There was an error in this gadget

Friday, February 18, 2011

Aduihhhhh aaaiiiiiiiii.....

Hari nie masuk hari ke-3 aku MC...
Doc Ros kat Klinik Idzham bagi MC sampai 24hb Feb nanti...
Maknanyer aku dapat MC 9 hari...
Tapi Doc Ros tu cakap on 24hb tu datang lagi ke klinik, nak sambung amik MC lagi sampai ler betol2 dah sihat!
Huhuhuhuuu...memang seronok dapat MC panjang then lepak umah lama-lama...
Tapi kalo lepak sesaja tanpa ada rasa sakit takpe la jugak...
Nie rasa sakit ya amat!!!
Chicken Pox (CP) nie banyak attack kat muka ler...
Memanag terok dah muka nie...
Aku rasa muka aku nie dah macam katak puru yang berkulit menggerutu tu.....
Hukhukhukkk...
Sendiri yang pegang and tengok muka, sendiri yang takot...camne tu?!?!?
Masa memula kena kelmarin, doc kat Klinik Salma tu just bagi ubat tahan gatal ngan Calamine losyen jek...
Makan pon tak memberi kesan ape-ape...still itchy...
Damn!!!
Rasa down giler...
Nangis jek..asik meratapi sakit nie...
Dalam kepala otak dok berfikir...
"Nape???Nape???Nape dah tua2 nie baru nak kena?!?!?"
Huwaaaaaaaaaaaaaa... :-(
Malam tadi gi Klinik Idzham..
Doc Ros bagi ubat tahan gatal Piriton, ubat demam, Calamine losyen ngan ubat Antivirus...
Ubat antivirus nie untuk mengelakkan virus spreading to others...
And untuk mempercepatkan proses CP aku nie...
Owhhh...so lega okek!
Thanks, doc!
Now CP yang kat muka nie dah makin kering...
Kat body pon ada yang kering dah..ada yang baru mau tumbuh...
Hukhukhukkk...
Cepat2 ler abis..
Takyah ler tumbuh yang baru dah!
Terseksa zahir batin dah nie...
"Ya ALLAH.....maafkan aku yang banyak mengkomplen and merungut pasal sakit nie..."
Doc Ros cakap ada juga kebaikannyer kena CP nie..
Katanyer nanti antibodi aku makin kuat...
Katanyer lagi maybe virus nie dah lama ada dalam body aku..
It's just maybe antibodi aku still strong that time...
Now bila antibodi dah lemah, so cepat2 la virus tu menyerang!
Tu yang da whole body kena tu...
Wallawehhhh...main serang hendap nampak!!!
And tempat yang paling ketara adalah kat muka!!!
OMG.....kenapa ler kat muka...
Hukhukhuk....
Aku risau CP nie berjangkit kat anak-anak..
Cian diorang still kecik lagi..
Tak tau ape2 pasal sakit nie....
Doc kata it's depend on kekuatan antibodi anak-anak aku jugak la...
Kalo antibodi diorang tak kuat, maybe diorang akan terkena jangkitan after aku kena...
Kalo antibodi diorang kuat, diorang tak kena ler...
Tapi don't worry kata doc...diorang leh inject vaksin CP after 2-3 months nanti..
Fuhhhh...lega!
Ok...after 2-3 months nanti WAJIB bawak diorang gi inject vaksin CP!!!
OK la....
Pukul 11 nanti mau kena makan ubat antivirus lagi...
Mau rehat-rehat atas daun semambu...
Bagi gatal2 ilang...
Petang kang mandi ngan air rendaman daun semambu pulak...
Doakan aku cepat sembuh yer sahabat sekalian...
Aminnnnnnnnnnnnnnn..............


Wednesday, February 16, 2011

CHICKEN POX!!!

Since 2-3 hari yang lepas, aku macam terperasan ada bintik merah yang berair kat perot aku...
Kat muka aku lagi banyak merah-merah...
Aku bajet tu jerawat...
So aku wat bodo jek la..
Bila mai tang gatal-gatal, aku garu...
Tapi aku cam pelik, apsal jerawat leh gatal lak kan...

Pagi tadi masa tengah mandi, tetiba aku prasan ada banyak bintik-bintik merah kat badan..
Dan ia terus merebak ke kaki dan tangah...
Kat dada dan kat belakang badan yang paling banyak...
Aku dah cuak giler!
Aku bajet aku ada lergi makan ape-ape ke...
Aku kejutkan Belo...
Aku soh dia tengok amender bintik-bintik merah nie...
Dia cakap maybe aku kena chicken pox..
Ape??? CHICKEN POX???????
Hukhukhukkk.....dah start nangis dah...
This is the very 1st time aku kena, okek....
Dah tua baru nak kena!
Huwaaaaaaaa.....

So pagi tadi gi klinik panel kat opis...
Doc bagi MC 2 hari...
Hari Jumaat nanti kena gi klinik amik MC lagi...
Hukhukhukkkkk...
Very-very-very-very itchy okek!
Takot berjangkit ngan anak-anak jek...
Belo dah penah kena masa dia kecik-kecik dulu..
So dia tak heran ler nak kena berjangkit ke hape kannn...
Yang aku risaukan anak-anak jek....
Kesian diorang kalo terkena gak!

Tapi ada sorang kawan aku bagi petua..
Kalo tanak anak-anak terkena jangkitan gak, mandikan diorang dengan daun semambu...
Bukan pesakit sahaja yang boleh mandi...orang-orang keliling pon boleh mandi gak sebab ia bagus untuk elakkan jangkitan...

Huhuhuhuuuuu....
Moga cepat la hilang this stupido CHICKEN POX neh!!!
Aminnnnnnnnnnnnnnnnnnn......



Monday, February 14, 2011

HUKM....

Tempat : HUKM, Cheras
Tarikh : 12hb Februari 2010
Waktu : 2.00pm-6.00pm
Aktiviti : Melawat Pak Ngah Sakit kat HUKM...


Sabtu pagi dapat call dari Mak Lang...
Pak Ngah sakit tenat katanyer...
Maka aku pegi la ngan mak & anak-anak...
Hubby takder...kene keje lak...
Melilau-lilau gak ler mencari wadnyer...
Akhirnyer jumpa jugak!
Maklum ler..tak biasa dengan HUKM nie...
Pak Nagh ditempatkan ke wad CCU, Tingkat 6...
Dukacitanyer sebab doc tak bagi masuk melawat ramai-ramai..
Hanya 2 orang saja dibenarkan masuk untuk satu-satu waktu...
Dan kanak-kanak bawah 12 tahun tidak dibenarkan masuk walaupun pada hujung minggu...
Memandangkan aku bawak anak-anak, so tak boleh la aku melawat Pak Ngah...
Maka 'berkampung' ler kami anak branak kat luar wad jek..
Dah ler takder kerusi....so reramai ler lepak kat simen..wat cam kat kampong sendiri...
Slamber jek!!!

All aunties & uncles ada sumer skali....


Andy sedang 'mengecek' mak usu nyer cekedis!
tak jauh beza umur mak sedara ngan anak sedara nie...setahun jek beza!


my cousins...


Katanyer Pak Ngah kena heart attack dan kegagalan hati berfungsi sepenuhnya...
Pak Ngah banyak bergantung kepada mesin...
Tak tau ler apa nama mesin tu...
Mengikut kata mak, keadaan sakit Pak Ngah berkaitan hati tu, hampir sama kes macam arwah ayah....
Al-Fatihah untuk arwah ayah...
Til now, Pak Ngah still dalam rawatan rapi CCU lagi...
Doc tak bagi stay kat hospital untuk temankan Pak Ngah..
Doc soh balik..
If there's anything, baru Doc call....
Moga ALLAH melindungi Pak Ngah...
Aminnnnnnnnnnnnnn...........


Wednesday, February 9, 2011

Aduka's Birthday Party....

Tarikh : 5hb February 2011
Hari: Sabtu
Waktu: 12.30pm hingga 6.00pm
Lokasi: Rumah Kampung Sebatu, Merlimau Melaka
Aktiviti: Celebrate Birthday Fajar Aduka Putra


 Daddy tengah panggang lamb, chicken wings, beef bacon ngan hotdog..


Hasil BBQ...


Andy tengah berkubang! Suppose ramai lagi kanak2..tapi mereka tak dapat balik kampung...parents tak dapat cuti...ciannn.....


Antara sedara mara yang datang awal...
(jemput sedara mara terdekat jek!)


2 birthday cakes!
Homemade Choc moist cake by mommy : utk Fajar
Cappucino choc cake : utk niece (Fazira)


Fajar potong cake!


Fajar terpegun tengok homemade choc moist cake mommy!hahahaha....


Muka agak kelat pas makan cake tu.."tak sedap ke??" ekekekekee.....


Main2 jek bila mommy nak suapkan dia....


Andy baru abis berendam teros makan cake! Lapo yer???


Turn Fajar lak berkubang dalam pool!Yippieeeeeeee.....


Al-kisahnyer mommy ada tempah Barbie Theme Birthday Cupcake kat sahabat baik mommy, Puan Masz kita tu...
Birthday Cupcake tu untuk anak buah daddy...
Namanyer Fazira ( dekat2 nama mommy...hehehe)
Baru berusia 7 tahun (darjah satu)..
Eventhough birthday dia this weekend, tapi ape salahnyer celebrate skali! :-)
Btw, punyer la cantik tertarik debommmm Puan Masz buat cupcake tu!
So bawak la skali balik kampung..
Kononnyer untuk surprisekan Fazira la..
Tapi bila sampai jek kampung, cupcake tu dah cair...
Sebab cuaca yang sangat panas all da way to kampung!!!
Huhuhuhuuuuu.....
Terpaksa ler daddy pecut gi beli birthday cake yang baru untuk Fazira...

p/s: "Sorry eby....Moksu tak sengaja..nanti eby soh mama watkan cake lain ek!"


Birthday cake untuk Fajar lak mommy buat sendiri...
Of cos ler tak sehebat Secret Recipe kannnn.....
Tapi licin, okek!
(walaupon amik masa sampai 2 hari nak melicinkan!hahahaaa...)
Memula ingatkan nak beli cake kat Secret Recipe jek..
Tapi pastu pikir balik..
"kat Merlimau mana ada Secret Recipe..."
"Bukak ke time CNY nie???"
So dalam pada dok berpikir2 tu, mommy tros buat keputusan...
"Ahhhh...baik aku buat sendiri birthday cake untuk anak aku!"
Heheheheee.....
Maka sesi meng'google' resepi choc moist cake dijalankan...
Pastu buat punyer buat punyer buat....
Akhirnyer jadik ler seperti yang dalam gambar tu haaaa....
Tapi ramai yang makan, cakap kek mommy tu xder rasa macam cake!
Uikssss.....udah tu rasa cam ape?!?!?
"cake U nie rasa cam kuih bulan la!!!"
Haaaa?!?!?!
Ahh...sudah....kejadahnyer plak rasa cam kuih bulan kannnnn.......
2-3 orang dah kater cenggitu!
Hahahahahaaa....
Blasah jek la.....
Janji abis licin!!!



Wednesday, February 2, 2011

Happy 1st Birthday, Fajar!!!


02.02.2010 >> tarikh Fajar dilahirkan...



dan pada hari ini...




02.02.2011




Genap Fajar berusia 1 TAHUN...




HAPPY BIRTHDAY, FAJAR ADUKA PUTRA!!!

Mommy & Daddy doakan moga Fajar menjadi anak yang baik, jadi anak yang soleh, takmoh nakal-nakal, belajar rajin-rajin, dengar cakap Mommy & Daddy...okek!!!


We Love You!!!