There was an error in this gadget

Sunday, September 7, 2008

3.4KG!!! CEASERIAN?!?!?

Jumaat lepas aku n dear gi wat maternity checkup kat klinik yang biasa aku wat checkup tu...
Doc pun check ler cam biasa perutku yang makin memboyot nie.....
Then doc scan baby dalam perut...

"Kita tengok berapa berat baby awak yer..."

"Ooo....leh tau berat dia ek, doc?"

"Boleh.....kita ukur diameter kepala dia.....ada auto-formula, so kita leh tau..."

"Ooooo......"

"Ok...baby awak berat dia 3.4kg..."

"Mak aih....kalo normal biasanya 2.8kg kan doc?"

"Usually yang normal 2.8kg-3.2kg..."

"Then baby nie 3.4kg?"

"Biasanya kalo berat baby 3.5kg and above, kita akan wat Ceaser...."

"Ha?!?!"

"Tapi untuk kes awak nie kita kena tengok dulu...sebab skang pun awak dah 3.4kg...awak ada lagi lebih kurang 2 minggu untuk due...so kita tengok ler dulu berat baby bertambah ke tak that time....kalo lebih dari 3.5kg, kena Ceaser lah!"

"Erk!!!"

"Tapi kalo boleh anak pertama elok bersalin normal....so chances untuk anak kedua nak lahir normal high la....Kalo baby yang 1st pun dah Ceaser, nanti chances baby kedua nak lahir normal tipis...biasanyer kena Ceaser jugak..."

"Erkkkkk?!?!?"

"So kontrol u punya makan....jangan makan banyak sangat..."

Ha!!!!
Tu lah masalahnyer!!!
Aku kuat makan lately.....
Nak nak bulan poser nie.....
Yup....aku still leh berposer even aku tengah memboyot skang nie...
Kekadang rasa gak lapo,baby dok gerak-gerak, maybe tanda lapo ler tu....
Tapi aku cakap ngan baby sambil usap perut nie...

"Sabo ek...tahan sket jek lagi....nanti azan maghrib kita dah leh makan ek..."

Dan aku rasa baby nie dapat faham kata-kata aku......
Coz after that aku tak rasa lapo dah...baby pun tak gerak-gerak dah....
Tapi right now, sambil aku menaip entry nie, aku memang tengah rasa lapo.....
Tapi aku tahan jek...

"Sabo ek, baby......nanti kita berbuka sama-sama ek..."

4 comments:

amy aimi said...

Nofa,
Jangan risau sangat...InsyaAllah everything will be ok...
My friend 3.5 kg baby dia, lahir normal... Doa banyak2la...mudah-mudahan berkat bulan pose, awk senang bersalin...

Anyway, selamat menjadi IBU :)

-LaDy rAzOr- said...

tQ aimi......
doakan kita ok jek yer... =D

cOOllienius_caroline said...

hey yang o_o
HOW ARE YOU??lately kuat makan eh??
hehehehe o_o
i doakan u bersalin normal ok don't worry..dear,u said my blog problem eh??
i x buat ape2 pown la dear...
apsal x bole comment ek?
eii confuse2x~! =P
sorry lambat reply,last week bz sgt la =(

-LaDy rAzOr- said...

tQ, lin!
a'ah ler lin...i can't comment ur entry...
dia soh log in using gmail account...tp i comment entry org lain leh plak....ermmm?!?!