There was an error in this gadget

Wednesday, November 5, 2008

Abis Sudaaaaa........Merdeka!!!

Semalam genap ler 44 hari aku berpantang...
Tapi dalam 44 hari tu, pantang tu tak pantang sangat la....
Ada gak yang aku tak buat...tak pun buat sikit jek....malas!
Contohnyer bertungku, aku buat sampai dua minggu yang pertama jek...pastu tak buat dah!
Jamu pun aku tak makan dah skang sebab nak elakkan Andy terkentut-kentut jek...
Lagi pun Andy tak sihat lagi, so dear cakap stop makan jamu dulu...
Bila Andy dah sihat baru ler makan jamu balik...
Pastu aku tak pakai sangat pilis kat dahi....
Kalo teragak nak pakai, aku pakai ler...
Kalo agak-agak rimas, aku tak pakai...
Barut pun sama..kalo aku rajin, aku pakai..
Kalo aku rasa panas dan rimas berbarut, aku bukak barut tu....
Air rempah pun on-off jek aku minum...
Tapi masa 2 minggu pertama jek mak buatkan air rempah...
Pastu dia dah tak buatkan dah sebab aku kejap minum kejap tak..
So mak pun malas nak buatkan dah!
Lulur minyak angin satu badan pun aku tak buat...
Aku just sapu minyak angin kat sendi-sendi yang aku rasa sakit jek..
Macam kat lutut aku yang dah season nie!
Adalah menjadi satu masalah untuk aku bangun dari lantai....
Lutut aku sakit giler..
Hanya dua perkara yang aku rajin buat adalah tak miss pakai stokin dan makan halia & bawang putih banyak-banyak...
Tapi bukan ler makan buta-buta macam tu jek....
Masak ler apa-apa yang patut....
Aku gak jarang-jarang pakai sweater...sebab panas!
Rumah mak nie memang panas giler...
Hanya orang giler jek pakai sweater time tengah panas buta!!!
Tapi ada satu perkara yang aku buat dan hasilnya jelas terasa....
Masa berpantang aku slalu angkat barang-barang yang agak berat jisimnya....
Dan hasilnya, aku terasa rahim aku sangat sakit bila aku nak bangun dari tempat duduk atau pun dari tempat pembaringan..
Hari-hari angkat besen air mandian Andy....ada kalanya aku buat kerja dapur seperti angkat kampit besar beras untuk dimasukkan ke dalam tong beras...
Maybe disebabkan itulah maka sekitar rahim aku terasa sakit....
Badan aku pun lenguh, lemah dan lesu sebab aku tak berurut untuk abis pantang lagi...
Aku berurut untuk abis pantang masa nak balik Merlimau 15hb nov nanti...
Agak terlewat dari yang sepatutnya...
Tapi terpaksa sebegitu...
Tapi tak apa...
Aku cuba bertahan dengan kelesuan dan sakit-sakit badan nie seberapa lama yang boleh...
Oklah.....Andy dah bangun....
Daaaaaaaaaa....................
Apa-apa pun, time berpantang 44 hari dah abis...
MERDEKA!!!!

1 comment:

Mea Myra said...

yey!... beres suda... kekekke.. wah merdeka la dah ni eyh?... huhuhu.. selamat selamat... nih iera 2 minggu lagik start plak sesi berpantang.. adoila.. mama ira ckp mase berpantang kalau nk cepat back to normal badan tu.. makan makanan bakar2 je.. hehehe... neway nofa.. tahniah.. berjaya mengharungi dunia berpantang dengan selamatnya.. huhu!