There was an error in this gadget

Monday, November 16, 2009

Menu Mati Akal....!

Semalam mak aku takder...
Macam biasa ler...dia gi holiday ke Acheh, Indonesia plak kali nie...
Padahal baru jek balik dari Sabah 2 minggu lepas...
Hish...hish...hish...
Dia gi holiday sampai ari Rabu kang....
Pasni tak tau ler mana lagi lokasi holiday seterusnyer...
Huhuhuuu.....

Disebabkan mak takder, so aku ler yang menjalankan tugas memasak...
En.Belo lapo...
So bila beliau balik keje malam nanti, beliau mau makan katanyer....
Maka aku kebuntuan mau masak ape....
Adehhhhh.....mati akal neh!
Adalah menjadi satu penyeksaan bagi 'weekend-wifey cum mother' bila memikirkan ape nak masak....
Maklum ler...masak time weekend jek!

So selepas menggodek segala macam barang dalam peti ais tu, aku pon terjumpa la satu tin carbonara ngan sepeket fettucini yang still tak berusik...
Maka aku pon me'rajin'kan diri memasak sehabis baik untuk sang suami (chewahhhh...!)

Tapi aku tak dapat nak masak sebab Andy ada....
Budak kecik nie memang pantang kalo ada orang yang ke dapor...
Maka beliau pon mahu mengikut ke dapor skali...
Bukan untuk menolong masak...tapi untuk 'tolong' kemaskan tin-tin biskut, tin milo, segala macam tin la kat gobok dapor tu!
Andy dah pandai bukak-tutup pintu gobok nenek!
So abis tin susu F&N, peket teh Lipton ngan Nescafe 3 in 1 nenek dia 'kerja'kan....
Nasib ler.....

So untuk melancarkan misi, aku telah dengan 'kamikaze'nyer mengurung Andy dalam bilik!
Bukak econd...bukak tv...buat susu dia sebotol siap-siap...bentangkan tilam ngan bantal busuk dia...
Pastu biarkan dia dok dalam bilik sensorang...
Pastu aku pon terus menjalankan misi 'besar' aku iaitu memasak 'Fettucini Carbonara Chicken Ball' yang adoooo....
Ekekekeeeeee.....
Sepatutnya lawan ngan meatball baru sedap..
Tapi yang ada hanyalah chicken ball jek...
Blasah jek la belalang!

Terus terang, aku memang tak reti sangat masak western nie....
En.Belo yang terror bab-bab western food nie...
Tapi aku penah ler tengok beliau masakkan untuk aku masa besday aku aritu...
So aku pon antara ingat-ingat-lupa, wat jugak ler....
Berhempas pulas aku kat dapor tu sensorang....
Sambil tu aku intai gak Andy...
Ok jek dia dok dendiam dalam bilik sambil minum susu ngan tengok tv...
Good boy!
Pas abis masak tu, En.Belo pon balik dari keje....
Pas beliau mandi, dengan muka yang memang tersangatlah laparnyer, beliau ajak makan....
Beliau kata "ermmmm....not bad la rasa dia...."
Ekekekee.....
"Terror gak aku nie rupanyer yer!" ~kata dalam hati jek!
Agak kenyang gak ler kitorang smalam.....
Banyak lagi belen fettucini carbonara tu...
Tapi sumer abang aku dah bedal, kasi peghabih sepinggan penuh!
Ok ar tu....'bisnes' laku!
Ekekekkeeeeee............


Fettucini dalam proses rebusan (bubuh sket virgin olive oil)



Carbonara yang sudah siap dimasak!

No comments: