There was an error in this gadget

Monday, May 31, 2010

Asma a.k.a Lelah a.k.a Semput!

Hari sabtu lepas, Andy kena asma....
Sedia maklum, Andy memang ada asma...
Penyakit keturunan katanyer.....
Both side mommy & daddy ada keturunan sakit asma nie...
Eventhough mommy takder asma, tapi dak daddy ada...
So Andy pon ada gak ler jadiknyer...

Setiap malam memang kami tido dengan acond terbukak sampai ke pagi...
Usually mommy akan naikkan suhu kepada 25-27 celcius..
So takder la sejuk sangat..
Tapi masa Khamis malam tu, mommy and daddy terlupa nak naikkan suhu...
Menten jek la 20 celcius sampai la ke pagi...
Sangat sejuk 20 celcius tu okek!
Bila bangun pagi tu, Andy dah semput...
Nafasnyer berbunyi...
Andy kelihatan sangat mengah, tak bermaya dan tak cergas...
Even nak gelak pon dia ala-ala tak larat...
Sedih tengok keadaan dia...

Mommy dah terbiasa tengok Andy ligat dan lincah dan nakal....
Tapi masa jumaat hari tu, dia asik menangis jek...
Maybe sebab saluran pernafasan dia sempit....
So sukar untuk dia bernafas dengan sempurna...
Dan mungkin itu amat menyakitkan bagi dia...
Selalunyer kalo mommy tengah buat air milo kat dapur, Andy akan datang kaco...
Dia panjat kerusi then naik atas meja makan then joget-joget atas meja makan tu....
Tapi masa pagi tu, Andy longlai...
Dia dok dendiam jek kat kerusi tengok mommy wat air milo...
Alahaiiii.......kesiannyer anak mommy neh!
Mommy menangis tengok Andy terkulai tak bermaya....
Terbaring jek...makan pon taknak...
Nasib baik nak minum susu...

Jumaat malam, mommy dan daddy bawak Andy gi Klinik Idzham....
Mommy mintak doc ubat lelah, ubat sesema, ubat batuk etc...
Andy takot makan ubat...
Yer ler...ubat kan tak sedap...
Tapi mommy got no choice, terpaksa gak bagi even Andy melalak kaw-kaw punya...
Memang tak sampai hati tengok dia menangis sebab nanti makin kuat lelahnyer...
Tapi nak wat camne....terpaksa ler!

Semalam, makin ilang asmanyer tu...
Alhamdulillah....
Ada sket-sket ler..
Jelas kedengaran time dia gelak...
Mommmy risau la kalo berpanjangan...
Harap-harap tak berlarutan la asmanyer tu...
Doakan yang baik-baik saja....
Aminnnnnnnnnnnnnnnnnnnn..............................

No comments: