There was an error in this gadget

Saturday, September 13, 2008

Si Apek Tua.....

Masa hari Khamis aritu aku n dear gi bazaar ramadhan kat Taman Melawati....
Best bazaar ramadhan tu....tapi penuh manusia yang amat!
Dengan keadaan yang tak berapa nak selesa nie, aku tetap gak jalan-jalan...
Dok ler mengusung perut boyot nie....
Heheheheee.....
Berhimpit-himpit manusia yang datang entah dari celah mana...
Aku dah macam nak pitam dah....berasak-asak......
Aku dan dear jalan slow-slow...
Dear setia menggengam erat tangan aku....
Takut aku hilang dalam lautan manusia ler tu gamaknyer.... (sayang bini gak rupanyer...ekekekee....)
Kadang-kadang perut nie rasa sakit lak...
Maklum ler...dah sarat cenggini pun ada hati nak merayap lagi tu....
Risau lak aku...kot jadi hal lak tetiba kan....
Dear cakap "jangan u terberanak kat sini dah ler,b.....I tanak letak nama anak MOHD BAZAAR RAMADHAN!"
Erkkkk.....mongok ler orang tua nie! (ape jadahnyer nak letak nama anak cenggitu..)
Dalam pada mengharungi lautan manusia tu, aku ternampak ler sorang apek tua nie sedang meminta sedekah..
Aku dah pelik dah sebenornyer...
"Ko cina...aper ko buat mintak sedekah kat kawasan bazaar ramadhan nie?" kata hatiku ini...
Beria-ia ler si apek nie membongkokkan badan lagaknyer seperti menghidap 'osteoporosis' sambil membawa kayu sebagai penyokong badan tuanya itu...
Tangan yang lagi satu dok pegang tupperware kosong seperti tupperware isi taufufa pasar malam berharga RM1 sebekas tu....
Dia mengekori belakang manusia yang cuba untuk ditagihkan wang sedekah sambil menunduk berkali-kali...
Lagaknyer seperti orang Jepun yang tunduk hormat kepada Maharajanya...
arigato.....arigato....lebih kurang camtu ler gayanyer......
Kalo orang tu tak bagi duit sedekah, dia follow orang tu sambil tunduk berkali-kali...
Cis....sunggoh mencuakkan ler perilaku si apek itu!
Aku dan dear just pass by jek si apek tua peminta sedekah itu...
Berharap sangat ler jangan dia follow kitorang sambil tunduk beria-ia mintak sedekah....
Memang ler aku wat bodo jek kan....
Pas dah membeli makanan aper-aper yang patut, aku dan dear gerak ler ke parking keta yang aku rasakan agak jauh gak ler tempatnyer...
Yang mampu membuatkan aku tercungap berkali-kali....
Nak dijadikan cerita, masa dah nak dekat sampai kat kereta, tetiba mata aku terpandang kepada satu manusia ini...
"Eh...dear! Tu bukan ke apek tadi yang mintak sedekah tadi, yang beria-ia tunduk badan tu?"
"Eh...a'ah ler!" dear terkejut giler...
Aku pun terkejut giler gak....
Tau kenape?
Coz time tu dia dah blah dari kawasan bazaar ramadhan tu...
Sambil dia berjalan tu, dia dok asingkan duit not RM5 ngan RM1...
Yang RM5 dia masukkan dalam poket sluar dia...
Dia tinggalkan RM1 ngan duit syiling jek dalam tupperware taufufa tu...
"Bodo punya apek..penipu!" aku tak puas hati + rasa kelakar...
"Woi....apek!Ko menipu ek!" dear menjerit kat apek tu...
Tapi apakan daya....apek tu tak dengar pun....
Bunyi enjin keta dan motor yang lalu-lalang lagi kuat...
Apek tu rileks jek tegakkan badan, jalan cepat-cepat tinggalkan kawasan bazar ramadhan tu...
Hahahahaaa........aku tergelak.....kelakar lak rasanyer....
Osteoporosis la sangat......
Bijak......bijak.....
Apek tua tu memang bijak.....bijak menipu!
Dia tau orang melayu nie time bulan posa memang terkenal dengan sedekah jariahnyer...
Yela...time posa ler tetiba yang kedekut tu jadi tak kedekut....
Pahala lebih ler katakan....
So tak kesah bersedekah time bulan posa nie....
Tu yang sampai kena 'kencing' ngan si apek tua tu!
Dah ler cino....kalo melayu takpe la gak....
Mungkin peminta sedekah melayu tu berpuasa, so kita bersimpati then bagi dia sedekah duit sket....
Yang cino nie dah ler tak posa...apekehalnyer lak dia mintak sedekah kat bazaar ramadhan tu???
Tak malu betol la apek tua tu!
Tapi aku akui....dia bijak....plus aku rasa kelakar gak!
Hahahahaaa........
Dear still tak puas ati ngan apek tu...sampai ler balik...
Hahahahaaaaaa..............

1 comment:

~chacha~ said...

mongok punya ahpekkk!