There was an error in this gadget

Wednesday, September 1, 2010

Kisah Shopping Raya Yang Panjang.......

Sabtu lepas kami balik ke kampung Merlimau...
Baru berpeluang balik ke kampung dan berbuka puasa di sana...
Jalan kat Air Keroh tu jem giler babi...
Sumer orang2 melaka pakat reramai gi shopping masa tu...
Bertolak dari KL lebih kurang kol 11 pagi...
Sampai kat Melaka lebih kurang kol 1 petang....
Terasa cam awal lak nak terus ke balik ke Sebatu..
So kami decide gi jenjalan kat Jusco AEON yang baru kat sebelah Tesco Melaka tu..
Saje jenjalan nak tengok ape ader kat Jusco baru tu...
Sambil2 tu leh window shopping skali..
Tapi punyer la ramai mahkluk....
Paling ramai skali adalah Cina....
Diorang tak beraya pon ,tapi diorang ler yang paling ramai skali kat Jusco tu!
Jenjalan sana...jenjalan sini....alih2 dah pukul 5 lebih...
Terus gerak gi carik bazaar ramadhan tang terbaek kat Melaka nie...
Tapi harammmm....satu bazaar pon tak best!
Sumer ala-ala suam2 kuku jek...
Beli la sket juadah untuk berbuka....pastu balik ke Sebatu...
Malam tu kami jenjalan kat downtown Banda Hilir...
Cool...barang-barang tak banyak cam uptown Danau Kota la kannn....
Tapi ok la gak...
Dak daddy berkenan ngan sneakers Kappa untuk baby punyer...comel giler!
Beli dua pasang....satu untuk Andy....satu untuk Aduka...

Hari Ahad lak kami decide nak gi shopping baju melayu raya anak-anak dan daddy skali...
Kononnyer theme color adalah hijau...
Maka kami decide nak gi carik baju melayu kat Bandar Muar jek...dekat sket..
Pilih punyer pilih baju kaler ijau..akhirnyer dapat....
Kaler ijau dipilih sebab mommy dah pon tempah siap baju kurung kaler ijau sebelom puasa lagi...
So theme color harus ler ikot kaler mommy!!!
Ekekekekeeeee.....
Alhamdulillah....dapat dah baju melayu untuk anak-anak ngan dak daddynyer skali...
Pastu decide nak gi ke The Store Muar lak...
Nak beli baju2 kasual untuk anak-anak...
Lagi skali punyer la ramai mahkluk....
Andy lak wat prangai time tu...
Dia bantai mengamuk guling-guling kat lantai....
Adehhhh.....dah pandai mengamuk style guling-guling dah budak neh....
Mommy biarkan jek dia guling-guling, mengamuk-ngamuk ikot suker dia....
Dah penat dia guling-guling...dia bangun ler balik...pastu mintak dukung...
Heheheheheee.....
Dah pilih macam-macam baju....then nak gi beratur..
Punyer la panjang queue...giler lah!!!
Kaunter ada dua jek...
Mommy lari ke kaunter lagi satu....
Leh lak cashier tu cakap... "kak, kaunter tutup! sampai had akak baju merah nie jek!"
"Ha?!?! Tutup???" aku terkedu....
Then mommy bagitau daddy...
Daddy bengang giler...
"Dah la kaunter ko ada 2 jek...leh lak ko tutup satu...bodo ape!!!" dak daddy sudah hangen.....
Pastu dak daddy mengomel sendirian...mommy wat dekk jek la...maleh nak pikir...
Kami tak jadik beli dah....
Letak jek balik baju2 untuk anak-anak nie then blah dari situ...

Then kami decide gi Jusco AEON kat bandar Melaka lak...
Orang2 kat sini kata Jusco lama....sebab Jusco baru yang kat sebelah Tesco tu...
Puas hati dapat shopping kat sini!!!
Beli itu...beli ini...mcm2 beli untuk anak....bila bayar bil sampai RM120++
Hamek ko!!!
Baju 2-3 pasang sorang pon dah sampai seratus lebih...
Akibat geram kat The Store Muar ler neh!!!
Pas dah shopping, tengok jam dah pukul 5.00 lebih...
Ok la...decide gi bazaar ramadhan before balik ke Sebatu...
And again...takde satu pon bazaar ramadhan yang best kat Melaka neh!!!
Tapi beli jek la ape2 pon untuk juadah berbuka...then balik Sebatu...
Malam tu plak kami decide gi Tanjung...ermmm...???? Ape ek nama tempat tu??? Tetiba tak hengat lak!!!
Tapi somewhere area Muar ler.....kat tepi sungai Muar.....
Kat situ pon ala-ala cam downtown gak...
Tapi luas dan banyak pilihan...
Havocnyer macam uptown danau kota gak!
Kat situ dak daddy rembat baju bundle...
Owhh...dak daddy memang suker beli baju2 bundle neh...
Mommy memang tak suker....hishhh....baju lusuh-lusuh...ntah sape2 yang pakai sebelom nie ntah....hishhhh.....tak cantik langsung!!!
Tapi dak daddy suker....itu memang dah taste dia...so biar la dia beli baju-baju untuk dia jek...
Mommy tak campur...hehehehe.....

Esoknyer hari Isnin macam ala-ala tak larat jek...so mommy MC....
Doctor kat klinik Merlimau yang bagi...
Pas balik dari klinik, packing barang-barang then balik ke KL...
Sampai KL baru teringat malam nie adalah malam merdeka...
So daddy punya plan tersendiri...
Daddy kata "jom kita berbuka posa kat HomeTown Yong Tau Foo nak???pastu kita terus gi jenjalan carik baju kat Jalan TAR...pastu trus celebrate Merdeka kat Dataran...nak?!?!"
Ermmm...cam menarik idea tu......OK!!!
So petang tu kami pon gi ler berbuka kat tempat yang dah dipersetujui tu...
Dan ikutlah seperti yang diplan oleh daddy itu...
Masa kat Jalan TAR, mommy 'terpaksa' shopping baju kurung untuk raya...
TERPAKSA????
Hahahahaa....al-kisahnyer mommy tersalah tengok color baju kurung yang mommy tempah untuk raya tu...
Bermati-matian mommy ingat baju mommy tu kaler ijau...tu pasal ler daddy dan anak-anak pon beli baju kaler ijau...
Rupa2nyer bila check balik, baju mommy tu kaler coklat!!!
Hahahahahahaaaaa........
Dak daddy dah nak hangen...
Daddy soh beli baju kurung instant kaler ijau kat Jalan TAR yang murah2 jek!!!
Puas ler kami dok berpusing-pusing kat Jalan TAR tu mencarik baju kurung kaler ijau yang match ngan baju melayu daddy dan anak-anak...
Akhirnyer jumpa gak....
Alhamdulillah....
Takpela murahan pon...janji sedondon di pagi raya!!!
Hehehehheee.......
Padan muka Mommy!!!

Penat jenjalan, decide gi minum kat mamak lak...pekena teh tarik segelas...
Sementara tunggu detik jam 12 tengah malam nie....
Lepak-lepak dulu.....
Hilangkan penat bermarathon seharian neh......


main posing2 maut dalam keta b4 shopping....


Aduka memang cool....ekekeke....



sambung.......

8 comments:

rosemyn said...

panjangnya citer ko! tp syok aku baca. tanpa tinggal walau sehurup. ekekeke. weh, downtown muar yg ko gi tu bazaria mpm ke? dkt area hentian maharani tu ke?

-LaDy rAzOr- said...

ermmm.......mpm tu hape ek??
bkn kat hentian maharani ar...
dekat ngan dataran apentah namanyer..
aku x tau ler...
aku merayap jek!
ehehhee...

rosemyn said...

mpm = majlis perbandaran muar. hehehehe. sbb kat sana ada satu bazaria ala2 uptown gak baru bukak. tu pasei aku tanya...

apa da ko, kaler baju raya pun lopa...huhuhuhuh

rosemyn said...

dataran tanjung emas muar ek??

-LaDy rAzOr- said...

haaaaaaaa....
betol la!!!
dataran tanjung mas ler namanyer!!!
ekekekekeee....
baru aku igt!!!!
hahahahaa...
mekaceh tlg igtkn aku...
hahahhaaaaaa.....

whizatie said...

nofa...

dah besar ya andy n anduka....erm...kw pun thn ni raya kat muar....petang2 selalu gak mkn rojak kat tanjung emas tue..

rosemyn said...

bakal in law insyaAllah org sana...sbb tu tau sikit2...hehehehe

-LaDy rAzOr- said...

kwatie: kat tg.emas tu ada downtown tau...mcm2 pilihan baju and tudung ader...leh la kwatie jenjalan kat situ bl blk muar nnti.. :-)

rose: oooooo....padan ler ko begitu teruja bcerita ttg muar neh.....ekekekek.....