There was an error in this gadget

Monday, April 26, 2010

Poor Him...

Ramai yang bertanya kenapa dengan Aduka...
Kenapa Aduka kena operation?
Operation ape?
Actually Aduka kena 'angin pasang' a.k.a Hernia ~ penyakit orang lelaki...
Penyakit nie akan membuatkan penghidapnyer mengalami sakit kat bahagian 'buah'nyer coz 'buah' membengkak dan besar dari size normal, manakala batangnyer pulak akan termasuk ke dalam...

Mommy rasa dia kena sakit tu since dari dalam perot lagi kot...
Tapi baru notice masa dia dah berusia 1 bulan...
Mommy cakap cenggitu sebab ada orang cakap kalo mommy yang tengah preggy selalu kuar malam,'berembun' kata orang tua..nanti anaknyer kena angin pasang...
Wallahualam...
Mommy memang nampak 'buah' Aduka besar since lahir..
Tapi mommy ingatkan it's normal..
Tak tau ler plak actually Aduka kena angin pasang...
Patut ler Aduka asik melalak jek..especially time tengah malam...
That's why mommy tak tido malam sepanjang berpantang tempoh hari sebab waktu Aduka melalak dari 12.00 tengah malam sampai la 7.00pagi....then baru la dia tido...
Mommy sangat tired masa tu...and maybe that's why la berat mommy susut...
Tambahan pulak mommy demam 2x masa time berpantang tempoh hari...

Berbalik cerita Aduka...
Mommy dah pun bawak gi klinik...
And doc cakap kalo nak cepat baik, kena buat operation...
Doc cakap hernia nie terjadi sebab angin dalam usus perut baby dah termasuk ke dalam kantung 'buah'nyer...
So bila buat operation, doc akan buangkan angin yang berada dalam kantung buah tu dan betulkan balik usus perut baby...
Mommy ada jugak bawak Aduka berubat secara traditional kat Merlimau...
Ada pakcik kat kampung Merlimau tu reti pasal benda-benda nie...
Bila pakcik tu urut Aduka, Aduka melalak...
Pastu dia kentut banyak kali...then terus terberak banyak giler!
Fuhhhh...nampak sangat memang banyak angin dalam perut and buah dia...
Gerun mommy tengok...
Pastu pakcik tu bagi daun kecubung dan minyak bawang untuk disapukan kat buah Aduka setiap kali waktu malam...
Alhamdulillah nampak perubahan size buahnyer...
dDah mengecil sikit dari sebelum nie...
Tapi still lagi besar...tak macam size baby...

Ikutkan daddy nak jek buat operation...
Biar cepat sembuh....
Orang kata kalo sekali dah kena angin pasang, tak mustahil untuk kena lagi bila dah besar nanti...
Tu yang mommy takot tu...
Takot bila dah besar, Aduka kena lagi...
Hukhukhuk......kesian Aduka!

Camne nie ek???
Perlu dibuat operation or just teruskan berubat cara traditional?????

5 comments:

@nnap3jelov3b@by@qiL said...

kesian aduka huhuhu kalo da x leh cara tradisional kene la wat operation ..tp if awak nk cr pengubat tradisional tempat len y not awk try kan sian dia

-LaDy rAzOr- said...

tu ar...
kesian dia asik nangis jek...
dah ler x tau sakitnyer sampai tahap mcm mana..
yg kita tau just sakit jek...
hukhuk...

whizatie said...

nofa,

ini pengalaman kw dgn abg wiz.. adam pun dah buat operation because of hernia masa dia umur dekat setahun kot... kw dah tak ingat... masa tu betul2 hari raya haji...2,3 days tu adam mmg asyik menangis jerk n pengasuh dia pun dah bgtau yg buah adam bengkak...weol yg takder pengalaman nih ingatkan takder aper...balik kg, adam still melalak mcm kena histeria sampai merah2 muka... mula2 tu bwk gak pi berubat kat sorang pakcik nih, tp dia sendiri mengaku adam dah tahap kritikal sbb dah bengkak sgt dia advise bwk gi hospital... on that day raya haji hospital kerajaan maner bukak kan, so bwk lah ke private hospital pantai melaka... doc ckp hernia nih kalu tak buang dari sekrang nnti dia besar dia akan kena balik..so weol decide buang jerlah... kesian mmg kesian dia kecik lagi... kw lar yg menangis giler babi time adam kena cucuk urat n pas operate tu dia lembik sampai nak nangis pun takder suara....before n after operation xleh minum susu.. .kesian sgtttt.. tp skang alhamdulillah... dah lega sbb dah buang kan...after operation tue doc siap tunjuk lagi kantung tu kat weol...

whizatie said...

erm...

panjang nih nak citer, ada org tua2 ckp masa adam kecik, weol tak tuam dgn sirih panas...tp mmg betul pun kw kan takder pengalaman tambah2 lak mak keje masa tue ayah yg jaga..so cara moden jerlah...

nofa, kalu nak tahu sakit dia mcm maner kena tanya org dewasa yg ada jugak kena hernia tau..cam biras kw... dia kata sakitnya masyaALLAH..tuhan ajer yg tahu..ahh cuba bayangkan kalu budak kecik... anak buah kw lelaki kat sarawak pun kena jugak, tp kakak kw dapat minyak urut dari bidan kat saner...

tp tulah frankly speaking yang, better buang jer hernia tue..dia kecik lagi kan, senang recover.. pas operate xyah pantang2...jahitan cepat sembuh nnti mcm adam...kalu org besar nih byk pantangnyer...ok dont wori k nofa..insyaALLAH boleh baik tue...discuss dgn hubby dan family..

Haris Zuhaina said...

operate jew lah nofa... berubat kampung ni amik masa nak baik n tak tau kemujarapannya...
p doktor, semua bleh scan....
klu p berubat cara kampung, klu jadi apa2 ssh... yang menanggung anak kita, sekurang2nya bl p doktor ada justifikasi logik...
ada tu letak katak puru lah dll...
taku nanti lagi lama lagi teruk effectnya... takut nanti efek kat 'kelakian'!!! lagi kesian....