There was an error in this gadget

Wednesday, June 1, 2011

Dah Jodoh Tak Panjang.....

Petang-petang camni aku nak beremosi sket...
Waktu keje pon dah lama abis dah...
Sementara tunggu En.Belo abis keje kol 7pm kang, maka aku layan emosi la dulu...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Mengikut perkiraan, ada lagi 29 hari jek lagi jangka hayat perkhidmatan aku kat Tourism nie...
Diam tak diam, dah 6 tahun aku berkhidmat kat agensi badan berkanun nie...
Dari zaman aku bujang...membawak ke menjadi tunangan orang...membawak ke jadik bini orang...dan skarang...
Nah...aku dah jadik ibu kepada 2 orang anak!
Cukup bulan Jun nie, berakhir la era terpaksa bangun pepagi dan bersiap ke opis...
Pasni aku akan alami era bangun kol bape jek aku suka dan lepak umah layan anak-anak dan tunggu laki balik umah...
Errmmm....tak dapat aku bayangkan lagi situasi camtu...
Aku tak biasa menganggur sebenarnya...
Aku berkesempatan menganggur pon dalam sebulan dua jek...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Pas jek grad bulan Oktober 2003, aku pi carik keje...
Daftar dengan JobStreet...siap pi bangunan dia kat mana ntah...
Jalan Changkat something la...aku dah lupa...tak ingat...
Pastu anto resume kat mana-mana kampeni ntah...
Sampai la satu hari tu BFF aku kat UPM dulu, Azie nama dia...ajak aku pi walk-in interview  kat RHB Bank kat Bangi..
Aku pi bertiga...aku, Azie ngan sorang lagi BFF kitorang, Ejan...
Antara kami bertiga, aku sorang jek yang dapat jawatan tu!
'Temporary Clerk'...
Blasah jek la...janji ada keje!
Tapi nun jauh kat Sungai Ramal, Bangi nuuu....
Hari-hari dok ulang alik Gombak-Bangi....
Sronok keje bank nie...tapi cepat bosan sket sebab asik dok kena ngadap PC jek!
Kene hadap macam-macam sistem yang bank pakai....
Aku rasa mata aku pon dah naik juling dah...
Dalam pada tu, aku still gak pi interview mana-mana kampeni yang panggil...
Antaranya Tourism nie la...
Nak dipendekkan cerita, tak lama hayat aku kat RHB...
1 tahun 3 bulan jek!
Pastu Tourism panggil aku lapor diri untuk jawatan 'Pegawai Penyelidik'...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Aku start keje sini pada 31 Mei 2005....
Memang best keje Tourism nie...
Bagitau aku negeri mana dalam Malaysia nie yang aku tak jejak lagi sepanjang keje sini!?!?
Sumer negeri aku dah jejak!
Banyak tempat pelancongan yang popular yang aku dah penah pi...
Sampai dah tak lalu dah nak pi tempat-tempat tu..
Kalo boss soh pi jek, aku rasa boring dah...
Memula pi memang la seronok...tapi kalo dah 3-4 kali dok pi tempat yang sama jek, tak ke ko rasa bosan?!?!?
Tapi semua tu atas urusan kerja la...
Seronok pi mana-mana jek pon time bujang...
Tapi bila dah ada anak nie, kalo boss soh pi mana-mana, mula la rasa susah sket...
Nasib baik En.Belo amat memahami tugasan cam aku nie...
Beliau tahu environment keje aku nie kadang-kadang menyeronokkan, kadang-kadang membosankan...
Beliau pon dah biasa dengan situasi aku yang asik takde kat KL jek..especially masa zaman bujang dulu2...
Boleh kira dengan jari bape hari jek aku ada kat KL....
Selebihnya aku outstation!
Bayangkan...pas kena pi Cameron Highland 4-5 hari, balik KL...
2 hari kemudian kena pi Taman Negara Pahang lak untuk 4-5 hari...
Pastu balik KL 2-3 hari...pastu teros shoot gi Port Dickson lak 4-5 hari gak...
Then balik KL 1-2 hari, shoot gi Pulau Pangkor 4-5 hari lak!
Camtu jek la keje aku...'life' memang tak brapa nak ada ler....
Tapi masa zaman bujang, beliau tak kesah sangat...
Bila dah ada anak dua nie, beliau pon macam berat jek nak benarkan aku outstation jejauh dan lama2...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tapi la nie, beliau dah tak payah nak risau2 dah...
Beliau dah boleh menarik nafas lega dah...
Sebab ada 29 hari jek lagi jodoh aku ngan Tourism nie...
Pasni aku dok umah, ternak lemak ler pulak!
Dalam pada tu, ada gak perancangan untuk membesarkan bisnes yang ada nie...
Pasni boleh fokus 100% kat bisnes pulak....
Tengok la dulu camne...
InsyaALLAH kalo ada rezeki, ada ler tu....
Aku wish 'ALL THE BEST' kat diri aku sendiri la for future undertaking...
Hahahahhaaaaaa.......

2 comments:

@nnap3jelov3b@by@qiL said...

CAIYOK2 NOFA MANA TAU DGN BENIAGA PENDAPATAN LEBIH BAGUS DR KEJE KAT TM APAPON DOAKAN YG TERBAIK TUK AWK N FAMILY...ORG PON X TAU G NASIB CAMNE :(...GONNA MISS U HOT MOMMA :((

-LaDy rAzOr- said...

thanks, mommy aqil!
Gonna miss u too...hukhukhuk :-(