There was an error in this gadget

Friday, July 31, 2009

Jangan Lasak-Lasak......

Hari Rabu hari tu aku gi wat Maternity Check-up kat Klinik Mediviron...
Doc Ros duty masa malam tu...
Dan macam biasa, beliau akan check blood pressure, timbang berat, scan perut aku...
Blood pressure - ok!
Berat - turun 1kg!
(Doc Ros kata time kandungan 3 bulan, memang perkara biasa berat turun 1-2kg...)
Scan perut - baby ok...siap melonjak-lonjak lagi dalam womb nie...
(macam tau-tau jek orang tengah scan dia!)
Heheheeee.....
Panjang baby lebih kurang 5.6cm...
Tapi ada satu problemo....
Mengikut Doc Ros, uri aku berada dalam kedudukan sangat dekat dengan pintu rahim...

"Awak tengok screen nie, yang nie uri awak...yang bawah nie pintu rahim...awak tengok, dekat jek kedudukan dia,kan..." kata Doc Ros - merujuk kepada scanning screen tu....

"Awak ada angkat barang-barang berat or aktif berjalan ke?" Doc Ros tanyer...

"Saya takde la aktif berjalan tapi kalau angkat barang berat tu, maybe la kot..." aku jawab...

"Ok...lepas nie awak tak boleh angkat barang berat-berat...jangan aktif sangat bergerak keh..." Doc Ros pesan...

Aku anggukkan kepala jek la....

"Doc....hari tu masa saya buang air kecil, ada darah keluar la, doc...." aku mengadu kat Doc Ros..

"Haaa....tu salah satu punca yang kita nak tahu....sebab apa bleeding...boleh jadi sebab uri awak dekat ngan pintu rahim tu....Biasanyer uri tu akan naik balik bila baby dah makin besar..Kita tengok lagi nanti bila baby dah 5 bulan...time tu baby dah besar sket..." Doc Ros terangkan...

"Tapi tu sekali jek la bleeding...pastu dah takder dah..." aku cakap...

"Ok...kita set appointment next month...time tu kita wat blood test skali sebab maybe time tu berat awak dah naik balik...ok?" Doc Ros cakap....

"Ok....." aku balas...

Nampak gayanyer pasni aku tak leh nak ganas-ganas ar....
Nak kena jadik sopan santun ler plak...
Doc Ros cakap kalo aku ganas-ganas, uri senang jatuh ke rahim....
Oh My God...................
Doakan yang terbaik untuk kandungan nie....
Aminnnnnnnnnnnnnn.......................



p/s : Daddy....sila ringan2kan tulang tu utk tolong Mummy keh!

1 comment:

adilynn said...

placenta preavia..mmg common terjadi bila kita nih lasak sgt..kadang2 kita tak perasan yg kita nih lasak..
masa baby dah 7-8 month kak lin pun alami benda yg sama..dah risau sgt takut tak naik pulak..
kang tak pasal2 kena c-zer pulak..
alhamdulillah skrg dah naik..
dah tak sabar nak bersalin pulak rasanya!!