There was an error in this gadget

Wednesday, February 29, 2012

Newborn On 29.02.2012!


Congrats, Kak Effa di atas kelahiran cahayamata yang pertama!!!
Babyboy..lahir pada tarikh yang unik!
4 tahun sekali jek leh celebrate besday babyboy nie nanti...
Ehehheheeee....
Moga menjadi anak yang soleh dan unik...seunik tarikh lahirnya!
Aminnnnnnnnnnnn.........
Moga ibu & anak sihat-sihat belaka....
Happy confinement day, Kak Effa!!!


To Azham....
Congrats di atas kelahiran baby yg ke-3!!!
It's baby girl!!!
Yeaaayyyyyyy.......
Moga babygirl ini akan menjadi anak yang solehah dan unik, seunik tarikh lahirnya juga!
Moga anak dan isteri ko sihat-sihat belaka...
Aminnnnnnnn........




p/s: sronok dengar berita kawan-kawan dapat baby pada tarikh unik.....ambo bilo laie??? ekekekkee.....

Arggggghhhhhh........Sakitnyer Mata Neh!

Dah 2 minggu mata nie sakit....
Bila mata sakit, effect kat kepala...
So kepala pon jadik sakit....

Owh...aku bukan terkena sebarang jangkitan kuman kat mata yer...
Sakit di sini bermaksud less eye vision.....
Ini bermakna, aku perlu memakai cermin mata yang baru!
Untuk rekod, power mata aku untuk kedua-dua belah adalah 125...
Silau pulak 75 dan 50...tapi yang belah mana 75 and belah mana 50, aku tak ingat la...

Last spec aku buat, kalo tak salah aku in 2007...
Spec tu pon dah bercalar balar dah....
Longgar pon yer gak!
That's why aku dah tak pakai dah....
Tapi since dah 2 minggu mata nie asik sakit jek then effect lak kat kepala..
So aku rasa aku perlu wat spec yang baru!
Tak tau la power makin tambah or maintain jek....
Kena pi check dulu.....

Hari-hari mata sakit....
Hari-hari kepala sakit....
Mana leh tahan camnie!

Argggghhhhh.....dapat gaji nanti nak gi wat spec la!!!




Monday, February 27, 2012

Alahai Omak Den!!!

Baru jek Khamis aritu omak aku balik dari holiday ke New Zealand selama 10 hari....
Macam-macam dia bawak balik untuk aku and family...
T-shirt...purse...baju anak-anak.....
Best! Best! Best!

Esok, Selasa dia nak holiday ke Bangkok lak...
10 hari lagi tuh!!!
Humah aih.....
Sakan berjalan yo omak den nie.....

Takpo la...
Jalan lah mano suko pon....
Asalkan selamat poie dan balik!
Dan yang paling penting, bawak balik souvenirs macam-macam untuk anak menantu dan cucu2nyer nanti keh!
Ekekekkekeeeee......

Friday, February 24, 2012

Pro VS Emo

(KLIK UNTUK TUMBESARAN!)


Motif????
Sajer jer aku nak letak......
Untuk renungan bersama....
Selamat beramal!!!!
:-)

Stalker?!?!?! Ada Aku Kesah!!!


Gua tak kesah lu mau baca....
Gua tak kesah dia mau baca....
Gua tak kesah itu sochai mau baca.....
Gua tak kesah itu lengchai mau baca.....
Gua tak kesah itu lengloi mau baca.....
Gua tak kesah sesapa pon mau baca blog gua neh....

Gua tak pernah privatekan blog gua neh...
Sesapa mau baca...baca lah!
Takder ape yang best pon dalam blog gua neh...
Sumer pasal cerita gua....
Cerita family gua....
Cerita kehidupan gua....
Cerita perasaan hati gua....
Sumer cerita pasal gua!!!
Kalo ada cerita pasal lu orang pon, gua tak mention nama punya...
Dun worry lor....
Kalo naik court pon, gua tak jadi ape-ape....
Nak saman gua pon tak boleh....
Gua takder mention saper-saper punya nama maaaaa.....
Kalo lu orang ada buat baik, baru gua ada mention nama lu orang.....
Kalo lu orang ada buat jahat, gua tak mention nama punya....
Gua baik punya orang maaaaa.....
Gua tidak sesuka hati menganiaya atau menjatuhkan air muka orang lain!

Lagi pon gua bukan buat apa-apa maaaaaa.....
Gua bukan pegi rumah lu, kasi bakar rumah lu!
Gua bukan pegi kejar lu, kasi hentam sama lu!
Gua tak calarkan kereta lu pon!!!
Sumer ok saja kan???
Lu pon ok saja kan???
Ada patah kaki??
Ada patah tangan???
Takda kan!!!
Gua cuma taip saja maaaaaa.....
Apa-apa yang gua rasa, gua kasi taip sajer dalam blog gua nie....
Gua tak pedulik pon ape orang lain pikir....
Selagi gua tak ganggu sensitiviti perkauman, agama dan perlembagaan negara...
Gua ok sajer!!!

Kalo lu orang terasa, itu lu orang punyer pasal laaaaa....
Gua ada mention nama lu orang???
Takder kan!!!
Pepatah melayu ada berkata....
"Sapa makan cili, dia la terasa pedasnyer!!!"
Lu orang makan cili banyak-banyak buat apa....
Boleh kena buasir tau!!!
Lu orang tak tau ka???
Bahaya wooooo........
Tau tak apa itu buasir???
Aiyaaaa....kalo tak tau, pegi kasi Google la!!!

Gua bukan tulis untuk menganiaya orang tau....
Gua tulis sebab ini blog gua....
Gua mau tulis apa pon, gua punya suka la!!!!
Lu orang kalo tak puas hati sama gua, lu pegi bikin lu punya blog sendiri la!
Lu kasi tulis macam-macam dalam lu punya blog...kasi hentam sama gua pon!
Ingat gua  heran ka????
Si bijak pandai pernah berkata......
"Mata pena lagi tajam dari mata pedang!"
Tapi untuk blog gua nie, jari jemari gua lagi tajam dari mata pena!

Pegi main jauh-jauh la.....sochai!!!
Gua tak layan perangai 'kanak-kanak' Ribena la....
Gua layan anak-anak gua jek!!!



p/s : stalker dendiam sudehhhhh....takyah nak kecoh sekampong sangat lah!

Tuesday, February 21, 2012

Alhamdulillah.......

Alhamdulillah.....
Selesai satu perkara!
Logo company dah siap!
So logo yang lama tu dah tak pakai lagi dah, berkuatkuasa serta merta!
Ehehehheeee.....

So logo baru dah ada....
Dah leh start pakai....
So kena kerja kuat untuk promosi besar-besaran neh!
Bukan sajer promosi di FB, email dan blog....
Promosi kat business online page pon kena buat gak!
Page like Kahwinmall.com, Bazariaonline.com....etc.....

Owh yer....selain tu kena kerja keras cari booth untuk meniaga jugak...
Booth untuk apa-apa karnival la...
Latest event is Karnival Pendidikan kat MITC Melaka...
10-12hb Mac nie event tu berlangsung...
Skang tengah deal tempat ngan organiser.....
Moga-moga still ada tempat lagi.....
Boleh la Belo's Pudding dipromosikan di Melaka pulak....
Yeeeaaaaaayyyyyyyy....
BERSEMANGAT!!!


Wish me luck!!!

Monday, February 20, 2012

Bertenang dan Hibernasi Seketika.....

Adeeehhhhhhhh......
Lately macam-macam perkara bermain kat kepala nie....
Macam-macam plan for business ada.....
Macam-macam benda nak buat.....
Kalo la body nie boleh dibahagi-bahagikan kepada 5-6 keping macam Ameba....
Dah lama aku bahagi-bahagikan kerja kat 5-6 orang 'aku' tu....
Sorang dok kat opis, keje cam biasa.....
Sorang pi uruskan business puding....
Sorang pi uruskan business butik pengantin....
Sorang pi uruskan hal rumah....
Sorang pi uruskan hal lain-lain....
Rasanyer macam tak cukup 'aku' jek nak wat sumer benda dalam satu masa!
Mau kena ada banyak 'aku' ler....
Nak hired pembantu, rasanyer lom berkemampuan lagi.....
Hari-hari sakit kepala pikirkan sumer benda nak buat...
Sampaikan tak leh nak tido kengkadang tu....
Asal nak tido jek, kepala otak nie dok ligat pikir hal puding....
Asal nak tido jek, kepala ligat dok putar pasal pelamin pulak......
Adeeeehhhhhh.....
Lama-lama aku kena insomnia lak nanti!!!
Mintak selisih lah!
Apa-apa pon, harus lah bertenang dan banyak bersabar....
Kalo nak diikotkan, 24 jam sehari tu adalah tidak cukup bagi sesiapa yang menceburkan diri dalam dunia perniagaan nie.....termasuklah aku!
Kalo ada 30 jam sehari pon, 30 jam tu ler kepala dok ligat pikir pasal business!
Aku rasa aku perlu tenang dan hibernasi seketika.....
Moga ALLAH permudahkan segala urusanku ini....
Aminnnnnnnnnnnn.........

Monday, February 13, 2012

My Latest Favourite TV Programme!!!



Currently this is my very favourite TV reality programme....
Setiap malam kol 12.00am, TLC @ Astro....
Aku suker citer nie sebab suker tengok cake-cake yang diorang buat...
Setiap hari diorang akan buat cake.....
Cake untuk display kat kedai...
Cake untuk tempahan customer mengikut theme....
Cake untuk magazine photoshoot...
Cake untuk katalog.....
Everyday is a cake day lah senang citer!!!
Menengokkan cara diorang buat cake tu, nampak cam senang jek....
Semua barang-barang dah memang ada jek stocknyer...
Main campak-campak jek filling & topping cake...
Pastu deco macam-macam bentuk guna fondant....
Tap-tup-tap-tup...dah siap!!!
Sekejap jek!
Cam best jek tengok strawberry/ganache/buttercream etc dalam satu bekas beso macam baldi dalam kuantiti yang banyak!
Wallawehhhh.....rasa cam nak wat mandi jek bahan-bahan cake tuh!
Camne diorang leh wat cake laju2 ek???
Aku rasa kalo aku ler yang buat...mau 1-2 hari nak siap kek 9 inci jek pon!
Dengan terkial-kialnyer, dengan konon berhati2 bagai.....
Memang hilang mood customer jadinyer!
Ekekkekeeeeee.....

Real-size okek! Gempak giler......





Lagi satu rancangan yang aku suka tengok adalah 'Fabulous Cake', TLC gak!
Tapi aku selalu tak alert waktu siaran dia....
Kadang-kadang terbuka, dapat la tengok...
Kadang-kadang tu dah terlepas waktu...
Memang task diorang untuk membuat cake yang sangat mencabar....
Pelbagai theme yang pelik-pelik, mengikot selera pelanggan....
Ada customer yang request cake 'Gothic'...ada skull, pedang, ros bagai...
Ada yang request cake 7 tingkat which is pelbagai bentuk dan saiz yang tak sama untuk setiap layer kek tu....
Memang giler la....
Kalo korang peminat setia cake, tengok la rancangan nie!
:-)

Berani ko nak makan?!?!?! Hahahahha.....



p/s: pasang angan-angan nak teror wat cake cam dalam rancangan2 nie!

Weekend Yang Memenatkan!

Sekarang nie asalkan weekend jek, mommy jadik busy....
Busy like a bee!!!
:-)
Sebabnyer mommy skang wat 2 keje on weekend...
Bukan keje-keje opis yer.....
Selain daripada membuat tempahan puding yang direquest oleh customer on weekend, mommy also buat perkhidmatan pasang pelamin dan andaman....
Yang sebenarnya, kawan mommy onwer Jari Manis Bridal Boutique (sila klik kalo nak tau details)
So every weekend dia kena pi pasang pelamin dan makeup pengantin....
Maklum la....musim-musim orang kawin nie kannnn...
Nak-nak time cuti sekolah, lagi ler tak menang tangan!!!
Disebabkan beliau tak menang tangan, so beliau ajak ler mommy tolong-tolong dia...
Dalam masa yang sama, mommy belajar la cara-cara nak pasang pelamin dan design hiasan mengikut selera customer......
Dalam masa yang sama gak, mommy bertindak sebagai Marketing Manager la kononnyer.....
So everything about butik pengantin nie such as Business Page FaceBook, Blog, Email dan sebagainya, mommy yang handle....
So every event yang menggunakan khidmat kami, mommy akan bertindak sebagai 'si tukang amik gambo'....
Sebab mommy kena selalu update FB dan blog.....

Macam weekend aritu, hari Sabtu siangnyer gi pasang pelamin kat rumah client kat Kelana Jaya.....
Malam tu bersengkang mata ler sampai kol 2.00am menyiapkan tempahan puding untuk customer...
Hari Ahadnyer, pi rumah pengantin untuk mekap-mekap lak...
Petang tu balik umah tros melingkup!!!
Penat yang amat!!!
Tapi mommy rasa best dan sronok wat keje-keje camni....
Bole tambah pengalaman....
Cuba tengok gambar-gambar kat bawah nie....
Hasil tenaga kerja Jari Manis Bridal Boutique!

Tengah 'make-over'....


Tadaaaaa........cantik!!!


Mak andam a.k.a owner butik ngan pengantin


Nie ler pelamin yang kami buatkan!


Bunga tipu...tapi nampak cam bunga betol, kan????



p/s : ada sesapa mau tempah pelamin dan andaman??? bole ler kita roger-roger.... :-)

Friday, February 10, 2012

Berkelah & Memancing wif 'The Mommies' & 'The Dudes'

Tarikh : 6 Februari 2012
Tempat : Dam Ulu Yam
Aktiviti : Berkelah & Memancing




Mengikutkan jek pe'el 'The Dudes'....maka 'The Mommies' pon join ler...
Depa dok memancing, kami dok berkelah...
Aktiviti masa lapang yang boleh diisi ketika public holiday tanpa berbelanja berlebihan...
Ekekekkekeeeee....
Cool, kan????
Tengok jek gambo kat bawah nie...
Selebihnya ada dalam Facebook....
Dan ada lagi kat dalam phone Ayu...
Entah biler la si makcik tu nak bagi kat mommy...
Bole mommy upload masuk dalam blog nie...
:-)


Baru sampai...daddy buli Fajar!
Ada ke dia soh budak kecik nie bawak tikar cenggini gayanyer?!?!?


Khemah dah siap pasang....dua bradik nie wat aksi hero lak dalam khemah tu...


Daddy kusyuk mancing....tak sangkut sekor pon! hahahhaaa....


Memasing sebok melayan anak-anak.....


Memasing ngan aktiviti tersendiri....


Sekali ujan daaaaa....terpaksa angkut sumer barang2 letak kat pondok...


Kanak-kanak ribena....ekekkee....

Sebelum balik ke umah masing-masing, kami lepak kat mamak dulu....
Pekena teh tarik...roti canai...mihun sup...megi goreng...sup kambing...
Perot dah kenyang....chaloh!!!
Next destination adalah camping di Pantai Teluk Kemang, Port Dickson....
Cadangan tarikh adalah dalam bulan Mei nanti...or before puasa!
Orait!!!

Hope2Walk.....

Tarikh : 4 Februari 2012
Tempat : Perkarangan Muzium Negara
Aktiviti : Bonanza Jualan Amal Hope2Walk...



Weekend aritu aku & family pi Hope2Walk nie... (klik utk cerita lanjut)
Kot ada barang-barang terpakai yang nak di'let-go'kan....
Boleh la jual dan hasilnya diberikan kepada organisasi tersebut...
Kebetulan, barang-barang arwah abang masih tak berkemas lagi...
Ada dalam bilik arwah..
Nak bersihkan bilik arwah, so nak sedekahkan ler baju-baju & kasut-kasut arwah kepada sesiapa...
Tapi kami tak tau nak sedekahkan kat sape-sape...
Sebab arwah kan big size...
Lantas datangnya idea untuk join jualan amal nie....
So hasil dari jualan barang-barnag arwah, salurkan kepada organisasi Hope2Walk nie...



Depan muzium b4 masuk...

Ada pameran Khazanah Kapal Karam..tapi dah lepas tarikhnyer!


Suasana perkarangan jualan amal..makin lama makin ramai orang yg datang...


Kasut-kasut arwah abang.... (minus kasut kanak2 & wanita tu!)


Daddy tgh berborak2 ngan adik2 yg tolong jualkan barang-barang arwah...


Ada LIVE performance ler....


Sebahagian pakaian arwah ada dalam longgokan baju2 terpakai nie...


Band PESAWAT tengah perform...


Master Chef Sabri....


Daddy dapat car remote control after 'lelong' session..


Nasib baik aku sempat amik gambo kasut-kasut arwah...
Sebab masa aku nak balik around 1.00pm, aku lalu balik kat gerai tu...
Kasut-kasut arwah dah takde....abis terjual!!!
Alhamdulillahhhhhhh!!!!!

Mungkin ada hikmahnyer ketika hidup, arwah adalah seorang yang 'branded'..
Arwah suka beli barang-barang yang branded jek...
GUESS..GIORGIO ARMANI...ARMANI EXCHANGE...ADIDAS ORIGINAL...NIKE...OAKLEY....VERSACE....BRITISH INDIA...etc...
Dan arwah sangat menjaga barang-barang brandednyer tu...
Even selipar basahan pon brand Adidas Ori, arwah jaga dengan sangat baik!
Ada antara barang-barang arwah yang tak pernah arwah pakai langsung....
Ada yang baru sekali dua jek pakai...
So barang-barang tu nampak baru dan bersih lagi...

Hikmahnya adalah kasut-kasut arwah terjual dengan sangat pantas!
Ramai anak-anak muda yang datang ke jualan amal tu, sambar sampai 2-3 pasang....
Sebabnyer barang-barang arwah adalah berkualiti, original, bersih dan nampak baru....
Dan yang paling penting....murah!!!
Nama pon jualan amal.....
Kalo jual mahal-mahal nanti takde orang nak beli plak....

Aku sangat terharu bila dapat tau kasut-kasut arwah abis dijual...
Alhamdulillah.....syukur sangat-sangat....
Duit hasil jualan tu, sampai kepada Hope2Walk...
Alhamdulillah.....

Oh,yer...malam nie kami dapat jemputan kenduri tahlil untuk arwah Annisa....
InsyaALLAH jika tiada aral melintang, kami sampai ke rumah saudara Ronasina a.k.a En.Fendi...
AL-FATIHAH untuk kedua-dua arwah! 
(arwah abang & arwah Annisa)






Friday, February 3, 2012

Kisah Sedih Seorang 'Aku' dan Seorang 'Engkau'....

......dan apabila laman sosial dijadikan tempat untuk meluahan segala kemarahan dan kehampaan terhadap pasangan, maka inilah jadinya.....

AIB + BODOH!

Kamu mengaibkan pasangan kamu yang banyak bersabar dengan kerenah kamu yang suka membuka pekung di dada di dalam laman sosial....
Terlalu banyak yang kamu luahkan sehingga satu dunia boleh melihat dan mengikuti sengketa yang berlaku antara kamu berdua....
Seharusnya cerita di dalam kelambu hanya perlu untuk perhatian kamu berdua sahaja, bukannya seantero dunia!!!
Seharusnya membuka aib pasangan itu adalah sesuatu yang tidak normal dan di luar kotak pemikiran orang-orang yang bijak bistari seperti aku, mereka dan yang lain-lainnya......dan sudah pasti tidak seperti kamu!!!
Asalnya kamu adalah seorang yang bijak....Belajar sehingga ke menara gading....Bekerja di dalam organisasi yang ternama dan gah di mata dunia.....
Tapi sayang.....kamu masih lagi BODOH!!!
Kebodohan kamu itu sangat menyerlah lagi apabila kamu menyerang orang yang tiada kena mengena dengan pertelingkahan antara kamu dengan pasangan!
Homaiiii......
Kini satu dunia melihat kebodohan kamu yang berlapis-lapis itu!

Homaiiii....
Tidak perlu aku bercakap banyak.....
Satu nasihat aku untuk kamu....
Selagi sangkakala tidak bertiup, selagi itu masih ada lagi pengampunan untuk kamu....
Kembalilah kepada pangkuan pasangan kamu....
Dan ingat..
'Syurga isteri terletak di bawah tapak kaki suami...'

Celebrate Kecil-Kecilan......

Lokasi :  Umah Uncle Ayid & Aunty Ayu, Taman Bukit Permai
Tarikh : 02/02/2012
Waktu : 9.30pm - 12.30am
Aktiviti : Celebrate Besday Fajar....


Malam tadi pi umah Ayid & Ayu...
Bawak KFC barrel, besday cake & macaron...
Strawberry Chocolate Cake & Macaron adalah hasil air tangan mommy!
Apam polkadot lak di order dari http://thelittlecuppies.blogspot.com/
Air-airan disediakan oleh tuan umah kedaung!
Ekekekkkee....
Moh nengok2 gambo yang ader....
Yang lenlainnyer ada kat hp Ayu...
Bila dia dah bagi nanti, baru ler leh masukkan skali... 
:-)

Percubaan mommy membuat kek! 
Agak selekeh presentationnyer...ehehehehe...


Apam polkadot yg chumellllll.....
Many thanks, Abby!!!


Kat apam tu ada nama 'Seri'...patotnyer celebrate besday sama ngan Fajar...
Tapi Seri tak datang! Mommy majuk!!! :-(


Besday boy dok rileks2 jek makan KFC....


Dua budak sehat membedal KFC!!!


Fajar happy dapat potong kek! :-)


Banyak kali potong kek neh!! Suker punyer pasal!
Ekekekkeee.....


Abis jek potong, Fajar melalak! Sebabnyer nak potong kek lagi...
Adoiyaiii...hancur gak kang kek buatan mommy neh!!!


Lepak2 jap...makan semua makanan yang ado...
Pastu Uncle Fariz datang seorangan...
Tak bawak wife skali....
Dok berborak bagai...
Sedar tak sedar, dah pukul 12.30am....
Cian Ayu yang tengah demam tu...
Dalam pada tu pon, still larat nak layan tetamu neh...
Hehehhee...
Thanks a lots to Ayu & Ayid...
Selesai sudah sesi besday Fajar....
Nanti2 kita lepak2 lagi yer!
:-)

Thursday, February 2, 2012

Happy 2nd Birthday, Fajar!!!



Today is your birthday!!!

Happy 2nd Birthday, Fajar Aduka Putra!!!

Mommy, Daddy & Abang Andy love U!!!

Be a good boy ya.....

Malam nie kita main potong2 kek keh!!!

:-)

Muaaaahhhhhhhhhhhh!!!!