There was an error in this gadget

Tuesday, December 22, 2009

Kenangan Ke Perlis.....

Tarikh : 17hb Disember 2009 hingga 20hb Disember 2009
Waktu Perjalanan : 3.00pm - 10.00pm
Destinasi : Kangar, Perlis Indera Kayangan
Misi : Hantar Rombongan Perkahwinan Abang!


Day 1

Tunggu En.Belo bangun tido kol 1.30pm, pas keje shift malam...
Pastu start packing luggage, then bersiap-siap then gerak lebih kurang kol 3.00 petang...
Perjalanan agak lancar walaupun boleh dikatakan hujan lebat sepanjang jalan especially area Tapah ngan Bagan Ajam...
Ada gak area yang tak hujan...tapi most of da places asik rainy jek!
Sampai kat Homestay Taman Behor Pulai lebih kurang kol 10.00pm...
Keletihan yang amat!
Malam tu En.Belo bawak gi makan kat medan selera yang ada kat area Roundabout Bandar Kangar tu...
Walaupun makanan yang aku order (nasi kosong, telur dadar, sup kosong & daging goreng kunyit) tak braper menyelerakan....blasah jek la!
Balik jek dari dinner, aku muntah...
Hamek!
Rugi jek makan...!


Dowh......jauh lagi Kangar neh!!!


Day 2
Pepagi bangun kol 7.45pm, En.Belo ajak beli nasi lemak bungkus kat Stesen Keretapi Kangar...
Kecik jek nasi lemak bungkus tu....
RM0.60 jek harganyer!
Ada yang letak telur, ada yang letak sardin, ada yang letak ikan masin....
Tapi sumer sikit-sikit jek..jangan harap la nak banyak-banyak,kan.....
Harga pon 6 kupang ja, cekkkk...!
Beli 20 bungkus, then bawak balik....

Andy seronok jenjalan di waktu pagi kat Kangar!

Uiksss....mensyukuri & menikmati kehijauan alam nikmat Tuhan ka, cekkkk?!?!


Tengahari pas solat Jumaat, kami bersiap-siap....
Kami gi umah pengantin pompuan untuk acara akad nikah...
Umah pengantin pompuan takde la jauh sangat dari Homestay kami...
Kat area Kampung Sawa...tempat makan terkenal seantero Perlis tu.....tau???
Majlis habis lebih kurang kol 4.30pm....
Pastu Pak Teh & Family bercadang nak gi ke Padang Besar....
Nak shopping sket katanyer....
Maka kami pon ikot ler sama....
Anggun berbaju kurung dan segak berbaju melayu kami berdua bershopping ke Padang Besar tu!
Ekekekekeee......
En.Belo paling rimas lah time tu!
Sanggup dia gi beli t-shirt instant, trus tukar kat situ gak!
Tak sanggup kepanasan berbaju melayu di Padang Besar....
Ekekekkee......
Lantak kome ler, yeop!

Andy sronok kat Padang Besar, daddy wat muka tahan rimas!

Tengah sakan jenjalan bershopping, tetiba lak hujan lebat!
Memandangkan 'mak buyong' takleh nak lari lelaju ke kereta, maka wajiblah aku basah kuyup, kan...
Takpe la basah kuyup pon...janji Andy tak basah kena hujan!
Time malam tu reramai gi makan kat D'Sena Restaurant....
Ingatkan nak makan seafood...
Alih-alih ramai yang order ala-carte lak....
Takpela..aku order mihun tomyam jek la....
Pastu tengah malam, En.Belo ajak gi makan kat salah satu kedai makan kat Roundabout Kangar tu yang ada jual mee udang best!
Aku tak makan sebab dah kenyang....
En.Belo tak puas makan kat D'Sena tadi....
Tapi aku rasa sikit mee udang tu....
Memang sedap!
Day 3
Dalam kol 11.30am, bersiap nak ke majlis perkahwinan lak....
Tapi takde kompang, takde berarak, takde bersanding...
Just datang bertandang, pengantin bergambar, possing sana sini then makan beradap....
Tu jek!
Sempoinyer majlis kahwin diorang nie.....
Lebih kurang kol 2.30pm kitorang gerak balik ke Homestay....
Sedara-mara yang lain sumer nak gi Padang Besar lagi....
Nak shopping lagi katanyer!
Owh....aku sangat penat untuk itu....
Maka aku pilih untuk balik sajer ke Homestay dan tido!
Tapi aku tak tido pon...
Yang tido Andy dan daddynyer sajer...
Bagi diorang rest cukup-cukup dulu.....
Pastu lebih kurang kol 4.00pm, En.Belo bangun tido....
Kejutkan Andy bangun gak....
Pastu kami gi jenjalan seantero Perlis!
Kami gi Gua Kelam, Taman Ular, Ladang Tebu......
Selebihnyer sesajer jenjalan tengok tempat orang......
Time malamnyer, aku lak ajak En.Belo gi makan mee udang kat kedai Roundabout Kangar tu...
Fuhhh...puas hati ar!
Memang sedap, seh!
Semangkuk mee udang berharga RM8.00...
Ada udang 3 ketul jek!
Tapi beso-beso udangnyer.....
Memang puas hati ar!!!
Perggggghhhhhhh........ (luper ar nak amik gambo mee udang tu!)

Mommy & Andy teruja bergambar kat area sawah padi
yang saujana mata memandang!


Andy & Daddy kat Entrance Gua Kelam...


Mommy & Andy kat Ladang Tebu....


Ladang Tebu - Hijau jek mata...saujana, kan?!?!


Day 4 (Last Day)


Pepagi lagi, kol 6.30am mak dah kejutkan bangun tido...
Arini nak balik KL dah....
Lebih kurang kol 8.00am, kami reramai bergerak tinggalkan Homestay...
On da way tu, kami singgah ke Lata Kinjang....
Sajer nak mandi air terjun....
Mommy sangat excited sebab nie first time bawak Andy gi mandi kat waterfall....
Andy takut giler masa memula masuk air...
hehehe.....sejukkkkkk ar, daddy!



Slow2 Andy dah boleh adapt ngan kesejukkan air terjun...


Dah boleh sengih dah...seronok mandi waterfall ler tu...


Andy ngan kengkawan yang temankan Andy mandi sama kat situ....
Ntah anak-anak sapa ntah depa nie!!!


Andy takmor naik..nak mandi lagi!


Seronok tengok gelagat Andy mandi kat waterfall tu....
Pandai dia kayuh kaki kat dalam air...
Nanti kalo ada freetime, mommy nak bawak Andy gi waterfall lagi la....
Picnic kat Sg.Congkak ke....kat Ulu Yam ke...mesti best!
Mommy dah belikan untuk Andy swimming pool plastik tu...
Agak besar gak la sizenyer untuk kanak-kanak.....
Nanti boleh la Andy main kuak-kuak kat dalam pool tu...
Ekekekkeee........


No comments: