There was an error in this gadget

Thursday, October 27, 2011

Innalillahhhhhh........

Innalillahiwainna'ilaihiroji'un......
Pukul 2.15pm tadi, dapat panggilan dari kampung.....
Adik ayah yang aku panggil 'Mak Induk Lijah' meninggal dunia....
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Dari kelmarin lagi Arwah Mak Induk Lijah dah masuk ke hospital....
Hospital Alor Gajah, wad ICU...kritikal katanyer....
Tapi mak tak dapat nak balik sebab tengah uruskan kenduri tahlil arwah abang.....
Kata anak-anak arwah Mak Induk, arwah hanya bergantung kepada bantuan pernafasan saja...
Kalo tercabut la tiub pernafasan tu, teros meninggal....
Doc pon kata dah takde harapan dah....
Taknak menyiksa lagi arwah, maka anak-anak sepakat nak cabutkan saja bantuan pernafasan tu....
Maka, Mak Induk Lijah pun pergi mengadap ALLAH....
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Arwah Mak Induk Lijah sempat datang ke pengkebumian arwah abang tempoh hari....
Menangis-nangis dia bila tengok jenazah arwah abang terbujur kaku....
Dalam pada sakit-sakit tu, arwah gigih gak datang dengan ditemani anak-anak dan menantu-menantu arwah...
Arwah memang ada penyakit darah tinggi yang di tahap bahaya.....
Memang dah banyak kali keluar-masuk hospital.....
Tapi kali ini, beliau masuk dan 'keluar' untuk selama-lamanya.....
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Yang benarnya, arwah Mak Induk Lijah bukan lah adik kepada arwah ayah....
Tetapi arwah adalah adik sepupu kepada arwah ayah....
Memandangkan mereka membesar bersama dari kecil sampai dewasa dan dah dianggap seperti adik bradik kandung, oleh itu pertalian sangatlah rapat....
Arwah Mak Induk Lijah sangat sayangkan aku dan arwah abang....
Setiap kali kami balik kampung melawat dia, dia mesti cium aku ngan arwah abang....
Kalau kami dah lama tak balik kampung, dia akan call then nangis-nangis soh balik jenguk dia....
Arwah memang seorang yang sensitif....cepat tersentuh...cepat menangis....
So kalo aku tengok dia menangis pasal sesuatu, aku pon ikot nangis sama..walaupun aku tak tahu hujung pangkal cerita!
Emosi kan???
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Sekarang arwah Mak Induk Lijah dah 'pergi'.....
5 hari selepas pemergian arwah abang....
Aku tak dapat nak balik sebab perlu menjaga rumah dan anak-anak...
Hanya mak jer yang balik kampung, bertemankan Mak Iti....
Moga arwah Mak Induk Lijah tenang di alam 'sana'....
Aminnnnnnnnnnnn..............


AL-FATIHAH

2 comments:

Haris Zuhaina said...

Innalillah... dan Al-Fatihah.. Semoga Rohnya di Cucuri Rahmat...
Sesungguh nya Allah lebih menyayanginya...
AMIN...

-LaDy rAzOr- said...

thanks, haris...