There was an error in this gadget

Tuesday, December 15, 2009

Sakit, Dowh!!!

Jumaat last week aku dapat MC...
Aku kena gi HKL untuk further check-up pasal bleeding aku tempoh hari....
Pepagi lagi aku dah terpacak depan Klinik Hospital Bersalin tu....
As usual, terlalu banyak kerenah birokrasi perlu dihadap....
Kaunter pendaftaran lain...kaunter bayaran lain(belom jumpa doc lagi dah kena bayar dulu!)...kaunter 'booking' lain(tertanya2 gak..nak booking ape ek?? booking wad or doc ke???)...kaunter check air kencing lain...kaunter check BP lain....
Adeh....banyak sangat kaunter la hospital gomen nie!!!
Bayangkan....aku sampai kat klinik hospital bersalin tu kol 8.00am dan abis sumer dalam kol 11.00am!!!
3 jam untuk sumer urusan, siot!!!


Memula gi kaunter pendaftaran...pastu gi kaunter bayaran...pastu gi kaunter booking...
Aku siap tanyer kat nurse tu "kaunter booking nie untuk booking ape ek???? nak booking bilik wad ke????"
Nurse tu balas "taklah...kaunter nie untuk buat buku merah nie....buku check-up"
"OOOOOOO........kaunter book-king, kaunter wat buku yer!..."
Oooooo....baru ler aku paham!
Pas kaunter booking tu, gi lak kaunter check BP....
Memandangkan aku tak breakfast lagi, maka BP aku pon rendah....
Takder hal la tu....


Yang jadik halnyer bila dah kena panggil untuk masuk bilik scan...
Nurse tu soh aku baring atas katil untuk scan...
Pastu Doc pun sampai....Doc pompuan, berbangsa India....
Dia scan perot aku nie sambil membebel....
"Kenapa baru sekarang U datang sini wat check???U tau tak baby boleh mati kalo bleeding???"
Aku terkesima seketika....
Erkkkk....
Doc check baby dalam perot nie ok jek...baby tak songsang, uri tak ke bawah....
Pastu dia soh aku dok kat luar dulu sementara tunggu nama dipanggil lagi....
Dah tunggu about 15-20minit, nama aku kena panggil...
Aku kena masuk bilik doc yang ada satu ruang kecik untuk katil, yang ditutupi dengan langsir...
Nurse soh aku baring untuk wat check...
Aku tertanya-tanya dalam hati ..." nak check ape lak nie???"
Nurse tu soh aku bukak seluar dan mengangkang....
Aku buat jek la seperti yang disuruh sambil blur2...
Pastu datang lak Doc Junior, masukkan satu alat macam muncung itik ke dalam faraj nie...
"Tahan sakit sikit yer..." kata Doc Junior tu...
Adehhh.....agak sakit sikit la...tapi leh tahan lagi....
Actually diorang nak check punca aku bleeding tempoh hari...
Pastu Doc Junior tu macam wondering..there's something inside my servix..
Alamak hai....amende lak tu ek...
Pastu Doc Junior tu refer kat Doc Senior - Doc yang sama yang scan sambil membebel kat aku tadi..
Then Doc Senior tu datang then dia belek2 serviks aku nie sambil dok godek2 alat muncung itik tu..
Adoiiiiiii...............sakitnyer!!!
Pastu dia tekan dendalam alat tu pastu ntah hape yang dipulasnyer ntah!
Maybe dia nak tengok dengan jelas amende kat dalam serviks aku nie...
Nak tengok, tengok jek la...aku tak kesah....
Tapi.....sakit la, siot!!!!
Aku dah meleleh air mata dah....
Doc Junior tu cakap bebaik ngan aku "sabar ek...memang sakit, tapi U jangan la menangis...."
"I tak tahan sakit....i rasa sakit macam nak terberanak jek!" aku balas...
"Tahan sikit yer...U jangan stress...kalo U tress lagi U rasa sakit" Doc Junior tu cuba tenteramkan aku lagi...
Yer...memang aku stress!
Kalo dah anu ko nie kena godek-godek dengan ganasnyer, mahunyer ko tak stress!!!
Mengalir lagi air mata duyungku ini....
Pastu Doc Senior nie cakap "Dalam serviks U ada luka sikit....tapi luka nie lain macam sikit...But we will see how....U bleeding banyak nie...U pakai pad dulu then tunggu 30 minit, then kita tengok macam mana...." pastu dia blah...
Adehhhh.....aku terasa darah keluar banyak dari anu aku nie....
Nurse tu bagi aku pad...aku pakai then aku berdiri, pakai seluar macam biasa....
Tapi pinggang aku rasa sengugut- perasaan yang sama masa aku bleeding tempoh hari...


Aku kuar dari bilik doc...gi kat mak...
Aku ceritakan sumer kat mak...
Mak cakap rasa sengugut tu sebab impact dari anu kena godek & pulas dek doc tu....
Pastu mak kata kalo nak diikotkan aku takder la bleeding mana pon...tapi Doc Senior tu ganas...godek2 then pulas2nyer alat muncung itik tu....memang ler berdarah anu aku nie jadinyer!
Dah tunggu 30 minit tu, nurse tu mintak pad aku nie...nak tengok separah mana aku bleeding...
Takde bleeding apepon...just ada setitik darah jek kat pad tu!
Aku lega....
Tapi dalam masa yang sama aku hangen!
Sakit, dowh!!!
Aku rasa macam nak terajang jek Doc Senior yang ganas tu!
Time tu mula la aku terfikir pasni aku tanak mengandung lagi ar....
Cukup la 2 orang...Andy + baby dalam perot nie.....
Seksa idop anu kena godek & pulas, siot....
Huhuhuuuuuuu........




p/s: apsal la lelaki pon tak kena pengalaman godek & pulas anu nie ek????

3 comments:

Haris Zuhaina said...

Hish, lemah sendi2 aku nih.... psl kaunter tu, cb ko email jer kat PM/Menteri tgk.... cm kn berani ar... hehehehe
bangang ar dok nih... aku fobia kena seluk2 nih ar klu bab ngandung nih!!!! tang beranak tak sgt, sbb ada ubat thn sakit... hish, nih nak jalan pun lembut lutut jer, beb!!!

-LaDy rAzOr- said...

huhuhuuu...tau takpa!
hang yang baca story aku nie pon dah lembut lutut...apatah lagi aku yag hadap nie....
huhuhuuuu.....
rasa mcm serik jek nak ngandong lg....

LAILATUL AZLIN ABD LATIB @ LATIB said...

serious..bab kena check servik paling aku benci..dulu water beg leaking masa mgdgkan auni...kena check gaya gitu ler...
sakitnya tuhan aje yg tau....so still bleeding ke?