There was an error in this gadget

Saturday, February 28, 2009

Dah Balik KL....

Aku dah sampai KL pukul 9.00pm tadi... Gerak dari Merlimau lebih kurang pukul 6.00pm..... Perasaan tu ada sedikit rasa sedih ler...Tapi still dapat dikontrol lagi...Berbanding masa memula aku anta Andy balik kampung dulu, aku menangis beria-ia...Tapi la nie aku cam ok jek la....
Takder la nangis...tapi rasa rindu la...




Mummy dah nak balik KL nie....Andy tinggal ngan atuk & nenek tau....



Mummy nak babai Andy...Andy gi tengok tempat lain lak!



Babai Andy.....lagi sebulan mummy & daddy amik Andy balik yer.....



Encik Belo dok sakat aku nak bagi aku menangis....Macam masa memula dulu ler...Dia sakat aku sampai aku nangis jek....Jahat sunggoh Encik Belo neh!Tapi kali nie jiwa aku kental, beb!Ekekekee.....Sebab aku ada tugasan kerja yang perlu dilakukan yang menuntut aku untuk berjauhan dengan keluarga...Sebenarnya Encik Belo pun sediih gak tu...Dia pun nak nagis gak tu..Tapi kontrol jek.. "Eleeeehhhhhhhh........macam ler I tak kenal U tu, dear!" Hahahahaaaa...... "Dun wori...sebulan lagi kita gi balik kampung, amik Andy,ek dear....U jangan nangis-nangis tau...burok rupa orang tua menangis nie....." Hahahahahahaaaaa.......






Banyak Masalah Nie!!!

Hahahaaaaa.....

Aku sempat amik gambo Andy tido dua hari sebelum anto dia balik Merlimau...



Banyak sangat masalah gamaknyer tu...
Sampaikan tido pun letak tangan kat kepala...


Andy agaknyer tengah berpikir sambil tido kot...
Lampin dah lencun, haus nak susu, tapi letih nak tido...
Ekekekekeeeee.....
Banyaknyer masalah Andy, yer.....?!?!










Friday, February 27, 2009

Hantar Andy Ke Kampung Lagi.....

Hari nie aku amik half-day...
Saat aku menulis blog nie, aku baru jek abis packing baju dan masak sket untuk makan tengahari before gerak balik...
Jap lagi nak mandi dulu..then makan...then masukkan barang-barang dalam keta then baru gerak balik...
Oh, yer..
Aku nak anta Andy balik Merlimau nie...
Tapi aku balik ke KL balik esok petang....
Sebabnyer Encik Belo kena kerja ahad pagi nanti.....
So sebulan ler Andy akan berada di Merlimau...
Nenek ngan atok jaga kat sana....
Sebabnyer adalah aku kena outstation next week...
Aku kena gi Terengganu selama seminggu...
Pastu balik KL...masuk opis selama seminggu...
Then pegi balik ke Terengganu selama seminggu lebih...
Kali nie boss soh naik flight MAS.....
Nie ler pertama kali aku kena outstation naik flight...
Kalo sebelum-sebelum nie, kena naik keta sendiri...pastu claim kemudian....
So sepanjang aku takder kat KL nanti, Encik Belo akan menjadi 'bujang'..
Beliau sangat la happynyer bila dapat tau aku kena outstation sebab beliau akan menjadi seorang yang bujang!
Maklum ler...anak bini takder....
Ermmmm.....bujangnyerrrrrrrrrrrr...............
Ok la....
Aku nak gi bersiap-siapan....
Update lagi blog nie esok lusa...
Daaaaaaaaaaaaaaaaa........................

Monday, February 23, 2009

Jejaka Idaman....

Saat-saat tak leh nak tido cam skang nie, macam-macam yang bermain dalam otak aku nie...Kotak memori aku berputar memainkan memori yang ada ketika zaman aku kecik-kecik dulu hingga ler ke zaman muda remaja...

Aku teringat masa aku sekolah menengah dedulu (1995-1999), aku siap tulis kat dalam diari mengenai jejaka idaman aku...Aku siap senaraikan 10 kriteria yang aku nak, yang ada pada boifren/future hubby aku nanti...Hahahaha.....Antara kriterianyer adalah:-

1-ensem/good looking/macho (sumer pompuan pun nak yg camnie,kan?!?!)
2-tinggi (of coz ler tggi dari aku kan...)
3-body tough (so that aku rasa secure bila jalan seblah)
4-rambut lurus & panjang (aku x suka lelaki rambut kerinting)
5-kaya (so materialistic!)
6-sporting (best!)
7-suka melawak (so that aku x boring)
8-ada kereta ( materialistic...again!)
9-terima aku seadanya.... ('kuno'nyer ayat...hehehe)
10-utamakan aku lebih dari yang lain.... (memang selfish!!!)


Dan aku rasa bukan aku sorang jek remaja yang buat listing camnie dalam diari harian...Tentu korang pun pernah buat dedulu,kan?!?!Hahahahaa.....Bezanya mungkin korang punya listing lagi panjang dari aku punya...Hahahaha......Aku rasa itu adalah lumrah la...Setiap manusia ada 'taste' masing-masing...cuma kekadang tu belum tentu kita dapat apa yang kita hajatkan...kekadang tu kita dapat juga apa yang kita hajat, tapi tak kesemuanya...maybe separuh daripada kriteria yang ada...Tu pun kira ok la tu daripada takder langsung kan....

Bagi sesapa yang still single tu, kalo agak-agak boifren korang tu tak memenuhi kriteria yang korang buat, still ada chances nak carik yang lain....Tapi pilih tu biarlah yang betul-betul...Jangan pilih yang sedap mata memandang jek, hati pun kena sedap merasa gak....

Bila aku dah menginjak ke alam kerja, aku dah tak membuat ketetapan mengenai kriteria boifren/future hubby aku dah...Aku akui aku main belasah jek pilih...Maklum ler...masa muda-muda dulu aku nie ramai boifrens...So peluang untuk membuat pilihan tu terbuka luas....Tapi aku macam dah malas nak buat pilihan dah (even aku diberi kesempatan uantuk berbuat sedemikian).Asalkan sedap mata memandang dan hati tenang ketika bersama, dah cukup!Yang lain-lain tolak tepi....Agak-agak dah pilih yang mana sesuai, teruskan bersama...bahagia tatkala bercinta, soal lenlain buang jejauh...kemudian baru pikir.

Maka segala kriteria yang aku listingkan masa aku muda remaja dulu terkubur macam tu jek ler...Dah takde gunanyer dah...dah takleh digunapakai oleh aku untuk zaman dewasa kini...Sedia maklum, aku pun dah kawin...anak pun dah sorang....Maka segala memori dulu tinggal sebagai memori yang akan sentiasa segar dalam ingatan aku sampai bebila...


p/s: zaman remaja adalah zaman paling best yang pernah dialami!

Puisi Seorang Isteri Yang Tak Mengantuk Nak Tido....

Sama-sama keletihan....
Sama-sama kelesuan....
Sama-sama kepenatan....
Sama-sama kesakitan....
Cuma....
Letih itu datang dari situasi yang tak serupa....
Lesu itu datang dari punca yang tak sama....
Penat itu datang dari tenaga yang berbeza....
Sakit itu datang dari badan yang berbeda....
Tak minta pun belaian....
Tak minta pun perhatian....
Tak minta pun simpati....
Tak minta pun kasihan....
Tak terlintas nak minta apa-apa pun....
Permintaan datang tak diundang....
Tawaran datang tak siapa menghalang....
Tiada arahan tiada kerahan....
Apatah lagi paksaan atau kemestian....
Tunggu...tetap menunggu....
Sambil melelapkan mata merehatkan minda....
Lama masa berlalu...
Hingga tak sedar sudah terlena....
Malam ini tidak berdaya....
Esok lusa masih ada.....
Itupun jika masih teringat....
Di dalam kepala masih tersemat....
Tiada marah tiada dendam....
Hanya sekecil hati sedikit kecewa....
Tawaran datang tanpa tindakan....
Sekecil hati bertanda tanya....
Tidurlah mata....
Tapi tak lena....
Esok hari kerja...
Ahhhh.....pedulik hape....
Tido la di opis saja!!!

p/s: layankan ajer ler......

Sunday, February 22, 2009

Owhhh......Sudah Suratan Takdir!


Kaciwa gampang!!
Apakan daya....
Bukan rezeki lagi.....
Entah bila rezeki mau datang....dunno la...
Berserah sahaja....
Esok lusa cuba lagi....
Moga akan dapat kerja 'permanent' suatu hari nanti....
Aminnnnnnnnnnnnnn..................

Jom, Futsal!!!

Tarikh : 21hb Februari 2009
Waktu : 9.00am-4.00pm
Tempat : Sport Center, Cheras
Occasion : Pertandingan Futsal Inter-Division, Tourism Malaysia




Keletihan.....dah 4 games main..... (kasut ADIDAS kepunyaan En.Belo)


Still can smile even tired like a hell..!huhuhuuuu......




Nie kapten pasukan kami, 'RID 'em OFF'...Miss Yaya.....





"Wan, thanks a lot coz awek ko tolong jagakan Andy untuk aku sepanjang game nie...Jasamu dikenang lah,beb!"





"Sumer kawan2 mommy geram kat Andy....Aunty Nurul pun geram kat Andy gak!hehehe..."




Team kami, 'RID 'em OFF' dapat tempat ke-4 dalam perlawanan futsal nie...Ok ar tu...tak pernah turun training, terus jek masuk court main...Ingat senang ke nak dapat tempat ke-4 tanpa training apa-apa?!?!
Aku tak pernah main futsal langsung sebelum nie....Nie ler pertama kali aku main futsal...Dulu aku tak suka futsal....sebab ape ntah..aku pun tak tau! Tapi skang aku rasa aku dah mula suka dengan sukan nie...Penat memang penat beb, tapi puas hati biler dapat tendang bola sekuat hati...Tapi ape sangat ler tendangan aku yang sangat tak amatur nie....hehehee......
Dalam game tu, aku rasa aku lebih banyak tendang angin daripada tendang bola...hahahhaa...Lantak ler...gasak ler main camner skali pun, janji aku men'join'kan diri dalam sukan inter-division nie...
Next game, bulan April nie ada bowling inter-division lak....Tapi aku tak main bowling, so aku tak baper nak amik 'pot' sangat ler pasal sukan nie...
Tapi dalam bulan April gak, ada 'Sukan Badan-Badan Berkanun' yang akan dibuat kat Langkawi lak pada tahun nie...Aku rasa aku nak men'join'kan diri pada tahun nie...
Of coz ler dalam game netball ~ sukan favourite aku!
Tahun-tahun sebelum nie aku tak dapat nak join coz terikat dengan kerja...tahun lepas aku pregnant, so memang tak leh nak main...So aku bajet tahun nie aku nak join....
Adeh....sakitnyer otot-otot aku pas main futsal smalam....Tak leh nak bergerak cergas dah nie.....Tolong.......tolongggggg........



p/s : tolong....!sesapa tolong urutkan badan aku neh!

Mari Berjalan-jalan Ke Titiwangsa....

Tarikh : 20hb Februari 2009
Waktu : 6.00pm - 7.00pm
Tempat : Taman Tasik Titiwangsa

Sempena dengan usia Andy yang dah pun mencecah 5 bulan, so daddy decided nak bawak Andy jenjalan...
Memandangkan belom lagik gaji, so mommy & daddy bawak Andy jenjalan kat tempat yang tak memerlukan kos yang banyak....hehehehee......
(Tunggu dah gaji nanti, mommy & daddy bawak Andy jenjalan kat tempat yang best ek, cayang!)
Pas bawak Andy jenjalan kat Tasik Titiwangsa, mommy & daddy bawak Andy gi pasar malam kat Taman Melati....
Maklum ler, daddy kan 'kaki' pasar malam.....
Cakap jek kat ceruk mana pasar malam berada dan hari apa, sumer daddy tau!
Hahahahaa.......


"Andy pelik ke mommy & daddy tetiba nak bawak Andy jenjalan hari ni?!?! "


"Andy dok dendiam..daddy nak pasangkan seatbelt nie......"




Daddy tengah tolak Andy dalam 'BMW'......







"Andy boring ke jenjalan kat Titiwangsa nie?!?!"





"Mommy jek beria-ia pandang camera, Andy wat dunno jek!"




"Nanti bila Andy dah pandai jalan, kita gi jogging kat sini,ek!"



"Uiks....kembang sangat skirt mommy...mommy nampak gurmuk!huhuhuhu...."
































Friday, February 20, 2009

Akhirnya Hilang Jugak Rasa Mengidam Nie.....



Dari masa aku memula mengandung 2 bulan dulu, benda pertama yang aku teringin sangat nak makan adalah TEBU HITAM!!!Sedia maklum...mana leh orang mengandung makan tebu...Nak-nak mengandung anak sulung....baru peringkat pertama mengandung lak tu!Walaupun tekak dan lidah nie beria-ia nak makan tebu, tapi memikirkan baby dalam perut....so aku tak jadi ler nak makan tebu...

Bila dah bersalin, time pantang pun aku teringin nak makan tebu gak....Tapi still tak boleh....Maklum ler, time berpantang mana leh makan tebu...Tebu kan tajam! ~ kata orang-orang tua..

So skarang tempoh berpantang pun dah lama abis dah....Andy pun dah 5 bulan...Kelmarin budak opis aku, si Suhaimi tu bawakkan aku tebu hitam nie...Kat umah dia kat Gombak tu ada banyak...Aku mintak dia bawakkan....Balik jek dari opis, aku terus ngap-ngup-ngap-ngup tebu tu!Tak tunggu lama!Puas hati aku skang nie.....Akhirnyer rasa mengidam masa mengandung aritu dapat direalisasikan....Hahahhaaaaa....... (gelak puas)

Genap 5 Bulan....

Hari ini, genap Andy berusia 5 bulan...

Kejap jek masa berlalu....

Andy dah pandai meniarap...

Dah tak reti dok dendiam...

Asik nak berguling jek kejanyer...

Hehehheee......












Selamat Ulang-bulan ke-5, Andy!!!

Monday, February 16, 2009

'Ba-ba-ba-ba....'







Sejak dua menjak nie, Andy suka jelir lidah dia...


Entah kenapa entah...


Pastu dia dah pandai sebut 'Ba-ba-ba-ba....'


No more 'Auuuuuuu.....'


Hehehehe.....


Especially time dia menangis....


Lagi kerap dia sebut 'Ba-ba-ba-ba....'


So cute!!!



Valentine's Gift From Dear.....








SURPRISE.....!!!!!










Yeah.....really surprising me!!!


He really make me so surprise....


Sangat tak sangka dapat present dari dear...










Owh....there's something inside the bag.....







Owh....it's white gold!!!



Ermmm.....it looks nice from here!





Does it looks like suit wif my finger?!?!



Yeah.....it's really suit me!!!









p/s: Thanks, dear for the very luvly & adorable gift....

Love U.....muahhhhhhhhhhh.....


Friday, February 13, 2009

Yeayyyyyyyyyyy!!!



SURPRISE!!!!!!



a roses & chocolates for Mr. Belo.....












So..........
















Surprise tak?????


















Heheheheeee........

Daddy Punya Kerja..... (Part 3)

Again....daddy buli Andy lagi!
Andy tengok elok dok dendiam terbaring atas katil......
Daddy dapat idea bengong....



Daddy pakaikan Andy suar jeans daddy....
Seluar jeans daddy beso...
Leh masukkan Andy dalam seluar jeans daddy tu...
Hahahahaa....

Daddy Punya Kerja..... (Part 2)

Serious daddy memang tengah takder keje....
Daddy buli Andy.....
Tengok aper daddy dah buat kat Andy....





Daddy letak Andy kat dalam gobok!!!
Andy tercengang seketika...terkesima....
Mungkin dia tengah berfikir...
"Apa kejadahnyer la bapak aku neh!!!"
Hehehehee.......
Cian Andy....
"Mahu mummy sebat bontot daddy tak, Andy???"

Thursday, February 12, 2009

Tungguuuuuuuuuuuuu....!!!


Satu kejutan akan berlaku esok.....

Nantikan........

SURPRISE!!!

Wednesday, February 11, 2009

It's Valentines.....So, Surprise!!!

"Happy Valentines Day!!!"

Kata sang awek kepada boiprennyer....
Huh...
Seumur idop aku, aku tak penah celebrate Valentines Day nie....
Bagi aku, takder kepentingan pun celebratenyer...
Kalo nak kata hari tu la adalah hari yang sesuai untuk meluahkan rasa cinta, aper hari-hari lain takleh ke???
Kalo nak luahkan, hari-hari pun leh per....
Takyah nak tunggu hari special then baru nak luahkan....

Dari zaman aku ber'couple2' la ngan boiprens sampai ler ngan En.Belo dulu, tak pernah ler aku celebrate...
Tapi masa last year, aku tetiba jadik agak garik...
Aku presentkan 'Ferrero Rocher' pada En.Belo...
Aku letakkan atas meja makan, dalam tudung saji....
So bila En.Belo balik dari keja then bukak tudung saji kununnyer nak tengok aku masak aper hari tu...
Then dia ternampak....
Then dia sengih jek then say 'Thanks...'
Aku sengih gak....jawab 'Welcome'....
Pastu abis cenggitu jek....
Tu kira celebrate gak ke????

Aku akui....aku sukakan surprise....
Dan aku suka wat surprise kat orang....
Tapi bukan kat sumer orang...
Kat orang yang aku sayang jek ler...
Aku suak tengok expression orang bila dia terkejut ngan kejutan yang aku buat...
Aku rasa puas....!!!
Dan aku akan rasa sangat dihargai kalo dia betul-betul terharu dan tak sangka ngan kejutan aku..
Heheheheee......
No need to say 'thanks'.....
Ekspresi muka jek dah cukup membuatkan aku rasa kejutan aku tu betul-betul best bagi dia...
Hehehhee.....
Poyo jek aku neh!!!

Honestly...aku penah rasa sangat surprise masa besday aku pada 4 tahun lepas...
Tahun 2005...
Aku memang tak pernah lupakan rasa terkejut aku tuh...
Masa tu En.Belo surprisekan aku ngan teddy bear 'Pooh' yang sangat beso!!!
Aku tak sangka Mr.Belo sanggup belikan aku Pooh yang sangat beso...
Berat nak angkut woooooo.......
Tapi tu jek ler surprise yang aku penah dapat...
Sebab sebelum-sebelum tu aku tak pernah celebrate besday aku....
Paling kuat pun parent aku bawak gi makan malam kat restoran kat Bangsar...
Tu pun pasal sempena celebrate Anniversary diorang gak yang jatuh sehari sebelum besday aku...

Selepas dari tahun 2005....aku dah tak penah rasa surprise dah...
Sebab memang dah takder aper-aper surprise untuk aku...
Huhuhhhuuuu.....
Adakah aku meng'complain'????
Mungkin yer ler kot.....
Sebab rasanyer dah lama tak rasa surprise!!!
Huhuhuuhuuuuuuu........

So......ape kejutan untuk Valentines nie yer???
Ape kejutan nak buat untuk En.Belo ek???
Hehehheeeee.......
Yang ado jek ler.......

Tuesday, February 10, 2009

Lasaknyer Andy Tido!!!


Tengok tu!!!

Andy tido sangat lasak....

Mummy letak Andy elok jek....

Bangun pagi tadi jek tengok dah jadik camnie!!!

Ish...ish...ish......

Anak bujang ler katakan....

Tido memang tak hengaaaaaaat punya!

Hahahahaaaaaa.....

Andy Wif Big Bottle....


Andy skang dah tak guna botol susu kecik lagi dah...

Dah tak minum takat 5oz dah....

Skang Andy dah minum tahap 6-8oz sekali gus....

Mak aih!!!

Kuatnyer anak bujang mummy nie minum!

Pastu kencing banyak-banyak ek.................

Hahahahaaa.......

Macam-macam ler dak Andy neh!




Andy dah pakai botol beso skang nie.....




Sampai tido pun nak peluk botol susu kesayangan dia tuh....!

Andy Wif His Car Seat....

Dalam entry sebelum nie aku ada bagitau tentang nak beli baby car seat...
But aku luper nak masukkan gambonyer...
Masa jumaat lepas for da first time aku bubuh Andy dalam car seat dia...
Baru try test letak dia kat situ...
Hehehee....dia sangat seronok....
Khamis dan Jumaat lepas aku demam...
So ala-ala tak larat sangat nak dukung dia dalam keta...
Aku pikir nie ler masanyer nak try letak Andy kat dalan car seat dia tuh...
Andy agak selesa masa first time letakkan dia...
Ok....pasni Andy dah tak yah dok kat pangku mummy lagi dah...
Andy dah ada his own seat...
So...dok situ jek tau!
Hehehhee.....



Andy try to suit himself in his new car seat.....



Okek...nampaknyer Andy dah suit....Andy sangat seronok...dok dendiam keh!

Wednesday, February 4, 2009

Sudah Pandai!


Hoyeaaaaaaa.........
Andy dah pandai meniarap dah!!!
Tak perlukan bantuan dari mummy & daddy lagi...
Dendiam jek dia meniarap sendiri...
Pandai la anak bujang mummy nie....
Sayang dia....
Muahhhhhh.....

Lepak Di ABC Mydin....

Tarikh : 30 Januari 2009
Waktu : 6.30pm-7.30pm
Tempat : Restoran ABC Mydin, Bandar Mahkota Cheras



Sambil tengah tunggu mummy myra, daddy benjo & baby zara datang, kami wat sesi ngambik gambo dulu...



"Andy dok ngan daddy jap...mummy nak makan...okek!!!"


daddy melayan kerenah Andy yang tak reti nak dok dendiam....


Beberapa minit kemudian, baby zara & family pun sampai.....

Untuk cerita selanjutnya, sila lihat di sini...




Daddy Punya Kerja..... (Part 1)




Daddy tengah takder kejer....

Daddy boring-boring tak tau nak watpe...

Daddy dapat satu idea....

Ideanyer adalah letakkan Andy dalam basket!!!

Daddy sajer jek nak menyakat Andy.....
Hahahahahahaaaaaaaaaa..........



Tuesday, February 3, 2009

Soalan & Jawapan...

Perbualan antara Aunty & Ajit.......

S : Ajit....atuk mane?
J : Atuk takder...

S : Atuk gi mana?
J : Atuk dah mati...

S : Cemana atuk mati lak?
J : Orang ramai-ramai tanam atuk...

S : Tanam atuk kat mana?
J : Tanam atuk kat kubur...

S : Kenapa diorang tanam atuk kat kubur?
J : Sebab atuk dah mati.....

(sebak)

S : Kenapa atuk mati?
J : Sebab atuk tak idop....

S : Ajit rindu atuk?
J : Rindu........

(sebak lagi...)



**Jawapan jujur dan naif dari anak buah aku, Mohd Haziq Fadhullah, 5 tahun.....


Hujan Lebat.....

Lagi 20minit timing nak balik...
Di luar tingkap opis, hujan turun mencurah-curah...
Lebat giler...
Kalo tak teduh gak sampai time balik kang, jawabnyer aku kena 'bertapa' seketika...
Hinggalah hujan teduh....
Aku tengok ke tingkap....
Hujan masih lagi lebat...
Tiada tanda-tanda seperti mahu teduh...
Kali ini beserta dengan guruh....
Huhuhuuuuuuu.......
Aku mahu pulanggggggggggggg...................

Hari Malas Sedunia...

Bangun pagi tadi, aku dah rasa malas2 dah nak gi keje...
"Owhhhhh.....malasnyer ya, rabbi!!!"
Dear pun macam malas2 jek nak gi keje arini....
Tapi dalam malas2 tu, dia bangun gak gi mandi...bersiap2...
Aku pun tetiba macam rasa bersalah lak kalo tak gi keje....
So aku pun gagahkan diri, gi ler mandi then bersiap...
Dear dah lambat gi keje....
Aku bajet aku pun lambat ler...
Slalunyer pukul 7.15am aku kuar umah...
Tapi pagi tadi pukul 7.45am aku baru kuar umah....
Aku dah bajet lambat sampai opis dah nie...
So aku bawak ler keta lelaju....kurang sket jek dari pelesit...
Sampai opis, aku punch card.....pukul 8.22am!!!
Eh....cepat lak aku sampai....!
Ari nie opis ramai sket orang coz budak2 dah balik dari wat Hotel Survey...
So takder ler aku kesunyian sangat macam minggu lepas...
Dalam pada menaip benda alah nie pun, aku masih dalam keadaan 'separuh sedar' lagi....
Mengantuk + malas = tak hengat!!!
Nak upload gambo, cable lak tak bawak!
Cissssssss.........
Memang la hari nie adalah hari malas sedunia.... (aku jek!)