There was an error in this gadget

Thursday, July 23, 2009

Kali Ini Berlainan Dengan Yang Lepas.....

Sebenarnya aku nak bercerita pasal ibu-ibu mengandung...
Maklum ler...
Aku kan sekarang berbadan dua...
Andy akan dapat adik nanti...
Ada ler geng dia nak main nanti...
Takder la dia main sensorang jek.. (mummy & daddy leh wat bodo layan cite best kat HBO ngan StarMovie...ekekekeee....)

Tapi pregnancy kali nie aku rasa berlainan sket dari yang sebelum nie...
Kalo dedulu masa mengandungkan Andy dulu, aku tak mengalami 'morning sickness'...
Skang pun tak jugak sebenarnyer...
Hahahaaaaa........
Tapi kalo dulu, aku muntah waktu malam selama seminggu jek dari tempoh awal kehamilan....
Pregnant kali nie, aku muntah sekali jek aritu...pun pada waktu malam gak!

Dedulu kalo rasa mual aku asik dok telan jeruk & asam jek...
Aku taknak makan mangga masam pun...
Tapi pregnant kali nie takder makan jeruk & asam pun...
Just tekak terasa nak makan mangga muda...
Tu pun tak banyak....Sebijik dua jek...

Lagi satu, kalo dedulu tu aku asik nak makan jek..
Sket sket nak makan berat...
Nasik memang tak tinggal...
Pagi breakfast nasi lemak, tengahari blasah nasi campur, malam lak blasah nasi goreng ape2 jek...asalkan nasik all da time!
Tapi mengandung kali nie aku tak kuat makan nasik la...
Kekadang pagi aku breakfast roti canai...kekadang makan kuih jek...kekadang ada gak ler makan nasi lemak...
Pastu tengahari lak kekadang aku mkn nasik...kekadang aku tak makan langsung...
Malam lak kalo En.Belo ada kat umah, aku makan nasik....sebab alang-alang temankan dia makan, ngan aku-aku skali makan!
Kalo En.Belo takder, kekadang aku tak makan...kekadang aku just buat air milo cicah ngan biskut jek...
Takder selera sangat nak bagi laluan makanan kat tekak nie...
En.Belo kata "awal lagi nie..kalo dah besar perut tu nanti, macam2 U nak makan!"
Ermmm.....yer la kot....

Lagi satu yang aku perasan, masa mengandungkan Andy dulu muka aku takder jerawat pon!
Licin jek kulit muka aku nie....
Muka aku nie jenis jerawat tumbuh seketul....seketul.....
Seketul dah ilang, tumbuh seketul lagi...pastu ilang, tumbuh seketul lagi...
Camtu ler jenis jerawat kat muka aku nie...
Aku jadik pelik apsal muka aku tak berjerawat macam biasa....
Orang kata sebab perubahan hormon masa mengandung...
Yer la tu kot....
So aku hepi la muka aku licin jek...

Tapi kali nie lain lak jadiknyer....
Muka aku naik jerawat, siot!
Kalo seketul...seketul ikut turutan macam biasa tu takper la gak.....
Nie tumbuh sekali banyak!
Arggghhhhhhhhhhhhhhh.................
Aku jadik tensen....
Terasa muka aku agak hodoh jadiknyer....
Jerawat2 nie plak dah meninggalkan parut dan kesan lak kat muka aku...
Sampaikan aku terpaksa guna 'Bio-Oil' untuk ilangkan bekas-bekas jerawat nie...
Huhuhuuuu......
Orang2 tua cakap kalo masa menagndung, muka mummy hodoh maknanyer bakal dapat anak pompuan.......leh caya??
Entah ler....
Tak kesah ler lelaki ke pompuan....
Asalkan sihat dan sempurna sifat....
Aminnnnnnnnnnnn.........

Keh la....aku nak balik dah....
Dah kol 5.35pm dah pon!
Daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..........................

Nawaitu + Impian + Harapan = Jadi Kenyataan?!?!

Nawaitu, impian dan harapan aku.....

1 - Nak kerja gomen yang TETAP!
4 tahun yang lalu aku berhenti kerja ngan RHB sebab dapat offer kerja ngan TOURISM MALAYSIA, badan berkanun yang separa gomen separa kerajaan...memang suker giler sebab gaji lagi tinggi dari kejer kat RHB. So start dari situ aku dah pasang impian nak kerja ngan gomen, taknak kejer ngan private company dah! Walaupun dah banyak interview gomen aku gi, and tak sangkut satu pon, aku still pasang nawaitu dan berharap aku akan kejer ngan gomen gak in future nanti! Dan aku takkan putus asa untuk apply kejer gomen banyak-banyak, yang bersesuaian dengan aku.

2 - Nak sambung study
Aku ada diploma jek...so aku nak sambung degree. Disebabkan aku bekerja dalam bidang pelancongan, so aku ingat nak sambung study dlm bidang Tourism & Hospitality or Tourism & Recreational la kononnyer. Impian aku untuk study kat University Of Staffordshire, UK...aku dah wat survey dah pasal universiti tu...dan aku dah hantar segala dokumen yang diperlukan untuk melanjutkan pelajaran ke sana. Walaupun aku diploma in Computer Science, tapi aku boleh tukar ke bidang lain jika nak amik degree, tapi dengan bersyarat la...Kata wakil Universiti tu, syaratnyer adalah aku tak boleh pendekkan tempoh kursus dari 4 tahun ke 3 tahun...Aku tetap kena abiskan study 4 tahun, seperti yang telah ditetapkan. Dan aku perlu ada pengalaman kerja dalam bidang Tourism selama 2 tahun..dan aku perlu ada surat pengesahan daripada boss yang mengatakan aku bekerja dalam bidang Tourism. Aku ok jek ngan sumer syarat tu sebab bagi aku syarat-syarat tu tak membebankan pun...Tapi disebabkan tiada dana dan sumber kewangan untuk 'sponsor' aku ke sana, maka aku batalkan saja nawaitu aku tu. Dokumen yang aku hantar tu wat jadik bungkus nasi lemak jek la jawabnyer....Tapi aku still pasang impian untuk sambung study degree...Tapi kat universiti tempatan jek la...Nyesal lak rasanyer tak terus sambung degree pas abis diploma 5 tahun dulu...haishhhh.........

3 - Nak jadik cikgu..
Oh..tuhan! Akibat daripada kepayahan untuk bekerja gomen (seperti yang dinyatakan dalam no.1 di atas!) maka aku terus terfikir untuk kerja jadik cikgu jek la! Aku bukak website pasal application nak jadik cikgu nie...tapi malangnyer application hanya dibuka setahun sekali jek untuk sekali intake bagi tiap-tiap tahun. Application hanya dibuka pada bulan Februari setiap tahun, dan intake lak pada bulan Jun...dan aku dah terlambat giler! Bulan Julai baru aku terfikir nak jadik cikgu dan baru terhegeh-hegeh nak cari cara-cara nak apply....Macam bodo jek aku nie,kan???So aku kene tunggu Februari next year lak untuk apply jadik cikgu!Huhuhuuu....layak ke?!?!



Tu jek la nawaitu, impian dan harapan aku yang aku sendiri tak pasti akan jadi kenyataan ke tak...Aku doakan kesemuanya akan menjadi kenyataan la hendaknyer....sebab jika sumer di atas menjadi kenyataan, maka aku bolehlah memanjangkan langkah kakiku ini untuk panjat the next level of my life's stage agar menjadi lebih sempurna di masa akan datang nanti.....



AMINNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNN.................................................