There was an error in this gadget

Tuesday, April 26, 2011

Kesian Fajar.....

Dah seminggu Fajar kembung perut...
Apa jek dia makan, dia akan muntah balik...
Makan-muntah-makan-muntah-makan-muntah....
Sampai jadik lembik jek badan...
Dah tak cergas cam biasa...tak ligat cam biasa...
Dok terbaring jek....tak main ngan abang dia cam biasa....
Tak sedap hati, bawak gi jumpa doc...
Memula bawak gi Klinik Idzham, kena lak time shif doc lelaki yang lemau tu...shif Doc Ros dah abis...adehhhh...
Blasah jek ler!
Doc cakap kembung perut biasa jek...
So dia soh kurangkan bagi susu...kalo nak bagi, biar mild jek...
Then dia bagi gak ubat angin & ubat tahan muntah...
Aku bagi ler ikut sukatan & ikut time...
Tapi Fajar tetap gak muntah...
Pendek kata, apa saja yang dia makan, itu yang akan muntah balik!

Rasa tak puas hati, bawak lak gi Klinik Mediviron...
Doc tu pon tak tau nak cakap ape...
Sebabnyer Fajar nampak cergas, tak lesu..tak nampak mcm dehydrated..tekak tak nampak merah walaupon asik muntah jek...tak nampak macam budak sakit...
Pulak dahhhh....
Masa kat rumah, Fajar nampak macam sakit sangat...
Kadang-kadang bila tengah main ngan abang dia, tetiba maybe datang sakit perut tu, dia teran sambil tahan sakit...muka dia nampak sangat menyeksakan...kesian lak aku tengok!
Tapi bila bawak jumpa doc, doc tengok dia cam cergas jek!
Camno tu?!?!?!
Tapi doc tetap bagi ubat angin & ubat muntah...
Ermmmmm..mana-mana klinik pon sama jek rupanyer....
Tapi doc soh pi bawak ke HKL....

So smalam aku & En.Belo amik EL...
Kami bawak Fajar ke Paedatrik HKL...
Jumpa ngan pakar kat situ...
Doc pakar tanyer ada ke Fajar jatuh...
Aku cakap sepanjang aku jaga, dia tak jatuh...
Kat umah babysitter pon tak rasanyer...
Makcik yang jaga Fajar tu pon tak cakap ape...tak mengadu ape-ape.....
Then doc kata maybe faktor pemakanan...
As long as Fajar muntah less than 10 times/day dan tak dehydrated and still ada rasa nak makan even muntah2, itu still ok lagi...
Situasi tu tak perlu risau lagi katanyer...
Just maintainkan pemakanannyer especially susu...
Doc pakar kata JANGAN KURANGKAN KUANTITI SUSU sebab itu akan menyebabkan kanak-kanak kurang dapat zat dan garam galian dalam makanan....
Aku balas "tapi doc kat Klinik Idzham cakap kurangkan kuantiti susu???"
"No...itu akan menyebabkan kanak-kanak lagi kena kembung perut!!!"
Erkkk.....yeke????
Tak leh pakai gak cakap doc lemau kat Klinik Idzham tu....

Kat HKL, dapat ubat angin, demam, air garam, antibiotik & vitamin...
Malan tadi aku try bagi susu dalam sukatan yang selalunya tu, dah tak buat mild dah...
Then bagi makan ubat2 HKL lak...
Alhamdulillah...malam tadi dia meragam sikit jek...
Tak macam sebelum-sebelum nie...
Agak lena gak ler aku tido malam tadi setelah seminggu tak lena tido....
Kejap-kejap terbangun....sebab Fajar tetiba bangun tido then melalak...
Kesian aku tengok.... :-(
Skang nie nampak cam ok jek...
InsyaALLAH moga bertambah baik la sakit perut si Fajar nie...
Aminnnnnnnnnn........

No comments: