There was an error in this gadget

Thursday, December 8, 2011

Berangan Jek Ler.....

Jenjalan ke mana-mana jek...
Kalo ternampak 'Ice Room', teros berangan.....
Jenjalan lagi....
Kalo ternampak 'Tutti Frutty, teros berangan lagi....
Aku berangan jek nak ada kedai camtu....
Kedai khas menjual produk-produk puding/dessert aku nie....

Aku berangan kedai puding/dessert aku tu nanti namanyer 'Pudding's Hut'...atau 'House of Pudding'...
Aku berangan nak ada kedai yang berkonsepkan santai...
Pengunjung yang datang ke kedai aku nanti, leh dok lepak2 sambil pekena dessert aku nie sambil online....
Kalo boleh, sumer dessert keluaran aku nie aku nak bubuh dalam menu list....
Kedai nie utamakan dessert sahaja!
Main course maybe yang simple2 jek...
Cam mee kari ke...laksa ke...2-3 menu jek dah cukup!
Yang lenlain sumer dessert jek!
Sama macam konsep Ice Room la.....
Orang datang situ nak pekena ice cream jek...
Bukannyer nak makan sangat menu utama diorang tu kan!

Huh...berangan jek la yang aku mampu....
Aku sedar, aku tau....bukan kecik2 anak punyer modal yang nak kena invest....
Mau makan RM100,000 aku rasa!
Perggggghhhhhhh.......sampai ke tua ler aku nak mengumpul duit banyak cenggitu....
Tu pon belom tentu dapat kumpul!
Huhuhuuuuu......
Aku berangan nak wat pinjaman TEKUN...
Tapi orang kata susah nk apply TEKUN nie...banyak prosedurnyer kalo nak apply....
Nak try SME Bank, aku tak wat research lagi cara-cara nak apply.....
Actually aku takot nak apply loan2 nie....
Aku takot tak leh nak bayar bulanan nanti.....
Dibuatnya bisnes tak berapa nak jalan, aku nak bayar guna hape?!?!?
Gaji keje skarang nie pon setakat paras nyawa2 ikan jek tiap-tiap bulan...
Maklum ler, keje ngan kampeni kecik...so gaji pon kecik gak ler.....
Agak ketara gak ler perbezaan ngan gaji kerja kat Tourism dulu tu...
Tapi nak wat camne...daripada tak keje langsung kannnn.....
Rembat jek la ape yang ada......
Huhuhuuuu......


Kalo ikotkan hati, mau jek aku wat tindakan giler...
Nekad apply loan kat mana-mana, pastu try bukak kedai!
Tapi aku tau...bukannyer sesenang itu nak bukak kedai....
Kena ada knowledge & planning yang betol untuk meniaga nie....
Setakat meniaga online, sumer orang pon bole buat....
Tapi belom tentu semua orang ada knowledge untuk bukak kedai betol.....kan???

Errrrmmmm....
Hanya mampu berangan jek la....
Tapi aku doakan, agar suatu hari nanti doa aku akan termakbul....
Moga ALLAH melimpahi rezeki pada aku dan keluarga supaya aku boleh merealisasikan impian aku nie...
Amin Ya Robbal 'Alaminnnnnn.........