There was an error in this gadget

Tuesday, August 25, 2009

Percutian Sebelum Ramadhan!


Seperti tahun-tahun sebelum ini, percutian kali nie terdiri dari muka-muka yang sama gak..
i- En.Ayun + Pn. Sue + dak Merrah
ii- En. Belo + Pn. Nofa + dak Andy
iii- En. Komak + Pn. Eima + dak Batrisyia
iv - En. Ayid + Cik Ayu


Annual vacation kali nie berlokasi di Pulau Redang, Terengganu...
Kami ke Terengganu dengan menaiki 2 buah kereta sahaja....car pool...
Heheheee.....
Percutian yang sepatutnya 3 hari 2 malam telah menjadi 4 hari 3 malam gara-gara tak sempat nak kejar timing bot yang berakhir pada pukul 3.00pm...
Bertolak dari KL pun dah pukul 10.30am....
Perjalanan jek mengambil masa 6-7 jam dari KL-Merang....
Giler haper nak kejar bot kol 3pm!
Jawabnyer kami bermalam nie resthouse berdekatan area Jeti Merang jek dulu...
Amik 2 bilik jek...satu bilik kaum bapa dan satu bilik kaum ibu dan anak-anak...


Keesokkan harinya baru kami bergerak dengan kadar segera naik bot untuk ke Pulau Redang...
Perjalanan menaiki bot memanglah amat pancaroba!
Aku rasa mual giler dengan keadaan laut yang berombak kuat...
Tukang bawak bot tu pulak ingat dia tengah bawak kereta F1 gamaknyer!
Tak reti ler nak bawak bot slow n steady....
Dia bawak laju sampaikan aku rasa nak muntah....
Aku peluk Andy erat-erat....
Andy lak tertido dalam pangkuan aku....


Sampai jek kat pulau, aku dah rasa betul-betul nak muntah...
Dah tahap kronik dah!
Aku tak larat nak dukung Andy....
En.Belo take over dukung Andy dan bawak sumer luggage kami....
Aku dah macam nak pitam dah...
Seumur hidup aku naik bot, tak pernah aku rasa teruk giler babi camnie!
Nie paling teruk lah kiranyer!


Check-in kat Redang Holiday Resort.....
Amik pakej 3 hari 2 malam = breakfast + lunch + dinner (+1 nite BBQ) + 3x snorkling....
Condition bilik memuaskan...
2 katil queen size...aircond ada...kipas pun ada....TV jek takder!
Cesssssss........
Terus tak tau nak buat apa time masa terluang....
Melayankan kerenah Andy dan daddynyer jek la....


Percutian kali nie tak banyak aktiviti sangat.....
Aktiviti kami banyak bergantung pada jadual snorkling yang resort arrangekan...
Selebihnya aktiviti bebas....
Terpulang la...nak mandi laut ke....nak main pakau ke...nak karaoke ke....tapi memancing tidak dibenarkan sama sekali!
Kesian kat para bapak yang kepenatan membawak batang pancing memasing....
Sudahnyer tak dibenarkan memancing oleh pihak marine dalam jarak 30km radius...
Hahahahaaaa..........
Padan muka..........


Memang seronok snorkling....
Kami dibawa ke Marine Park dan kawasan-kawasan spot untuk snorkling....
Dapat tengok keindahan alam bawah laut....
Terus terang aku katakan, ini bukan first time aku snorkling...
Aku pernah snorkling kat Pulau Kapas dan Pulau Pangkor sebelum nie....
Tapi snorkling kat Pulau Redang nie memberikan aku kepuasan yang berlainan...
SUBHANALLAH.....
Itu jek yang boleh aku cakapkan....
Keindahan hidupan alam bawah laut sangat menarik dan penuh warna warni...
Macam-macam hidupan laut aku tengok...
Sempat jugak aku sentuh coral yang sangat besar dan cantik itu....
Aku bergilir-gilir dengan En.Belo gi snorkling.....
Time aku snorkling, En.Belo jagakan Andy....
Time En.Belo snorkling, aku lak jagakan Andy....
Abis jek aktiviti snorkling...balik ke resort then terus sambung mandi laut...
Heheheheee.......
Kat depan resort pun boleh snorkling gak....
Lagi cantik coral-coral kat sini nak dibandingkan kat kawasan spot snorkling yang resort's guide tu bawak....
Huh!


Salah satu coral yang ada....



On last day, aku mengalami fobia naik bot...
Tapi aku gagahkan jugak diri nie naik bot tu...
Takkan ler aku nak tinggal kat Pulau Redang nie plak kan...
Alhamdulillah.....perjalanan bot time balik tak macam masa datang aritu....
Kali nie bot dipandu oleh orang lain....
Orang tu pandu bot dengan penuh berhemah dan membuatkan aku tidak pening dan mual-mual...
Relaks jek aku dok dalam bot tu....
Tau-tau jek dah sampai kat Jeti Merang...
Hehehehee....
Giler riak, siot!
Dari Jeti Merang pukul 12.00 tengahari, bertolak ke KL....
Sampai di KL lebih kurang pukul 9.00pm....
Giler lamer perjalanan, siot!




Daddy ajar Andy mandi air laut...tapi Andy takut!



Bapak-bapak dengan anak masing-masing...yang bujang sorang tu wat dekkk jek!



Andy still takut tengok air laut tu....



En.Ayun, En.Ayid & En.Belo tengah enjoy bersnokling....


Aktiviti 'Mari Menimbus Orang di dalam Pasir'....

Daddy timbuskan Andy dalam pasir separuh badan then buat bentuk keta Volkswagen...hahaha.....

"Kami on the way balik KL....."

p/s: next year punyer annual vacation, kita ke Pulau Tioman pulak...nak?!?!

2 comments:

Reflisia said...

wahhhhh..bestnyer

-LaDy rAzOr- said...

memang best....
nak-nak pegi reramai....
percutian itu satu ketenangan....
huhuhuuuuu.....