There was an error in this gadget

Monday, December 5, 2011

Penyakit Tangan, Kaki & Mulut.....

Balik dari Penang, si Fajar muntah-muntah dan demam....
Sehari kemudian demam dah kebah...
Jumaat aritu elok jek dia menyusu and makan...
Makcik yang jaga tu cakap takde masalah ape-ape...
Hari Sabtu aritu ulser dalam mulut Fajar makin banyak....
Risau tengok keadaan dia...dah 2 hari tanak minum susu...
Malam tadi bawa gi Klinik Idzham...
Bagitau kat doc pasal keadaan si Fajar nie...
Doc pon check...
"Anak awak nie kena penyakit tangan, kaki & mulut" doc bagitau..
Erkkk......aku terkedu seketika...
Macam mencemaskan jek bunyiknyer...
Tapi doc kata tak bahaya...
Penyakit nie biasanyer kena kat kanak-kanak....
Baru jek beberapa hari lepas member2 aku punyer anak kena penyakit nie...
Depa dok update dalam FB Status...
La nie si Fajar lak kena....
Aku mintak pendapat depa....
Depa cakap dalam 5 hari ok ler tu....
Banyakkan bagi makan eskrem utk hilangkan ulser tu...
Air pon kena banyak bagi gak...
Doc pulak just bagi ubat untuk mulut jek....
Doc tu cam rilaks2 jek....
Cam tak bahaya pon penyakit nie...
Aku jek yang cemas lebih!
Maunyer tak...tak tido malam weh!
Selang sejam bangun sebab si Fajar merengek...
Selalunyer sumbatkan jek botol susu sebab dia haus time tido....
Dah dapat botol konpom senyap, tido!
Kali nie, time dia merengek2 tu, kena kejutkan dia...
Dia bangun terpisat2 then bagi dia minum susu guna cawan...
Pastu dia sambung tido balik....
Kesian anak mommy nie....
Aku try google info pasal penyakit nie....
Banyak gak la info yang aku dapat...
Kalo korang nak tau, sila ler google sendiri ek! :-)
Rata-ratanya info menunjukkan penyakit nie tak serius sangat...
Ia akan jadi serius sampai membawa kepada kematian kalo kita tak jaga betol2 pesakit tu...
Ish...bahaya tu!
La nie Andy pon tak leh nak dekat sangat ngan Fajar...
Takot Andy lak berjangkit pasni....
Doc tak bagi bawak Fajar ke tempat yang ramai orang...
So sepanjang 1 minggu nie, Fajar dikuarantin daripada dunia luar...
Dan mommy pon tak leh nak pi wedding/birthday party sesapa pon sepanjang minggu nie!
Mommy kena temankan si Fajar dikuarantin....
Huhuhuhuuuu......

HMFD 
(amik dari incik google)