There was an error in this gadget

Sunday, March 22, 2009

It Was Really Fun & Joy!!!

Guys...
Aku baru jek balik dari aktiviti island hopping...
Start naik bot masa pukul 9.40am...
Peserta terdiri daripada aku & Diana (Tourism Msia), Adam (Firefly's Writer) dan 4 orang Russia yang datang holiday ke Malaysia nie...
Memula kitorang ke Gua Bewah....
Naik bot ke sana dalam lebih kurang sejam perjalanan....
Dalam gua tu kitorang tengok spesis yang hidop kat situ such as ular albino, diamond spider, kelawar,biawak pun ada....
Pastu naik bot lagi untuk ke Air Terjun Sungai Lasir....
Perjalanan ke sana ambil masa lebih kurang 50 minit...
Sampai kat air terjun tu, memang rasa best giler...
Aku swimming sepuas-puasnya....
Resort ada bekalkan sandwich, epal, muffins ngan air mineral....
Ala-ala berkelah ler jap kat situ selama sejam...
Pastu kitorang terus ke Herbal Island...
Perjalanan amik masa lebih kurang dalam 30 minit gak ler...
Tourist guide (En. Latiff) tunjukkan pokok ubat-ubatan tempatan...
Dia tunjukan pokok tongkat ali...pokok kacip fatimah...pokok bisa ular...macam-macam lagi ler!
Pastu dia bagi kitorang try minum air tongkat ali ngan air kacip fatimah..
Nie yang 'pure' punya, tau!
Orang-orang Russia tu suka rasa kacip fatimah...diorang minum sampai 2-3 cawan...
Aku try minum air tongkat ali...agak pahit sket la...1 cawan jek aku minum...
Air kacip fatimah best!
Rasa macam cincau...
Aku minum sampai 2 cawan!!!
Hehehehe......
Kata tourist guide tu "ada gak yang bergegar tiang resort malam nie kang..."
Hahahahaaaaa.........
Pastu kitorang terus balik ke resort...
Perjalanan hanya 15 minit jek dari Herbal Island tu...
Sampai jek kat resort terus aku ngadap PC....
Esok aku dah nak balik KL...
Flight pukul 4.15pm...
Chartered taxi datang lebih kurang pukul 1.00pm lebih...
Ok la...aku nak balik bilik...
Nak rest....penat!
Dah sampai KL nanti, aku dah tak boleh nak update blog lagi dah...
Huhuhuuuuuuu.....
Daaaaaaaaaaaa...................

Thursday, March 19, 2009

Riadah....

Guys....
Aku baru jek balik dari beriadah....
Sewa basikal resort....RM10/hour...
Naik turun bukit kat resort nie bukan ler sesuatu yang memudahkan bagi aku yang dah lama 'pancit' nie...
Hehehehee.....
Pas jek abis beriadah, aku surf internet lak...
Kejap jek nie....pasni aku nak balik bilik...nak layan citer Spa Q...
Esok ada pertandingan memancing kat Kenyir...
Aku harap kerja aku leh settle by tomorrow ler...
Coz banyak tourist datang esok untuk memancing nie....
Ahad nie cadangnya nak round island...
Nak gi air terjun Lasir yang best....
Nak gi Empangan Kenyir....
Nak gi Pulau Herba....
Then jungle trekking sket2...
EYAHHHHHHUUUUUUU.........
Memang best bekerja sambil berholiday!!!
RM140 /head.....memang mahal....tapi berbaloi...
Keh la,guys.....
Nak balik bilik nie....
Daaaaaaaaaaaaaaaaa...........................

Wednesday, March 18, 2009

Outstation....

Kawan-kawan....
By da time korang tengah baca blog aku nie, aku sebenarnya ada kat Kenyir...
Outstation beb....
Memandangkan kat resort aku dok nie ada internet free untuk hotel guest, maka aku gunakan ler sebaik yang mungkin...
Heeheheeeee......
Aku baru abis wat keje nie....
So aku mengulat ler kejap...
Dah lama giler aku tak update blog nie...
Maklum ler...semenjak opis dah blocked blog nie, maka agak terencat ler sket aktiviti aku untuk update blog nie....
Tapi aku harap blog aku nie tak bersarang lama-lama ler...
Heheheheeee.....
Kali nie outstation agak lama gak ler....
9 hari lamanyer...
Boring gak outstation lelama nie....
Tapi nak wat camner...dah tugas... (yolah tu!)
Hari nie adalah hari yang ke-4 aku kat sini....
Since hari ahad aritu...
Dan aku akan balik ke KL isnin minggu depan...
Goshhhhhhh...........
I miss my hubby & Andy so much!!!
Harap-harap dengan kesibukkan aku buat keje kat sini, tidak menyedarkan aku tentang cepatnyer masa berlalu....
Ok la....
Dah takder apa lagi nak citer...
Overall Tasik kenyir nie agak best gak ler...
Resort yang aku stay nie sememangnyer best...maklumler...4 Star!!!
Nak-nak diorang tau aku dari Tourism....lagi ler aku dilayan bagaikan tuan besar kat sini!
Hahahahaaaaaa...........
Petang nie aku rasa nak terjun swimming pool....or jenjalan keliling resort naik beskal resort punyer....or main indoor game kat sini jek...
Ermmm.....tengok ler camner nanti....
Silap-silap, tido jek dalam bilik!
Hahahahaaa.....
Keh la.....chiowwwww........



p/s: tak sabar nak blk KL...huhuuuuu.....

Sunday, March 1, 2009

Pindah Ke Cheras Semula....

Aku baru jek pas packing baju-baju aku & Encik Belo....
Masa ayah sakit dulu, aku ngan Encik Belo decide nak dok Gombak...
So kami angkut ler segala barang keperluan kami....
Skang kami decide nak dok balik umah sewa kami kat Cheras nun....
Skang nie Encik Belo tengah keje kat opis...
Pas balik keje sampai kol 3pm kang, dia terus gi Cheras ler...
Aku lak kat sini packing mana-mana barang yang perlu....
Packing punya packing...barang aku dah abis pack dah....
Tapi barang Encik Belo still tak luak-luak gak....
Apehal ek???
Barang-barang aku satu beg jek dah cukup....
Tu pun siap share ngan barang dia lagik...
Barang Encik Belo nie banyak sangat ar...
2 beg barang dia jek!
Tak terkemas diriku ini....
Huhuhuuuu.....
Jap lagi nak sambung packing balik....
Lebih kurang dalam kol 2pm-3pm nanti, aku gerak ar balik Cheras...
Kesian umah Cheras tu, dah lama terbiar...
Semak samun pun dah paras pinggang Encik Belo dah...
Tengok ler..kalo rajin si Encik Belo tu, nanti dia potong ler semak samun tu...
Dapat sampai paras buku lali pun jadi ler...
Tu pun kalo rajin yer.....
Heheheheeeee...........

Bawa Andy Jenjalan Di Muar......


Mak mertua aku ajak Encik Belo (anaknyer ler) pegi ke Muar...
Ada farmasi di situ.....
Namanyer Farmasi Tanjung....
Tujuannyer adalah untuk membeli ubat untuk kakinya yang sakit itu...
Aku lak rasa ala-ala cam tak best jek kalo dok umah sengsorang sebab bapa mertua aku dah kuar nak ke Pekan Merlimau...
So aku pun decide nak ikut....
Leh la bawak Andy jenjalan skali....

Andy kat Bandar Muar........



Lepas beli ubat kat Bandar Muar, mak mertua ajak gi Giant Muar....
Nak membeli belah sket katanyer....
"Baiklah ibu mertuaku sayang...."
Ekekekekkeeee.........
Maka jenjalanlah kami empat beranak dalam Giant tu....
Sempat gak survey harga Drypers M84 kat Giant tu then compare ngan Carrefour....
Kebetulan kami dah pun beli Drypers Andy kat Carrefour ketika malam kelmarin...
"Cissss......beza RM2 ar!Giant lagi murah...bongok punyer Carrefour!" aku tak puas ati...
Pastu jenjalan lagi...menemankan mak mertua aku yang beli barang basahan sket-sket....
Sempat gak mak mertua aku belikan untuk Andy t-shirt....
"Tima kasih, mak....." aku berkata dalam hati jek.....
Heheheheee........


"Amboi...muka tu macam paham jek apa benda daddy pegang tu.....ekekekeee...."

Dalam pada berjalan-jalanan tu, Andy dah mengamuk..
Haus nak susu ler tu....
Maka, aku suapkan jek ler susu ke mulutnyer....

Camni punya gaya pun ada ka, dey?!?!



Bila dah membeli, time untuk beratur ler plak...
Minah kaunter tu dok scan ler barang-barang yang mak mertua aku beli....
Sampai part scan t-shirt Andy, minah tu berkata...
"Maaf...baju nie takder tag, so tak dapat nak scan...."
"Harga t-shirt nie RM17.90" aku cakap....
"Tapi takder tag....tak boleh nak scan camnie...." minah tu berkata lagi....
"So......kena gi amik tag tu ar?" Encik Belo bertanya dengan nada perli....
"A'ah..." minah tu jawab...
"U takder budak runner yang boleh gi amikkan tag tu ke?!?!" aku bertanya dengan nada tak puas hati..
"Takder..." minah tu jawab selamba...

Aku dah macam nak hangen dah....

Carrefour ngan Tesco ada jek budak runner untuk tengokkan harga barang...
Always be ready at anytime lagi plak.....
Dah barang yang kitorang amik tu memang takder tanda harga, so what?!?! Salah kitorang ke?!?! Pekerja korang yang tak letakkan tanda harga kat baju tu, salah kitorang ke?!?!So takleh nak beli la barang tu?!?!? Nak kena customer gak ke gi berlari amik tag tu?!?!

F**k U ar....

"Dah....dah..si Nazri dah gi amik tanda harga tu..." mak mertua aku berkata seolah-olah dia paham jek yang aku nie tengah tak puas hati....
"Nanti dia dah gi amik..kena beratur lagi! Dah ler barisan panjang!" Aku saja cakap dengan nada kuat dan keras....sajer nak bagi minah kaunter tu dengar...
"Tak, kak....bagi duit jek..barang saya dah asingkan..." minah tu menjawab, macam paham jek yang aku nie memang tengah hangen ngan dia...


Lantak ko ler, minah kaunter!
Janji aku bawak Andy jenjalan pastu dapat t-shirt....
Hahahahaaa..............


Burger Daging Kasawari!!!

Ini adalah burger yang bukan sebarangan burger...
Burger yang paling jarang sekali didapati di mana-mana tempat di mayapada ini...
Sebab aku tak pernah nampak burger nie kat tempat lain..
Tak tau ler kalo korang pernah jumpa,kan.....
Ini adalah BURGER DAGING KASAWARI......






Aku beli burger nie masa pegi pasar malam kat Pekan Merlimau...
Pasar malam situ besar....
Macam-macam makanan ada.....
Encik Belo dah pesan "U kena beli makanan yang 'rare' kat sini, yang U tak jumpa kat pasar malam kat KL"
Uihs.....abis saluruh pasar malam tu kitorang berjalan....
Sampai lenguh lengat kaki neh...
Pastu terjumpa ler ngan gerai yang jual burger nie...
Aku rasa ini adalah 'rare'.....
So aku decided nak beli burger nie...
Harganyer RM3.50....
Selain menjual burger ayam dan daging yang agak common, gerai tu ada gak jual burger arnab,burger rusa dan burger kasawari nie ler....



Si penjual burger nie tersangat ler peramahnyer....
Rajin dia berborak ngan customer yang menunggu burger buatannyer tu masak...
Secara tak langsung aku rasa sedikit terhibur dengan keramahannyer itu hinggakan aku tak sampai hati nak mem'blah'kan diri even dah menunggu hingga 40minit untuk mendapatkan burger yang diidamkan nie....
"Nasib baik ko nie peramah ler...." kata Encik Belo dengan nada suara antara dengar tak dengar jek....
Bayangkan....pukul 8.50pm order burger nie kat mamat si penjual tu...dan burger siap dan berada di tangan aku pada pukul 9.30pm!!!
Betapa bersusah payah dan sabarnyer aku untuk mendapatkan burger kasawari yang 'rare' nie....
Oleh itu..aku sangat menghargai setiap detik suapan yang dilakukan antara mulutku dengan burger 'rare' ini...
Owhhhh.....rasa burger tidak mengecewakan...sangat sedap!!!
"Next time balik Merlimau leh la kita beli burger nie lagi..." kata aku kepada Encik Belo...
Dan aku meneruskan suapan sehingga abis.........