Pastu kami berjalan kaki ke Dataran Pahlawan Mall lak...
Nasib baik dekat jek ngan Mahkota Parade Mall tu...
Lepaskan Andy kat padang Dataran Pahlawan tu...
Andy sangat sronok merayap dan berlari-lari sambil kejar burung-burung yang ada kat situ...
Ekekekeee...
Mommy tak sempat nak amik gambo Andy kejar burung sebab cepat sangat scene tu....
Jenjalan kat Dataran Pahlawan Mall tu sampaikan mommy rasa nak muntah dah...
Mana taknyer...
Seharian berjalan...
Dari pagi membawak ke petang...
Nasib baik kaki tak krem sepanjang hari nie...


Andy baru pas kejar burung...kejar daddy kat depan lak!

Tapi kat Dataran Pahlawan Mall tu takder ape sangat....
Cam boring jek shopping complex tu....
Barang yang nak dicarik pon takder...
Jenjalan sesajer jek la gamaknyer...
Pastu decide gi Tesco Melaka lak...
Tu last destination la kiranyer...
Sebab mommy dah penat tahap kronik dah nie!
Demi nak mencarik barang-barang keperluan punyer pasal....
Mommy gagahkan diri jugak!



Andy dah penat...tido dalam troli jek...
Mommy pon penat gak....agak2 muat tak mommy tido dlm troli nie???
Ekekekkeeee......

Kat Tesco Melaka, dapat la carik barang-barangnyer...
Alhamdulillah....
Dah carik itu ini...so decide balik jek la...
Hari pon dah malam....
Andy pon dah asik melalak jek...
Maybe dia penat sangat then tak selesa...
Dia dah wat prangai dah...
So tanpa berlengah, pas beli barang kami balik jek la.....
Alhamdulillah....
Barang-barang untuk preparation newborn baby nie dah settle...
Tinggal sikit jek lagi barang untuk mommy...
Tapi takper...tu mommy leh carik slow-slow...
So berakhir lah sudah aktiviti shopping sepanjang hari kami!
 :-D

Andy Kat Kampong....

After hantar mak gi umrah aritu, kitorang trus shoot balik Merlimau...
Sebabnyer nak anto Andy balik kampung...
Sedia maklum, Andy tak biasa dok ngan orang yang dia tak kenal...
Aku penah try anto dia kat baby sitter kat area umah tu...
Tapi Andy bantai melalak kaw-kaw punya sampaikan aku dah lambat gi keje....
Disebabkan tanak peristiwa tu berulang, maka awal-awal lagi aku & En.Belo dah plan anto jek Andy balik kampung...
At least dia ada ngan atuk & neneknyer...
So takder la dia meragam lebih...
Kalo Andy meragam pon, at least atuk & nenek dia pandai nak handle...
Kalo kat baby sitter, ntah pandai ke tidak nak handle Andy nie sebab banyak lagi baby lain yang baby sitter nie kene jaga....
Ntah-ntah dia abaikan jek Andy melalak...
Huhhuuu...
Tanak ler camtu!
So ada baiknyer Andy dok relak2 kat kampung jek!
Mommy & daddy pon takder la risaukan sangat....
:-D



Nie 1st time mommy bagi Andy merayap kat depan umah nenek...



Andy sangat teruja dapat main kat laman umah....
pastu jakun tengok batu-batu banyak... :-D




Pastu nampak nenek tengah sapu laman umah...
Jeng...jeng...jeng....ada ler onar dia nak buat tu!!!



Ooooo...rajinnyer dia nak tolong nenek sapu sampah yer?!?!
Ekekekkeee.....


Smalam call kampung, nak tanyer keadaan Andy...
Mana ler tau kot-kot dia demam ke...meragam ke...wat prangai ke...
Tapi mak mertua cakap Andy relaks jek...
Main jek keje dia...
Pastu dah penat main, nak susu lak...
Tapi tak banyak makan...
Dia takmor makan...nak susu jek...
Pastu dah penat, tido...
Pastu bangun tido, mandi...
Pastu main lagi dan lagi dan lagi....
Sikit pon dia tak melalak!
Waaaahhhhhhhh.....
Pandai betol anak mommy ne blajar berdikari yer...
Good boy!!!
Sikit pon dia tak teringatkan mommy....
Mommy jek melalak sorang-sorang ingatkan dia...
Huwaaaaaaaaaa.....
Tak aci!!!
:-(

Monday, January 25, 2010

Mak Pegi Umrah....

Tarikh : 19hb Januari 2009
Waktu : 12.00pm
Tempat : KLIA Airport, Sepang
Misi : Menghantar Nenek Andy Nak Gi Umrah...


Selasa lepas, kami sefamily anto mak gi KLIA....
Beliau nak gi umrah...
Mak sebenarnyer rasa serba salah nak tinggalkan aku...
Maklum ler, aku kan tengah sarat la nie...
Tapi memandangkan ada kawan yang mengajak beliau dan seterusnya jadik mahram, so aku pikir ada baiknyer mak teruskan jek la hajatnyer nak buat umrah tu...
So takyah ler susah-susah mak or agensi umrah tu nak carikkan mahram untuk mak aku...
Maklum ler, suami dah takder....
Kalo arwah ayah ader lagi, mesti tak susah mak nak wat umrah...
Aku takde la menghalang keinginan mak nak gi umrah lagi skali walaupun baru jek pegi masa bulan posa aritu....
Aku doakan yang terbaik jek la...
Terbaik untuk dia...and terbaik untuk aku gak....
Mak siap pesan "ko jangan branak dulu..tunggu sampai mak balik!"
Ewahhhhhhh.....
Leh main pesan-pesan lak ek!?!?!
Mak dijangka balik 2hb februari nanti....
EDD aku lak 6hb februari.....
Kiranyer sempat lagi la tu....
Tu pon kalo baby dalam perot nie 'ikot cakap' doctor la...
Kot kalo tak sabo dah nak terkeluar, alamatnyer lagi awal ler dari EDD...
Ekekekekeeee......




Kat KLIA...
Terpaksa bawak basikal supaya Andy tak merayap dlm airport...

Aktiviti Hari Sabtu!

Macam biasa...
Aktiviti hari Sabtu Andy adalah bermandi manda dalam swimming pool!
Andy sangat sronok dapat main air...
Mommy soh berenang...
Konpom la Andy tak reti kan.....
Mommy soh dok dalam pool tu pon dia takmor....
Andy lagi suka main kocak-kocak air jek...
Hahahahaaa.......
Tak kesah ler tu...
Janji Andy happy!!!
:-D



Aksi Andy dok main kocak-kocak air...



"Aiyok...shame...shame...tak malu!"
Ekekekekee....

Friday, January 15, 2010

Cakaran Harimau Berantai!!!




Kelmarin, tengah sedap mommy baring sambil layan citer 'Cinta Balqis'...
Tetiba datang si Andy dan terus menerpa mommy...
Bukan saja menerpa, malah dia dengan selambanyer mencakar muka mommy skali!!!
Mommy terus menjerit kesakitan...
Adehhhhhhhhhhhh..........
BERTUAH PUNYER ANAK!!!
(dah macam gaya mak-mak zaman dolu2 menjerit kat anak...)

Tak pasal-pasal mommy dapat cakaran daripada 'harimau berantai' nie!
Cisssssssss........
Sakit nie tau!
Daddy pakat gelak jek....
Pastu daddy tarik Andy...
Main guling-guling, gelak-gelak dua branak!
Mommy pon sama guling-guling gak...
Tapi guling-guling tahan sakit.....
Huhuhuuuuuu...

Pastu time mandi, nak cuci muka nie....
Adoiiii laaaaaa......
Pedih ya amat!
Daddy panggil mommy 'Scarface!'
Yer...gara-gara budak bertuah tu ler, abis muka mommy...
Huhuhuhuuuuuu......

Insect Repellent Yang Amat Diperlukan!

Kelmarin masa tengah view blog Mommy Ryan, beliau ada menyatakan pasal insect repellent for kids...
Ermmmm....mommy rasa mommy memang amat memerlukan those repellent...
Coz nanti mommy akan berpantang kat Merlimau...
Dan Merlimau memang banyak nyamuk....
Sedia maklum, nyamuk-nyamuk kat Merlimau memang beso-beso sizenyer!
Cukup makan minum gamaknyer....
Maka, mommy jadik risau kot-kot Andy kena berdas-das gigitan nyamuk nanti...
Memang sebelom nie pon Andy banyak kali kena berdas-das....
Tapi mommy just sapukan Mopikko jek....
Mommy tak pernah terfikir pon wujudnyer any lotion or spray insect repellent for kids sebab yang sllau mommy nampak kat farmasi untuk orang dewasa jek!
So pas dah baca blog Mommy Ryan, mommy terfikir nak carik untuk Andy satu....
Malam tadi mommy gi farmasi, then carik brand yang macam Mommy Ryan suggestkan tu...
Tapi takder...
Yang ada hanyalah brand seperti kat bawah nie....

V
V
V
V
V
V
V






Ada 2 types....
Satu jenis lotion...
And satu lagi jenis spray...
Mommy dapat bayangkan amat susah nak bubuh lotion kat Andy coz dia slalu main lari-lari bila mommy nak pakaikan dia ape-ape...
So mommy decide belikan yang jenis spray jek!
Senang...sembur jek kat tangan dan kaki Andy...
Masa dia nak lari-lari tu pon boleh semburkan terus!
Bau pon wangi...macam bau minyak serai...
Pastu rasa sejuk jek bila spray kat kulit....
So amat sesuai la untuk kid like Andy!
:-D

Contest Sweet Picture Anak Bersama Ibu....

Mari join contest lagi!!!
Sekali lagi datang angin 'meroyan' mommy untuk join contest....
Tapi sumer contest yang mommy join berkaitan dengan Andy...
Kalo yang berkaitan dengan mommy sorang jek, memang takdo la....
Contest kali nie dianjurkan oleh IBU & MYTOMEIOUTLET .....


Syarat2 adalah seperti berikut...
1) Mestilah gambar tersebut IBU BERSAMA ANAK..umur dari baby sehingga 3tahun..bilangan anak tidak kisah janji xmelebihi umur yang d'inginkan..
2) Nama anda & your anak beserta tarikh lahir..
3) Letak picture satu SAHAJA yer...coz byk2 nnt pening juri
4) Ceritakan kenapa gambar tersebut d'anggap SWEET utk korg..
5) Jadi follower untuk blog IBU & blog MYTOMEIOUTLET
6) Letak banner yang dicipta khas (gambar d'atas) diruang sidebar korang semua
7) Letak tajuk sperti d'atas jugak yer..Make sure ur entry link back to mine
8) Tarikh tutup penyertaan 29hb Januari 2010
9) Last skali,tinggalkan korangnye penyertaan kat dalam comment box entry ni k..itu jer...senang je..


Maka, gambar yang dipertaruhkan adalah....
v
v
v
v
v
v
v
v
v


Nama Mommy : Nor Fariza bt Yusop
Nama Baby : Farish Andhika Putra bin Mohd Nazri
Umur : 1 tahun 4 bulan
Tarikh Lahir : 20.09.2008
Al-Kisah : Gambo ini diambil ketika berada di dalam kereta, on the way balik kampung di Melaka.
Mommy rasa gambo nie sangat sweet coz Andy sengih beria-ia sunggoh time amik gambo sampai mata jadik sepet macam anak cino!!!Heheheheeee....
 
 

Thursday, January 14, 2010

PERHATIAN!!! PERHATIAN!!!

SAHABAT SEKALIAN....


SEKIRANYA ANDA ADA :-
~ TERNAMPAK
~TERTENGOK
~TERLIHAT
~TERSEREMPAK
~TERJADI SAKSI
~TERHIDU


SEBARANG HAL/KES SEPERTI :-
~ROMPAKAN
~KECURIAN
~RAGUT
~KES SAMUN & PECAH RUMAH
~PENCULIKAN
~ROGOL & BUNUH
etc....etc...etc....


SILA LAPORKAN SEGERA KEJADIAN DI NOMBOR :-

03 - 2115 9999
(Hotline Rakan Cop)



SILA SIMPAN NOMBOR PENTING INI DALAM PHONEBOOK HANDPHONE ANDA!

DAN

SEGERA-LAH BERDAFTAR DENGAN RAKAN COP DENGAN MENAIP :-

 RC<>WPKL<>DAFTAR<>NAMA

DAN  HANTARKAN KE 32728

(saya telah melakukannya dengan kadar segera pada pagi tadi!)




"BERSAMA MEMBANTERAS JENAYAH!"

Huishhh....Takutnyer! Cuaknyer!

Kisah kali ini adalah agak menakutkan, mencuakkan, menyeramkan, menggabrakan dan meng....meng....meng....yang sewaktu dengannya.
Kisah ini berlaku ketika jam 8.20am pagi tadi, ketika aku tengah drive sensorang gi keja....
Ia berlaku di Jalan Pahang, berhampiran Stesen Minyak Shell....

Tengah aku sedap melayan lagu evergreen kat Sinar.FM dan melepasi lampu isyarat simpang tiga Sentul-Jalan Pahang, tetiba ada sebijik motor yang ditunggangi oleh seorang mamat Melayu, bergerak seiring dengan aku sambil menyuluhkan lampu suluh, minta aku ke tepi....

Aku dalam keadaan terpinga-pinga tu, terus bagi signal then ke tepi seperti yang diarahkan. Aku macam ala-ala blur la sket...Sempat lagi aku berfikir..."aku ada terlanggar mamat nie ke???rasanyer macam takder...." "aku ada masuk lane seblah tanpa bagi signal ke???rasanyer dah bagi dah...."
Then mamat tu soh aku bukak tingkap, aku bukak 1/3 tingkap jek...Then mamat tu bersuara...
"Cik, cik tahu tak apa kesalahan cik? Cik dah melakukan salah satu kesalahan jalan raya"

Aku ala-ala blur....OK, fine...aku admit aku tak pakai tali pinggang keledar...tapi boleh tak jangan soh aku berenti kat tepi jalan nie????Secara tak langsung aku dah membuatkan jalan jadik jem seketika...Then mamat tu cakap lagi...
"Sekarang nie kita tengah dalam operasi mengesan kesalahan jalanraya dan Cik dah melakukan kesalahan tak pakai tali pinggang"

Yer...betul tu! Tapi mamat nie tak nampak ke yang keta aku nie tengah menghalang laluan orang ramai time sumer orang tengah busy nak gi keje pepagi nie????Mamat tu soh aku park keta betol-betol...aku naikkan cermin kereta then aku bagi signal ke kanan dan aku nak blah....Mamat tu cepat-cepat gi ke sebelah aku then cakap...
"Cik pegi kat Stesen Shell jap..."
Haaa...kan sepatutnya camtu!!!Takder la aku nie mengganggu pengguna jalanraya yang lain...

Tapi dalam pada on da way ke Shell tu, aku dah cuak...Aku dapat rasakan ada benda tak betol bakal berlaku neh! Tangan dah seluk dalam handbag, gagau carik handphone, nak call En.Belo. Tapi tak jumpa-jumpa pulak handphone bangang neh!!! Hati dah cuak neh...tapi muka still menten blur...sebab otak still lagi berfikir 'ape salah aku???' , 'sape mamat neh????' , 'alamak...lambat ler aku pi keje neh!!!'...tu jek dalam fikiran aku time tu...

Dah sampai kat Shell, aku bukak tingkap 1/3 jek...takot nak bukak beso-beso...
Mamat tu tegur aku...
"Cik, sekarang nie polis berpakaian preman sedang melakukan operasi mengesan kesalahan jalanraya. Cik dah melakukan kesalahan jalanraya...Cik tak pakai belt...Boleh saya mintak I/C dan lesen?"
Aku pon cakap kat mamat tu balik...
"Sebelom tu boleh saya nak tengok awak punya kad kuasa POLIS awak tak???"
Mamat tu balas...
"Kad kuasa saya sumer ada kat Chief saya, saya dah call dia, kejap lagi dia datang dengan petrol car...tengah on da way skang nie...."
Aku pandang keliling keta aku....Aku dah cuak dah...Aku tak terbayangkan petrol car...tapi aku terbayangkan kot ada konco-konco berkereta datang nak samun ke kan....
"Mintak I/C dan lesen, Cik!" mamat tu bersuara..
Aku pon bukak handbag then amik wallet...Carik punya carik, lesen aku takder!Alamak...baru aku sedar, masa beli wallet baru bulan lepas, aku terlupa nak masukkan skali lesen memandu aku!!! Aku dengan muka terbangak-bangak, pandang kat mamat tu.

"Nape,Cik??Ada masalah ke??"
"A'ah....memang masalah! Lesen saya kat wallet lagi satu!" aku balas....
"Emmm....nie lagi kesalahan besar nie,Cik. Cik nie tertinggal lesen ke atau memang takde lesen memandu langsung?!?!" Mamat tu siap leh 'sound' camtu lak kan....
Aku balas...
"Ish....mesti la ada!Takkan la takde lesen leh bawak keta lak...tak berani la saya camtu!"
"Kalo camtu, saya kena saman Cik nie...kalo dikira sumer kesalahan Cik, sumernyer RM300...Cik kena bayar on the spot! So, camner nie Cik???" mamat tu ber'counting' ngan aku...

Aku dah pelik...Mamat nie sama ada menyamar jadik polis atau memang betol polis, tapi nak 'duit kopi'??? Aku memang tak leh bertolak ansur kalo masuk bab-bab rasuah nie!Pantang aku main rasuah nie,beb! Aku pandang mamat tu. Aku prasan dia dok usha seat blakang keta aku...Sah! Dia nie BUKAN polis! Nie mesti PENGUGUT WANITA di jalanraya neh!!!

Aku cakap "Camni la, boleh tak saya gi opis dulu..saya dah lambat nak gi keje nie!Tunggu saya punch card dulu then kita pegi balai polis!"
"Cik keje katne?" mamat tu tanyer..
Aku jawab ringkas "PWTC!"
"Tak boleh camnie Cik...saya nak kena ikot lak Cik gi opis...buang masa camtu...Skang nie saya saman Cik, Cik bayar RM300 on the spot atau saya heret Cik pegi balai polis?!?!"
Wah....main ugut lak mamat nie!!!

Aku pikir-pikir sejenak...Memandangkan aku memang dah ada 8 saman yang BELOM dibayar, so apa salahnyer tambah lagi satu, jadikkan 9 pulak, kan?!?!?!
"Ok, Fine! Awak saman la saya RM300 tu, nanti saya gi balai polis, saya bayar!" Aku jadik cam ala-ala berani-takut-berani-takut la time tu....
"Ok...buku saman jap lagi Chief saya datang, dia bagi..Saya kena saman Cik sebab Cik takder lesen...I/C ada??? lagi skali dia mintak I/C aku!
Apahal lak mamat nie dok mintak I/C banyak kali neh!Aku terus bersuara keras.....
"Awak tulis jek saman tu, nanti saya gi bayar!Saya dah lambat nak gi keje nie...Saya tak boleh nak bagi awak I/C saya sebab awak pon tak tunjukkan saya kad kuasa POLIS awak!" aku balas sambil wat muka serious....
"OK...takpelah kalo camtu....cik boleh pegi skang la...." mamat tu ala-ala pasrah jek....
Aku terus naikkan tingkap then blah dengan sepantas yang mungkin.....
Ada ke POLIS camtu?????

Aku rasa ini mesti kes peras ugut nie...
Tapi peras ugut secara berhemah la...sebabnyer mamat tu takder tengking-tengking or tinggi suara kat aku....Biasanyer kalo polis kan ala-ala garang,kan....
Mamat nie muka macam budak baik, tapi wat muka serius...konon nak bagi aku takot la...
Mentang-mentang la aku nie pompuan...sensorang drive keta...tengah pregnant lak tu....ko ingat boleh nak buli la yer?!?!?
Walaupun pada hakikatnya aku agak takot a.k.a cuak...tapi aku bukan takot kat dia...tapi takot kot-kot dia akan melakukan apa-apa tindakan luar kawalan lak nanti...
Mana la tau kot-kot dia hunus pisau kat leher aku ker...tikam perot aku yang tengah sarat nie ker...atau pecahkan cermin kereta aku then amik handbag aku ker....macam-macam benda buruk aku pikir! (nauzubillah)

Pas jek kejadian, aku drive gi keje dalam keadaan tak tenang....serioushit!!!
Mata aku melilau dok usha kot-kot mamat tu follow aku ker...
Sebab pas jek aku blah dari Shell tu, aku sempat tengok mamat tu dari side-mirror keta, dia tengah kuarkan handphone dia dari poket jeans...Aku tak tau either dia call somebody atau dia taip & save nombor plat keta aku dalam handphone dia...
Hishhhh.....cuak seh!

Aku usha cermin pandang depan, mamat tu tengah follow aku dari jauh...
Aku terus drive lelaju, masuk PWTC then terus gi parking lot...
Aku siap bagitau kat guard parking tu kalo ada sesiapa yang mencurigakan, tolong tengok-tengokkan sket...
Aku bagitau guard tu serba sedikit ciri-ciri mamat tu....
Kurus, berkulit putih, berbaju merah PULAPOL tide-in jeans biru...nampak smart jek....tak selekeh pon!
Guard tu angguk tanda paham...katanyer "Nanti saya tengok-tengokkan..."
Aku park jek keta...terus aku lega....Aku rasa selamat giler!
At least aku dah ada dalam kawasan bangunan opis...
Alhamdulillah...aku selamat sampai ke opis akhirnyer!

Sampai jek kat opis, aku teros call En.Belo dan ceritakan semua yang berlaku...
Aku jadik takot lak nak balik petang nie kang.....
So petang nie En.Belo akan tunggu aku balik keje then follow aku dari belakang dengan motor beliau....
Nampak gayanyer esok aku kena gi keje naik keta Spectra la....
Tak leh naik GEN2 nie lagi....
Takot la kot-kot mamat tu dah usha keta....pastu nak usha umah lak ke kan....
Skang nie macam-macam kes leh berlaku.....
Samun la...ragut la...rompak la....
Hishhhh.....nauzubillah!!!



Perkara-perkara yang musykil pada aku:-
i- POLIS mesti la naik moto polis peronda then pakai baju polis trafik, then baru la leh saman orang, kan???
ii- POLIS mesti la sentiasa bawak kad kuasa (even pakai baju preman sekali pon!) dan tunjukkan pada orang awam jika diminta, kan???Orang awam ada hak mintak tunjuk kad kuasa,kan???
iii- POLIS mesti la selalu bawak buku saman kalo nak saman..sebab diorang ada kuota jumlah saman sehari, kan???
iv- POLIS takkan wat operasi time pepagi orang tengah busy nak gi keje, kan???
v- POLIS takkan terus jek mintak bayar saman on the spot, kan??? Mesti diorang ada tulis-tulis kat kertas saman dulu, kan???


*** ralat giler sebab tak terfikir nak tengok nombor plat motor mamat tu mahupon jenis motor dipakainyer (akibat dari kecuakkan yang separa melampau) ***




p/s: Ya ALLAH....lindungilah aku dan keluargaku dari sebarang kecelakaan dan malapetaka....jika KAU mahukan juga sesuatu berlaku padaku, sekurang-kurangnya tunggu lah sehingga aku selamat melahirkan baby nie dulu....hingga ketika itu, KAU peliharalah keluargaku dari segala musibah....Aminnnnnnnnnnnnnnn........

Wednesday, January 13, 2010

Tic...Toc...36 Minggu Sudaaaaaa.......


Tic....toc....tic....toc....
Countdown, bebeh!
Sekarang sudah 36 minggu....
Masa gi scan kat Klinik Mediviron kelmarin, berat baby 2.5kg...
Berat mommy lak dah naik jadik 75.5kg...
Uiks...terasa lak beratnyer aku nie!
Skarang nak jalan gi toilet pon rasa macam jauh giler...
Tak kesah la toilet kat umah ke....kat opis ke....
Asal berjalan jek, rasa sakit kat area serviks nie....
Area pinggang dan ke bawah dah start sakit-sakit dah...
Adehhhh....
Kelmarin mak ajak gi amik air selusuh kat umah ada pakcik tu...
Kat area Genting Court, Setapak...
Pakcik tu cakap minum air selusuh tu time dah turun tanda jek...
Baca Surah Ababil...
Baca Selawat....
Doa yang baik-baik...
Mudah-mudahan semuanya lancar dan selamat....
Aminnnnnnnnnnn...............

Mari 'Marathon' Di Tasik Titiwangsa!!!

Tarikh : 12hb Januari 2010
Waktu : 6.00pm
Lokasi : Taman Tasik Titiwangsa
Misi : Membawa Andy Beriadah...



"Ok,mommy! Andy dah ready nak jenjalan!"



"Wahhhh...ramainyer kengkawan kat sini!" ~Andy berkata...



"Hoyeaaaa...."
~Andy takut nak turun gelongsor..ekekeeee....




Acara 'lepas kandang' oleh daddy.....



Penat bermain...Andy rehat sekejap sambil menikmati sunset!

Owh....
Sesungguhnya sangat penat tawaf satu tasik nie, okek!
Kalo dikira jauh perjalanan yang tertulis kat trek jogging tu, mommy dah berjalan sejauh 2.5KM!!!
Wahhhh!!!
2.5KM.....okek!!!
Dan berehat sebanyak 3x sebab penat dan kaki krem giler!!!
Daddy kata "takpe...kalo nak terberanak pon, hospital dah dekat!HKL jek!"
Yer.....sangat tepat kata-katamu itu, wahai En.Belo!
Dan natijahnya :- Beliau kena urut kaki ini malam tadi...
Ekekekekee.....



p/s: Terima kasih, En.Belo sebab meng'offer'kan diri untuk urut kaki tanpa di'request' malam tadi! Harap malam nie pon 'offer'kan diri lagi ek! :-D

Apo Nak Dikatokan Laie....


Tiada paksaan...
Tiada jugak halangan....
Tapi ini budak memang suka buat macam-macam....
Kadang-kadang sampai tak terfikir dek akal orang tua...
Tapi akal dia lagi hebat!
Ini la dinamakan 'KREATIF'!!!
Andy kreatif memikirkan pasal bakul sampah nie....
Kegunaannya bukan sahaja untuk mengisi sampah-sampah kering seperti kertas-kertas dan pampers...
Tapi boleh juga dibuat sebagai pelindung kepala / hiasan kepala...
Kan ke kreatif tu!?!?!
Disebabkan kanak-kanak la nie jenis 'makin ditegah, makin dibuat'...
Maka mommy pon tak kuasa nak menegah...
Lantak kome ler, budak kecik!
Janji kome tak melalak, udah......
:-D

Mari Blajar Buat Aiskrim!!!

Entah kenapa, sejak dua menjak nie aku suka sangat cuba resepi...
Tapi resepi yang simple-simple jek la....
Last week blajar buat puding kastard+cocktail....
Pastu blajar buat apam kukus....
La nie blajar buat aiskrim vanilla lak!
Entah meroyan ape la agaknyer aku kali nie yer....
Rajin lak ke dapur!
Ekekkekeeeee......
Kebanyakkan resepi aku cilok kat mesra.net....
Kalo rajin, kalian bukak ler website tu....
Nak try resepi apa....cakap jer!
Macam-macam ada...!
Hehehehee.......


Pukul telur (6 biji) sampai kembang...
Then masukkan gula halus 2 1/2 cawan.....


Then pukul lagi sampai kembang cenggini...
Pastu masukkan esen vanilla 2 sudu...
Pastu masukkan susu cair 8 cawan + susu pekat 1 tin....
Then pukul bagi rata dan sebati...



Pastu masukkan dalam bekas/tupperwear...
Tak kira apa-apa bekas la...



Last skali sejukkan dalam fridge...



Senang jek, kan????
Aku dah rasa sikit aiskrim yang aku buat nie...
Tapi manis ya amat!!!
Boleh kena diabetes nie!!!
Oh yer...tahap kemanisan aiskrim kalian boleh diekjas sendiri yer...
Selamat Mencuba!!!

Mari Makan Sate Kajang....Tapi Di Setapak!

Tarikh : 9 Januari 2010
Waktu : 8.00pm
Tempat : Restoran Sate Kajang Haji Samuri, Persiaran Melati, Setapak
Occasion : Mak Belanja Makan Sate! 



Sabtu hari tu mak tetiba jek teringin nak makan sate kajang...
Tapi dia takmor pegi kajang...
Jauh katanyer!
Oleh itu, ada alternatif lain...
Moh pegi ke branch-nyer kat Taman Melati!
Family members yang satu dua kerat tu sumer ada kecuali En.Belo...
Beliau takder sebab kena keja shift malam, 12 jam...
Oleh itu, mak kata next time bebila free la blanjer beliau makan sate...
Heheheheeee......
Owh yer....sepanjang makan kat situ, Andy sudah buat onar!
Dia menjerit  bertalu-talu sampai sumer orang dalam restoran tu pandang dia!
Dan ramai yang ingat dia perempuan!!!
Cisssssss......
Disebabkan Andy menjerit-jerit, dan berambut agak panjang, maka orang ingat dia pompuan!!!
Cissssssssss lagik!!!
Andy....tunjukkan ke-JANTAN-anMU!!!
Kasi JERIT lagi kuat!!!
Hahahahaaaaaaa..........


Panas tempat nie, ramai orang...Andy berpeluh so mommy sepit rambut dia!



Nie abang & kak ipar...diorg baru kawin 2 minggu lepas!!!


Andy buat onar! bukan nak makan sangat pon...nak sepah-sepahkan sate tu jek!

Mari Mandi Kolam Plastik!!!

Inilah aktiviti hari Sabtu Andy!!!
Dah lama dah mommy & daddy belikan kolam plastik nie....
Tapi baru la nie nak test guna...
Maklum ler...umah nenek nie jenis teres...
Celah mana ler nak buat swimming pool kan...
Ruang yang ada pon abis nenek simen wat letak kereta dan motor...
Yang available pon tinggal pedastrian walk kat depan umah jek....
Takkan la nak wat pool kat situ lak kan....
Takpe...ada alternatif lain!
Kita guna swimming pool plastik!!!
Hehehheee..... :-D
Air stok pakai buang punya...
Daddy kata pas Andy puas mandi dalam pool nie, airnyer daddy leh wat basuh motor ngan keta...
Ekekekkeeee.....
Jimat cermat!
Tapi Andy takleh hari-hari mandi pool nie....
Seminggu sekali jek bole....
Naik bil air nenek kalo hari-hari cenggini.....
Jenuh mommy nak tolong bayarkan nanti...
Huhuhuuuuu....




Andy tunggu timing isi air dalam pool bagi banyak...


"Mommy...Andy dah bogel!!!"
Ayakkkkkssssss...tak malu ler Andy neh! :-D



"Hoyeaaaa.....mandi sama-sama ngan plampung Spongebob!"



Mommy join skali...!!!


Thursday, January 7, 2010

Scaling & Polishing Gigi!

Malam tadi lebih kurang kol 8.30pm pi Klinik Gigi Azlina...
Bertemankan En.Belo, lokasi klinik kat Medan Idaman...
Tak payah bawak Andy skali sebab Andy tengah tido time kami nak kuar...
Pas register, tunggu jap kat sofa...
Lebih kurang 10 minit kemudian, nama pon dipanggil...
Memandangkan aku dah 11 TAHUN tak gi jumpa dentist...
Maka aku agak cuak la bila dentist tu cakap "ok, baring!"
"Erk....buat skarang ke, doc?"
"A'ah...buat skarang la senang...."
"Doc...sakit tak???"
"Tak sakit la...just rasa ngilu sikit jek..."
"Ok...."
Maka aku menggagahkan diri mengangakan mulut...
Dan dentist pon melaksanakan tugas beliau dengan penuh dedikasi sekali!
Adehhhhhh....ngilu + sakit!!!
Tapi at the end, gigi aku dah takder plak dah!
Hitam kekotoran tembakau akibat smoking yang melampau di zaman dahulu kala pon dah takder!
Hoyeaaaaa....gigi aku sudah bersih!!!
Scaling + polishing baru RM90 jek!
Murah, kan!!!
Tapi la nie gusi still rasa sakit dan gigi still lagi rasa nyilu...
Dentist tu kata itu adalah perkara normal...
2-3 hari nanti ilang la rasa sakit dan nyilu nie..
For time being, aku tahan sakit sket ar...
Makan benda2 yang soft jek...
Elakkan makan daging dan benda-benda yang keras wat masa nie...
Takpe la...yang penting gigi sudah bersih!!!
Heheheheeeee......




Wednesday, January 6, 2010

Penyakit Gusi!

Search kat Google pasal penyakit gusi...
Terjumpa website nie .....
Ok...dapat info serba sedikit pasal sakit gusi aku nie...
Sekarang baru aku tau...
Tu pon setelah seminggu tahan sakit!
Huhuhuhuuuuuu....
Below a few info pasal sakit gusi nie...



~Apakah yang dimaksudkan dengan penyakit gusi?

Penyakit gusi ialah jangkitan pada gusi dan tisu penyokong gigi.
Penyakit ini dibahagikan kepada dua peringkat:
i- Gingivitis ialah penyakit gusi peringkat awal yang hanya melibatkan tisu gusi sahaja.
ii- Periodontitis pula adalah penyakit gusi yang lebih parah dan melibatkan bahagian akar gigi , tulang dan tisu penyokong gigi.

Gingivitis merupakan penyakit gusi yang sering dihidapi oleh kumpulan remaja, namun begitu, masalah periodontitis jarang-jarang sekali terdapat dikalangan mereka.

~Apakah penyebab penyakit gusi?

Penyebab utama penyakit gusi adalah plak gigi. Faktor-faktor lain yang menyumbang kepada penyakit ini adalah :
  • Ketidakupayaan memberus gigi dengan sempurna.
  • Merokok atau mengunyah tembakau.
  • Memakai aplians ortodontik.
  • Faktor keturunan.
  • Perubahan hormon ketika haid atau semasa mengandung.
  • Stress.
  • Kesan sampingan pengambilan ubat-ubatan.
  • Tabiat mengetam atau mengetap gigi.
  • Penyakit diabetes.
  • Sistem penghadaman yang kurang baik.
  • Penyakit sistemik yang mengurangkan daya ketahanan badan melawan penyakit seperti kencing manis dan HIV/AIDS.


~Adakah anda mengalami penyakit gusi?

Ramai orang tidak menyedari yang mereka menghidap penyakit gusi. Gusi yang tidak sihat selalunya tidak menyakitkan tetapi akan berdarah semasa memberus gigi atau menggunakan flos.
Antara tanda-tanda penyakit gusi :
  • gusi menjadi merah dan bengkak.
  • gusi mula menyusut dan mendedahkan bahagian akar gigi.
  • gusi di sekeliling gigi akan bernanah.
  • nafas berbau (halitosis).
  • rasa tidak selesa di dalam mulut .
  • gigi mulai longgar.

 

~Berita baik!

Gingivitis boleh dicegah dengan memberus gigi secara berkesan.
Dapatkan nasihat dan pelajari teknik memberus gigi yang berkesan daripada doktor pergigian anda.

 

~Apakah yang patut dilakukan supaya gusi anda sentiasa sihat?

Amalkan penjagaan kesihatan mulut yang baik dengan :
  • Memberus gigi
  • Menggunakan flos
  • Tidak merokok
  • Dapatkan pemeriksaan pergigian berkala dan dapatkan rawatan yang perlu