There was an error in this gadget

Monday, February 13, 2012

My Latest Favourite TV Programme!!!



Currently this is my very favourite TV reality programme....
Setiap malam kol 12.00am, TLC @ Astro....
Aku suker citer nie sebab suker tengok cake-cake yang diorang buat...
Setiap hari diorang akan buat cake.....
Cake untuk display kat kedai...
Cake untuk tempahan customer mengikut theme....
Cake untuk magazine photoshoot...
Cake untuk katalog.....
Everyday is a cake day lah senang citer!!!
Menengokkan cara diorang buat cake tu, nampak cam senang jek....
Semua barang-barang dah memang ada jek stocknyer...
Main campak-campak jek filling & topping cake...
Pastu deco macam-macam bentuk guna fondant....
Tap-tup-tap-tup...dah siap!!!
Sekejap jek!
Cam best jek tengok strawberry/ganache/buttercream etc dalam satu bekas beso macam baldi dalam kuantiti yang banyak!
Wallawehhhh.....rasa cam nak wat mandi jek bahan-bahan cake tuh!
Camne diorang leh wat cake laju2 ek???
Aku rasa kalo aku ler yang buat...mau 1-2 hari nak siap kek 9 inci jek pon!
Dengan terkial-kialnyer, dengan konon berhati2 bagai.....
Memang hilang mood customer jadinyer!
Ekekkekeeeeee.....

Real-size okek! Gempak giler......





Lagi satu rancangan yang aku suka tengok adalah 'Fabulous Cake', TLC gak!
Tapi aku selalu tak alert waktu siaran dia....
Kadang-kadang terbuka, dapat la tengok...
Kadang-kadang tu dah terlepas waktu...
Memang task diorang untuk membuat cake yang sangat mencabar....
Pelbagai theme yang pelik-pelik, mengikot selera pelanggan....
Ada customer yang request cake 'Gothic'...ada skull, pedang, ros bagai...
Ada yang request cake 7 tingkat which is pelbagai bentuk dan saiz yang tak sama untuk setiap layer kek tu....
Memang giler la....
Kalo korang peminat setia cake, tengok la rancangan nie!
:-)

Berani ko nak makan?!?!?! Hahahahha.....



p/s: pasang angan-angan nak teror wat cake cam dalam rancangan2 nie!

Weekend Yang Memenatkan!

Sekarang nie asalkan weekend jek, mommy jadik busy....
Busy like a bee!!!
:-)
Sebabnyer mommy skang wat 2 keje on weekend...
Bukan keje-keje opis yer.....
Selain daripada membuat tempahan puding yang direquest oleh customer on weekend, mommy also buat perkhidmatan pasang pelamin dan andaman....
Yang sebenarnya, kawan mommy onwer Jari Manis Bridal Boutique (sila klik kalo nak tau details)
So every weekend dia kena pi pasang pelamin dan makeup pengantin....
Maklum la....musim-musim orang kawin nie kannnn...
Nak-nak time cuti sekolah, lagi ler tak menang tangan!!!
Disebabkan beliau tak menang tangan, so beliau ajak ler mommy tolong-tolong dia...
Dalam masa yang sama, mommy belajar la cara-cara nak pasang pelamin dan design hiasan mengikut selera customer......
Dalam masa yang sama gak, mommy bertindak sebagai Marketing Manager la kononnyer.....
So everything about butik pengantin nie such as Business Page FaceBook, Blog, Email dan sebagainya, mommy yang handle....
So every event yang menggunakan khidmat kami, mommy akan bertindak sebagai 'si tukang amik gambo'....
Sebab mommy kena selalu update FB dan blog.....

Macam weekend aritu, hari Sabtu siangnyer gi pasang pelamin kat rumah client kat Kelana Jaya.....
Malam tu bersengkang mata ler sampai kol 2.00am menyiapkan tempahan puding untuk customer...
Hari Ahadnyer, pi rumah pengantin untuk mekap-mekap lak...
Petang tu balik umah tros melingkup!!!
Penat yang amat!!!
Tapi mommy rasa best dan sronok wat keje-keje camni....
Bole tambah pengalaman....
Cuba tengok gambar-gambar kat bawah nie....
Hasil tenaga kerja Jari Manis Bridal Boutique!

Tengah 'make-over'....


Tadaaaaa........cantik!!!


Mak andam a.k.a owner butik ngan pengantin


Nie ler pelamin yang kami buatkan!


Bunga tipu...tapi nampak cam bunga betol, kan????



p/s : ada sesapa mau tempah pelamin dan andaman??? bole ler kita roger-roger.... :-)