There was an error in this gadget

Friday, November 26, 2010

Seribu?!?!?! Wow!!!

Bermula malam ini, aku dan Encik Belo kena berhempas pulas...
Hempas pulas untuk menyiapkan 1000 unit puding yang ditempah oleh customer untuk weddingnyer....
Weddingnyer kat Batu Caves, Ahad nie...
Hari nie Encik Belo cuti...
So hari nie beliau terkejar-kejar membeli barang-barang dagangan...
Maklum ler...sumer barang-barang niaga bukannyer ada dalam satu tempat jek....
Ada yang kat Kedai Pemborong Selayang, ada gak kat Tesco Ampang...adakalanyer kat Chow Kit...
Ada gak yang perlu dibeli kat kedai supplier barang-barang kek & pastri kat area umah jek..
So memang lah perlu terkejar-kejar ke sana ke mari....ala-ala Amazing Race gitu!
Bila barang-barang dah lengkap, baru ler senang nak wat keje...
Nak mendapatkan momentum wat puding pon satu hal gak...
Adakalanyer bila dah lama tak wat puding, bila nak start tu..alahai...azabnyer!
Kalo dah MALAS mengatasi segalanyer..memang ler satu hape pon tak jalan..
Disebabkan tempahan kali nie dalam kuantiti yang sangat banyak (1000 unit~rekod paling banyak tempahan stakat nie!), maka kena ler lakibini nie cargas mempudingkan diri!!!
Time management pon harus betol....
Sebabnyer chiller yang ada kat rumah tu tidak mampu memuatkan 1000 unit puding sekali gus!
Kami perlu pandai membajet masa supaya pembuatan puding dari awal hingga akhir adalah 'on time' dengan majlis perkahwinan customer tu...
Moga-moga kami dapat buat dengan successnyer...
Aminnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn..............

Sudah Ketentuan...

Result TO dah keluar...
Dikhabarkan hanya 2 orang RO jek yang dapat post TO tu...
Ermmmm.....
Dan ternyata post itu sudah tentu bukan milik aku...
Dah 5 tahun kat Tourism...
Susahnyer nak tukar status 'kontrak' kepada 'tetap'...
Dah 3-4 kali attend interview...
Dah macam-macam soalan dijawab...
Macam-macam panel yang dihadap...
Tapi tetap tak dapat post tetap itu...
Memang dah termaktub rezeki aku bukan di Tourism gamaknyer....
Mungkin rezeki aku sudah tertulis Illahi berada di tempat lain dan bukan di Tourism...
Aku redha jek la..
Mungkin itu yang lebih baik untuk masa akan datang....
Aku doakan masa depan aku cerah di kemudian hari....
Aminnnnnnnnnnn.....................

Thursday, November 25, 2010

Daddy Yang Sempot...pot...pot!!!

Tarikh : 22hb November 2010
Hari : Isnin
Waktu : 11.00am
Tempat : Klinik Mediviron, Bandar Mahkota Cheras
Perihal : Dak Daddy Amik Nebuliser...Kesempotan!


Cian dak daddy neh...
Masa pagi Isnin tu, dah seram sejuk badan daddy..
Daddy kena purging...
Pastu demam...
Pastu leh lak sempot pon datang gak...
Sudahnyer daddy call mommy kat opis...
Soh bawak dia gi klinik sebab dah tak tahan dah...
Maka mommy pon amik ler 'time-off' 3 jam...
Amik daddy kat opis then bawak dia gi Klinik Mediviron..
Untuk kes-kes kecemasan cam daddy nie, so dibolehkan skip turn..
Nak diikotkan, turn daddy lama lagi..
Ada lagi 6 orang nak jumpa doc...then baru turn daddy..
Tapi daddy dah 'potong' turn...
Heheheheee....
Kecemasan kater....

Doc bagi daddy MC satu hari...
Next daynyer, iaitu hari Selasa daddy sempot lagi...
Mommy lak tak pasal-pasal kena purging...
6x mommy buang air besar and 2x muntah-muntah...
So kami berdua pegi ler Klinik Idzham kat Setapak...
Dekat sket ngan umah...
Daddy skip turn lagi..amik nebuliser...
Pastu doc bagi daddy MC satu hari...
Mommy pon dapat MC satu hari gak...
Maka berehat ler kami lakibini seharian kat umah....
Baby dah anto kat babysitter...
Senang banyak la kiranyer...
Berehat tanpa gangguan...
Ekekekekee....
Alhamdulillah...hari ni masing-masing dah sehat dan kembali ke kerja seperti biasa!!!

Sama Macam Abang Dia Gak Ler!!!


Tengok budak kecik nie.....


Tido menonggeng.....

Sama cam abang dia gak...

Hahahahhaaaa....
Pichas nie diambik masa pagi tadi masa mommy tengah bersiap2 nak gi keje..
Ek eh...leh lak menonggeng tidonyer.....
Teringat masa Andy kecik-kecik dulu...
Andy pon suka tido menonggeng gak...
Cuma bila dah besar nie Andy dah kurang tido menonggeng dah...
Sebab dah terlalu lasak sangat tido..
Terlentang sana...terlentang sini...
Sedar-sedar jek dah sampai ke pintu bilik dia bergolek tido...
Hahahahaaaa.....
Nasib baik si adik nie tido kat atas katil...
Kalo tido kat bawah macam abang, sure si adik nie pon tido bergolek sampai ke pintu bilik!
Hahahahaaa......

Thursday, November 18, 2010

Uihss.....Cepatnya Masa Berlalu!!!

Dah kol 5.00pm dah rupanyer?!?!?!
Sunggoh aku tak terasa pon masa berlalu begitu cepat sekali hari nie....
Maybe sebab opis kosong kot...
Ramai orang yang still lagi cuti Raya Haji...
Dan hari ini satu kerja pon aku tak buat...
Dok melepak kat tempat sambil view blog jek keje aku arini...
Sebabnyer sumer keje aku dah settlekan masa hari Selasa haritu...
Aku dah tak tau nak wat keje ape arini...
So untuk hari nie dan esok, adalah hari untuk goyang kaki!!!
Ekekekeekeee....

Labbaikallah......

2 Disember 2010 nanti mak akan balik dari mengerjakan haji...
Dijangka flight sampai kat KLIA kol 12.30 tengah malam...
Aku tau pon sebab message pagi tadi...
Mak kata mak dah selesai melontar jamrah kat Mina and tengah tunggu bas untuk balik ke Mekah...
Minggu lepas mak message, katanyer baru jek tiba dari Madinah....
Alhamdulillah...kesihatan mak baik jek kat sana...
Moga kesihatan mak snetiasa baik hingga sampai balik Malaysia..
Aminnnnnnnnnnnn.........

Hujung bulan nie pulak aku nak balik Merlimau, nak amik Andy...
Rindu giler kat anak bujang sorang tu...
Semalam adalah 1st Hari Raya Andy beraya tanpa mommy & daddy...
Cian Andy...beraya ngan atok, nenek ngan sedara mara kat kampung...
Mommy & daddy takde..
Dah macam anak gelandangan jek ghopenyer...
Huhuhuuuu....

Takpelah...ujung bulan nie amik dia...
Then tumpangkan dia kejap ke umah babysitter Aduka setiap pagi, time mommy & daddy nak gi keje..sementara tunggu neneknyer balik dari Mekah..
Rindunyer kat dia! ;-(

Tuesday, November 2, 2010

'The Dudes' & 'The Mommies'......

Tarikh : 1 November 2010
Hari : Isnin
Waktu : 9.00pm-11.00pm
Tempat : Syook Cafe, Ampang Perdana
Aktiviti : Lepak-lepak Bersama 'The Dudes' & 'The Mommies'



The Dudes a.k.a kaum bapak....

The Dudes kalo dah berjumpa...sembang tak hengat dunia!

The Mommies a.k.a kaum mak dan anak-anak.....

Aduka bersama Aunty Ayu & Uncle Ayid....

2 minggu lepas kami dah pon pegi PD- Percutian Tahunan Kali Ke-4...
Next plan nak gi memancing lak kata kaum bapak-bapak nie...
Tapi tak tau ler diorang nak memancing kat mana.....
Kaum mak-mak lak tak tau nak ikot ke tak...
Kalo tenpat memancing tu ok, rasanyer mommy ikot ler kot...
Kalo tempat tak ok, taknak ler ikot...
Mommy rela dok umah berdua jek ngan Aduka, layan HBO non-stop!
Ermmm...rasanyer daddy mesti seronok kalo camtu, kan????
Errrrmmmm......
Akan difikirkannnnnn......
:-)

Daddynyer & Anaknyer.....


Dua orang hero mommy nie sedang berehat-rehat...
Hero mommy yang lagi sorang takde sebab dah 'pos'kan ke Melaka...
Kalo dia ada, sure dia pon nak bergambar gak...
Ekekekkee....

Uihss...
Tengok daddy main BB cam tau jek ape daddy buat ek???
Ekekekkee....
Jumaat nie mertua nak datang KL...
Bawak Andy skali...
Yeaaaayyyyyy....dapat jumpa Andy!!!
Rindu kat hero mommy yang notty giler tu!!!

Monday, November 1, 2010

Genap 9 Bulan....

 Esok...2hb November 2010...
Genaplah Aduka berusia 9 bulan...
Sekarang Aduka dah mengensot dengan cepatnyer...
Punggong memang dah boleh angkat dah...
Tapi merangkaknyer still tak boleh lagi..
Gigi pon belom tumbuh lagi....
Tapi dah pandai buat perangai...
Tak boleh tengok mommy gi mana-mana...asik melalak jer!
Kononnyer mommy nak tinggalkan dia ler tu!
Akibatnyer..amat sukar mommy nak gi wat keje kat dapur...
Tunggu daddy ada baru mommy senang sket nak gi wat keje kat dapur ke...wat keje umah ke....
Aduka skang dah tak berapa suka nak tido dalam buaian lagi dah...
Dia lagi suka tido kat atas katil...
Luassssssss gamaknyer!
Kalo dia mengamok, abis satu katil dia guling-guling tanda protes!
Hahahahaaaa......
Aduka dah kuat minum susu.....
Bayangkan...weekend aritu dia tido dari pukul 2pm sampai 5pm...
4 botol susu abis dia minum!!!
Huhuhuuuuu....
Mengikut jejak langkah abangnyer yang kuat minum susu gamaknyer neh!
Papepon....moga Aduka sehat hendaknyer...
Mommy doakan yang terbaik untuk Aduka...
Aminnnnnnnnnnn.....

"Selamat 'Ulang-Bulan' ke-9,Fajar Aduka Putra!!!"


Bluezoo For Aduka....

Si abang dapat boots...
Si adik dapat kasut...
Kasut untuk baby yang sangat cute...
Kecik jek saiz...
Ekekekkee.....
Ayu & Ayid belikan Bluezoo Baby untuk Aduka..
"Thanks, aunty ayu & uncle ayid" aduka berkata....
:-)




Phua Chu Kang???Puss In Boots???

2 Oktober 2010 yang lepas, Ayu & Ayid balik dari UK...
Diorang belikan untuk Andy boot...
Diorang beli masa kat UK tengah winter...
Actually mommy & daddy puas carik boot ala-ala Phua Chu Kang untuk Andy..
Sebabnyer mommy & daddy terpengaruh dengan iklan Drypers kat tv...
Nampak cam cute jek budak-budak dalam iklan tu pakai boot....
So mommy & daddy pon puas ler merayap gi carik boot cam dalam iklan Drypers tu...
Tapi tak jumpa-jumpa pon..
Bila Ayu & Ayid call kami dari UK, teros kami tanyer pasal boot tu..
Sebabnyer kami terpikir, kat sana mesti ramai budak-budak pakai boot nie..
Pasal kat sana ada musim winter ngan spring time...
Usually diorang pakai boot sebab senang nak bergerak...
And Andy was so lucky...
Ayu & Ayid belikan untuk Andy....
Thanks, guys!




Andy sangat suka ngan boot nie...
Hehehheee...
Here the 'Phua Chu Kang'....
or 'Puss In Boots'?!?!

Lambaian Kaabah......

Tarikh : 16hb Oktober 2010
Hari : Sabtu malam Ahad
Tempat : Kelana Jaya
Aktiviti : Hantar Mak Pegi Haji...

Akhirnyer tercapai hasrat mak nak gi menunaikan haji tahun nie...
Tapi mak tak pegi ikut package Tabung Haji...
Suppose nama mak belom ada lagi dalam list Tabung Haji untuk tahun nie...
Tapi mak nak gi gak...tanak tunggu lama-lama...
So mak daftar dengan UTAS Travel....
Kiranyer nak pegi under private package dengan UTAS...
Harga pon 2x ganda daripada harga Tabung Haji...
Ikot market sekarang, kos dengan Tabung Haji dalam anggaran RM9000-RM10000 jek...
Tapi memandangkan mak pegi ngan private package, so harganyer jadik RM18000++
Mak aih....banyaknyer!
Tapi takpela....mak banyak duit!
Ikot suka dia ler nak gi ngan mana-mana agensi pon....
Hahahhahaaaaa........
Moga perjalanan mak selamat pergi dan balik...
Moga beliau mendapat haji yang mambur...
Aminnnnnnnnnnnnnnn.................


p/s: tiada sebarang gambar yang diambil sebab luper!!! eheheheee.... :-)

Cerita September 2010....

Tarikh : 25hb September 2010
Hari : Sabtu
Waktu : 12.00pm - 10.00pm
Aktiviti : Majlis Rumah Terbuka Hari Raya cum Birthday Party Andy


Birthday cake Andy...kongsi ngan sepupunyer, Haziq!

Birthday boy....

Mommy & Andy...

Beautiful smile from birthday boy...


Sementara si abang sedang seronok dengan partynya...si adik lak wat hal sendiri....


Fajar Aduka Putra & Seri Diani....

"Kawan-kawan tau....jangan gadoh-gadoh...."