There was an error in this gadget

Monday, May 31, 2010

Kepala Pening + Mata Sakit = Puding Oh! Puding....


Fuhhhhh......
Seharian dok mengadap bisness jek...
Sesambil wat keje kat opis...
Kalo boss tau neh, mau kena marah neh!
Ekekeekeeee.......
Ampun boss...
Selit masa sekejap untuk bisness jek....
Dok mengadap PC jek sampai mata pon dah sakit....
Aku neh dah ler memang rabun....
Bertambah ler power mata hitamku neh nanti!
Huhuhuuuu...
Keh la...
Kepala pon dah sakit....
Timing balik pon dah tiba...
Chiowwww.....

Asma a.k.a Lelah a.k.a Semput!

Hari sabtu lepas, Andy kena asma....
Sedia maklum, Andy memang ada asma...
Penyakit keturunan katanyer.....
Both side mommy & daddy ada keturunan sakit asma nie...
Eventhough mommy takder asma, tapi dak daddy ada...
So Andy pon ada gak ler jadiknyer...

Setiap malam memang kami tido dengan acond terbukak sampai ke pagi...
Usually mommy akan naikkan suhu kepada 25-27 celcius..
So takder la sejuk sangat..
Tapi masa Khamis malam tu, mommy and daddy terlupa nak naikkan suhu...
Menten jek la 20 celcius sampai la ke pagi...
Sangat sejuk 20 celcius tu okek!
Bila bangun pagi tu, Andy dah semput...
Nafasnyer berbunyi...
Andy kelihatan sangat mengah, tak bermaya dan tak cergas...
Even nak gelak pon dia ala-ala tak larat...
Sedih tengok keadaan dia...

Mommy dah terbiasa tengok Andy ligat dan lincah dan nakal....
Tapi masa jumaat hari tu, dia asik menangis jek...
Maybe sebab saluran pernafasan dia sempit....
So sukar untuk dia bernafas dengan sempurna...
Dan mungkin itu amat menyakitkan bagi dia...
Selalunyer kalo mommy tengah buat air milo kat dapur, Andy akan datang kaco...
Dia panjat kerusi then naik atas meja makan then joget-joget atas meja makan tu....
Tapi masa pagi tu, Andy longlai...
Dia dok dendiam jek kat kerusi tengok mommy wat air milo...
Alahaiiii.......kesiannyer anak mommy neh!
Mommy menangis tengok Andy terkulai tak bermaya....
Terbaring jek...makan pon taknak...
Nasib baik nak minum susu...

Jumaat malam, mommy dan daddy bawak Andy gi Klinik Idzham....
Mommy mintak doc ubat lelah, ubat sesema, ubat batuk etc...
Andy takot makan ubat...
Yer ler...ubat kan tak sedap...
Tapi mommy got no choice, terpaksa gak bagi even Andy melalak kaw-kaw punya...
Memang tak sampai hati tengok dia menangis sebab nanti makin kuat lelahnyer...
Tapi nak wat camne....terpaksa ler!

Semalam, makin ilang asmanyer tu...
Alhamdulillah....
Ada sket-sket ler..
Jelas kedengaran time dia gelak...
Mommmy risau la kalo berpanjangan...
Harap-harap tak berlarutan la asmanyer tu...
Doakan yang baik-baik saja....
Aminnnnnnnnnnnnnnnnnnnn..............................

Thursday, May 27, 2010

"Susah-Susah Dahulu....."

Owh....lately mommy tersangat la bznyer....
Sampaikan nak update blog pon mommy takder masa..
8.30am to 5.30pm mommy dah kat opis...
Balik dari opis, amik Aduka kat babysitter..
Usually mommy sampai umah dalam kol 6.45pm-7.00pm..
Sampai umah, mommy mandi secepat yang mungkin coz mak nak gi surau...
Kalo daddy ada kat umah, daddy tolong jagakan...
Malam lak pas mandi, makan then tidokan anak-anak...
About 9.00pm camtu, dah start wat puding....
Tu pon kalo anak-anak nie betol-betol tido...
Kalo diorang tido memain, jawabnyer kol 12am ke atas la baru mommy dapat wat puding...
Tapi kalo daddy ada, daddy yang tolong jagakan anak-anak...
So mommy dapat buat puding dengan amannyer....

Alhamdulillah....sekarang tempahan makin banyak...
Boleh dikatakan setiap hari ada saja tempahan puding...
Yang paling laku adalah pakej Belo's Favourite dan Belo's Desire....
Hari-hari dok buat puding untuk pakej yang dua nie jek...
Ada jugak dapat tempahan jenis banyak-banyak especially untuk majlis perkahwinan, jamuan pejabat dan kenduri doa selamat....
Setakat nie mommy dan daddy jek la yang pulun dok buat puding tiap-tiap malam...
Kami belom hired pembantu lagi...rasanyer tak mampu lagi...
Biarlah kami berdua berusaha sendiri menggunakan tulang empat kerat kami nie...
Mana la tau ada rezeki nanti, leh ler bukak Enterprise...
Time tu dah leh la amik pembantu sorang dua....
Hehehehee.....
Berangan jek tu.....
Betolnyer belom tentu....

Hari-hari tak cukup tido adalah perkara biasa...
Takpelah...
Peribahasa ada berkata "bersusah-susah dulu, bersenang-senang kemudian.."
Harap-harap di kemudian hari nanti rezeki kami murah, leh la kami bersenang-senangan....
La nie susah sket takpe laaaaaa......
Hehehheeee.....

Malam nie nak gi beli bahan-bahan dagangan yang dah kehabisan...
Then nak buat puding lak untuk tempahan esok...
Belo Pudding, anyone?!?!?!?!


Thursday, May 20, 2010

Belo Puding!

Sahabat sekalian....
Now mommy sangat la bznyer...
Sejak dua menjak nie, mommy mencuba nasib menjadik bisnesswoman...
Mommy try merealisasikan impian daddy untuk melihat resepi rahsia pembuatan puding kepunyaan bondanya itu berada di pasaran menjadi kenyataan...
So mommy pon belajar resepi rahsia itu dan aplikasikan di dalam bisnes mommy sekarang ini...
Alhamdulillah....
Hasil usaha tanpa jemu daddy menyakinkan mommy untuk meneruskan juga impian ini...
Keyakinan daddy yang amat tinggi membuatkan mommy semakin bersemangat...
Mommy pon nekad melakukan bisnes hasil daripada resepi rahsia itu...
Dan kini terhasil lah....

"BELO PUDING!"

Sahabat sekalian...
Sila layari resepi rahsia kami di
untuk melihat pelbagai pakej hidangan puding yang kami sediakan khas untuk santapan anda, pelanggan kami yang dihormati sekalian....

"KEPUASAN ANDA KEUTAMAAN KAMI"

Wednesday, May 12, 2010

Bisness!!!

Hari-hari sangat sibuk...
Hari-hari sangat bz....
Hari-hari takder masa.....
Hari-hari terkejar masa....

Ohhhhh.....
Tak kiralah penat bagaimana....
Tak kiralah lelah seteruk mana.....
Tak kiralah tercungap macam mana....
Pesanan pelanggan perlu didahulukan...
Pesanan pelanggan perlu diutamakan...

ALHAMDULILLAH.....
Rezeki datang tiada putus...
Perlu berusaha bertungkus lumus...
Agar bisnes bertambah bagus...
Agar hidop lebih terurus...

AMINNNNNNNNNNNNNNNN...............

Friday, May 7, 2010

What's In My Mind?!?!?

Jam menunjukkan pukul 5.27pm...
Mata dah penat mengadap PC seharian...
Tangan dah lenguh tekan butang 'REFRESH'...
Network system tak berapa bagus arini....
Kerja makin bertimpa-timpa...
Cuba selesaikan sebelum duedate...
Tapi maintain slow & steady...
Tak elok kerja gelojoh-gelojoh...
Rileks-rileks sudaaa....

Skrin antaramuka Facebook ditutup....
Bukak pula skrin antaramuka email...
Shoot email pada kenalan tentang jualan produk....
Tutup email, buka pula blog...
Cuba untuk update cerita terbaru tentang kehidupan yang biasa-biasa ini...

Huarrrrrggggghhhhhhhhhhh............
Badan agak lesu....perlu cargas!!!
Perlu segera mengambil Aduka di rumah pengasuhnyer...
Tapi tekak rasa haus...
Terasa nak minum air MILO panas...
Bagus juga rilekskan diri sambil pekena MILO 3in 1...
2 peket MILO 3 in 1 dicapai...

Buka peket pertama....
Tuang ke dalam mug....
Buka pula peket kedua....
Tuang ke dalam tong sampah...
Tersentak tetiba...
Lantas terkesima...kaku seketika....
"APAHAL AKU TUANG MILO DALAM TONG SAMPAH LAK NIE?!?!?"



Yer...aku perlu segera minum dan balik!
Aduka perlukan aku....
Babai....

Thursday, May 6, 2010

Kisah Aduka....

Semalam, hari pertama Aduka berada di rumah makcik babysitter yang baru...
Makcik babysitter yang lama tu dah tanak jaga Aduka dah...
Katanyer sebab Aduka asik nangis jek...
Nangis sampaikan makcik tu nak buat kerja satu haper pon tak boleh!
Suaminyer keje shif malam tu tiap-tiap hari tak dapat tido...
Susah nak jaga Aduka katanyer!
Yer lah makcik.....saya tak kesah.....saya carik ler orang lain yang rasa senang nak jaga anak saya nie...

Makcik babysitter yang baru nie ok gak ar...
Orangnyer macam kampung-kampung sket...
Ibu tunggal...
Dok kat flat DBKL kat area Gombak Setia sana tu...
Dekat sket ngan umah aku...
Orangnyer ramah....
Boleh la dipercayai buat masa nie...

Kelmarin bawak Aduka gi HKL wat appointment...
Nurse yang check 'buah' Aduka tu cakap Aduka bukan kena Hernia a.k.a angin pasang...
Tapi dia dipanggil 'Hidrofil' - apabila kantung buah dipenuhi dengan lendir/cecair...
Aku tanya nurse apa beza Hernia ngan Hidrofil...
Katanyer Hernia tu angin yang berada dalam kantung buah, Hidrofil lak lendir/cecair...
Nurse tu kata Hidrofil nie akan hilang dengan sendirinya...
Tapi akan mengambil masa sikit....2-3 tahun gak ler...
Ermmmm.......2-3 tahun....sikit yer........
Katanyer lagi keadaan Hidrofil tidaklah memaksa sangat sehingga tahap melakukan pembedahan dengan kadar segera sepertimana Hernia....
Akan tetapi kalo dah 2-3 tahun tak jugak hilang, maybe perlu jugak dilakukan pembedahan itu...
Ermmmmmm......
Kita tengok macammana la nanti....

Pas gi HKL, trus gi Klinik Mediviron untuk injection Aduka 3 bulan....
Sambil tu mintak gak nasihat dari Doc Ros...
Doc Ros pon tidak galakkan pembedahan wat masa sekarang nie...
Dia cakap dengar dulu nasihat doc HKL nanti...
Mintak pandangan doc nanti camner...
Kata-kata dan pandangan Doc Ros pasal hal Aduka nie meyakinkan aku dan En.Belo...
Baiklah!
Next appointment dengan Doc HKL on 16 Jun nanti...
Then we see how.....
Ok......



** for time being, google dulu pasal Hidrofil....**

Monday, May 3, 2010

10 Sebab Aku Gelarkan Diriku 'SUPER MOM!'


1 - Sambil menyuap makanan (tak kira makan pagi, tengahari atau malam), aku mengempengkan dak Aduka...

2 - Sambil pujuk dak Andy tengah guling-guling melalak, aku mengempengkan dak Aduka....

3 - Sambil mandi dan siapkan Andy, aku mengempengkan dak Aduka....

4 - Sambil tunggang langgang masak di dapur, aku mengempengkan dak Aduka...

5 - Sambil dukung dak Andy, aku dukung dak Aduka sama....

6 - Sambil kacau lauk masakan di dapur, aku dukung dak Aduka juga...

7 - Sambil henjut buaian dak Aduka, aku dodoikan dak Andy sama....

8 - Sambil sidai baju kat depan umah, aku dukung dak Aduka dan perhatikan dak Andy main...

9 - Sambil tunggang langgang masak di dapur, aku berlari henjut buaian tak berhenti-henti..

10 - Sambil ber'FB', aku mengempengkan dak Aduka....(aci la kan....hehehehheeee........)

3 Bulan Sudaaaa.....

Semalam 2 Mei 2010...
Genap Aduka berusia 3 bulan...
Aduka skang dah pandai gelak-gelak...
Kalo kita agah-agah dia, dia akan gelak...
Kadang-kadang gelak banyak...
Kadang-kadang sikit jek dia gelak!
Pastu dia dah pandai buat lontaran suara...
Hehehee...dah pandai cakap daaaa...
Tapi cakap bahasa dia sendiri ar...
Kejap kang dia sebut "aaaaaaa....."
Kejap kang dia sebut "uuuuuuuu...."
Terer ar anak bujang mommy nie!
Good Boy!