There was an error in this gadget

Tuesday, August 24, 2010

Apekah Tebiat Mommy Neh!?!?!?

Sejak dua menjak nie..mommy tetiba terasa macam mau masak sesuatu la...
Nak masak macam-macam ar...
Contohnyer smalam mommy nak wat kuih buah melaka...
Dah baek punya uli tepung...
Then pesan kat daddy soh beli kelapa parut, daun pandan ngan gula melaka bila beliau balik keje petangnyer tu...
Tapi apakan daya, hari ujan...
So daddy tak dapat nak belikan sumer barang2 tu...
So mommy pon tak dapat la nak buat kuih feveret mommy tu...
Daddy kata "bila-bila masa free nanti, u buat la...."
Ermmm...baiklah!
So sudahnyer tepung yang dah diuli tu mommy masukkan dalam peti ais...
Tak tau ler tepung uli tu akan jadik berlendir ke tidak nanti....
Harap-harap tidak ler....

Tadi mommy tengah surf net, tetiba mommy terasa cam nak wat kek batik lak...
Masa daddy call tadi, mommy cakap mommy nak wat kek batik...
Daddy kata "biskut ade??"..."takde!" mommy balas...
Daddy kata nanti kita gi beli biskut...
Okek!

Pastu mommy surf net lagi...
Dalam pada tengah surfing tu, tetiba mommy cam nak wat chocolate cake lak!
Mommy terus tringat kat BFF mommy, si Echa...
Echa nie memang terror bab2 masak memasak neh...
Mommy suker makan chocolate cake Echa...
Masa zaman skolah dulu, Echa la yang ajar mommy wat moist chocolate cake!
VERY DELICIOUS, OKEK!
Hahahahhaaa....puji diri sendiri!
Tu pun dah berjaya buat setelah cubaan kali ke-4.....
Cubaan yang sebelom tu sumernyer hancussssssss...
Ekekekekkeeeee........

Pastu mommy tetiba cam nak wat homemade chocolate lak.....
Cam sedap jek kalo dapat wat chocolate yang ala-ala best cam cadbury ke kan...
Mommy memang suker giler ngan cadbury tuh!
Mommy rasa kalo ada masa terlapang dan terluang nanti, mommy nak try buat chocolate sendiri ar....
Pastu try bagi orang ras lak kan....
Kalo diorang kater "sedap giler!", then leh ler wat jadik bisnes sampingan....
Kalo diorang kata "sedap la gak, tapi...." jawabnyer tak yah ler.....
Buat makan sendiri sudehhhhhhh......
Macam-macam masakan mmommy nak try buat neh...
Sementara angin rajin tengah nak ada nie, baik mommy buat salah satu resepi yang mommy plan tu..
Kang kalo angin malas giler babi dah sampai, satu jadah pon mommy tak usik!
Hhahaahhahahahaaaaaa.........


Tebiat mommy nie...kan?!?!?

Alahai....

Dah masuk ari Selasa dah...
Apsal la tak ilang2 lagi sesema ngan batuk nie...
Lotih la mommy camnie...
Hari-hari makan ubat...
Tapi tak gak baik...
Hukhukhuk.....
Cepat la ilang sakit nie.....
Mommy nak rasa makanan best2.....
Nak beraya neh!!!
Huhuhuhuuuu....

Friday, August 20, 2010

Demam Lagi + Selsema Lagi + Batuk Lagi = Full Package Lagi!!!

Semalam aku MC...
Aku rasa tak sedap badan...
Macam nak demam...
Tapi aku gagahkan diri gak untuk berposer...
Tapi hari nie aku tak tahan sangat...
Sesema makin menjadi-jadi...
So aku makan ubat before gi keje tadi..
Maknanyer hari nie aku tak poser!

Sedia maklum...makan ubat sesema memang mengakibatkan mengantuk..
Dan sememangnyer aku ras sangat mengantuk la nie..
Baru saja nak meletakkan kepala di meja, sudah ditegur seseorang...
Katanyer " jangan tunjuk sangat sakit tu...En.*** lalu lalang depan nie..kang dia prasan..."
Aku balas "orang baru pas makan ubat sesema nie...tu yang mengantuk tu..."
Pastu aku macam ala-ala paiseh sket ar...
Aku dah ler tak sihat a.k.a demam...
Baru pas makan ubat sesema...so mengantuk tak hengat punya...
Pastu kena sound lak tu...
Ermmmm......orang itu takot sangat ngan En.*** tu ke???
Bukannyer dia boss pon!!!
Memang ler jawatan dia beso..TAPI BUKAN BOSS PON!!!!
En.*** memang suker ulang alik depan aku nie...
Kadang-kadang leh prasan dari ekor mata dia, dok perhati aku watpe...
Nak kata aku takde keje ler tu!!!
Aku ader keje la...just aku nie suka curi tulang jek..
Aku kan pekerja yang 'baik'....
Salah satu kriteria pekerja yang 'baik' adalah curi tulang ler!!!
Tak tau lagi ke?!?!?!

Memang aku nie jenis suker wat keje lambat-lambat...
Tapi slalunyer tak pernah aku over dari duedate tau!
Aku bukan jenis 'aku-ler-pekerja-paling-bz-skali-di-mayapada-ini'...
Nak takot ape kalo En.*** ternampak aku tido...
Aku memang tengah tak sihat...
Tak tau ler kot kalo dia jenis kalis demam...leh wat keje giler2 even dah kronik!
Tak paham ar...

Lantak ko ler...
Aku pedulik hape....
Bukan ko yang bayar gaji aku pon..
Dah rasa cam budak skolah lak...
Ada mata-mata (macam pengawas) yang pandang kita nie murid baik ke jahat...
Nie dah zaman keje ar...bukan zaman skolah2 lagi....
Lantak ler aku nak tido ke...nak tunggang terbalik ke kat tempat aku nie....
Aku wat keje hebat giler babi camner skali pon..kontrak aku tetap abis ujung tahun nie!!!
Ada aku kesah?!?!?!
Huh!!!

Monday, August 16, 2010

Cian Aduka....

Seminggu selepas Andy demam, Aduka lak demam....
Demam panas...
Mommy cam biasa amik Aduka kat umah babysitter...
Then babysitter tu cakap Aduka demam masa kol 3pm...
Malam tu mommy teros bawak Aduka gi Klinik Idzham..
Serious badan dia panas!!!
Pastu asalkan minum susu jek, muntah!
Pastu terberak-berak jek..
Dalam sehari, lebih kurang 10x Aduka terberak...
Agaknya perut dia rasa tak sedap kot...
Mommy tuamkan badan Aduka dengan tuala yang direndam ngan air sejuk...
Then mommy bukak aircond...
Then mommy bagi Aduka ubat segala macam yang doktor bagi...
Pastu Aduka muntah lagi!
Cian....
Tapi skang nie Aduka dah pon sihat...
ALHAMDULILLAH....

6 Bulan Sudah!

Genap 2 Ogos yang lalu, Aduka sudah genap berusia 6 bulan....
At this age, Aduka sudah boleh mengereng dan meniarap dengan successnyer!
Pastu tangan dah tegap nak tahan badan ketika meniarap...
Pas meniarap lelama, dah letih..
Then mula ler melalak kaw2 punya!
Tapi kalo mommy biarkan jek Aduka melalak, sedar-sedar jek Aduka dah tertido dalam keadaan meniarap...
Alolololooo...cian dier!
Mommy bukan kejam yer...tapi kena settlekan hal urusan rumah dulu...
Heheheheee.....
Mulut pon dah makin becok!
Dok bercakap bahasa yang hanya dia sorang jek yang paham...
It's ok....mommy layankan jek!!!
Hehehheee.....

Athma Attack!!!

Dua minggu lepas Andy demam+asma+selsema+batuk!
Mommy and daddy bawak Andy gi Klinik Idzham kat Jalan Genting Klang...
Dah jarang gi Klinik Medivirion....
Nak save time, gi yang dekat jek..

Balik jek dari keje, mommy and daddy teros tergesa-gesa bawak Andy gi klinik...
Cian Andy...
Tapi walaupun ada asma, Andy tetap cergas!
Malah, cergasnyer semacam jek!
Macam takde asma lak keaktifannyer!
Kadang-kadang mommy pelik...
"Andy nie semput ke tak nie?!?!cergas semacam jek!!!"
Daddy pon tak tau nak jawab camne...
Ermmmm.....
Takpelah....
Asalkan Andy selamat dan sihat, ALHAMDULILLAH......

Apabila Sang Lipas Menguasai Meja.....

Ini adalah sekeluarga lipas!
Lipas-lipas ini mendiami keyboard kat opis aku nie...
Bukan main ramai lagi diorang nie...
Yang besar ader...yang kecik ader...
Dari pangkat Tok membawak ke cucu....
Sumer menjadi mangsa jerangkap samar yang aku bubuh kat bawah keyboard nie...
Walaupun ada bubuh ubat lipas sebagai tarikan, tapi aku rasa ubat lipas tu tak berapa nak 'kick' ar...
So, aku bubuh gak maruku!
Lipas suker makan maruku!

Sesungguhnya aku bukan lah penternak lipas yang berjaya....
Tapi aku telah membela mereka secara tidak sengaja...
Dari mana datangnya mereka pon aku tak tau...
Koloni mereka amat berleluasa kat tempat aku nie...malah kat tempat bos-bos gak!
Dan aku rasa koloni lipas ini telah bermaharajalela kat seluruh PWTC nie!!!

Sebulan sekali aku tukar perangkap lipas nie....
Dan setiap kali tukar, memang banyak jumlah 'makhluk tuhan yang paling seksi' nie yang terperangkap.....
Dan aku memang tak pernah nak bagi chance...
Memang aku seronok apabila mereka terperangkap!!!
Padan muka ko, lipas!!!
Hahahahaaaaaa.......

Monday, August 9, 2010

Hawok Betol La....

Hawok betol la...
Internet macam P*K*MAK la....
Lembap nak mampus!
Hangen jek aku neh...
Baru berkobar-kobar bersemangat nak update cerita...
Skali internet macam hawok...
Tros tak jadik!
Huh!!!
Sampai sini saja untuk kali ini!
Blah!
(marah neh!)