There was an error in this gadget

Tuesday, March 22, 2011

Lori Ini Sangat Jahat!!!


Kenapa aku kata lori ini sangat jahat?!?!
Kejadian berlaku di Jalan Pahang....
Masa nie waktu pagi, lebih kurang pukul 8.10am..
Jalan jem sebab hujan...
So kebanyakkan kenderaan gerak slow jek...
Lori depan keta aku nie telah buat jahat....
Bukannyer dia langgar lari seorang pejalan kaki atau penunggang motosikal....tidak!
Bukannyer dia potong 'Q' untuk mempercepatkan perjalanan....tidak!
Tapi seseorang yang berada di dalam lori ini telah membuang sampah merata-rata!
Dengan selambanyer satu tangan dari sebelah co-pilot menjengah keluar tingkap dan melemparkan polisterin bungkusan makanan ke luar tingkap!
"What the...."
Terkesima aku melihat perbuatan takde sivik langsung itu!
Tempat yang dia lemparkan bungkusan makanan tu pulak adalah tempat yang bersih, ada pokok2 hijau dan kawasan lanskap yang dijaga sepenuhnya oleh DBKL....
Sangat takde sivik la orang macam nie!
Kot ye pon nak buang sampah, tengok ler dulu kawasan yang macam mana....
Kalo kawasan tu dah memang tempat buang sampah or memang tumpuan si pembuang sampah, takpe ler jugak nak wat prangai takde sivik camtu...
Nie kat tempat yang lanskapnyer terpelihara dan cantik lagi...
Ish...ish...ish...
Nie ler contoh antara orang Malaysia yang cetek akal & tak belajar tinggi!
Bodohnyer berlapis-lapis!
Haissshhhhhhh.....

Macam Mane Yer?!?!

Aku ada persoalan permasalahan yang perlu difikirkan dan perlu dikongsi...
Aku percaya, kebanyakkan mommies mesti mengalami masalah nie gak..
Persoalan permasalahannyer adalah bagaimana nak prevent anak2 kecil daripada mengikut/meniru percakapan/perbuatan orang2 dewasa yang tak berapa nak senonoh tu?!?!?
Aku sedang mengalami masalah ini sekarang...

Kelmarin Andy genap 2 tahun 6 bulan...
So dalam usia sebegitu, Andy banyak belajar sesuatu perkara/benda itu menggunakan kaedah tiru/ajuk...
Apa yang kita buat. itu yang dia ikot...
Apa yang kita cakap, itu yang dia ulang balik...
Proses pembelajaran dia kepada sesuatu perkara yang baru adalah melalui kaedah sebegitu...
Aku tak kesah dia nak tiru perbuatan/percakapan kita asalkan semua yang dicakap/dibuat itu adalah perkara yang baik2 sahaja...
Contohnya kalo aku cakap "Andy...jom makan!"
Then Andy akan ulang balik ayat aku "Mommy...jom makan!"
Kadangkala aku didik dia supaya dia tahu yang dia adalah seorang 'abang'...
Aku ajar dia cakap dengan adik dia...
"Andy...cakap dengan adik Fajar, "No, Fajar..." "
So Andy akan cakap balik ayat aku kepada adik dia "Fajar...No, Fajar!"
Itu kalo dalam situasi si adik buat sepah mainan...maka aku ajar si abang agar tegur si adik...
Kadang2 si abang pon ikot sama sepah jugak!
Tapi takpe..tu masalah lain...kita citer kemudian!

Yang menjadi problem di sini adalah apabila ada orang dewasa yang mengajar Andy yang bukan-bukan...
Ajar Andy cakap yang bukan-bukan...
Bukan ajar cakap lucah ke....tidak!
Tapi ajar Andy cakap "piraaaahhhhhhh......" or "tumbuk kang..." or "sebok lah!" or "apahal?!?"
Ajar Andy cakap those words dengan intonasi yang ala-ala kerek semacam jek....
So Andy pon terikut2 dengan apa yang diajar...
Then bila Andy terikot2, orang dewasa semacam enjoy pulak dengan aksi Andy tu....
It's kinda fun la konon!
Bila dah terjadi perkara macam nie, bila aku tegur Andy "Andy....No!"
Then Andy replied "tumbuk kang...." sambil tunjuk tangan penumbuk...
Perilaku macam nie boleh membuatkan mana2 parents pon terkesima dengan tindakbalas yang anak2 tunjukkan tatkala kita menegur mereka....
Aku agak terkejut juga bila Andy dah pandai bagi respons yang macam tu....
Bad responds.....

Aku tak tahu nak buat macam mana.....
Lagi merumitkan keadaan apabila yang 'mengajar' anak2 nie adalah orang yang rapat dengan kita...
Tak tahu nak tegur macam mana and nak tegur siapa...
Perlu tegur anak2 atau tegur orang dewasa tersebut???
Haisshhhhh......
Perlu duduk dengan tenang dan fikir permasalahan ini dan cara mengatasinya dengan cara yang relevan...
Errrmmmm.....
Perlu berbincang dengan pasangan tentang perkara ini....

Monday, March 21, 2011

New Look....New Style....New Mood!

Balik Merlimau masa weekend aritu, teros pasang niat nak potong rambut...
Nak potong pendek then nak kaler balik rambut nie...
Aku pilih nak kaler sumer hitam...
No more hi-light merah ler, oren ler, blue black ler , purple ler bagai...
Sejak sakit nie, naik rimas rambut panjang....
Berpeluh-peluh tahan panas sambil tahan sakit...
Tu yang amik keputusan drastik, potong rambut pendek teros!

Sila abaikan muka sakit yang penuh dengan parut Chicken Pox & kulit mengelupas akibat alergik itu...
Sila fokus kepada rambut baru sayer sahajer yer! :-)


Muka pucat ~ can't put on makeup sebab still not recovered dari alergik!
Tapi takpe..janji rambut baru!
Ekekekekee....

Aku terasa muda dengan rambut baru nie...
So jiwa pon kena muda ler!
Ekekekkee...
Ada hati konon....
Dah sakit, buat ler cara sakit!
Huhuuhuuu....

By the way, cut+wash+color = RM60 jek!
Murah kan??
Kalo kat KL nie, mau RM150-RM250 harganyer...
Hehehehe...
Buat kat salon kat Pekan Merlimau....
Kawasan kampung...harus ler murah!
Giler hape kawasan kampung nak letak harga macam kat KL!!!

Rasa ringan sikit kepala bila dah berambut pendek nie...
Kadang-kadang rasa cam takde rambut pun ye gak!
Papepon, aku happy berwajah baru...
Dengan harapan hilang ler penampakan muka sakit aku nie apabila dikaburi dengan rambut baru...
:-)

Friday, March 18, 2011

Makin Sihat....

Hari nie hari pertama masuk opis setelah 4 hari MC...
Alhamdulillah....
Keadaan semakin sihat...
Walaupun still itchy and tergaru sini sana, tapi aku tetap boleh bertahan lagi...
Tak sama macam 4 hari lepas...sampaikan tido pon tak boleh...asik nak menggaru jek!
Garu dan garu dan garu dan garu....
Sampaikan kulit dah calar balar...
Sampaikan kulit dah melecet...
Sampaikan kulit dah pedih2...
Owh...Tuhan!
Hypertension yang teramat sampaikan menangis memalam....
But now, sudah boleh tido walaupon tak lena sangat la...
Alhamdulillah....
Ubat still lagi kena makan...
Cuma lepas nie kena precaution ngan ubat antibiotik yang doc bagi...
Doc pon bukannyer selalu betol tentang ubat nie...
Some of them ler...
Tak semua doc hebat and tak semua doc bongok!
Eheheehheeeee.....
Sekarang nie just kulit mengering and mengelupas...pedih2 sket kalo kena air...merah2 ada lagi, just sikit2 jek la...
Mulut still lagi mengelupas, kering and terbelah2...
Aku just sapu vaselin jek la..
Other than that, takder wat pape yang extreme melainkan minum banyak air...

Owh yer....
Tadi aku ada google pasal alahan dan kesannyer kat sini...
Sangat mengejutkan apabila artikel tu bagitau "tindakbalas ANAPHYLACTIC (serta-merta) ke atas alahan ubat boleh menyebabkan kematian!"
OMG....
Sampai tahap serious camtu skali ek!
Yang dikatakan ANAPHYLACTIC REACTION tu apabila ubat yang kita makan tu mengambil masa dari 1 saat - 4 jam untuk menunjukkan reactionnyer....
Usually, individu yang allergic ubat, akan mengambil masa seminggu untuk menunjukkan reaction...
Tapi kalo dah amik masa 1 saat - 4 jam, tu dikira Anaphylactic reaction ler tu!
And that's happened to me!!!
And dari 5 symptoms Anaphylactic reaction tu, 3 daripadanyer aku alami on that time...
Ya Tuhan....
Sesunggohnyer panjang lagi nyawa aku rupa2nyer....
Alhamdulillah....Syukur....


"Ya ALLAH....sembuhkan ler cepat penyakit nie.....aminnnnnnnnn....."

Wednesday, March 16, 2011

Beruk Kena Belacan.....

Hari nie dah masok hari ke-3 aku MC...
Kali nie aku MC sebab doctor tersalah bagi ubat antibiotik...
Kisahnyer camnie...
Hari Isnin aritu aku gi Klinik Idzham...
Dah seminggu aku batuk2 & sesema, tak ilang lagi...
So doc bagi ubat batuk, sesema and antibiotik..
Doc tanyer aku...
"Awak ada alergic ape2 ubat ke?"
"Ader...sayer alergic antibiotik augmentin, penicilin, ammoxycilin..."
"Oooo....semua yang cilin2 la?"
"A'ah....."
"Ok...saya bagi awak ubat lain la...."
"Ok....''
Doc bagi aku MC untuk 1 hari jek...
Balik ke umah, aku makan ubat yang doc bagi....
Aku tengok kat label paket ubat yang nurse tu tulis 'Pengrods'...
Ok la...aku makan sebijik seperti arahan....
Pastu baru aku tergerak nak tengok nama antibiotik kat belakang paket antibiotik tu sendiri...
Tertera tulisan 'BACAMPICILIN'
Ahhhh....sudah!
Ada cilin2 gak nieh!
Aku dah tak sedap hati...
Menjelang petang, badan aku dah start gatal2, bengkak2 & merah2 macam udang bakar!
Secara automatik badan tros jadik panas...
Aduhhhh.....tros shoot gi klinik balik!
Kali nie giliran Doc Ros lak bertugas...
Aku citer semuanya kat Doc Ros....
Doc Ros geleng2 kepala seperti tak setuju dengan tindakan doc shif pagi tadi...
Doc Ros mintak maaf banyak2 kat aku...
Aku ok jek...
Kat muka jek ok...tapi dalam hati hazaaabbbbbbbbbbbb okek!!!
Doc Ros bagai injection Piriton bagi ilangkan gatal2...
Tapi tak jalan pon....
Aku still tergaru2 macam beruk kena belacan....
Masuk hari nie, dah 2 hari 2 malam aku tak tido sebab dok tergaru2 jek!
Petang semalam gi lagi klinik...
And lagi skali Doc Ros bagi injection Piriton...
Tapi dia amik skali darah nak wat bloodtest...
Takot kena denggi katanyer...
Doc Ros kater result akan keluar arini...
Tunggu pihak klinik call jek...
Tapi sampai la nie pihak klinik tak call lagi....
Harap2 takde benda negative la yang berlaku....
Aminnnnnnnnnnnn............
Til' then, aku still menggaru2 the whole body...
Aku dah memang ibarat beruk kena belacan dah....
Huhuhuhuuuuuu....

Friday, March 11, 2011

Jadi @ Tak?!?!?

Alhamdulillah...AL for 5 days dah diluluskan oleh boss...
Tarikhnyer 4hb April sampai 8hb April...
Cadangnyer this year punyer annual vacation ke Pulau Tioman plak...
Hoyeaaaaa...... it's on my birthday!
Tapi tak tau ler jadik ke tak...
Sebabnyer Belo cam malas jek nak ke pulau2 nie...
Leceh katanyer...
Mau kena angkut banyak barang lagi....mau angkut anak-anak lagi...
Anak-anak punyer barang jek lagi banyak dari makbapak punyer barang...
Tu yang Belo cam malas jek nak pi...
One more thing, kena naik bot...
Macam leceh jek katanyer...
Ikotkan dia, dia mau pegi bercuti ke tempat2 yang boleh access by vehicle...
Senang sket katanyer...
Cam pegi holiday ke Penang ke...ke Gambang Waterpark ke...
Errmmm...ok gak cadangannyer tu....
Tapi aku tringin nak gi Tioman...
Tak penah gi saner lagi...
'The Dudes' & 'The Mommies' sumer dah decide nak ke Tioman...
Bersemangat diorang bercerita pasal Tioman...
Belo sorang jek cam malas nak join...
Katanyer, "biar jek diorang pi Tioman tu...kita sefamily gi la Gambang ke...mane2 ke..."
Aler.....so takde la percutian tahunan kali ke-5 ngan 'The Dudes & The Mommies' dah kali nie...
Ermmmm.....nak tak nak, aku pon kena ler ikot gak...
Kalo Belo nak join diorang, aku join ler...
Kalo dia tanak join, aku ikot ler jugak....
Errmmm.....tapi on that day kena gak gi memaner...
Kalo tak, rugi cuti aku 5 hari tu!
Silap2...balik Merlimau jek last2 nanti...
Huhuhuhuuuuu....
Tak bestnyer birthday tahun nie... :-(

Tuesday, March 8, 2011

3 Bulan Lagi VS Pencari Kerja Tegar...

Lagi 3 bulan jek lagi jangka hayat aku kat Tourism nie...
30 Jun 2011, kontrak aku sebagai Research Officer akan tamat...
So, dah 6 tahun 1 bulan aku menjadi warga Tourism...
Lepas nie aku tak tahu aku nak jadi ape dah...
Paling koman pon aku jadik suri rumah tangga jek ler...
Dalam pada tu, running family bisnes nie...
Tapi that time full-time la plak...
Kalo skang nie part-time jek sebab still ada keje 8.30am-5.30pm..
But after June nanti, no more office hour...
Huhuhuuuu....
Sedeynyer biler memikirkan kontrak yang bakal tamat nie...
Tapi nak wat camne...
Dah sampai situ jek jodoh aku ngan Tourism nie...
Dalam pada nie, aku still sedang mencari keje kosong kat mana-mana company yang ada iklankan vacancies..
Jobstreet, Jobsmalaysia, E-job, Jobvacancies etc...just name it!
Sumer website cari keje kosong aku dah buka...
Ada yang dipanggil interview..
Tapi apakan daya..time tu aku kene chicken pox!
Huhuhuuu...
Sepanjang 2 minggu MC sebab kene chicken pox, aku apply macam-macam jawatan secara online...
Dan aku kena panggil interview kat 3 tempat...
Tapi sumer aku tak dapat pegi!
Huhuhuuuu...
Tak kena timing ler chicken pox nie kuar!
Sangat sedey... :-(
Takde rezeki..nak wat camne...
Mungkin ada hikmah disebaliknyer...
Tapi pencarian tidak terhenti di situ...
Aku masih lagi menjadi seorang pemburu kerja yang tegar!
Hahahahaaaa......
Good Luck, Nofa!!!
:-)